مهندسی صنایع غذایی
رویا فرهادی؛ امیرحسین افکاری سیاح؛ بهاره جمشیدی؛ احمد موسی پور گرجی
چکیده
برای تعیین رفتار مکانیکی (خزشی) سیبزمینی تحت بار ثابت از دو نمونه سیبزمینی که در شرایط مختلف ذخیرهشده بودند استفاده و اثر زمان و دمای ذخیرهسازی بر رفتار خزشی نمونهها بررسی شد. پارامترهای خزش شامل ضریبالاستیک آنی، ضریب الاستیک تأخیری، ضریب ویسکوزیته اولیه (آنی)، ضریب ویسکوزیته تأخیری و زمان تأخیری بود. دو نمونه مورد ...
بیشتر
برای تعیین رفتار مکانیکی (خزشی) سیبزمینی تحت بار ثابت از دو نمونه سیبزمینی که در شرایط مختلف ذخیرهشده بودند استفاده و اثر زمان و دمای ذخیرهسازی بر رفتار خزشی نمونهها بررسی شد. پارامترهای خزش شامل ضریبالاستیک آنی، ضریب الاستیک تأخیری، ضریب ویسکوزیته اولیه (آنی)، ضریب ویسکوزیته تأخیری و زمان تأخیری بود. دو نمونه مورد مطالعه، ویژگی های مکانیکی مختلفی نشان دادند اما در هر دو نمونه با افزایش زمان ذخیرهسازی، تمامی پارامترهای خزش به جز زمان تأخیری کاهش معنی داری (0.05>p ) داشتند. اثر دمای ذخیرهسازی بر این پارامترها نیز بررسی شد که نتایج آن نشان از شدت کاهش این پارامترها در انبار غیر فنی نسبت به انبار فنی داشت. یک مدل ریاضی بهخوبی رفتار خزشی سیبزمینیهای ذخیرهشده را نشان داد. معادلات رگرسیون نتایج خوبی (0.73 -0.85=R2) برای تأثیر زمان و دمای ذخیرهسازی بر پارامترهای خزش نشان داد. نتایج این معادلات نشان داد که پارامتر ضریب ویسکوزیته اولیه، بیشترین تأثیر را بر پارامترهای خزش دارد. در انبار فنی، در مقایسه با انبار غیر فنی، به دلیل دمای پایین و رطوبت کنترلشده نسبت به انبار غیر فنی شرایط بهتری برای ماندگاری غدهها وجود داشت. دوره انبارداری رقم آگریا، نسبت به ژنوتیپ کلون، به دلیل افت کمتر درصد رطوبت و نشاسته و عدم جوانهزنی طولانی تر بود درحالیکه بافت ژنوتیپ کلون ذخیرهشده نسبت به بافت نمونه تازه، کمتر از دو ماه در انبار غیر فنی و کمتر از سه ماه در انبار فنی، به دلیل هدر روی های رطوبت و کاهش مقدار نشاسته، که تأثیر مستقیم بر بافت میگذارند، نرمتر شد.
صنایع غذایی
رویا فرهادی؛ امیرحسین افکاری سیاح؛ احمد موسی پور گرجی؛ بهاره جمشیدی
چکیده
بهمنظور تأمین مستمر مواد خام برای مصارف خانگی و صنعتی، ذخیره سیبزمینی بسیار ضروری است. به دلیل تغییرات ساختاری (بافتی) و به دنبال آن تغییر در ویژگیهای مکانیکی غدهها در دوره ذخیرهسازی و تأثیر آن بر کیفیت محصول، اطلاع از ویژگیهای مکانیکی غدههای سیبزمینی در کنار عوامل دیگر، تلفات و در نتیجه زیانهای اقتصادی را تا حدودی ...
بیشتر
بهمنظور تأمین مستمر مواد خام برای مصارف خانگی و صنعتی، ذخیره سیبزمینی بسیار ضروری است. به دلیل تغییرات ساختاری (بافتی) و به دنبال آن تغییر در ویژگیهای مکانیکی غدهها در دوره ذخیرهسازی و تأثیر آن بر کیفیت محصول، اطلاع از ویژگیهای مکانیکی غدههای سیبزمینی در کنار عوامل دیگر، تلفات و در نتیجه زیانهای اقتصادی را تا حدودی کاهش میدهد. در این پژوهش دو ژنوتیپ سیبزمینی (آگریا و کلون 8-397009) در دو انبار فنی و غیر فنی در شهرستان اردبیل به مدت سه ماه ذخیره شدند. از آزمون فشاری محوری برای اندازهگیری تأثیر رقم، دمای ذخیرهسازی و مدت زمان ذخیره سازی بر ضریب کشسانی، نیروی شکست و انرژی شکست و از آزمون نفوذ برای اندازهگیری سفتی و انرژی نفوذ استفاده شد. اندازهگیریها بهصورت ماهانه بود و نتایج نهایی بعد از دوره ذخیرهسازی گزارش شد. نتایج بررسیها نشان میدهد که رقم، دمای ذخیره سازی و مدت زمان ذخیرهسازی بر تمام ویژگیهای مکانیکی در هر دو نمونه تأثیر معنیداری دارند.با افزایش مدت زمان ذخیرهسازی ضریب کشسانی، نیروی شکست، انرژی شکست، سفتی و انرژی نفوذ در انبارهای فنی، نسبت به انبارهای غیر فنی، کاهش کمتری داشتهاند که این اختلاف ازلحاظ آماری معنیدار است (0.05>p ). نشان داده شده است که نمونه آگریا نسبت به نمونه کلون، به دلیل بافت سفتتر، دارای ضریب کشسانی و استحکام بالاتر و درنتیجه دارای دوره انبارداری طولانیتری است.