بهاره جمشیدی؛ سعید مینایی؛ عزالدین مهاجرانی؛ حسن قاسمیان
چکیده
اسپکتروسکوپی فروسرخ نزدیک (NIR) در ترکیب با روشهای شیمیسنجی، شامل پیشپردازشهای طیفی و مدلسازیهای چندمتغیره، یکی از پرکاربردترین روشهای غیر مخرب اندازهگیری ویژگیهای کیفی میوهها و سبزیهاست که در سالهای اخیر بیشتر مد نظر پژوهشگران بوده است. در این پژوهش، توانایی روش اسپکتروسکوپی NIR بازتابی در محدوده طیفی 1650-930 ...
بیشتر
اسپکتروسکوپی فروسرخ نزدیک (NIR) در ترکیب با روشهای شیمیسنجی، شامل پیشپردازشهای طیفی و مدلسازیهای چندمتغیره، یکی از پرکاربردترین روشهای غیر مخرب اندازهگیری ویژگیهای کیفی میوهها و سبزیهاست که در سالهای اخیر بیشتر مد نظر پژوهشگران بوده است. در این پژوهش، توانایی روش اسپکتروسکوپی NIR بازتابی در محدوده طیفی 1650-930 نانومتر بهمنظور پیشبینی غیر مخرب مواد جامد حلشدنی (SSC) و اسیدیته قابل تیتر کردن (TA) پرتقال تامسون، همچنین اثر پیشپردازشهای مختلف طیفی بر دقت مدلهای چندمتغیره پیشبینیکننده بررسی شد. در این راستا، مدلهای واسنجی چندمتغیره حداقل مربعات جزئی (PLS) بر پایه اندازهگیریهای مرجع و اطلاعات طیفهای پیشپردازش شده با ترکیب روشهای مختلف هموارسازی (میانگینگیری متحرک (MA)، ساویتزکی- گولای (SG)، تبدیل موجک (WT))؛ نرمالسازی (تصحیح پراکنش افزاینده (MSC)، توزیع نرمال استاندارد (SNV))؛ و افزایش قدرت تفکیک طیفی (مشتقهای اول و دوم (D1، D2)) برای پیشبینی SSC و TA پرتقالها تدوین شدند. نتایج نشان داد که اسپکتروسکوپی NIR بازتابی، در ترکیب با روشهای شیمیسنجی، توانایی پیشبینی غیر مخرب SSC و TA پرتقال را دارد. همچنین، روشهای پیشپردازش اثر مستقیم بر نتایج مدلهای PLS تدوین شده برای پیشبینی این پارامترهای درونی داشتند و بهترین نتایج پیشبینی برای SSC(430/0RMSEC=، 923/0rc=، 451/0RMSEP=، 936/0rp=، 798/2SDR=) و TA(133/0RMSEC=، 883/0rc=، 177/0RMSEP=، 863/0rp=، 853/1SDR=) بر پایه ترکیب روشهای پیشپردازش MA + SNV بهدست آمد.
بهاره جمشیدی؛ سعید مینایی؛ شهریار صرامی
دوره 5، شماره 4 ، اسفند 1383، ، صفحه 1-12
چکیده
تحقیق حاضر به منظور ارائة روشی مناسب برای تشخیص رنگ محصولات کشاورزی مانند گوجهفرنگی، سیب، فلفل دلمهای، و پرتقال بر اساس ویژگیهای بازتاب نور از سطح محصول و ایجاد تصویر از آن است. به این منظور، طرحی مناسب از یک سیستم تشخیص رنگ برای تفکیک رنگ قرمز از سبز و سایر رنگها ارائه شد. این سیستم شامل هد اپتیک حسگر رنگ و مدار پردازش ...
بیشتر
تحقیق حاضر به منظور ارائة روشی مناسب برای تشخیص رنگ محصولات کشاورزی مانند گوجهفرنگی، سیب، فلفل دلمهای، و پرتقال بر اساس ویژگیهای بازتاب نور از سطح محصول و ایجاد تصویر از آن است. به این منظور، طرحی مناسب از یک سیستم تشخیص رنگ برای تفکیک رنگ قرمز از سبز و سایر رنگها ارائه شد. این سیستم شامل هد اپتیک حسگر رنگ و مدار پردازش الکترونیکی تشخیص رنگ است. آزمایش حسگر فوتوکانداکتیو انتخاب شده به عنوان یکی از اجزای هد اپتیک، نسبت به رنگهای مختلف در فواصل مختلف شئ تا حسگر، نشان داد که مقاومت حسگر مورد نظر برای رنگهای آبی و سبز بیش از سفید، زرد، و قرمز است و این اختلاف با افزایش فاصلة شئ رنگی از حسگر بیشتر میشود. با تغییر مقاومت پتانسیومتر، میتوان سیستم را برای تشخیص رنگهای دیگر تنظیم کرد. بنابراین، سیستم طراحیشده به راحتی قابلاستفاده برای تفکیک گوجهفرنگیهای قرمز از سبز، زرد، و سفید؛ پرتقال نارنجی از سبز؛ سیب قرمز از زرد و سبز و غیره است. آزمایشهای انجامشده به منظور بررسی عملکرد سیستم و تأثیر عوامل محصول و شدت نور محیط همچنین اندازة و شکل محصول بر دقت تشخیص رنگ سیستم، نشان داد که اثر تکتک این پارامترها و اثر متقابل آنها بر دقت تشخیص معنیدار نیست و سیستم قادر است در شرایط متفاوت، رنگ را تشخیص دهد.