@article { author = {کریمی, نیره and مشرف, لاله and ملک, سعید}, title = {Effect of Packaging Film and Moisture Absorbent Materials on the Shelf Life of Button Mushrooms}, journal = {Food Engineering Research}, volume = {15}, number = {3}, pages = {1-12}, year = {2014}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2645-4513}, eissn = {2645-4521}, doi = {10.22092/jaer.2014.100205}, abstract = {The present study examined the effect of packaging film on the quantitative and qualitative properties of button mushrooms. The three types of packaging tested were a clear polyvinyl chloride box, polyvinyl chloride stretch film and biaxially-oriented polypropylene film (BOPP). The five types of moisture absorbers examined were silica gel (2.5 g, 1.25 g), sodium chloride (2.5 g, 1.25 g), and silica gel (1.25 g) with spongy foam. The storage times tested were 0, 8 and 16 days. The characteristics of weight loss, retention of light coloration, and overall acceptability after storage at 5 ± 2 °C were investigated in a factorial experiment using a randomized complete block design with six replications. The results show that the BOPP film produced the least weight loss and the clear polyvinyl chloride box produced the highest weight loss. Silica gel (2.5 g) with BOPP film had the highest rating for retention of light coloration. Polyvinyl chloride stretch film recorded the greatest weight loss and the rating for light coloration.  The combination of silica gel (2.5 g) with BOPP film produced the highest overall rating.}, keywords = {Button Mushroom,Moisture Absorbent Materials,Packaging Film,Shelf life}, title_fa = {اثر نوع پوشش بسته بندی و مواد رطوبت گیر بر عمر نگهداری قارچ دکمه ای}, abstract_fa = {در این پژوهش تاثیر نوع پوشش بسته­بندی در سه سطح (پلی­وینیل­کلرید شفاف، پلی­وینیل­کلرید کشسان و پلی­پروپیلن دو طرف جهت­دار شده)، در مجاورت مواد رطوبت­گیر در 5 سطح شامل سیلیکاژل (5/2 و 25/1گرم)، کلرید سدیم (5/2 و  25/1 گرم)، سیلیکاژل (25/1 گرم) به­همراه ابر اسفنجی و زمان نگهداری در سه سطح (صفر، 8 و 16 روز) بر خصوصیات کمی و کیفی قارچ دکمه­ای بررسی شد.  این خصوصیات شامل کاهش وزن، مقدار روشنایی و پذیرش کلی پس از نگهداری در دمای 2±5 درجه سلسیوس است که در یک طرح کاملا تصادفی، در قالب آزمایش فاکتوریل و در 6 تکرار اجرا شد.  نتایج نشان می­دهد که کمترین و بیشترین کاهش وزن به­ترتیب در نمونه­های با پوشش بسته­بندی پروپیلن دو طرف جهت­دار شده و پلی­وینیل­ کلرید شفاف به­دست آمده است.  بیشترین مقدار روشنایی مربوط به سیلیکاژل (5/2 گرم) با پوشش بسته­بندی پروپیلن دو طرف جهت­دار بود.  پوشش بسته­بندی با پلی­وینیل­ کلرید کشسان دارای کاهش وزن بالا و کمترین مقدار روشنایی بود.  پذیرش کلی سیلیکاژل (5/2 گرم) با پوشش بسته­بندی پروپیلن دو طرف جهت­دار بهترین امتیاز را کسب نمود.}, keywords_fa = {}, url = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100205.html}, eprint = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100205_e7a8c42f9a7da562b8d6de34b46e1e08.pdf} }