حسین صحرائیان جهرمی؛ سیدناصر علوی نائینی
چکیده
گندم مهمترین ماده غذایی در الگوی مصرف مردم است. بیش از 50 درصد انرژی مورد نیاز هر فرد در ایران از نان تأمین میشود و تلاش در جهت کاهش ضایعات این محصول بسیار مهم است. در این تحقیق، تأثیر سطوح مختلف سرعت دورانی کوبنده (700، 800، 900، و 1000 دور بر دقیقه)، فاصلۀ کوبنده از ضدکوبنده (8، 10، 12، و 14 میلیمتر)، و طول ساقۀ برشیافته (60-50، 70-61، و ...
بیشتر
گندم مهمترین ماده غذایی در الگوی مصرف مردم است. بیش از 50 درصد انرژی مورد نیاز هر فرد در ایران از نان تأمین میشود و تلاش در جهت کاهش ضایعات این محصول بسیار مهم است. در این تحقیق، تأثیر سطوح مختلف سرعت دورانی کوبنده (700، 800، 900، و 1000 دور بر دقیقه)، فاصلۀ کوبنده از ضدکوبنده (8، 10، 12، و 14 میلیمتر)، و طول ساقۀ برشیافته (60-50، 70-61، و 80-71 سانتیمتر) بر درصد شکستههای گندم برداشت شده شامل: لبپر، نیمدانه، خرده، و ریز بررسی شده است. به این منظور از یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در 3 تکرار جهت تجزیه و تحلیل دادهها و از آزمون دانکن نیز برای مقایسة بین میانگینها استفاده شد. کمباین مورد آزمایش یک دستگاه کمباین کلاس مدل لکسیون 510 مجهز به سامانه موقعیتیاب جهانی و حسگر نمایشگر عملکرد بود. آزمایش در یکی از مزارع شهرستان پاسارگاد استان فارس که گندم رقم مرودشت با کمبینات مارک آمازون کشت شده بود انجام شد. نتایج این بررسی نشان میدهد، سرعت دورانی 700 دور بر دقیقه، فاصلۀ کوبنده و ضدکوبنده 10 میلیمتر، و طول برشیافته 80-71سانتیمتر بیشترین تأثیر را بر کاهش میزان شکستگی دانه گندم (چهار گروه شکسته) دارد.