per
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
2006-02-20
6
4
1
14
100786
Research Paper
تعیین بهترین تابع تولید آب- شوری گندم در منطقه شمال گرگان
Determination of the best water-Salinity Function for Wheat production in north of Gorgan
علیرضا کیانی
1
مجید میرلطیفی
2
مهدی همایی
3
علی محمد چراغی
4
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان
استادیار گروه مهندسی آبیاری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
دانشیار گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
عضو هیئت علمی مرکز ملی تحقیقات شوری کشور
شوری و خشکی دو عامل مهم کاهش تولید گندم در مناطق خشک و نیمه خشک محسوب میشوند. در چنین مناطقی، علاوه بر شناسایی واکنش گیاهان نسبت به آب یا شوری، تعیین تابع تولید تلفیقی آب- شوری نیز از ضروریات است. به همین منظور این پژوهش جهت بررسی واکنش گندم تحت شرایط توأم دو عامل فوق به مدت دو سال زراعی (81-80 و 82-81) در شمال گرگان (آق قلا) به اجرا در آمد. روش شناسی این تحقیق بر اساس تحلیل تابع تولید آب – شوری و با استفاده از دادههای مزرعهای انجام گرفت. چهار سطح مقدار آب شامل 50 (W1)، 75 (W2)، 100 ((W3 و 125 (W4) درصد نیاز گیاه به عنوان عامل اصلی و چهار سطح شوری آب آبیاری S1، S2، S3 و S4 به ترتیب در سال اول برابر 6/1، 9/7، 8/10 و 6/13 و در سال دوم معادل 1، 3/9، 2/12 و 7/14 دسیزیمنس بر متر به عنوان عامل فرعی با سه تکرار در یک آزمایش کرتهای خرد شده به صورت طرح بلوکهای کامل تصادفی بررسی شد. چهار نوع تابع تولید شامل خطی ساده (SimpleLinear)، لگاریتمی (Cobb-Douglas)، درجة دوم (Quadratic) و متعالی (Transcendental) ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که در شرایط توأم شوری و خشکی، تابع متعالی عملکرد گندم را بهتر از توابع دیگر پیشبینی میکند. برآورد تولید نهایی (Marginal Production) (MP) نسبت به متغیرهای شوری و رطوبت خاک نشان داد اثر هر کدام بر عملکرد یکسان نیست و عملکرد گندم تحت تغییرات رطوبت خاک نسبت به تغییرات شوری خاک حساستر است. نسبت نهایی نرخ جایگزینی (Marginal Rate of Technical Substitutaion) (MRTS) دو عامل مورد بررسی نشان داد که میتوان برای رسیدن به عملکرد یکسان عوامل فوق را در دامنة وسیعی از مقادیر آنها جایگزین کرد. همچنین، نتایج دلالت بر این واقعیت دارد که با تغییر رطوبت خاک شیب رابطه عملکرد - شوری تغییر میکند، بنابراین در کارهای عملی برای بیان تأثیر رطوبت و شوری خاک بر عملکرد، روابط غیر خطی ترجیح داده میشوند.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100786_ea81a682479ab012d011852e25fdcf34.pdf
per
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
2006-02-20
6
4
15
30
100787
Research Paper
بررسی، تعیین ترکیبات آرد و فرمولاسیون مناسب خمیر برای تولید نان های مسطح
Determination of Optimum Composition of Flour and Dough for Production of Iranian Flat Bread
پرویز ایرانی
1
مهتاب زرگران
2
استاد پژوهش مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
کارشناس مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
این تحقیق به منظور بررسی خواص کیفی و ارزش نانوایی 7 رقم گندم از استانهای تهران، خراسان، و گلستان؛ تعیین فرمولاسیون مناسب خمیر برای تولید نان مأکول لواش، تافتون و دیگر نانهای سنتی؛ و تعیین نقش پروتئین و گلوتن درخواص کیفی این نانها به اجرا در آمد. نمونهای از گندم ارقام زرین، نوید، و روشن از استان تهران؛ مهدوی، امید، و سرداری از استان خراسان؛ و رقم تجن از استان گلستان که بیشترین تولید و سطح زیر کشت را در کشور داشته و از نظر کیفیت، ارقام ضعیف، متوسط و خوب بودند، انتخاب و ارزیابی شدند. ویژگیهای شیمیایی با استفاده از روشهای استاندارد بین المللی ICC و خصوصیات رئولوژیکی با دستگاه فارینوگراف تعیین شد. نتایج نشان داد که مقدار پروتئین در دو رقم مهدوی و سرداری کمتر از 10 درصد، در دو رقم نوید و زرین 10 درصد و در ارقام تجن، روشن، و امید بین 11-7/12 درصد در نوسان بوده است. در این بررسی از دو رقم گندم ضعیف و قوی (مهدوی و تجن) برای تولید آرد با10، 11، و 12 درصد پروتئین و با درصد استخراج آرد 80 ، 86، و 96 برای نانهای لواش، بربری، تافتون، و سنگک استفاده شد. با توجه به خواص کیفی و نتایج آزمایش فارینوگراف برای تقویت گندم ضعیف مهدوی از 75 درصد گندم تجن استفاده شد. با این اختلاط، عدد والوریمتری گندم مهدوی از20 به 52 و امتیاز خصوصیات حسی و ظاهری نان از 2 به 5/4 افزایش یافت
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100787_64985c69bd1b11c907cbcf7f9e696c22.pdf
per
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
2006-02-20
6
4
31
44
100788
Research Paper
اثرات زمان برداشت و مدت زمان انبارمانی بر خواص کمی و کیفی زردآلو (رقم شاهرودی)
Effects of Harvesting Time and Shelf Life on Quantitative and Qualitative Characteristics of Apricot (CV. Shahroudi)
ابراهیم گنجی مقدم
eganji@hotmail.com
1
زهرا شیخ الاسلامی
shivasheikholeslami@yahoo.com
2
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان
عضو هیأت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان
این تحقیق با هدف کاهش ضایعات و افزایش عمر انبارمانی زردآلو رقم شاهرودی از طریق انتخاب زمان مناسب برداشت پیشنهاد و اجرا شد. بدین منظور، در 5 زمان ( دهة اول ، دهة دوم و دهة سوم خرداد، دهة اول، و دهة دوم تیر) میوة زردآلو برداشت شد و خصوصیات کمی و کیفی آن در هر یک از مراحل پس از طی مدت زمان نگهداری (صفر، 15، 30، 45، و60 روز ) در سردخانه با دمای 5/0 درجة سانتیگراد اندازهگیری و مقایسه گردید. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از آزمون فاکتوریل دو عامله در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار و مقایسة میانگینها از طریق آزمون دانکن نشان میدهد که مناسبترین زمان برداشت دهة سوم خرداد است (3±90 روز پس از مرحلة تمام گل، 6/2پوند بر اینچ مربع سفتی بافت، و40±5/1285 واحد حرارتی). بررسیهای رگرسیونی نیز نشان میدهد که در تخمین زمان برداشت، واحد حرارتی و سفتی بافت از مهمترین عوامل اند که میتوان با اندازهگیری این دوعامل زمان مناسب برداشت را پیش بینی کرد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100788_749ac9230723998599814be1799bf588.pdf
per
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
2006-02-20
6
4
45
64
100789
Research Paper
بررسی کیفیت کشمش در بسته بندی های مختلف
Investigation on the Quality of Raisins Packaged Using Different Materials
بهجت تاج الدین
behjat.tajeddin@yahoo.com
1
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
همراه با نیاز روزافزون به صادرات مواد غیر نفتی و تولید چشمگیر انگور در ایران و امکان تهیه فرآوردههای مختلف آن از جمله کشمش، بررسی روشهای بهینة تولید، خشک کردن، و بستهبندی کشمش گام موثری در زمینة صادرات خشکبار است. بدین منظور، کشمش آفتابی از منطقة تاکستان قزوین تهیه و 200 گرم از آن در فیلم OPP با ضخامت 04/0 میلیمتر (40 میکرون)، پلی اتیلن در دو ضخامت 04/0 و 07/0 میلیمتر بستهبندی شد. علاوه بر این، نیمی از محصول بستهبندی شده در کارتن سه لا قهوهای با ابعاد 5/7×12×9 سانتیمتر مربع قرار گرفت. نمونهها به مدت یک سال در شرایط مختلف از نظر رطوبت و حرارت نگهداری شدند. در این مدت زمان صفات کمی و کیفی بافت، رنگ، رطوبت، و بریکس کشمش اندازهگیری و شمارش کلی میکروبی و وجود کپک و مخمر بررسی شد. نتایج جداول تجزیه واریانس نشان داد که با ضریب اطمینان 95 درصد و استفاده از آزمون دانکن، فیلم OPP به دلیل داشتن کمترین تغییر در رطوبت و بریکس بهترین نوع برای بستهبندی است و از نظر میکروبی نیز کمترین آلودگی را دارد. از نظر رنگ فیلم، پلی اتیلن با ضخامت 04/0 میلیمتر نسبت به بقیه برتری نشان داد. از نظر تعداد کل میکروارگانیسمها، کپک و مخمر، شرایط برای رشد آنها در رطوبت نسبی محیط (65 درصد) بهتر از رطوبت نسبی 75 درصد بود اما از نظر رنگ، بافت، رطوبت، و بریکس کشمش شرایط دوم ترجیح داشت.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100789_3657b8117dbbe19d300689dcf20a941d.pdf
per
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
2006-02-20
6
4
65
76
100790
Research Paper
اثر زمان آبیاری بر عملکرد و کیفیت انگور و کشمش رقم سفید بیدانه در منطقه قزوین1
Effect of Irrigation Time on Yield and Quality of Grapevine (Vitis vinifera cv. Sefid Bidaneh) in Qazvin Region
محمد کریمی
1
حسن محمودزاده
2
عضو هیأت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین
عضو هیأت علمی (استادیار پژوهش) مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین
با هدف بررسی اثر زمان آبیاری بر عملکرد و کیفیت انگور و کشمش رقم سفید بیدانه، در سیستم هدایت سنتی ایران، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار در ایستگاه تحقیقات انگور تاکستان انجام شد. تیمارها مشتمل بودند بر: تیمار شاهد (A)، تیمار آبیاری در 4 مرحله فنولوژیکی زمان تشکیل گل آذین، بستن میوه، رشد حبهها، و مرحلة رنگگیری میوه (B)، تیمار آبیاری با فواصل زمانی 20 روز پس از ظهور گل آذین تا رسیدن میوه (C) و تیمار آبیاری با فواصل زمانی 30 روز پس از ظهور گل آذین تا رسیدن میوه (D). مقدار آب مورد نیاز در هر بار آبیاری در تمام تیمارها بر اساس جدول نیاز آبی انگور در تاکستان و با توجه به فاصلة بین دو آبیاری تعیین و به صورت نشتی با کنتور اعمال شد. مساحت هر کرت آزمایشی 120 متر مربع، تاکها 6 ساله، و فاصلة کشت آنها 4×2 متر بود. میزان عملکرد و صفات کمی و کیفی میوه شامل قطر و وزن حبهها، طول، عرض، و وزن خوشه، اسیدیته، کل مواد جامد انحلالپذیر (TSS)، نسبت قند به اسیدیته و وزن کشمش استحصالی یادداشت شد. نتایج نشان داد که اثر زمان آبیاری بر صفات مورد مطالعه متفاوت است و تیمار آبیاری بر اساس مراحل فنولوژیکی رشد و نمو انگور از نظر افزایش عملکرد و بهبود صفات کیفی نسبت به سایر تیمارها نتیجه بهتری دارد. اکثر صفات مورد بررسی با عملکرد و وزن کشمش استحصالی همبستگی مثبت یا منفی دارد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100790_6602c6abc749f6339c9c9be7172ce115.pdf
per
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
2006-02-20
6
4
77
94
100791
Research Paper
اثرات موقعیت و عمق ترک کششی در پایداری ساحل رودخانه
Effect of the Location and Depth of Tension Crack o River Bank Stability
ابراهیم امیری تکلدانی
1
امیر صمدی
2
حسن رحیمی
3
استادیار گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکده مهندسی آب و خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران.
کارشناس ارشد سازههای آبی
استاد گروه مهندسی آبیاری و آبادانی دانشکده مهندسی آب و خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
از عمدهترین منابع تولید رسوبات، فرسایش سواحل رودخانههاست که به دلیل اثرگذاری بر خصوصیات مجاری رودخانهها, در توسعة پهنة سیلابی و مدیریت منابع آب بسیار اهمیت دارد. در مطالعات پایداری سواحل رودخانه، موقعیت و عمق ترک کششی از جمله پارامترهای موجود در تعریف شکل هندسی سواحل در معرض تخریب هستند که تاکنون جهت تعیین آنها و میزان تأثیراتشان بر پایداری ساحل تحقیقات بسیار اندکی شده است. در این تحقیق، ضمن بررسی سواحل برخی از رودخانههای داخل کشور از قبیل رودخانههای کارون, کرخه, کرخهنور, روفایه, کرج، و کردان بهمنظور ارائه روشی مناسب جهت محاسبة موقعیت و عمق ترک کششی, تأثیرات ترک کششی در تعیین پایداری سواحل رودخانه نیز مطالعه شده است. در این باره، با استفاده از اطلاعات جمعآوری شده از 51 محل در مسیر رودخانه میسیسیپی در آمریکا, با یک مدل جامع آنالیز پایداری سواحل رودخانهها(EMSAR) پایداری ساحل آنالیز شده است. براساس نتایج آنالیز پایداری برای اطلاعات موجود, مقدار ضریب ایمنی ساحل در برابر فرسایش بهترتیب اهمیت نسبت به تغییرات زاویة ساحل, تغییرات چسبندگی، و وزن مخصوص مصالح بیشترین حساسیت را دارد. نتایج همچنین نشان دهنده تأثیر ناچیز تغییرات عمق ترک کششی بر مقدار ضریب ایمنی پایداری ساحل رودخانه است به گونهای که در صورت وجود 20 درصد خطا در تعیین مقدار عمق ترک و زاویة ساحل, میزان خطای حاصل در مقدار ضریب ایمنی بهترتیب برابر 4 و 25 درصد است که بیانگر حساسیت اندکضریب ایمنی نسبت به تغییرات عمق ترک کششی و حساسیت زیاد ضریب ایمنی نسبت به تغییرات مقدار زاویة ساحل است. براساس مشاهدات صحرایی و تعیین نوع ذرات تشکیل دهندة سواحل تخریبیافته, مشخص شد که توسعة ترک کششی در خاکهای دربردارنده 10-20 درصد وزنی رس در صورت تغییر شرایط رطوبتی خاک محتمل است و در خاکهای با چسبندگی بالا یا خاکهای درشت دانه امکان توسعه ترک کششی وجود ندارد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100791_5fb3c7f745b8e34b22a6693d68dece73.pdf
per
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
2006-02-20
6
4
95
112
100792
Research Paper
بررسی رفتار تحکیم پذیری خاک های ریزدانه نرم با استفاده از دستگاه تحکیم هیدرولیکی
Evaluation of Compressibility Behavior of Soft Fine - Grained Soils Using Hydraulic Consolidation Test
نادر عباسی
nader_iaeri@yahoo.com
1
حسن رحیمی
2
علی فاخر
3
دانشجوی دوره دکتری گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکده مهندسی آب و خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
استاد گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکده مهندسی آب و خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
دانشیار دانشکده فنی، دانشگاه تهران
نشست ناشی از تحکیم لایههای خاک، به دلیل ماهیت تدریجی و طولانی مدت آن، خطری بالقوه برای اکثر سازههای بنا شده بر خاکهای تحکیم پذیر محسوب میشود. در مسائل عملی، برای محاسبه مقدار و سرعت نشست از نتایج آزمایش تحکیم معمولی (ادومتری) استفاده میشود که مبتنی بر تئوری تحکیم یک بعدی ترزاقی (Terzaghi) است. این تئوری متکی بر فرضیات ساده کننده متعددی است که به واسطة هر یک از این فرضیات خطاهایی در مقادیر مشخصات تحکیمی خاکها به وجود میآید. یکی از این فرضیات، ثابت بودن ضریب نفوذپذیری لایه رس (k) و در نتیجه ضریب تحکیم خاک () در طول فرایند تحکیم است. در حالی که ضریب نفوذپذیری و به تبع آن ضریب تحکیم با افزایش تنش مؤثر وکاهش درجة پوکی تغییر میکند. این موضوع در خاکهای رسی نرم، با اهمیت است که پتانسیل فشردگی خیلی زیادی دارند. در این تحقیق چگونگی تأثیر فرض ثابت بودن ضریب نفوذپذیری بر مشخصات تحکیمی خاک به ویژه ضریب تحکیم بررسی و ارزیابی شده است. بدین منظور، آزمایشهای مختلف تحکیم روی یک نمونه خاک رسی با رطوبتهای اولیة متفاوت و با استفاده از دستگاههای تحکیم مرسوم (ادومتر) و تحکیم هیدرولیکی انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده از مجموعة آزمایشها مشخص گردید که در خاکهای رسی نرم که پتانسیل فشردگی زیادی دارند؛ ضریب تحکیم در طول فرایند تحکیم به طور قابل توجهی تغییر میکند و نتایج به دست آمده از روش های تجربی کاساگرانده و تیلور (روشهای لگاریتم و جذر زمان) که مبتنی بر فرض ثابت بودن ضریب تحکیماند دقت کافی ندارند. لذا در چنین شرایطی بایدضریب تحکیم به صورت مستقیم و با استفاده از مقادیر ضریب نفوذپذیری و فشردگی حجمی در هر مرحله از بارگذاری تعیین شود.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100792_1eb5409c2d4cb1ac1b8fe2a7e1fe2765.pdf
per
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
2006-02-20
6
4
113
130
100793
Research Paper
بررسی تلفات برداشت گندم با کمباین در استان فارس
Evaluation of Wheat losses for a Combine Harvesting in Fars Province
علی خسروانی
1
هدایت اله رحیمی
2
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس
عضو هیأت علمی دفتر بررسی های اقتصادی طرح های تحقیقاتی کشاورزی فارس، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس
گندم مهمترین محصول زراعی استان فارس است. سطح زیرکشت آن در این استان در سال زراعی 82-1381 درحدود 483095 هکتار و میزان تولید 1941335 تن گندم بوده است. با کاهش ضایعات گندم در مرحلة برداشت، امکان افزایش قابل توجهی درتولید وجود دارد. هر ساله بخش قابل توجهی از گندم مورد نیاز کشور از خارج تأمین میشود، درحالی که مقدار زیادی از این محصول در مراحل مختلف به صورت ضایعات از دسترس خارج میشود. بنابراین اولین قدم جهت برنامهریزی برای کاهش ضایعات گندم، برآورد مقدار ضایعات و شناسایی عوامل مؤثر بر آن است. در یک طرح نمونهگیری چند مرحلهای، تعداد 68 مزرعه در حین برداشت محصول با کمباین، در سال 1379 در سه شهرستان مرودشت، اقلید، و داراب در استان فارس به طور تصادفی انتخاب و بررسی شد. با پلاتگذاری در این مزارع در هنگام برداشت گندم با کمباین و تکمیل پرسشنامه از کشاورز و رانندة کمباین، اطلاعات لازم به دست آمد. در این تحقیق، اثر عواملی چون مشخصات مزرعه، زمین،کمباین، راننده، و کشاورز در تلفات در قسمتهای مختلف کمباین شامل: تلفات دماغه، تلفات کوبنده، تلفات الک و غربال، و تلفات طبیعی بررسی شد. تلفات به طور جداگانه در هر قسمت با جمعآوری دانههای ریخته شده و توزین آنها اندازهگیری و بر حسب هکتار محاسبه و عوامل مؤثر بر این افت و دلایل آن بررسی شد. نتایج نشان میدهد که میانگین کل ضایعات گندم در مرحلة برداشت در استان فارس 8/4 درصد تولید است. بیشترین مقدار این ضایعات مربوط به افت دماغه کمباین (68 درصد) و بعد از آن به ترتیب افت طبیعی، افت الک و غربال، افت کوبنده و افت کیفی است. از جمله عوامل مؤثر برضایعات کل گندم در مرحله برداشت را میتوان زمان کاشت گندم، تعدد قطعات زمین، آشنایی کشاورز با کار کمباین، فرسوده بودن کمباینها، نوع کشت، میزان عملکرد محصول، نامناسب بودن سرعت دورانی چرخ فلک با سرعت پیشروی کمباین، ارتفاع شانة برش، سواد رانندة کمباین، نامناسب بودن کمباینهای موجود برای ارقام پر محصول، ایجاد پشته در مزرعه جهت آبیاری کرتی، و آموزش ناکافی کشاورز و راننده کمباین دانست. از بین عوامل فوق به جز تعدد قطعات زمین و عمر کمباین، بقیه موارد با آموزش رانندگان کمباین و کشاورزان و اعمال مدیریت صحیح و نظارت در برداشت و معاینة فنی کمباینها قابل پیشگیری است. همچنین تسطیح و یکپارچه سازی اراضی و خارج کردن کمباینهای فرسوده باعث کاهش ضایعات گندم میشود.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100793_62e72e34a3ab92d3ce8ec90cd7a28840.pdf
per
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
2006-02-20
6
4
131
144
100794
Research Paper
تأثیر عملیات زیرشکن و دور آبیاری برخواص فیزیکی خاک و عملکرد چغندرقند
Effect of subsoiling and Irrigation Fr3equencies on Soil Physical Properties and Sugarbeet Yield
علی اکبر صلح جو
1
سیدابراهیم دهقانیان
2
علیرضا سپاسخواه
3
محمود نیرومند جهرمی
4
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس
کارشناس ارشد بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس
استاد بخش مهندسی آبیاری دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
کارشناس بخش تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس
فشردگی خاکهای زراعی به دلیل تأثیر منفی آن بر میزان رشد و نمو و تولید محصول موضوعی است با اهمیت که نیاز به بررسی دارد. در این تحقیق، تأثیر عملیات زیرشکن و دور آبیاری بر تولید چغندرقند در قالب طرح آماری اسپلیت بلوک بررسی شد. تیمار اصلی، دورآبیاری شامل سه دور 7، 10، و 14 روز و تیمار فرعی عملیات خاکورزی شامل استفاده از : 1- گاوآهن برگرداندار 2- زیرشکن به عمق 30-35 سانتیمتر + گاوآهن برگرداندار 3- زیرشکن بــه عمق 40-45 سانتیمتر + گاوآهن برگرداندار در سه تکرار بود. جهت تعیین تأثیر عملیات زیرشکن و دور آبیاری بر خواص فیزیکی خاک و عملکرد چغندرقند پارامترهای شاخص مخروط، جرم مخصوص ظاهری و درصد رطوبت خاک، میزان آب مصرفی، عملکرد، عمق نفوذ ریشه، قطر ریشه، درصد چند ریشهای شدن، و درصد قند چغندرقند اندازهگیری شد. نتایج نشان میدهد که زیرشکنی خاک باعث کاهش شاخص مخروط، جرم مخصوص ظاهری خاک و درصد چند ریشهای شدن و افزایش عمق نفوذ ریشه، قطر ریشه، و عملکرد چغندرقند میشود. با افزایش دور آبیاری، عملکرد چغندرقند کاهش و درصد قند افزایش می یابد. نتایج نشان میدهد که با زیرشکنی خاک به عمق 30-35 سانتیمتر و دور آبیاری 7 روز یک بار، بیشترین عملکرد چغندرقند حاصل میشود.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100794_40067385f38a1a7b7a5bf3c02691556f.pdf
per
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
2006-02-20
6
4
145
160
100795
Research Paper
شبیه سازی و تحلیل رفتار دینامیکی درخت بادام با استفاده از نرم افزار MATLAB
Simulate and Analyze the Dynamic Response of Almond Tree using MATLAB Software
مسعود زابلستانی
1
حسین مبلی
2
سیدسعید محتسبی
3
رضا علیمردانی
4
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان شرقی
استادیار گروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشکده مهندسی بیوسیستم کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
استادیارگروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشکده مهندسی بیوسیستم کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
دانشیار گروه مهندسی مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشکده مهندسی بیوسیستم کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
کاربرد تجهیزات برداشت مکانیکی میوه و آجیلیان در کشاورزی مکانیزه به طور روز افزونی اهمیت پیدا میکند. اکثر تکانندههای درخت به شاخه یا تنة درخت ارتعاش وارد میکنند. با تحلیل رفتار دینامیکی، میتوان تکانندههای موجود را برای استفاده در محصولات درختی گوناگون، بدون نیاز به آزمایشهای متنوع و با حداقل تغییرات، اصلاح کرد. رفتار دینامیکی سیستمها را معمولاً با معادلات دیفرانسیل مدل میکنند. در این تحقیق، برای تحلیل و شبیهسازی رفتار دینامیکی درخت بادام از جعبه ابزار سیمولینک نرم افزارMATLAB استفاده شد. مدل ریاضی تکاننده و درخت که یک سیستم لنگ و لغزنده است به صورت یک سری معادلات دیفرانسیل رسته یک ارائه و با سیمولینک حل شد. نتایج نشان میدهد که 1) با افزایش بسامد ورودی تکاننده، دامنه و بسامد ارتعاش گیره اتصال به درخت افزایش مییابد. 2) افزایش ضریب سختی تکاننده، باعث بهتر شدن انتقال تکان به تنه درخت و بهبود دامنة ارتعاش میشود. 3) با کاهش ضریب میرایی تکاننده، ارتعاش منتقل شده به درخت دیرتر میرا میشود. 4) با افزایش جرم درخت، دامنه و بسامد ارتعاش وارد بر درخت کاهش مییابد. 5) با افزایش نیروی وارده از بازوی تکانندة درخت، دامنه ارتعاش وارده به درخت افزایش مییابد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100795_e4c3695d9670487b90c858d46225390b.pdf