@article { author = {میرزایی ندوشن, فاطمه and مرید, سعید and ارشد, صالح}, title = {Agriculture Drought Risk in the Cities of Kermanshah Province}, journal = {Food Engineering Research}, volume = {11}, number = {3}, pages = {1-14}, year = {2010}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2645-4513}, eissn = {2645-4521}, doi = {}, abstract = {Agricultural drought has resulted in great damage to Iran in recent years and it is crucial to cope with this adversity through logical management. One attempt in this regard is to compare affected sites and prioritize them for action plans. This paper develops a methodology for agricultural drought risk analysis based on rain-fed wheat data from Kermanshah province and employs it to compare affected cities in the province. Two models were developed using regression and ANFIS methods to estimate crop yield using drought indices as inputs. The results showed better performance for the ANFIS model using SPI and Z-index as inputs. A Monte Carlo simulation was applied to obtain the yield probability distribution for drought risk analysis within the cities. It was shown that the cities of Hersin and Songhor have the highest and lowest risk, respectively, when combating drought.}, keywords = {Agricultural Drought Risk,ANFIS,drought indices,Monte Carlo Simulation}, title_fa = {ارزیابی ریسک خشکسالی کشاورزی در شهرستان های استان کرمانشاه}, abstract_fa = {خشکسالی کشاورزی در سال­های اخیر خسارات زیادی به کشور وارد ساخته است که باید تلاش کرد تا با استفاده از مدیریت منطقی، حتی­الامکان خسارات ناشی از آن را کاهش داد.  بدین منظور لازم است تا مناطق متاثر از این بلا مقایسه شوند و در اولویت اقدامات مدیریتی قرار گیرند.  در این مقاله برای تحلیل ریسک خشکسالی کشاورزی و مقایسة آن در شهرستان­های استان کرمانشاه یک روش ­شناسی بر پایة آمار و اطلاعات کشت دیم گندم توسعه داده شده ­است.  بدین منظور با استفاده از روش­های رگرسیون و سیستم فازی- عصبی (ANFIS) مدلی برای براورد عملکرد محصول با ورودی شاخص­های خشکسالی تهیه شد که پس از بررسی­های لازم، شاخص­های خشکسالی SPI و Z-index  به عنوان ورودی و مدل ANFIS انتخاب شدند.  سپس جهت براورد توزیع­ احتمالاتی عملکرد، از شبیه­سازی مونت کارلو استفاده و ریسک خشکسالی در شهرستان‌های منطقة مورد مطالعه که استان کرمانشاه بود، براورد شد.  نتایج نشان داد که به طور نسبی شهرستان هرسین بیشترین و شهرستان سنقر کمترین ریسک را در مواجهه با خشکسالی دارد.}, keywords_fa = {}, url = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100405.html}, eprint = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100405_6883ef50fb6ae8fc3d5fa4de299a5ed4.pdf} } @article { author = {جعفری, محمد and رجبی پور, علی and مبلی, حسین}, title = {Effect of Velocity and Blade Type on Shearing Forces for Two Varieties of Sugar Cane in Southern Khuzestan Province}, journal = {Food Engineering Research}, volume = {11}, number = {3}, pages = {15-26}, year = {2010}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2645-4513}, eissn = {2645-4521}, doi = {}, abstract = {Crops and agricultural products are subject to natural loading during growth. Different mechanical forces are also exerted on them during harvest. One product, sugar cane, experiences large shear forces are during harvest. An examination of the crop properties and machine parameters of sugar cane are necessary to develop appropriate cutting tools and the optimization and design of harvesting machines. The determination of such physical properties as diameter, moisture content, bulk density and mass per unit length is indispensable to this process. Mechanical properties related to cutting, such as maximum cutting force and strength, required energy and specific energy required for cutting are important. For this research, two experimental samples of sugar cane stalk (CP57, CP69) were collected from Amirkabir Research Farm in southern Khuzestan province. The samples were transported to the laboratory while maintaining the moisture content as constant as possible. The stalks were tested under quasi-static conditions using two types of blades (serrated and smooth) at three speeds (0.2, 0.5 and 1.35 m/min). The resulting data were analyzed using MSTATC and SPSS software. The effect of the variety on maximum cutting force was not significant, but cutting strength was observed to be significant at the 1% level. The effect of speed change on maximum cutting force was also significant at the 1% level. The effect of blade type on both maximum cutting force and cutting strength was significant at the 1% level. Increasing the speed from 0.2 to 0.5 and then to 1.35 m/min, especially using the smooth blade, increased the efficiency of cutting. However, increasing the speed from 0.5 to 1.35 m/min using the serrated blade increased cutting strength and energy. The serrated blade, at low speeds, was observed to require lower energy. Serration reduced energy consumption and lowered the required cutting strength because of adequate primary penetration of the blade into shell of the stalk, and the reduction of compression time.}, keywords = {Cutting Force,Cutting Strength,MECHANICAL PROPERTIES,physical properties,Sugar Cane Stalk}, title_fa = {بررسی تأثیر سرعت و نوع تیغه بر نیروی مورد نیاز برش ساقة دو رقم نیشکر جنوب خوزستان}, abstract_fa = {محصولات و مواد کشاورزی در دوران رشد خود در معرض بارگذاری­های طبیعی قرار دارند و به هنگام برداشت و پس از آن نیروهای مکانیکی مختلف به آنها وارد می­شود.  یکی از این محصولات نیشکر است که برای برداشت آن نیروی برشی زیادی مورد نیاز است.  بهینه­سازی و ساخت ابزار برش در ماشین­های برداشت نیشکر نیاز به مطالعات اساسی پارامترهای مکانیکی و فیزیکی محصول و ماشین دارد.  در این خصوص  شناخت خصوصیات فیزیکی محصول از قبیل قطر، رطوبت، جرم مخصوص، جرم واحد طول، و خصوصیات مکانیکی برش محصول از قبیل حداکثر نیروی برش، مقاومت برش، انرژی مورد نیاز برای برش و انرژی ویژه برش اهمیت ویژه­ای دارد.  در این تحقیق ساقة دو رقم نیشکر (Cp69 و Cp57) از مزارع تحقیقاتی کشت و صنعت امیرکبیر واقع در جنوب غربی خوزستان تهیه شد و پس از حمل با شرایط حفظ رطوبت، با دو نوع تیغة صاف و مضرس در سه سرعت 2/0، 5/0، و 35/1 متر بر دقیقه تحت برش شبه استاتیکی قرار گرفت.  داده­ها به کمک نرم افزار آماری SPSS  تحلیل شد.  نتایج نشان داد که تأثیر رقم بر حداکثر نیروی برش ساقه طبق آزمون دانکن فاقد تفاوت معنی­داری اما بر مقاومت برشی در سطح احتمال 1 درصد، دارای اختلاف معنی­دار است؛ همچنین اثر تغییرات سرعت بر حداکثر نیروی برش در سطح احتمال 1 درصد و بر مقاومت برشی در سطح احتمال 5 درصد و تأثیر نوع تیغه (صاف و مضرس) در نیروی برش و مقاومت برشی در سطح احتمال 1 درصد معنی­دار است.  نتایج نشان داد که افزایش سرعت از 2/0 تا 35/1 متر بر دقیقه خصوصاً در تیغۀ صاف بر بهبود عملکرد برش مؤثر است، اما تغییر سرعت از 5/0 به 35/1 متر بر دقیقه برای تیغۀ مضرس نه تنها به کاهش مقاومت برشی نمی­انجامد بلکه آن را نیز افزایش می­دهد.  تیغة مضرس در سرعت­های پایین به دلیل نفوذ اولیۀ بهتر در پوستۀ ساقه و کاهش مرحلۀ فشردگی ساقه مقدار نیروی برشی کمتری نیاز دارد و متعاقب آن مصرف انرژی و مقاومت برشی می­شود.}, keywords_fa = {}, url = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100406.html}, eprint = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100406_a5372cd4fd87ad9cb44a9bc9cf052cf3.pdf} } @article { author = {عمادی, علیرضا and منعم, محمدجواد and محمدی, کورش}, title = {Optimal Operation of Irrigation Canals with Conjunctive Use of Surface and Ground Water}, journal = {Food Engineering Research}, volume = {11}, number = {3}, pages = {27-40}, year = {2010}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2645-4513}, eissn = {2645-4521}, doi = {}, abstract = {The conjunctive use of surface and groundwater in irrigation networks influences the performance of canals. One condition of conjunctive use is to add the groundwater to the surface water via a canal to satisfy demand. Management and operation of the canal is a complex task that must consider demand variation and groundwater entering the canal. The variety of decision variables in conjunctive use requires the use of optimization techniques to determine optimal operation. Simulation models should be combined with optimization models for this purpose. In this research, an irrigation conveyance system simulation (ICSS) hydrodynamic model was used to simulate the flow in an irrigation canal. A combined optimization technique was used that considered the complex and implicit relations between the objective function and decision variables. A model based on the shuffled complex evolution (SCE) optimization technique, a heuristic intelligent search technique, was used to develop an ICSS-SCE model. The proposed model was applied to the L8 canal of the Qazvin irrigation network, consisting of five conjunctive wells. Two options (25 and 40%) for demand increase provided by groundwater was considered. For each option, regular and optimum operations (four options in total) were taken into account. Optimal control settings (for water flow) were determined and canal performance for each option was calculated using the ICSS-SCE model. The results showed that setting controls according to optimal recommendations influenced by conjunctive use led to considerable performance improvement of the canal and intakes. The objective function of the canal was improved in two cases by 40-48%. In general, it was concluded that the proposed model was capable of determining optimal operation of the irrigation canals under conjunctive surface and groundwater use.}, keywords = {Conjunctive Use,Operation,Optimal Management,Irrigation Canals,SCE}, title_fa = {مدیریت بهینه بهره‌برداری از کانال‌های آبیاری در شرایط استفاده تلفیقی از آب‌های سطحی و زیرزمینی}, abstract_fa = {استفادة تلفیقی از آب‌های سطحی و زیرزمینی در شبکه‌های آبیاری، بر بهره‌برداری از کانال‌های آبیاری تأثیر می‌گذارد.  جهت مدیریت بهینة کانال‌های آبیاری، مدل‌ شبیه‌سازی- بهینه‌سازی ICSS-SCE توسعه یافت.  از مدل‌ تهیه شده در بهینه‌سازی بهره‌برداری از کانال L8 شبکه آبیاری قزوین استفاده شد که دارای 5 چاه تلفیقی است.  بدین منظور دو حالت حدوداً 25 و 40 درصد افزایش مجموع نیاز  جانبی کانال در نظر گرفته شد به‌طوری‌که این افزایش نیازها از چاه‌های تلفیقی موجود در مسیر کانال تأمین می‌شود.  برای هر حالت، ورود جریان آب زیرزمینی به طور همزمان و دو گزینة بهره‌برداری و تنظیم سازه‌ها به صورت معمول و بهینه، جمعاً 4 گزینه مورد بررسی قرار گرفت.  مدیریت بهینة کانال تعیین و عملکرد کانال در هر یک از گزینه‌ها به کمک مدل ICSS-SCE تعیین شد.  نتایج نشان می‌دهد که تنظیم سازه‌های کنترل و آبگیر طبق دستورالعمل بهره‌برداری بهینه موجب بهبود شاخص‌های عملکرد کانال و آبگیرهای متأثر از جریان تلفیقی می­شود.  تابع هدف برای کل کانال در دو حالت به میزان 40 تا 48 درصد بهبود یافته است.  در مجموع می‌توان گفت که در حالت استفادة تلفیقی از آب‌ سطحی و زیرزمینی، مدل‌ تهیه شده قابلیت تعیین دستورالعمل بهینه بهره‌برداری از کانال‌‌های آبیاری را به خوبی دارد.}, keywords_fa = {}, url = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100407.html}, eprint = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100407_a2b16f2f1a06cab0682a57a6e8be6bda.pdf} } @article { author = {واله قوژدی, هادی and بیگی بیدگلی, سیدرضا حسن and سعیدی راد, محمدحسین and کیانمهر, محمدحسین}, title = {Shear Strength of Stem and Picking Force for Saffron Flowers}, journal = {Food Engineering Research}, volume = {11}, number = {3}, pages = {41-54}, year = {2010}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2645-4513}, eissn = {2645-4521}, doi = {}, abstract = {The shear strength and shear energy per unit area, as well as the force and energy required for picking flowers, are important parameters in the design and development of harvesting mechanisms. In this study, shear strength and shear energy per unit area of saffron (Crocus sativus L.) stems were determined at different bevel angles and shear velocities. The force and energy required for picking of saffron flowers were determined as a function of picking velocity and age of plant. The experiments were conducted using a universal testing machine on samples selected from the farms of Kashmar in eastern Iran. The data was statistically analyzed using a completely randomized design. The results showed that the bevel angle of the cutting blade and shear velocity had a significant effect on shear strength and shear energy per unit stem area, but their interaction was not significant. With an increase in bevel angle from 17° to 24°, the shear strength increased from 0.130 to 0.190 MPa and shear energy per stem area increased from 0.305 to 0.443 mJ/mm2. Increasing shear velocity from 20 to 200 mm/min decreased the average shear strength significantly from 0.179 to 0.158 MPa and shear energy per stem area significantly from 0.467 to 0.340 mJ/mm2. Further increase in shear velocity (from 200 to 500 mm/min) did not decrease shear strength and shear energy significantly. Thus, the cutting blade at a bevel angle of 17° and shear velocity of 200 mm/min is recommended for cutting saffron stems. The results showed that increasing picking velocity from 50 to 500 mm/min increased the average picking force, tensile strength and energy per unit area from 0.339 to 0.459 N, 0.169 to 0.229 MPa and 0.473 to 1.914 mJ/mm2, respectively. The age of the plants had no significant effect on picking force and energy and tensile strength. The data gathered can be useful for the design and development of saffron harvesting mechanisms.}, keywords = {Harvesting,flower,Picking Force,Saffron,Shear strength}, title_fa = {تعیین مقاومت برشی ساقه و نیروی لازم برای کندن گل زعفران}, abstract_fa = {مقاومت برشی، انرژی لازم برای برش به ازای واحد سطح، همچنین نیرو و انرژی مورد نیاز برای کندن گل­ پارامترهایی مهم در طراحی و توسعة مکانیزم­های برداشت هستند.  در این تحقیق تأثیر سرعت برش و زاویة تیزی تیغه بر مقاومت برشی و انرژی لازم برای برش به ازای واحد سطح ساقة زعفران(Crocus sativus L.)  در رطوبت­های مختلف برش تعیین شد.  تأثیر سرعت کندن گل و سطوح مختلف سن گیاه بر نیرو و انرژی مورد نیاز برای کندن گل زعفران نیز بررسی شد.  آزمایش­ها روی نمونه­های جمع­آوری شده از مزارع شهرستان کاشمر با استفاده از دستگاه کشش- فشار مواد بیولوژیک اجرا شد.  تحلیل داده­ها با استفاده از آزمایش­های فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد.  نتایج نشان داد که اثر زاویة تیزی و سرعت برش بر مقاومت برشی و انرژی مورد نیاز برای برش به ازای واحد سطح در سطح احتمال 1 درصد معنی­دار است ولی اثر متقابل این عوامل معنی­دار نیست.  با افزایش زاویة تیزی از 17 به 24 درجه، مقاومت برشی از 130/0 به 190/0 مگاپاسکال و انرژی لازم به ازای واحد سطح برای برش ساقه از 305/0 به 443/0 میلی ژول بر میلی­متر مربع افزایش می­یابد.  با افزایش سرعت برش از 20 به 200 میلی­متر بر دقیقه میانگین مقاومت برشی از 179/0 به 158/0 مگاپاسکال و انرژی لازم برای برش به ازای واحد سطح ساقة گل از 467/0 به 340/0 میلی ژول بر میلی­متر مربع کاهش می­یابد.  با افزایش بیشتر سرعت برش (از 200 به 500 میلی­متر بر دقیقه)، مقاومت برشی و انرژی لازم برای برش کاهش پیدا نمی­کند و بنابراین زاویة تیزی 17 درجه و سرعت برش 200 میلی­متر بر دقیقه برای برش ساقه زعفران توصیه می­شود.  نتایج همچنین نشان می­دهد که با افزایش سرعت کندن از 50 تا 500 میلی­متر بر دقیقه، میانگین نیروی کندن از 339/0 به 459/0 نیوتن و مقاومت کششی از 169/0 به 229/0 مگاپاسکال و انرژی مصرفی به ازای واحد سطح از 473/0 به 914/1 میلی­ژول بر میلی­متر مربع افزایش می­یابد، اما اثر سن گیاه بر نیروی کندن، مقاومت کششی، و انرژی لازم برای کندن گل به ازای واحد سطح معنی­دار نیست.  داده­های به دست آمده از این تحقیق در طراحی و توسعة مکانیزم­های برداشت زعفران کاربرد دارد.}, keywords_fa = {}, url = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100408.html}, eprint = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100408_e4d12301d8c37be9436a4d9ae8cc71ec.pdf} } @article { author = {قدس ولی, علیرضا}, title = {Admixing Green Malt Cereal Resources to Produce Malts for the Baking and Non-Alcoholic Malt Beverage Industries}, journal = {Food Engineering Research}, volume = {11}, number = {3}, pages = {55-70}, year = {2010}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2645-4513}, eissn = {2645-4521}, doi = {}, abstract = {In this project, the quantitative and qualitative characteristics of malt obtained from barley, (var. Sahra), wheat (var Tajan) and Triticale, and their admixtured malts were investigated in a completely randomized design with eight treatments to determine the optimal treatment using diastatic power, hot water extract and production of suitable raw materials for the malt beverage and bakery industries. The characteristics were hot water extract, cold water extract, diastatic power, total and soluble protein, nitrogen modification index, color and β-glucanase activity. Triticale and barley malts had the maximum and minimum Kolbach indices (p<0.05), respectively. Malt obtained from Triticale and the admixture of barley-Triticale (90:10) malts, and barley-wheat (90:10) malt had maximum and minimum (p<0.05) hot water extract, respectively. Malt obtained from an admixture of barley-wheat-Triticale (80:10:10) malt and a mix of barley-wheat (90:10) malt had the maximum and minimum (p<0.05) diastatic powers, respectively. The results showed that the addition of Triticale malt (10%) led to the production of suitable raw materials for the malts beverage industry and the addition of both Triticale and wheat (each 10%) malt for the bakery industry.}, keywords = {Adjuncts,Admixture,Malting,triticale}, title_fa = {بررسی اختلاط مالت منابع غلاتی جهت استفاده در صنایع پخت و تولید نوشابه‌های مالتی غیر الکلی}, abstract_fa = {ویژگی‌های کمّی و کیفی (راندمان استخراج عصارة گرم، راندمان استخراج عصارة سرد،قدرت دیاستاتیک، پروتئین کل و پروتئین انحلال­پذیر، شاخص تغییرات اصلاحی نیتروژن یا شاخص کلباچ، میزان رنگ و فعالیت بتاگلوکاناز) مالت‌های تهیه شده از دانه‌های غلاتی جو رقم صحرا، گندم رقم تجن، و تریتیکاله و نیز مخلوط‌های مالتی تهیه شده از آنها در قالب طرح کاملاً تصادفی با هشت تیمار به منظور تعیین تیمارهای بهینه از نظر قدرت دیاستاتیک و راندمان تولید عصاره و تولید مادة اولیة مناسب صنایع نوشابه‌های مالتی و صنایع پخت بررسی و مشخص شد که مالت تریتیکاله و مالت جو صحرا به ترتیب حاوی بیشینه و کمینة شاخص کلباچ هستند (05/0>P). مالت تریتیکاله و مالت حاصل از مخلوط مالت جو- مالت تریتیکاله (90 به 10 درصد) حاوی بیشینه‌ و مالت حاصل از مخلوط مالت جو- مالت گندم (90 به 10 درصد) حاوی کمینة (05/0>P) راندمان استخراج عصارة گرم هستند. مالت حاصل از مخلوط مالت جو- مالت گندم- مالت تریتیکاله (80:10:10) و مالت حاصل از مخلوط مالت جو- مالت گندم (80 به 20 درصد) به ترتیب بیشینه و کمینة (05/0>P) قدرت دیاستاتیک را دارند. نتایج همچنین نشان داد که افزودن مالت تریتیکاله (10درصد)، و افزودن مالت گندم و مالت تریتیکاله (هر یک 10درصد) به ترتیب منجر به تولید مادة اولیة مناسب صنایع نوشابه‌های مالتی و صنایع پخت می­شود.  }, keywords_fa = {}, url = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100409.html}, eprint = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100409_ce3bb0cb6a0fd08685c7c7e376a073ff.pdf} } @article { author = {کوثری, هانیه and دهقانی سانیج, حسین and میرزایی, فرهاد and لیاقت, عبدالمجید}, title = {Evapotranspiration Partitioning Using the Bowen Ratio Energy Balance Method in a Sub-Surface Drip Irrigation System}, journal = {Food Engineering Research}, volume = {11}, number = {3}, pages = {71-86}, year = {2010}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2645-4513}, eissn = {2645-4521}, doi = {}, abstract = {Applied and precise methods of evapotranspiration partitioning provide useful data for farm irrigation management and water use efficiency improvement. This knowledge is particularly important for modern irrigation systems that require high cost for implementation. Therefore, research was conducted in the summer of 1388 in the field at the Agricultural Engineering Research Institute in Karaj in which maize evapotranspiration and soil surface evaporation components were measured simultaneously using the Bowen ratio energy balance (BREB) method. Crop transpiration was then calculated by calculating the difference between these values. Soil type in the experimental field was loam texture irrigated with sub-surface drip irrigation installed 15 cm below the soil surface. Irrigation was scheduled to reduce water stress in the maize crop. Data for the BREB method were collected from above canopy level, at canopy level and at the soil surface. Results for a sample day of a mid-season crop growth period (day 60) showed that, of the total available energy for evapotranspiration, only 15% was used as sensible heat while the rest was used as evapotranspiration. Soil heat flux was less than 10% of net radiation, of which 93% of available energy was used as soil evaporation. At canopy level, about 19% of the available energy was used as sensible heat. A comparison between hourly values of evapotranspiration measured by the BREB and Penman-Monteith methods showed good correlation (R2 = 0/95) where BREB evapotranspiration showed 10% variation as compared to the Penman-Montieth method.}, keywords = {Bowen Ratio Energy Balance,evaporation,Partitioning,Subsurface drip irrigation,Transpiration}, title_fa = {جداسازی تبخیر- تعرق به روش بیلان انرژی (نسبت بوون) در سیستم آبیاری قطره‌ای زیرسطحی}, abstract_fa = {روش‌های دقیق و کاربردی در جداسازی تبخیر-تعرق، اطلاعاتی سودمند برای مدیریت آب در مزرعه در جهت بهبود کارایی مصرف آب فراهم می‌کند.  شناخت این روش­ها بالاخص در مورد سیستم‌های نوین آبیاری که با هزینه­ای بالا اجرا می‌شوند با اهمیت است.  به این منظور در تحقیقی که در تابستان 1388 در مزرعة مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کرج اجرا شد، تبخیر-تعرق گیاه ذرت و جزء تبخیر خاک به طور همزمان به روش بیلان انرژی نسبت بوون اندازه‌گیری و از تفاضل این دو، تعرق گیاه محاسبه شد.  بافت خاک مزرعة محل آزمایش لوم بود و مزرعه با سیستم آبیاری قطره‌ای زیرسطحی آبیاری شد که در عمق 15 سانتیمتری از سطح خاک نصب شده بود.  در زمینة مدیریت آبیاری تلاش شد تا گیاه ذرت دچار تنش نشود.  اطلاعات مورد نیاز روش بیلان انرژی نسبت بوون از بالای آسمانة گیاهی، آسمانة گیاهی، و سطح خاک برداشت شد.  نتایج نشان داد که برای یک روز نمونه در مرحلة میانی رشد گیاه ذرت، از کل انرژی موجود در مزرعه (Rn-G) که می‌تواند صرف تبخیر- تعرق شود تنها 15 درصد صرف گرمای محسوس هوا شده و بقیه صرف تبخیر- تعرق شده است.  شار گرمای ورودی به سطح خاک کمتر از 10 درصد شار تابش خالص است و 93 درصد از انرژی موجود در سطح خاک صرف تبخیر از سطح خاک شده است.  در سطح آسمانة گیاهی، حدود 19 درصد از انرژی صرف گرمای محسوس (Hc) شده است.  از مقایسة مقادیر ساعتی تبخیر-تعرق به روش بیلان انرژی نسبت بوون و روش پنمن- مانتیث مشخص شد که بین این دو همبستگی خوبی وجود دارد (95/0R2=) و تغییرات تبخیر- تعرق به روش بیلان انرژی نسبت بوون نسبت به روش پنمن- مانتیث برابر 10درصد است.}, keywords_fa = {}, url = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100411.html}, eprint = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100411_ada8bcc8c788a0f8e8b06fbccdab843e.pdf} } @article { author = {روحانی, عباس and رنجبر, ایرج and عباسپور فرد, محمدحسین and عجب شیرجی, یحیی and ولی زاده, مصطفی}, title = {Evaluation Regression Techniques in Prediction of Tractor Repair and Maintenance Costs}, journal = {Food Engineering Research}, volume = {11}, number = {3}, pages = {87-96}, year = {2010}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2645-4513}, eissn = {2645-4521}, doi = {}, abstract = {The management of machine replacement (specifically tractors) is one of the most critical factors for performing field operations on time. Therefore, tractor repair and maintenance costs must be accurately predicted. This research was carried out to evaluate the use of the regression technique in predicting tractor repair and maintenance costs. The study was conducted using empirical data on 60 two-wheel drive tractors from Astan Ghods-e Razavi agro-industry. Regression analyses were carried out. The response variable was repair and maintenance cost value and the independent variable was cumulative hours of use. Different second and third-order polynomial models and exponential and power models of age were examined. The results showed that the cubic regression model was the best model for predicting repair, oil and fuel costs based on the coefficient of determination and significance of regression coefficients. The performance cubic regression model performed much better in the test phase for the prediction of repair costs with a mean absolute percentage error of 3.72 in comparison to oil and fuel costs with a mean absolute percentage errors of 5.21 and 9.51, respectively.}, keywords = {Prediction Capability,regression,repair and maintenance}, title_fa = {ارزیابی مدل های رگرسیون در پیش بینی هزینه های تعمیر و نگهداری تراکتور}, abstract_fa = {}, keywords_fa = {}, url = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100415.html}, eprint = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100415_c72a1600b5db51101fb64840493c0c7e.pdf} }