ORIGINAL_ARTICLE
مقایسة آلودگی زدایی خشکبار(آلو، کشمش، و برگه) به دو روش مایکروویو و گوگردزنی
به منظور توسعة صادرات خشکبار، محصول تولیدی باید عاری از هر گونه آلودگی باشد. خشکبار تولیدی در ایران اغلب آلودگیهای میکربی از جمله کپک و مخمر و یا کلیفرمها را نشان میدهد که گاهی این آلودگیها از حدود استاندارد نیز خارج است. به منظور حفظ بازارهای صادرات خشکبار ایران، باید روشهای پاکسازی محصول از آلودگیهای احتمالی معرفی شود. در این طرح ابتدا آزمونهای شمارش کلیمیکربی، کلیفرمها، و کپک و مخمر نمونههای خشکبار (آلو، کشمش، و برگه، محصول سال 1380 در استان خراسان) انجام شد. پس از مشخص شدن مقدار و نوع آلودگی، نمونه های آلوده تحت دو روش شیمیایی (دود دادن با گوگرد) و فیزیکی (مایکروویو) آلودگیزدایی شد. سپس مجدداً آزمونهای شمارش کلیمیکربی، کلیفرم، و کپک و مخمر و تعیین میزان ویتامین ث انجام شد. میزان اسید اسکوربیک در نمونههای آلوی تیمار شده با مایکروویو (26 میلیگرم درصد گرم)، به طور معنیداری از انواع تیمار شده با گوگرد (20 میلیگرم درصد گرم) بیشتر بود اما این اختلاف در مورد محصولات کشمش و برگه معنیدار نبود. از سوی دیگر، باقیماندة انیدریدسولفورو در کشمش تیمار شده با گوگرد 1200 قسمت در میلیون قسمت، از حدود استاندارد بالاتر بود، لذا روش تیمار با مایکروویو را جهت آلودگیزدایی از محصولات خشکبار آلوده میتوان پیشنهاد کرد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100707_7f8dd32f3564125dcc3f5511db8ac035.pdf
2006-11-22
1
12
سودابه
عین افشار
1
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان
LEAD_AUTHOR
1- Akerstrand, K. and Moller, T. 1989. Examination of dried figs. Var-Foeda. 41(7, 8): 308-317.
1
2- Anon. 1994. Specification and methods of test for dried plum. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 65. (in Farsi)
2
3- Anon. 1995. Detection and enumeration of moulds and yeasts colony count technique at 25°C. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 997. (in Farsi)
3
4- Anon. 1999. Methods of measuring anidrid sulfurous in dried fruits. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 569. (in Farsi)
4
5- Anon. 1996. Detection and enumeration of Coliforms in foods. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 437. (in Farsi)
5
6- Anon. 1996. Standard methods for preparation of food samples and enumerate of microorganisms in food. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 356. (in Farsi)
6
7- Anon. 1999. Specification and methods of test for dried apricot. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 11. (in Farsi)
7
8- Anon. 2001. Fruits, vegetables and their products, general method of measuring Ascorbic acid. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 5609. (in Farsi)
8
9- Anon. 2002. Dried fruits. In: http://www.euro.who.int/ food safety/ microbiological.
9
10-Anon. 2002. Specification and methods of test for raisins. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 17. (in Farsi)
10
11-Anon. 2002. Dried vegetables microbiological specification and test methods. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 5939. (in Farsi)
11
12-Anon. 2003. Dried fruit and vegetables/sulphurous acid and declaration. In: http://www. Kantonslabor- bs. ch.
12
13-Anon. 2005. Microwave sterilization kills bacteria while retaining high quality. In: http://www. natick.army.mil.
13
14-Boyacioglu, D. and Goenuel, M. 1986. Survy of aflatoxin contamination of dried figs grown in Turkey in 1986. Food Additives and Contaminants. 7(2): 235-237.
14
15-Cristina, F. G., Rosane, F. S., Eustaquio, S. D. and Alen, E. W. 2000. Microbial diversity during maturation and natural processing of coffee cherries of Coffea arabica in Brazil. International J. Food Microbiology. 60(2,3): 251-250.
15
16-El-Halouat, A. and Debever, J. M. 1997. Effect of water activity, modified atmosphere packaging and storage temperature on spore germination of moulds isolated from prunes. International J. Food Microbiology. 35, 41-48.
16
17-El-Halouat, A. and Debevere, J. M. 1996. Influence of modified atmosphere and preservatives on the growth of Zygosaccharomyces rouxii isolated from dried fruits. International J. Food Microbiology. 33(2,3): 219-229.
17
18-Guan, D., Gray, P., Kang, D. H., Tang, J., Shafer, B., Ito, K., Younce, F. and
18
Yang, T. C. S. 2003. Microbiological validation of microwave-circulated water combination heating technology by inoculated pack studies. J. Food Sci. 68(4): 1428-1432.
19
19-Hoover, D. G. 1997. Minimally processed fruits and vegetables: Reducing microbial load by nonthermal physical treatments. Food Tech. 51(6): 66-69.
20
20-Horner, K. J. and Anagnostopolous, D. 1973. Combined effects of water activity, pH and temperature on the growth and spoilage potential of fungi. J. Appl. Bactrial. 36, 427-436.
21
21- Jalili, R. 1995. Investigation on different conditions for storing grape in cold rooms. Zeiton. 125, 32-33. (in Farsi)
22
22- Lau, M. H., Tang, J., Taub, I. A., Yang, T. C. S., Edwards, C. G. and Mao, R. 2002. Kinetics of chemical marker formation in whey protein gels for studying microwave sterilization. J. Food Eng. 60, 397-405.
23
23- Manafi, M. and Weber, G. 1990. Microbiological quality of health foods and organic foods in the Vienna Area. Ernaehrung. 14(3): 130-134.
24
24- Nijhuis, H. H., Torringa, H. M., Muresan, S., Yuksel, D., Leguijt, C. and Kloek, W. 1998. Approaches to improving the quality of dried fruit and vegetables. Trends in Food Sci. and Tech. 9, 13-20.
25
25- Sharman, M. and MacDonald, S. 1994. Sampling bulk consignments of dried figs for aflatoxin analysis. Food Additives and Contaminants. 11(1): 17-23.
26
26- Sy Kaye, V., McWatters, K. H. and Beuchat, L. R. 2005. Efficacy of gaseous dioxide as a sanitizer for killing Salmonella, Yeast and Molds on bluberries, strawberries, and raspberries. J. Food Protection. 68(6): 1165-1175.
27
27- Tang, Juming. 2005. Improving food and food processing systems. In: http://www. wsu.edu.
28
28- Titke, H. W. 1969. Sorption behavior of hygroscopic foods and their packaging requirements. Verpackung. 10(1): 10-32.
29
29- Wahid, M. and Satter, A. 1987. Radiation disinfestation and quality of dried fruits. Acta Alimentaria. 16(2): 159-166.
30
30- Witthun, R. C., Engelbrecht, S., Joubert, E., and Britz, T. J. 2005. Microbial content of commercial South African high- moisture dried fruits. J. Applied Microbiology. 98(3): 722-726.
31
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی اثر آبیاری، تغذیه و تاریخ برداشت بر کیفیت و عمر انباری سیب رددلیشز
این تحقیق به منظور مطالعه تأثیر روشهای تغذیه با کلریدکلسیم، آبیاری، و تاریخ برداشت بر کیفیت و عمر انباری سیب رددلیشز در منطقة ارومیه در سالهای 80-1379 اجرا شد. در این تحقیق تیمارهای تغذیه با کلریدکلسیم شامل: 1- محلولپاشی آب به اضافة سیتووت 1/0 درصد (شاهد)، 2- محلولپاشی با کلرید کلسیم 1 درصد به اضافة سیتووت 1/0 درصد در 4 نوبت، 3- غوطهور کردن میوه پس از برداشت در محلول 4 درصد کلرید کلسیم به مدت 10 دقیقه و 4- تلفیقی از تیمار 2 و 3 بود. تیمارهای آبیاری عبارت بودند از: 1- عرف محل، 2- کمآبیاری تنظیم شده و 3- قطع آبیاری در دو هفته قبل از برداشت، و برداشت میوه نیز در سه تاریخ به فاصله یک هفته از یکدیگر (از زمان 138 روز بعد از تمام گل) انجام شد. کلیة نمونههای مربوط به هر تیمار به مدت شش ماه در شرایط صفر درجة سانتیگراد و رطوبت نسبی 90-85 درصد در سردخانه نگهداری شدند. نمونهها در زمان برداشت و هر30 روز یکبار پس از برداشت از نظر سفتی بافت، مواد جامد انحلالپذیر، pH، اسیدیته، دانسیته، درصد آبدهی، وزن متوسط میوه و عناصر ماکرو اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که تاریخ برداشت در سطح یک درصد و اثر متقابل تغذیه- آبیاری و برداشت- آبیاری در سطح پنج درصد بر سفتی بافت میوه تاثیر معنیدار دارد. میزان کل مواد جامد انحلالپذیر از نظر تاریخ برداشت و اثر متقابل هر سه تیمار در سطح یک درصد معنیدار است. تاثیر تاریخ برداشت در pH و اسیدیته آب میوه در سطح یک درصد معنیدار است. اثر تیمارهای زمان برداشت و آبیاری بر وزن متوسط و مقدار آبدهی میوه در سطح یک درصد و اثر متقابل آبیاری- برداشت درسطح پنج درصد معنیدار و اثر تیمارها بر دانسیته غیر معنیدار شد. مقدار کلسیم میوهها از نظر تاریخ برداشت و اثر متقابل تغذیه و تاریخ برداشت و اثر متقابل تغذیه و آبیاری و اثر متقابل هر سه تیمار بر کلسیم در سطح یک درصد معنیدار شد. به طور کلی، در مورد کلیة صفات در پایان دورة نگهداری اختلاف معنیداری بین تیمارها مشاهده نشد. در آزمایشهای حسی، بالاترین امتیاز مربوط به تیمار چهارم تغذیه، برداشت دوم و آبیاری به روش دوم، است. بنابراین، پیشنهاد میشود سیب رددلیشز 145 روز بعد از تاریخ تمام گل برداشت شود و کاربرد کلسیم به روش اسپری درختان با محلول یک درصد در 4 نوبت به اضافه غوطهوری میوهها با محلول 4 درصد به مدت 10 دقیقه پس از برداشت و قطع آبیاری دوهفته قبل از برداشت در نظر گرفته شود.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100708_3decee9e9e60fd487cad0575c10e448a.pdf
2006-11-22
13
26
حمیده ژاله
رضایی
1
عضو سابق هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی
AUTHOR
امیر
نورجو
2
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی
AUTHOR
مهدی
طاهری
3
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی
LEAD_AUTHOR
1- Anon. 2002. Agricultural Statistical Bulletin. Agriculture Organization of West Azarbayjan Pub. (in Farsi)
1
2- Anon. 1999. The National Water Deed, Water Requirment, Sowing Pattern and Application Efficiency. Ministry of Agriculture Pub. (in Farsi)
2
3- Anon. 1992. Early end to irrigation affects apple quality and tree survial. Good Fruit Grower. 43(15): 9-10.
3
4- Badii, F. and Shahbake, M. A. 1999. Effect of heat and calcium chloride on quality and storage life of Red Delicious apples. J. of Agric. Eng. Res. No. 13. (in Farsi)
4
5- Basirat, M. and Malakouti, M. J. 2000. Effects of time of harvest and postharvest calcium treatment on quality and storage life of Pear. Proceeding of the 2th Iranian Horticultural Sciences Congress. (in Farsi)
5
6- Beavers, W. B., Sams, C. E., Conway, W. S. and Brown, G. A. 1994. Calcium source affects calcium content, firmness, and degree of injury of apples during storage. Hort. Sci. 29(12): 1520-1523.
6
7- Benavides, A., Recasens, I. and Casero, T. P. 2001. Chemometric analyses of Golden smoothee apples treated with two pre havest calcium spray, strategies in the growing season. J. of the Sci. of Food and Aric. 81(9): 943-952.
7
8- Chapmen, K. R. 1971. Plant water status of apple trees and its measurement in the field. VI Diurnal Variations in the Water Potential of Apple Leaves and Fruits of Three Cultivars at Two Stress Levels. Queensl Lagric Antimsci. 28(4): 199-203.
8
9- Cripps, J. E. L. 1971. The infeluence of soil moisture on apple root growth and root: shoot ratios. J. Hort. Sci. 46(2): 121-130.
9
10- Damyar, S. and Shahbake, M. A. 2001. Effects of time of harvest on life storage of Granny Smith and Braeburn apples. Proceeding of the National Conference on Apple. Damavand. Iran. (in Farsi)
10
11- Doicher, K. 1993. Drip irrigation regimes for apple tree plantations. Restenier Dni-Naukii; 29(9,10): 23-31.
11
12- Ebel, R. C. and Proebsting, E. L. 1993. Regulated deficit irrigation may alter apple maturity, quality and storage life. Hort. Sci. 28(2): 141-143.
12
13- Filla, O., Poma-treccani, C. and Mignani, L. 1990. Water status growth and calcium nutrition of apple in relation to bitterpit. Scientia Hort. 42(112): 55-64.
13
14- Frith, G. J. T. and Nichols, D. G. 1974. Effects of nitrogen fertilzer applications to part of a root system. The Second International Drip Irrigation Congress. 434-436.
14
15- Garcia, J. L., Ruiz-Altisent, M. and Barrerio, P. 1995. Factors influening Mechanical properties and bruise susceptibility of apple and pears. J. Agric. Eng. Res. 61, 11-18.
15
16- Harker, F. R. and Hallet, J. C. 1992. Physicological changs associated with development of mealiness of apple fruit during cool storage. Hort. Sci. 27(12): 1291-1294.
16
17- Hasani, G., Rezaee, R. and Taheri, M. 2001. Review on the effective factors on firmness of apple. Agricultural Research Center of West Azarbaijan Scientific Bulletin. (in Farsi)
17
18- Irving, D. E. and Drost, J. H. 1987. Effect of water defict on vegetative growth fruit growth and fruit quality in coxs orange pipin apple. J. Hort. Sci. 52, 473-433.
18
19- Jong, S. C. 1993. Effect of post harvest dipping in CaCl2 solution with some adjurants on calcium content of fuji apples. J. korean Soc. for Hort. Sci. 34(1): 36-45.
19
20- Kenworthy, A. L. 1978. Trickle Irrigation in Michigan Fruit Plantings. National Technical Information Service. Springfield VA 22161 as PB-286 892.
20
21- Maskoukee, A. M. and Pour Azarang, H. 1994. Effect of calcium chloride on preservation of main var of apple in cold storage. Research in Industrial and Science. No. 13. Vol. 26. (in Farsi)
21
22- Middleton, J. E., Proebsting, E. L., Roberts, S. and Emerson, F. H. 1974. Three and crop response to drip irrigation. Proceedings of the Second International Drip Irrigation Congress. 468-473.
22
23- Nayital, R. K. and Chopra, Sk. 1992. A study of the relationship between optimum harvest dates for storage and the respiratory climacteric in apple C. V. Red delicious. Haryana J. of Hort. Sci. 21(1,2): 16-23.
23
24- Philsoof, F. 1986. The Effective Minerals on Deteriorate Fruit of Apple. Technical Bulletin No. 24. Plant Pests and Disease Research Institute Pub. (in Farsi)
24
25- Pirmoradian, M. and Babalar, M. 1995. Investigation of the role of rootstock and calcium chloride on production of ethylene and some quality characteristics of Red Delicious apple. J. of Agric. Sci. No. 26. Vol. 4. (in Farsi)
25
26- Raese, J. T. and Drake, S. R. 1993. Maintenance of calcium levels a most for pome fruit quality. Good Fruit - Grower. 44(6): 31-33.
26
27- Shahabi, A. and Malakouti, M. J. 2000. Effect of concentration and time of calcium chlorid spray on firmness and fruit quality of red apple on Samirom-Esfehan region. Iranian J. of Soil and Water Sci. No. 12. Vol. 8. (in Farsi)
27
28- Shahbake, M. A. 1998. Bitter Pit and Control Way on Apple. Technical Bulletin No. 20. Iranian Agricultural Engineering Research Institute Pub. (in Farsi)
28
29- Shavakhi, F. 2001. Effect of time of harvest on physico chemical properties and storage life of Pear. Research Report. Agricultural Engineering Research Institut. (in Farsi)
29
30- Tabatabaee, S. J. and Malakouti, M. J. 2002. The Role of Calcium on Fruit Quality in Calcareous Soil. No. 129. Agricultural Research and Education Organization Pub. Tehran. (in Farsi)
30
ORIGINAL_ARTICLE
مقایسة کشت پشتهای و مسطح گندم آبی و بررسی امکان حفظ پشتهها به روش کمخاکورزی برای کاشت ذرت علوفه ای
توالی گندم- ذرت علوفهای (یا محصولات ردیفی دیگر) از تناوبهای رایج در بسیاری از مناطق ایران است. روش مرسوم کشت گندم در بیشتر مناطق روی بستر مسطح و برای ذرت روی بسترهای پشتهای است. استفاده از دو شکل متفاوت بستر کاشت در توالی گندم- ذرت عاملی محدودکننده در ارائة سیستمهای کمخاکورزی و بیخاکورزی است. به منظور ارائه یک روش کمخاکورزی یا بیخاکورزی برای ذرت بعد از گندم، بررسی سازگاری کشت گندم با بستر پشتهای، و امکان استفاده از این پشتهها در کشت محصول بعدی (ذرت) اهمیت مییابد. در این خصوص، آزمایشی طی سال زراعی 82-1381 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی کبوترآباد اصفهان به اجرا درآمد. در این آزمایش، کاشت گندم روی بسترهای مسطح و پشتهای به ترتیب با الگوهای پخشی و خطی (2 و 3 خط روی هر پشته) مقایسه شد. همچنین امکان بازسازی پشتههای گندم به روش کمخاکورزی برای کاشت محصول بعدی (ذرت) و مقایسة آن با روش کاشت مرسوم این محصول (شخم + دیسک همراه با کاشت روی بستر پشتهای)، در کاشت یک ردیفه و دو ردیفه بذر روی پشتهها بررسی شد. صفات مورد بررسی در گندم شامل عملکرد و اجزای عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی و ارتفاع بوته بود. تیمارهای آزمایش در ذرت از نظر تعداد بوتههای سبز شده، یکنواختی فواصل بین بوتهها، ارتفاع بوته، قطر ساقه، عملکرد کل تر و خشک در واحد سطح، عملکرد بلال، و شاخصهای مرتبط با آن مقایسه شدند. نتایج نشان داد که تفاوت معنیداری بین عملکرد دانه در تیمارهای کاشت گندم وجود ندارد. در هر یک از تراکمهای یکنواخت بذر (کاشت ذرت به تعداد 1 و 2 خط روی پشته)، بازسازی پشتههای گندم و خراش سطحی آنها با خاک همزن (روتیواتور) تا عمق 5 سانتیمتری، در مقایسه با تیمارهای خاکورزی مرسوم، تفاوت معنیداری در تعداد بوتههای سبز شده، یکنواختی فواصل بین بوتهها، عملکرد تر و خشک ایجاد نمیکند. با توجه به نتایج آزمایش، به نظر میرسد کشت پشتهای گندم و حفظ و بازسازی پشتههای آن جهت کاشت ذرت به عنوان یک سیستم جایگزین در تناوب گندم- ذرت قابل توصیه است که میتواند در مقایسه با سیستم متداول مصرف انرژی و هزینهها را کاهش و به عملیات زراعی سرعت دهد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100709_067319d50f686b72b346b65c4320c3c2.pdf
2006-11-22
27
40
ارشیر
اسدی
1
عضو هیئت علمی مرکزتحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان
AUTHOR
داوود
افیونی
2
عضو هیئت علمی مرکزتحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان
AUTHOR
عباس
همت
ahemmat@cc.iut.ac.ir
3
استاد گروه ماشین های کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان
AUTHOR
سیروس
فرهمند
4
کارشناس ماشین های کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان
LEAD_AUTHOR
1- Asadi, A. and Hemmat, A. 2004. Effects of conservation and conventional tillage systems on yield of forage corn in rotation with barley. J. of Res. in Agric. Sci. 3, 14-25. (in Farsi)
1
2- Aquino, P. 1998. The adoption of bed planting of wheat in the Yaquivalley. Sonora. Mexico. CIMMYT-MEXICO. WPSR No. 17A.
2
3- Fahong, W., Xuqing, W. and Sayre, K. 2004. Comparison of conventional, flood irrigation, flat planting with furrow irrigated, raised bed planting for winter wheat in China. Field Crops Res. 87, 35-42.
3
4- Govaerts, B. R., Sayre, K. D. and Deckers, J. 2004. Stable high yield with zero tillage and permanent bed palnting. Field Crop Res. (In press)
4
5- Hemmat, A. and Asadi, A. 1995. Fuel requirements and machine capacity for tillage and planting operations on a clay loam in Isfahan. Iran Agric. Res. 14, 175-201.
5
6- Hemmat, A., and Asadi, A. 1997. Effects of direct-drilling, non-inversion and conventional tillage systems on yield of irrigated winter wheat. Iranian J. Agric. Sci. 28, 19-34. (in Farsi)
6
7- Hemmat, A. and Taki, O. 2001. Grain yield of irrigated winter wheat as affected by stubble tillage management and seeding rates in central Iran. Soil & Till. Res. 63,58-64.
7
8- Harris, B. L., Krishna, J. H. 1989. Furrow dicking to conserve moisture. J. Soil water conservation. 44,271-273.
8
9- Jones, O. R., Clark, R. N. 1987. Effects of furrow dikes on water conservation and dry land crop yields. Soil Sci. Soc. Am. J. 51,1307-1314.
9
10- Kiliç, H. 2004. Bd Planting in Diyarbakir. Southeastern Anatolia Agriculturol Research Institute. Diyarbakir (Turkey).
10
11- Liomon-Ortega, A., Sayre, K. D. and Francis, C. A. 2000. Wheat nitrogen use efficiency in a bed-planting system in northwest mexico. Agron. J. 92, 303-308.
11
12- Mamanpoush, A. R., Abbasi, F. and Mousavi, S. F. 2002. Evaluation of application efficiency in surface irrigation of some fields in Isfahan province. J. of Agric. Eng. Res. 2, 43-58.
12
13- Mehla, R. S., Varma, J. K., Gupata, R. K., and Hobbs, P. R. (Eds.). 2000. Stagnation in the productivity of wheat in the Indo-Gangetic plains: zero-till-seed-cum-fertilizer drill as an integrated solution. Rice-Wheat Consortium Paper Series 8. Rice-Wheat Consortium for the Indo-Gangetic Plains.
13
14- Sayre, K. D. and Moreno Ramos, O. H. 1997. Applications of raised-bed planting systems to wheat. CIMMYT-MEXICO.WPSR. No. 31.
14
15- Sayre, K. D. 1998. Ensuring the use of sustainable crop management strategies by small wheat farmers in the 21st century. Wheat Special Report. No. 48. International Maize and Wheat Improvement Centre. Mexico, D.F., Mexico.
15
16- Sharma, A. K., Sharma, R. K. and Srinivasa Babu, K. 2004. Effect of planting options and irrigation schedules on development of powdery mildew and yield of wheat in the northwestern plains of India. Crop Protection. 23, 249-253.
16
17- Sharma, R. K., Singh, R. 2002. Furrow irrigated raised bed-planting system: an efficient input usage production technology. Indian Fmg. 52, 25-26.
17
18- Sharma, R. K., Srinivasa Babu, K., Chhokar, R. S., and Sharma, A. K. 2004. Effect of tillage on termites, weed incidence and productivity of spring wheat in rice-wheat system of North Western Indian plains. Crop Protection. 23,1049-1054.
18
19- Thurston, H. D. 1992. Sustainable Practices for Plant Disease Management in Traditional Farming Systems. Westview Press. Boulder. Co. USA.
19
20- Zahedi, S. M. A. and Razmjou, Kh. 2004. Effect of plant density on quality and yield of forage corn, SC704 in Isfahan climatic conditions. Proceedings of the 8th Iranian Crop Science Congress. Aug. 25-27. University of Gilan. (in Farsi)
20
21- Zeraei, B., Barzegari, M. and Asghari, J. 2004. Study on effect of density and planting pattern on some physiological characteristics of corn in Khouzestan. Proceedings of the 8th Iranian Crop Science Congress. Aug. 25-27. University of Gilan. (in Farsi)
21
ORIGINAL_ARTICLE
ارزیابی مدل FROSTPRO در مبارزه با سرمازدگی درختان هلو به وسیله آبیاری بارانی خودکار*
بشر همواره سعی کرده است محیط را با توجه به نیازهای خود کنترل کند. یکی از پدیدههایی که بشر همواره با آن مبارزه کرده سرمازدگی گیاهان است. یکی از عمدهترین روشهای مبارزه با این پدیده آبیاری بارانی است که اساس آن تأثیر گرمکنندگی پوشش یخ ناشی از آب پاشیده شده روی اندامهای گیاهی است. به منظور بررسی تأثیر این روش، یک سیستم بالادرختی خودکار در بخشی از باغ هلو و در قطعهای به مساحت 1700 متر مربع در باجگاه (استان فارس) اجرا و تأثیر آن در مبارزه با سرمازدگی بررسی شد. قسمت دیگری از باغ به مساحت 1000 متر مربع به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. از آنجایی که مهمترین نکته در این روش مدیریت صحیح آب مصرفی توسط آبپاشهاست از مدل FROSTPRO جهت تعیین شدت پاشش بهینة مورد نیاز استفاده گردید و با توجه به پارامترهای محیطی و گیاهی مقدار آب مصرفی به میزان 12 میلیمتر بر ساعت به دست آمد که تأمین آن اساس طراحی سیستم را تشکیل داد. پس از آن، سیستم مجهز به سیستم کنترل خودکار گردید و طی سه واقعة سرمازدگی در بهار 1382 و سه واقعه سرمازدگی دیگر در بهار 83 مورد آزمایش قرار گرفت که در هر سه مورد در سالهای متوالی دما در بلوک شاهد به زیر دمای بحرانی تنظیم شده (5/1- درجة سانتیگراد) رسید در حالی که در بلوک تحت آبیاری دما در حدی بالاتر از دما بحرانی نگه داشته شد، در مقایسة دو تیمار نشان داده شده که در بلوک تحت آبیاری در سال 82 تنها 12 درصد و در بلوک شاهد 5/41 درصد شکوفهها از بین رفتند و محصول درختان حفاظت شده 36 درصد بیشتر شد. نتایج حاصل از درصد شکوفههای زنده و همچنین تولید محصول بیشتر به علاوه اختلاف مشاهده شده بین دماهای ثبت شده نشانگر مؤثر بودن سیستم در پیشگیری از سرمازدگی درختان هلو در منطقة مورد مطالعه است.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100710_895fac2506134e132bdd378915eb24b4.pdf
2006-11-22
41
52
علی اصغر
قائمی
ghaemiali@yahoo.com
1
استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
AUTHOR
محمد رفیع
رفیعی
2
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد (مربی فعلی در دانشگاه آزاد شوشتر
AUTHOR
علیرضا
سپاسخواه
3
استاد بخش مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
LEAD_AUTHOR
1- Barfield, B. J. and Gerber, J. F. 1979. Modifying the Aerial Environmental ofCrops. St. Joseph. MI: ASAE.
1
2- Businger, J. A. 1965. Frost protection with irrigation. Agric. Meteorology. 6(28):
2
3- Cranney, J. R. 1996. Apple crop outlook. Am. Fruit Grower. 116(9):6-7. 4- Gerber, J. F. and Harrison, D. S. 1964. Sprinkler irrigation for cold protection of citrus. Trans. of the ASAE. 7,464-468.
3
5- Gerber, J. F. and Martsolf, J. D. 1964. Sprinkling for frost and cold protection. Modification of the Aerial Environment of Crops. St. Joseph. Mich. ASAE.
4
6- Hamer, P. J. C. 1980. An automated sprinkler system giving variable irrigation rates matched to measured frost protection needs. Agric. Meteorol. 21,281-293.
5
7- Heisey, L. W., Heinemann, P. H., Morrow, C. T. and Crassweller, R. M. 1994. Automation of an intermittent overhead irrigation frost protection system for an apple orchard. Applied Eng. in Agric. 10(5): 669- 675.
6
8- Koc, A. B., Heinemann, P. H., Crassweller, R. M. and Morrow, C. T. 2000. Automated cycled sprinkler irrigation system for frost protection of apple buds. Applied Eng. in Agric. 16(3): 231-240.
7
9- Perry, K. B. 1979. Evaluation and refinement of sprinkler application rate models used in frost protection. ph.D. Thesis. Pennsylvania State University. University Park.
8
10- Perry, K. B. 1986. FROSTPRO, A model of overhead irrigation rates for frost/freeze protection of apple orchards. Hort. Sci. 21(4):1060-1061.
9
11- Stombaugh, T. S., Heinemann, P. H. Marrow, C. T. and Goulart, B. l. 1992. Automation of a pulsed irrigation system for frost protection of strawberries.Applied Eng. in Agric. 8(5): 597-602.
10
12- Westwood, M. N. 1991. Temper-Zone Pomology. Translated by: Rasoolzadegan. Isfahan University of Tchnology. Isfahan. Iran. (in Farsi)
11
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی اثر قطر ریشه درخت بر چسبندگی و زاویه اصطکاک داخلی خاک
امروزه، کاربرد روشهای بیومهندسی در کارهای عمرانی به دلیل رعایت مسائل زیست محیطی از اولویت خاص برخوردار است. از جمله میتوان به تثبیت سواحل رودخانهها و شیبهای طبیعی از طریق کاشت درخت اشاره کرد. در تحقیق حاضر، تأثیر قطر ریشة درخت بر مقاومت برشی افزوده شده خاک، با آزمایشهای برجا بررسی شده است. سی تست برش مستقیم بر جا تحت بارهای قائم مختلف با استفاده از سیستم طراحی شده در پ. ح. خ. آ. روی تودة طبیعی دارای خاک CL و ریشة درخت بید انجام شد. پارامتر جدیدی به نام «پارامتر قطر ریشه (RDR)» به عنوان شاخص قطر ریشه موجود در ناحیه برشی خاک تعریف و رابطه آن با زاویه اصطکاک داخلی و چسبندگی خاک بررسی گردید. نتایج نشان میدهد که وجود ریشه موجب افزایش چشمگیر در چسبندگی خاک، کاهش اندک در زاویة اصطکاک داخلی خاک، و در مجموع افزایش مقاومت برشی میشود. با افزایش قطر، مقدار افزایش چسبندگی کاهش مییابد و در یک قطر خاص، چسبندگی به ماکزیمم مقدار خود میرسد و برای قطرهای بزرگتر، پس از اندکی کاهش ثابت میشود. تغییرات زاویة اصطکاک داخلی در مقابل قطر ریشه دقیقاً عکس حالت چسبندگی را دارد، به طوری که در قطر ریشه متناظر با چسبندگی حداکثر، به حداقل خود میرسد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100711_b43d25c081613411f3d4dfe944517a0b.pdf
2006-11-22
53
68
محمدهادی
داودی
1
استادیار پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری
LEAD_AUTHOR
1- Abe, K. and Ziemer, R. R. 1991. Effect of tree roots on a shear zone: modeling reinforced shear stress. Can. J. For. Res. 21, 1012-1019.
1
2- Davoudi, M. H., Imamjomeh, R. and Nikkami, D. 2005. Study of effect of plant roots on the soil shear resistance using large scale test. Research Report. Soil Conservation and Watershed Management Institute. (in Farsi)
2
3- Estiri, G. and Fattahi, M. A. 2001. Application of bioengineering in landslide stabilization.
3
M. Sc. Thesis. University of Science and Technology. (in Farsi)
4
4- Greenway, D. R. 1987. Vegetation and Slope Stability, in Slope Stability. Wiley. Chichester.
5
5- Hengchaovanich, D. and Nilaweera, N. S. 1996. An assessment of strength properties of Vetiver grass root in relation to slope stabilization. International Conference on Vetiver. Chain Kai. Thailand.
6
6- Nilaweera, N. S. 1994. Influence of hardwood roots on soil shear strength and Slope stability in souther Thailand. Ph.D. Thesis. Asian Institute of Technology. Bankok.
7
7- Nilaweera, N. S. and Nutalaya, P. 1999. Role of tree roots in slope stabilization. Bull. of Eng. Geology and Environmental. 57, 337-342.
8
8- O’Loghlin, C. L. 1984. Effective of introduced forest vegitation for protecting against Landslides and erosion in New Zealand;s steeplands. Symposium on Effects of Forest Landuse on Erosion and Slope Stability. Honolulu. Hawaii.
9
9- Shafaei Bejestan, M. and Salimi Gol Sheikhi, M. 2002. Effect of roots of pedeh and gaz on the soil sheaar resistance in Karoon river. J. of Agric. And Natural Res. Sci. & Tech. 6(4): 40-27. (in Farsi)
10
10- Waldron, L. J. 1977. The shear resistance of root permeated homogeneous and stratified soil. Soil Sci. Soc. of Am. J. 41, 843-849.
11
11- Waldron, L. J. and Dakessian, S. 1981. Effect of grass, legume and tree roots on soil shearing resistance, Soil sci. Soc. Am. J., 46, 894-899.
12
12- Wu, H. T. and Watson, A. 1998. In-situ shear test of soil blocks with roots. Can. Geotech.
13
J. 35, 579-590.
14
13- Wu, T. H. 1976. Investigation of Landslides on Prince of Wales Island, Alaska. Department of Civil Engineering. Ohio State University. Columbus. Geotech. Eng. Rep. No. 5.
15
14- Wu, T. H., Beal, P. E. and Lan, C. 1988. In-situ shear test of soil-root interactions. J. of Geotechnical Eng. 114(GT12):1351-1375.
16
15- Ziemer, R. R. 1981. The role of vegetation in stability of forested slope. Proceedings-reframe Exposes IUFRO R. R. 297-308.
17
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی تاثیر روش آبیاری قطره ای و سطوح مختلف آب بر عملکرد و کارایی مصرف آب در انگور
هدف از اجرای این تحقیق، بررسی تأثیر مقدار آب آبیاری و روش آبیاری قطرهای روی عملکرد انگور و تعیین کارآیی مصرف آب است. آزمایش در قالب بلوکهای کامل تصادفی و به صورت فاکتوریل در چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گلمکان وابسته به مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان پیاده شد. فاکتورهای طرح شامل مقادیر آب در سه سطح (50، 75 و 100 درصد آب مورد نیاز گیاه) و استفاده از آبیاری قطرهای به دو روش (قطرهای و تیپ) بود. فاصلة نهالها روی ردیف 2 متر و فاصله ردیفها از هم 5/2 متر انتخاب گردید. برای هر تیمار 4 ردیف با 6 نهال روی هر ردیف در نظر گرفته شد. در فروردین ماه 1378 نهالهای ریشهدار انگور رقم سلطانی (کشمشی) غرس شد. روش آبیاری در سال 1378 سطحی بود و سیستم آبیاری قطرهای و تیپ از سال 1379 اجرا شد. نیاز آبی انگور از سند ملی آب استخراج و با در نظر گرفتن درصد سایه انداز، میزان آن در هر آبیاری تعیین شد. عملکرد انگور در سالهای 78، 79 و 80 قابل توجه نبود. نتایج آنالیز مرکب عملکرد در سالهای 81، 82 و 83 نشان داد که بین دو روش آبیاری قطرهای و تیپ از نظر آماری اختلاف معنیداری وجود ندارد، اما بین سطوح مختلف آب مصرفی اختلاف معنیدار است. سطوح 100، 75 و 50 درصد آب مصرفی به ترتیب با عملکرد 597/8 ، 705/7 و 827/4 تن در هکتار در گروههای آماری A ، B و C قرار گرفتند. عملکرد در دو سطح 75 و 50 درصد آب مصرفی نسبت به سطح 100 درصد به ترتیب حدود 13و 43 درصد کاهش داشته است. از نظر کارایی مصرف آب نیز بین روشهای آبیاری اختلاف معنیدار وجود نداشت ولی بین درصد مقادیر آب آبیاری در سطح 1 درصد اختلاف معنیدار بود. سطح 75 درصد آب مصرفی با میزان کارایی 844/1 کیلوگرم انگور به ازای یک مترمکعب آب بیشترین مقدار را دارا بود و بعد از آن سطوح 50 و 100 درصد آب آبیاری به ترتیب با کارایی 720/1و 574/1 کیلوگرم بر مترمکعب قرار گرفتند، به عبارت دیگر، کارایی مصرف آب در سطوح 75 و 50 درصد آب مصرفی نسبت به سطح 100درصد به ترتیب حدود 17و 9 درصد بیشتر بوده است. نتایج این پژوهش بیانگر آن است که در مواقعی کمبود آب جدی نیست آبیاری کامل و در زمان مواجه با کمبود آب، سطح 75 درصد آب مصرفی با توجه به میزان عملکرد، میزان آب مصرفی، و کارایی مصرف آب قابل توصیه است.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100712_d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e.pdf
2006-11-22
69
78
محمد
جلینی
mjolainire@gmail.com
1
استادیار پژوهش مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان
LEAD_AUTHOR
1- Anon. 1997. National record of country water. Technological Deputy Director. Research, Education and Extension Deputy Director. Planning and Supporting Deputy Director and Meteorological Organization the Country. Ministry of Jihad-e-Agriculture. Pub. Vol. 2. Khorasan Province. (in Farsi)
1
2- Anon. 1999. Water and irrigation condition in Khorasan Province. Water Commission of Research and Technology Committee of Khorasan Province. Newsletter. 4, 2-10. (in Farsi)
2
3- Araujo, F., Williams, L. E., Grimes, D. W. and Matthews, M. A. 1995a. A comparative study of young "Thompson Seedless" grapevines under drip and furrow irrigation. I. Root and soil water distributions. Scientia Hort. 60, 235-249.
3
4- Araujo, F., Williams, L. E., Grimes, D. W. and Matthews, M. A. 1995b. A comparative study of young `Thompson Seedless' grapevines under drip and furrow irrigation. II. Growth, water use efficiency and nitrogen partitioning. Sciatica Hort. 60, 251-265.
4
5- Bravdo, B. A. and Hepner, Y. 1987. Irrigation management and fertigation to optimize grape composition and vine performance. Acta Hort. 206, 49-67.
5
6- Bucks, D. A., French, O. F., Nakayama, F. S. and Fangmeier, D. D. 1985. Trickle irrigation management for grape production. Drip/Trickle Irri. in Action. 1, 204-211.
6
7- Cline, R. A., Fisher, K. H. and Bradt, O. A. 1985. The effects of trickle irrigation and training system on the performance of Concord grapes. Drip/Trickle Irri. in Action. 1, 220-230.
7
8- Goodwin, I. and Jerie, P. 1992. Regulated deficit irrigation: from concept to practice. Wine Industry J. 7, 258-261.
8
9- Mortazavi, M. and Rafiei, Y. 1979. Development plant for wine yards. Yearly Calendar of Different Horticultural Practices in One Wine Yard. (in Farsi)
9
10- Mullins, M. G., Bouquet, A. and Williams, L. E. 1992. Biology of the Grapevine. Press Syndicate of the University of Cambridge. UK.
10
11- Peacock, W. L., Rolston, D. E., Aljibury, F. K. and Rauschlolb, R. S. 1977. Evaluating drip, flood, and sprinkler irrigation of wine grapes. Am. J. of Enology and Viticulture. 28, 193-195.
11
12- Smart, R. E. and Coombe, B. G. 1983. Water Relations of Grapevines. In: Kozlowski, T. T. (Ed.) Water Deficits and Plant Growth, Vol. 7. Academic Press. N. Y.
12
13- Tafazzoli, A., Hekmati, J. and Firouz, P. 1991. Grape. Shiraz University Pub. Center. (in Farsi)
13
14- Williams, L. E. and Matthews, M. A. 1990. Grapevine. In: Stewart, B. A. and Nielsen, D. R. (Eds.) Irrigation of Agricultural Crops. Agronomy Monograph. No. 30. Madison. Wisconsin.
14
U. S. A. ASA-CSSA-SSSA.
15
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی واکنش ارقام و لاین های برنج نسبت به عمقهای مختلف آب آبیاری در منطقه لنجان اصفهان
به منظور بررسی تحمل ارقام و لاینهای برنج به تنش خشکی و تعیین اثر این تنش برعملکردو اجزای عملکرداین گیاه، آزمایشی در سالهای زراعی 81-1380 و 82-1381در ایستگاه تحقیقات شهید فزوة اصفهان اجرا شد. آزمایش به صورت طرح آماری کرتهای خرد شده در قالببلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. سه تیمار میزان آب آبیاری شامل آبیاری با عمق 5/3 سانتیمتر در تمام دورة فصل رشد(I1)، آبیاری با عمق 2/2 سانتی متر در تمام دورة فصل رشد (I2)،وتیمار کنترل عمق آب آبیاری بین صفر تا 5/1 سانتیمتر (I3) در کرتهای اصلی و هشت رقم برنج (گرده محلی، زایندهرود، سازندگی، حسنی، 97-67، 113-67، 47-67 ، و 72-67) در کرتهای فرعی قرار گرفتند. طی دوره و در پایان فصل رشد، صفات عملکرد دانه و اجزای عملکرد در تیمارهای مختلف اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که تأثیر مقادیر مختلفآب مصرفی بر شاخصهای درصد پوکی، ارتفاع بوته، طول خوشه، طول ریشه، وزن خشک ریشه، و کارآیی مصرف آب (WUE) در سطح یک درصد (£0.01r) معنیدار شد. این اثر بر بقیه شاخصها معنیدارنگردید. همچنین ارقام مورد بررسی تفاوت کاملاً معنیداری (£0.01r) از نظر تعداد روز تا 50 درصد رسیدگی، طول ریشه، وزن خشک ریشه، ارتفاع بوته، طول خوشه، وزن هزار دانه،درصد پوکی، عملکرد دانه، تعداد پنجه، عرض و طول دانه شلتوک، تعداد دانه در خوشه وWUE داشتند. ارقام از نظر شاخص تعداد روز تا رسیدگی کاملدارای تفاوت معنیداری در سطح پنج درصد (£0.01r) بودند. میانگینWUE در تیمار I3 حداکثر و برابر 77/0 کیلوگرم بر مترمکعب به دست آمد. همچنین رقم زایندهرود دارای بالاترین مقدار WUE بود. بعد از این رقم، ارقام 113-67 و سازندگی بیشترین مقدار WUE را دارا بودند. با توجه به اهمیت بهینهسازی آب مصرفی به عنوان دیدگاهاصلی در روشهای اعمال تنش خشکی و بروز بحران آب در مناطق خشک و نیمهخشک کشور، تیمار I3 پیشنهاد گردید.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100713_0338151f7bd46546c81474f5b61378ef.pdf
2006-11-22
79
92
حمیدرضا
سالمی
1
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان
AUTHOR
حسنعلی
عابدی
2
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان
LEAD_AUTHOR
Abedi, H. and Damadzadeh, M. 1997. C Test Experiments 1993-96. Research Report. No. 343. Iranian Scientific Research Council. (in Farsi)
1
2- Abedi, H. 1998. Rice. Agricultural Research, Education and Extension Organization. No. 58. Iranian Scientific Research Council. (in Farsi)
2
3- Alizadeh, A. 1999. Water, Soil and Plant Relationship. Imam Reza University. Mashhad. Iran. (in Farsi)
3
4- Arabzadeh, B. 2002. Water and irrigation in rice culture. Rice Research Institute of Iran. 137- 140. (in Farsi)
4
5- Arabzadeh, B. and Tavakoli, A. 2005. Optimal management of deficit irrigation for rice in transplanted (TP) forming. J. of Agri. Sci. and natural resources. 12(4): 11-20. (in Farsi)
5
6- Cabangon, R. J., Cstillo, E. G., Bao, L. X., Lu, Wang, G. H., Cui, Y. L., Tuong, T. P., Bouman, B. A. M., Li, Y. H., Chen, C. D. and Wang, J. Z. 2001. Impact of alternate wetting and drying irrigation on rice growth and resource-use efficiency. In: Barker, R., Li, Y. H. and Tuong, T. P. (Eds.) Water-saving Irrigation for Rice. Proceeding of an International Workshop. International Water Management Institute. Colombo. Sri Lanka. 55-79.
6
7- Fukuda, H. and Tsutsui, H. 1979. Rice Irrigation in Japan. Japan.
7
8- Herve, P. 1997. Guilan, a successful irrigation project in Iran. Irrig. Drain. Sys. 10, 95-107.
8
9- Keshavarz, A. and Sadeghzadeh, K. 2000. Agricultural water management: Current situation, future perspective and some strategies for its optimization. Proceeding of the 10th Seminar of Iran National Committee on Irrigation and Drainage. Nov. 15-16. Tehran. Iran. 377-397. (in Farsi)
9
10- Lafitte, H. R., Courtois, B. and Atlin, G. N. 2002. The international rice research institute’s experience in field screening for drought tolerance and implications for breeding. In: Saxena, N. P. and O’Toole, J. C. (Eds.) Field Screening for Drought Tolerance in Crop Plants with Emphasis on Rice. International Crop Research Institute for the Semi-Arid Tropics. Patancheru. India. 25-40.
10
11- Li, Y. H. and Cui, Y. L. 1996. Real time forecasting of irrigation water requirements of paddy fields. Agr. Water Manag. 31, 185-193.
11
12- Mc Cauley, G. N. 1990. Sprinkler vs. flood irrigation in traditional rice production regions of southeast Texas. Agron. J. 82, 677-683.
12
13- Nahvi, M., Yazdani, M. R. and Sorush, H. R. 2000. Study the effect of interval irrigation on water using in rice, yield and yield components. Proceddings of the 10th seminar of Iranian National Committee on Irrigation and Drainage. Nov. 15-16. Tehran. Iran. 289-296. (in Farsi)
13
14- Pimoradian, N., Kamgar- Haghigh, A. A. and Sepaskhah, A. R. 2000. Estimating application and water use efficiencies of a rice field in Kooshkak area of Fars Province. Proceedings of the 10th seminar of Iranian National committee on Irrigation and Drainage. Nov. 15-16. Tehran. Iran.
14
27-35. (in Farsi)
15
15- Pirmoradian, N., Kamgar- Haghighi, A. A. and Sepaskhah, A. R. 2002. Water requirement and KC value of rice in Kooshkak area of Fars Province. J. of Agric. Sci. and natural resources. 6(3): 15-21. (in Farsi)
16
16- Razavipur, T., Yazdani, M. and Kavosi, M. 2000. Effect of water stress and rice different growing stages on grain yield- binam variety. Proceedings of the 6th soil science congress of Iran. Mashhad. Iran. 613-618. (in Farsi)
17
17- Saadati, N., Asadi, R. and Nasiri, M. 1999. Study the effect of water stress at rice different growing stages on water using and grain yield. Resarch Report. No. 451. Iraninan Scientific Research Council. 19-26. (in Farsi)
18
18- Yazdani, M. R., Fatollahzadeh, F., Sharifi, M. M., Padasht, F. and Kavosi, M. 2000. Comparision of application sprinkler and submerged irrigation methods for direct seeding and planting rice. Proceedings of the 10th Seminar of Iranian National Committee Irrigation and Drainage. Nov. 15-16. Tehran. Iran. 51-67. (in Farsi)
19
ORIGINAL_ARTICLE
ترکیب اطلاعات در نرم افزار تصمیم یار برای انتخاب بهینه ادوات خاک ورزی
استفاده از فناوری و رایانه برای کمک به تصمیمگیری در زمینههای تخصصی از مقولاتی است که امروزه در تصمیمگیریهای مدیران صنایع بسیار مورد توجه قرار گرفته است. به ویژه تصمیماتی که با توجه به شرایط خاص موجود مورد نیاز هستند نظیر تصمیمگیری در خصوص انتخاب ادوات مناسب خاکورزی اولیه برای شرایط مشخصی از وضعیت مزرعه. از آنجا که خاکورزی در بین مراحل کشاورزی بیشترین انرژی را مصرف میکند، یک اشتباه در انتخاب بهینة ادوات خاکورزی نه تنها مقادیر زیادی انرژی را به هدر خواهد داد بلکه منجر به صدمات جدی به خاک، محصول، و سایر عملیات زراعی میشود. انتخاب بهینة ادوات خاکورزی، تحت تأثیر عوامل و شرایط محیطی و جغرافیایی و امکانات موجود قرار دارد. در این مقاله تلاش شده است تا با استفاده از تئوری ترکیب اطلاعات (عملگر قدرتمند OWA)، ترکیب بهینهای از تمام عوامل دخیل در تصمیمگیری صورت گیرد و فهرستی رتبهبندی شده از ادواتی پیشنهاد شود که کشاورز میتواند از آنها استفاده کند. در مقایسة نتایج حاصل از نرمافزار و پیشنهادهای افراد خبره، مشاهده میشود که پاسخهای نرمافزار 99 درصد با مراجع علمی تطابق دارد، در حالی که پاسخهای افراد خبره فقط 94 درصد با منابع علمی تطابق دارد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100714_f5e3d2c650944fbffe9797110fe29d67.pdf
2006-11-22
93
108
هومن
شریف نسب
1
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
AUTHOR
رضا
علیمردانی
2
دانشیار گروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشگاه تهران
LEAD_AUTHOR
1- Asgharpour, M. J., 1998. Multi Parameters in Decision Making. Tehran University Pub. (in Farsi)
1
2- Azar, A., Faraji, H. 2002. Fuzzy Management Science. Iranian Center of Efficient Study. Tehran. (in Farsi)
2
3- Cutllo, V. and Montero, J. 1994. Hierarchies of aggregation operators. International J. of Intelligent Sys. No. 9.
3
4- Engemann, K. J., Miller, H. E. and Yager, R. 1992. Decision making with belief structures: an application in risk management. Technical Report # MII-1234. Machine Intelligence Institute. Iona College.
4
5- Kacprzyk, J. 1990. Inductive learning from considerably erroneous examples with a specify based stopping rule. Proceedings of the International Conference on Fuzzy Logic & Neural Networks. Iisula. Japan.
5
6- Kavoosi, K. 2001. Qualification of function of Intelligent method for software agent data fusion in internet. M. Sc. Thesis. Tehran University. (in Farsi)
6
7- Moghadasi, A. 1998. Data fusion by intelligent software agent in internet. M. Sc. Thesis. Tehran University. (in Farsi)
7
8- Sarafizade, A., Alipanahi, A. 2005. Management Information Systems, Tehran Mir Pub. (in Farsi)
8
9- Shafii, A. 1995. Tillage Machines. Tehran University Pub. (in Farsi)
9
10- Sharifnasab, H. 2003. Development a decision support system software for tillage implements selecting. Ph. D. Thesis. Faculty of Agriculture. Tehran University. (in Farsi)
10
11- Sharifnasab, H., Alimardani, R. and Borghaee, A. M. 2001. Intelligent software usage in agriculture. Intelligent System Conference. March 5-7. Khajeh Nasir University. (in Farsi)
11
12- Sharifnasab, H., Alimardani, R. and Borghaee, A. M. 2004. A farm DSS. J. of agric. sci. No. 10. Vol. 3. (in Farsi)
12
13- Yager, R. R. 1991. Fuzzy quotient operators for fuzzy relational data base. Proc. Int. Fuzzy Eng. Sym. Japan.
13
14- Yager, R. R. 1992. Decision making under Dempster-Shafer. International J. of General Sys. No. 20.
14
15- Yager, R. R. 2001. On induced aggregation operators. Proceeding of An Eurofuse Workshop on Preference Modeling and Applications. Canada.
15
16- Yager, R. R. and Filev, D. P. 1992. Fuzzy logic controllers with flexible structures. Proceeding of 2nd International Conference in Fuzzy Sets and Neural Networks.
16
ORIGINAL_ARTICLE
ساخت و ارزیابی آزمایشگاهی ماشین کنترل نیوماتیک سوسک کلرادو برای مزارع کوچک سیب زمینی
تکیه بر کاربرد سموم شیمیایی برای کنترل سوسک کلرادو، باعث ایجاد مقاومت این حشره در برابر سموم شده است و استفاده از غلظت بالاتر را طلب میکند که این کار علاوه بر آلودگی محیط زیست، هزینة تولید را نیز افزایش میدهد. در سالهای اخیر به منظورکنترل مکانیکی و جمعآوری این حشره، از سیستمهای نیوماتیک استفاده شده است. نوع تراکتوری این ماشینها به دلیل آسیب رساندن بالقوة چرخهای تراکتور به بوتههای سیب زمینی به هنگام تردد در مزرعه و همچنین هزینة زیاد تهیه و کاربرد آنها، کارآیی مناسب را در زمینهای کوچک زراعی ندارد. هدف ازاین تحقیق، ساخت ماشینی بودکه علاوه بر کنترل غیرشیمیایی سوسک کلرادو به کمک سیستم نیوماتیک، قابلیت استفاده در زمینهای کوچک زراعی را داشته وساخت و کاربرد آن ازنظر اقتصادی مقرون به صرفه باشد. ماشین مزبور شامل دو واحد دمش هواست که در مقابل یکدیگر و به صورت نامتقارن (افست) نسبت به طول دستگاه نصب شدهاند و در طرفین بوتههای سیب زمینی قرار میگیرند. با دمش جریان هوای سریع از هر یک از نازلهای هوا، آفت از روی بوته جدا و پس از برخورد به صفحة مقابل در داخل سینیهای انتهای پایینی صفحه، جمعآوری میشوند. به منظور صرفهجویی در خرید تجهیزات، برای تولید جریان هوا، از پمپ هوای سانتریفوژ سمپاش پشتی ذرهساز استفاده شد. جهت ارزیابی کارایی ماشین در جمعآوری سوسکهای بالغ ولاروها، با اجرای یک سری آزمایشدرشرایط آزمایشگاه، تأثیر سرعتهای مختلف هوا (از20 تا 40 متر بر ثانیه)بر میزان جداسازی آفت از بوته و جمعآوری آنها در دستگاه، به تفکیک اندازهگیری و تجزیة آماری شد. طبق نتایج به دست آمده سرعت هوای 40 متر بر ثانیه بیشترین تأثیر را در جداسازی آفت از بوته داشت و بیشترین میزانجمعآوری حشرات بالغ و لاروها در سرعت هوای 35 متر بر ثانیه به ترتیب به مقدار 5/67 و 25/41 درصد با یکبار عبور از مقابل بوتهها به دست آمد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100715_6cfa46a98e66036a8e757b5aacc6b911.pdf
2006-11-22
109
118
علی رشاد
صدقی
1
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی
AUTHOR
ایرج
رنجبر
2
دانشیار گروه مهندسی ماشین های کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
AUTHOR
صابر
عبدی
3
کارشناس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی
LEAD_AUTHOR
Ardabili, J. and Kazemi, M. H. 1991. Bio-ecological study of Colorado potato beetle, Leptinotarsa decemlineata (say) (Col., Chrysomelidae) in Ardabil region. Research Report (non-published). Plant Pests & Diseases Research Dep. of East Azarbaidjan Research Center for Agriculture and Natural Resources. (in Farsi)
1
2- Ardabili, J. 1993. A study of the effectiveness of insecticides based on the active ingredient of the neem tree for controlling Colorado potato beetle under field conditions. Research Report (non-published). Plant Pests & Diseases Research Dep. of East Azarbaidjan Research Center for Agriculture and Natural Resources. (in Farsi)
2
3- Forgash, A. J. 1985. Insecticide resistance in the Colorado potato beetle. Proceedings of the Symposium on the Colorado Beetle. XVllth International Congress of Entomology. Research Bulletin, No. 104. In: Ferro, D. N. and Voss, R. H. (Eds.) Amherst. MA: University of Massachusetts. 1-8.
3
4- Kazemi, M. H. and Ardabili, J. 1999. Studies on bio ecological status of Colorado potato beetle, Leptinotarsa decemlineata (say) (Col., Chrysomelidae) during 1984-90 in Ardabil region. Agric. Sci. 9(1): 41-53. (in Farsi)
4
5- Khelifi, M., Logue, C. and Lacasse, B. 1995a. Potato plant damage caused by pneumatic removal of Colorado potato beetles. Can. Agric. Eng. 37 (2): 81-83.
5
6- Khelifi, M., Lague, C. and Lacasse, B. 1995b. Resistance of adult Colorado potato beetles to removal under different airflow velocities and configurations. Can. Agric. Eng. 37(2): 85-90.
6
7- Lacasse, B., Lague, C., Khelifi, M. and Roy, P. M. 1998a. Effects of airflow velocity and travel speed on the removal of Colorado potato beetles from potato plants. Can. Agric. Eng. 40(4): 265-272.
7
8- Lacasse, B., Lague, C., Khelifi, M. and Roy, P. M. 1998b. Field evaluation of pneumatic control of Colorado potato beetle. Can. Agric. Eng. 40(4): 273- 280.
8
9-Misener, G. C. and Boiteau, G. 1991. Force required to remove Colorado potato beetle from a potato leaf. CSAE paper No. 91-404. Saskatoon. SK: CSAE.
9
10- Misener, G. C. and Boiteau, G. 1992. Determination of insect parameters to improve the beetle vacuum machine. Final Report for Project B3009-2 Canada/N.-B. Cooperation agreement on Agri-Food Development (CAADF). Agriculture Canada Research Station. Fredericton, NB.
10
11-Misener, G. C. and Boiteau, G. 1993. Suspension velocity of the Colorado potato beetle in free fall. Am. potato J. 70(4): 309-316.
11
12-Misener, G. C. and Boiteau, G. 1995. Removal of insect pests from potato using a vacuum collector. Zemedelska - Technika. 41(4): 145-149.
12
13- Sharifi, A. 1997. Field evaluation of Bio-Collector machine to non-chemical control of Colorado potato beetle in Ardabil region. Research Report (non-published). Agricultural Engineering Research Institute. (in Farsi)
13
ORIGINAL_ARTICLE
تصفیه و رنگبری شربت گلوکز به وسیله اولترافیلتراسیون پلیسولفونی
تصفیه و رنگبری محلولهای حاصل از تجزیة نشاسته، مرحلهای بسیاری مهم در تولید شربت گلوکز است. در این مقاله سعی شده است امکان استفاده از اولترافیلتراسیون پلیسولفونی را در صنعت گلوکز مایع بررسی شود. شربت گلوکز مورد مطالعه از فرایند اسیدی نشاسته ذرت با معادل دکستروز (DE) 41 حاصل میشود. در این تحقیق، از غشای پلیمری آلی از جنس پلیسولفون با قدرت جداسازی (کات آف) 30 کیلو دالتون و مساحت سطح 75/0 متر مربع و مدول مارپیچی استفاده شد. فشار انتقال غشایی بهینه برای شربت با بریکس 40 و در سرعت جریانهای 10 و 12 لیتر بر دقیقه به ترتیب 724 و 793 کیلوپاسکال بود و با کاهش بریکس فشار بهینه افزایش پیدا کرد. سرعت جریان اثر خطی و معنیداری بر افزایش شار عبوری داشت. شربت حاصل، از لحاظ خواص کیفی بسیار مناسب و کدورت آن کمتر از NTU 2/0 بود. میزان رنگبری غشا برای شربتهای با بریکس 30 و 40 به ترتیب 58/56-68/47 و 38/56-48/45 درصد بود. نتایج آزمایشها نشان داد که توان رنگبری غشا با افزایش فشار کاهش پیدا میکند. کاهش مقدار نیتروژن 4/79 درصد بود در حالی که اولترافیلتراسیون اثری بر مقدار خاکستر سولفاته نداشت.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100716_33d3f5eb6db4411d0d802ed2375467e6.pdf
2006-11-22
119
132
روح الله
صادقی
1
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد
AUTHOR
زهرا
امام جمعه
zaribanou@gmail.com
2
استادیار پردیس کشاورزی دانشگاه تهران
AUTHOR
رحمت
ستوده قره باغ
3
دانشیار دانشکده فنی دانشگاه تهران
AUTHOR
سیدمحمدعلی
ابراهیم زاده موسوی
4
دانشیار پردیس کشاورزی دانشگاه تهران
AUTHOR
منوچهر
وثوقی
5
استاد دانشگاه صنعتی شریف
LEAD_AUTHOR
1- Amar-Rekik, R. B., Bejar, S. and Ellouz, R. 1994. Clarification of glucose syrups using mineral membranes. Int. Sugar J. 96, 434-471.
1
2- Anon, 2003. Laboratory methods. Science Park Aarhus. Denmark. In: http://www.starch.dk/ isi/methods/index.htm.
2
3- Atyeh, H. K. and Duvjak, Z. 2004. Purification of fructose syrups produced from cane molasses media using ultrafiltration membranes and activated carbon. Int. Sugar J. 108, 567-576.
3
4- Blanchard, H. P. 1992. Technology of Corn Wet Milling and Associated Processes. Elsevier Science Pub. B. V. Netherlands.
4
5- Cheryan, M. 1998. Ultrafiltration and Microfiltration Handbook. Technomic: Lancaster. PA. USA.
5
6- Fukumoto, L. R., Delaguis, P. and Girard, B. 1998. Microfiltration and ultrafiltration ceramic membranes for apple juice clarification. J. of Food Sci. 63(3): 845-850.
6
7- Hamachi, M., Gupta, B. B., and Ben Aim, R. 2003. Ultrafiltration: a means for decolorization of cane sugar solution. Separation and Purification Tech. 30, 229-239.
7
8- Hinkova, A., Bohacenko, I., Bubnik, Z., Hrstkova, M. and Jankovska, P. 2004. Mineral membrane filtration in refinement of starch hydrolysates.J. of Food Eng. 61, 521-526.
8
9- Rane, K. D. and Cheryan, M. 2001. Membrane filtration of corn steep water. Cereal Chem. 78(4): 400-404.
9
10- Singh, N. and Cheryan, M. 1997a. Microfiltration for clarification of starch hydrolysates. Cereal Foods World. 42, 21-24.
10
11- Singh, N. and Cheryan, M. 1997b. Fouling of a ceramic microfiltration membrane by corn starch hydrolysate. J. of Membrane Sci. 135, 195-202.
11
12- Singh, N. and Cheryan, M. 1998. Properties and composition of concentrates and syrup obtained by microfiltration of saccharified corn starch hydrolysate. J. of Cereal Sci. 27, 315-320.
12
13- Vladisavljevic, G. T. Vukosavljevic, P. and Bulvic, B. 2003. Permeate flux and fouling resistance in ultrafiltration of depectinized apple juice using ceramic membranes. J. of Food Eng.60, 241-247.
13
14- Zaidi, S. K. and Kumar, A. 2004. Experimental studies in the dead-end ultrafiltration of dextran: Analysis of concentration polarization. Separation and Purification Tech. 36 (12): 115-130.
14
ORIGINAL_ARTICLE
آزمون و اصلاح مدل MEDIWY برای شبیهسازی عملکرد گندم دیم و آبی در منطقه مراغه
با توجه به ضرورتهای موجود، در سالهای اخیر مدلهای فراوانی بسط و توسعهیافته است که با استفاده از آنها میتوان میزان عملکرد محصول را پیشبینی کرد. یکی از این مدلها، مدلMEDIWY (Model for Estimation of Dryland and Irrigated Wheat Yield) است که برای گندم زمستانة رقم عدل در شرایط آبی و دیم و در شرایط آب و هوایی منطقة باجگاه در بخش آبیاری دانشگاه شیراز ارائه شده است. کاربرد گستردهتر آن برای ارقام دیگر و در شرایط متفاوت آب و هوایی نیاز به آزمون دارد. در پژوهش حاضر آزمون و اصلاح مدل MEDIWY برای گندم زمستانة رقم سبلان که دو منظوره (دیم و آبی) است در منطقة مراغه (استان آذربایجان شرقی) در سالهای81-79 انجام شد. با مقایسة آماری بین مقادیر محصول دانه برآورد شده و مقادیر مشاهدهای مشخص شد که مدل MEDIWY نتایج رضایت بخشی برای تیمارهای آبی نشان میدهد ولی نمیتواند نتایج قابل قبولی برای تیمارهای دیم رقم سبلان که رقمی دو منظوره است در منطقة مراغه نشان دهد. بنابراین، با افزایش ضریب آب سهلالوصول خاک از 65/0 به 90/0، مدل برای تیمارهای دیم اصلاح شد. بدین ترتیب مدل MEDIWY اصلاح شده توانست مقادیر قابل قبولی از محصول دانه، برای تیمار دیم را برآورد کند. همچنین مدل MEDIWY برای مواقعی که میزان بارش (بهاره و تابستانه تا زمان برداشت) بیش از حد معینی باشد احتمالاً به دلیل احتمال بروز بیماریهای گیاهی مانند زنگ گندم جواب رضایت بخشی از خود نشان نداد. مقدار این حد آستانه 140 میلیمتر شناخته شد و مدل برای این منظور نیز اصلاح گردید. بدینترتیب، مدل اصلاح شده توانست برای گندم آبی و دیم سبلان در منطقة مراغه حتی در سالهایی که بروز بیماری احتمالاً باعث کاهش عملکرد میشود پیشبینی خوبی از میزان محصول ارائه کند. مدل MEDIWY اصلاح شده با استفاده از اطلاعات مربوط به رقم الموت ارزیابی شد و به طور کلی جواب رضایت بخشی نیز برای این رقم نشان داد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100718_e89b0d57f3e6d35fb671328fb8e1e620.pdf
2006-11-22
133
150
علیرضا
سپاسخواه
1
استاد گروه آبیاری و زهکشی دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
AUTHOR
فیاض
آقایاری
2
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه آبیاری و زهکشی دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
AUTHOR
علیرضا
توکلی
art.tavakoli@gmail.com
3
عضو هیئت علمی مرکز مطالعات دیم مراغه
LEAD_AUTHOR
Arian, A. 1992. Calibration of computer model (CRPSM) for irrigation management and scheduling and yield estimation of irrigated wheat. M. Sc. Thesis. Irrigation Department. Shiraz University. Shiraz. Iran. (in Farsi)
1
2- Belmans, C., Wesseling, J. R. and Feddes, R. A. 1983. Simulation model of a water balance of a cropped soil: SWATRE. J. of Hydrol. 63, 271-286.
2
3- Cordery, I. and Graham, A. C. 1989. Forecasting wheat yield using a water budgeting model. Aust. J. of Agric. Res. 40, 715-728.
3
4-De it, C. T. 1958. Transpiration and Crop Yields. Versl. Landbouwk. Onderz. No. 64. Wageningen.Netherlands.
4
5-Farshi, A. A., Feyen, J., Belmans, C. and de Wijngaert, K. 1986. Modelling of field winter wheat as a function of soil water availability. Agric. Water Manag. 12, 323-339.
5
6-Hanks, R. J. 1974. Model for predicting plant yield as influenced by water use. Agron. J. 66, 660-665.
6
7-Hill, R. W., Rayan, K. H., Buttars, R. L., Keller, A. A., Mulkay, L. M., Stewart, F. R. and Boman, B. J. 1984. CRPSM Yield Simulation Model. Utah State University. Logan Utah.
7
8-Rasmussen, V. P. and Hanks, R. J., 1978. Spring wheat yield model for limited moisture conditions. Agron. J. 70, 940-944.
8
9-Sepaskhah, A. R. and Ilampour, S. 1995. Effects of soil moisture stress on evepotranspiration partitioning. Agric. of Water. Manag. 28, 311-323. (in Farsi)
9
10-Sepaskhah, A. R. and Ilampour, S. 1996. Relationships between yield, crop water stress index (CWSI) and transpiration of cowpea (Vigna sinensis L.). Agronomie. 16, 269-279. (in Farsi)
10
11-Sepaskhah, A. R. 1998. Application of crop simulation models. Letter of Academy of Sciences. I. R. of Iran. 5 (10, 11): 89-106. (in Farsi)
11
12-Tavakoli, A. R. 2002. Optimum complementary irrigation and nitrogen application rate for wheat. Research Report. Maragheh Research Center for Dryland Agriculture. (in Farsi)
12
13-Ziaei, A. N. and Sepaskhah, A. R. 2003. Model for simulation of winter wheat yield under dryland and irrigated conditions. Agric. of Water Manag. 58, 1-17.
13
ORIGINAL_ARTICLE
مقایسة خواص فیزیکی و مکانیکی دو رقم هندوانه چارلستون گری و کریمسون سوئیت
هندوانه از نظر وزن و حجم بزرگترین میوه است و همین امر موجب بروز معضلاتی در حمل و نقل این محصولمیشود. تحقیق حاضر به منظور تعیین و مقایسة خواص فیزیکی و مکانیکی ارقام و اندازههای مختلف این محصول جهت دسترسی به پارامترهای مورد استفاده در حمل و نقل، انبارداری، برداشت و جابهجایی صورت گرفته است. آزمایشها در قالب دو طرح آزمایشی جداگانه برای تعیین خواص فیزیکی و مکانیکی هندوانه انجام شد. برای تعیین خواص فیزیکی هندوانه از آزمایش فاکتوریل 3×2 (3 اندازه × 2 رقم) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 20 تکرار استفاده گردید. همچنین برای تعیین خواص مکانیکی این محصول از آزمایش فاکتوریل 4×3×2 (4 موقعیت نمونه × 3 اندازه × 2 رقم) در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. متغیرهای جرم، حجم، ابعاد، چگالی، ضریب کرویت، و میانگین هندسی قطرها برای تعیین خواص فیزیکی و متغیرهای تنش و کرنش گسیختگی، مدول الاستیسیته، و چقرمگی نیز برای تعیین خواص مکانیکی هندوانه اندازهگیری شد. نتایج آزمایشها با استفاده از نرمافزار SPSS V.9 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان میدهد که با افزایش اندازة هندوانه، ضریب کرویت و چگالی در هر دو رقم کاهش مییابد. بیشترین مقدار چگالی 96/0 گرم بر سانتیمتر مکعب مربوط به رقم چارلستونگری در اندازة کوچک و کمترین چگالی 93/0 گرم بر سانتیمتر مکعب مربوط به رقم کریمسونسوئیت در اندازة بزرگ است. مقایسة پارامترهای مختلف خواص مکانیکی دو رقم هندوانة چارلستونگری و کریمسونسوئیت نشان میدهد که خواص مکانیکی هندوانه تحت تاثیر اندازه و رقم به طور معنیداری تغییر میکند.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100719_cd5cec79f919a310be0fef8537979664.pdf
2006-11-22
151
166
حسن
صدرنیا
1
دانشجوی مقطع دکتری
AUTHOR
علی
رجبی پور
2
دانشیار گروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی دانشکده مهندسی بیوسیستم دانشگاه تهران
AUTHOR
ارژنگ
جوادی
3
استادیار پزوهش موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
AUTHOR
علی
جعفری
4
استادیار گروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی دانشکده مهندسی بیوسیستم دانشگاه تهران
AUTHOR
یونس
مستوفی
5
استادیار گروه باغبانی دانشکده علوم باغبانی و گیاهپزشکی دانشگاه تهران
LEAD_AUTHOR
1- Anon. 1978. United States Standards for Grades of Watermelons. USDA. Washington. D. C.
1
2- Anon. 1996. Specifications of watermelon. ISIRI. No.271. 3rd Ed. (in Farsi)
2
3- Anon. 2003. Compression test of food material of convex shape. ASAE. S368.4 DEC00.
3
4- Anon. 2003. Statistical and Information Dept. of Ministry of Jihad-e-Agriculture Agricultural Statistical Bulletin. Vol. 2. (in Farsi)
4
5- Anon. 2005. FAO. http://www.fao.org.
5
6- Chen, H., De Baerdemaeker, J. and Bellon, V. 1996. Finite element study of the melon for nondestructive sensing of firmness. Tran. of the ASAE. 39(3): 1057-1065.
6
7- Cooke, J. R. 1972. An interpretation of the resonant behavior of intact fruits and vegetables. Trans. of the ASAE. 15(6):1075-1080
7
8- Diezma-Iglesias, B., Ruiz-Altisent, M. and Barreio, P. 2004. Detection of internal quality in seedless watermelon by acoustic impulse response. Biosystems Eng. 88(2): 221-230.
8
9- Huff, R. E. 1967. Tensile properties of kennebec potatoes. Trans. of the ASAE. 10(3): 414-419.
9
10- Jarimopas, B., Nunak, T. and Nunak, N. 2005. Electronic device for measuring volume of selected fruit and vegetables. Postharvest Biology and Tech. 35, 25-31.
10
11- Laurier, F. C. 2004. Design of a watermelon pulp and juice extraction machine. ASAE/CSAE Annual International Meeting. Canada.
11
12- Masoudi, H. 2004. Investigation of mechanical properties variation of three export varieties of apples during storage. M. Sc. Thesis. Tehran university. (in Farsi)
12
13- Mohsenin, N. N. 1986. Physical Properties of Food and Agricultural Materials. 2nd Ed. Gordon and Breach Sci. Pub. N. Y.
13
14- Nourain, J., Ying Yi-bin, Wang Jian-ping,Rao Xiu-qin,and YU Chao-gang.2005. Firmness evaluation of melon using its vibration characteristicand finite element analysis.J. of Zhejiang University Sci.6B (6):483-490.
14
15- Pitt, R. E. and Chen, H. L. 1983. Time-dependent aspects of strength and rheology of vegetative tissue. Trans. of the ASAE. 26 (4): 1275-1279.
15
16- Rosenfeld, D. I., Shmulevich, L. and Rosenhouse, G., 1991. Three-Dimensional simulation of acoustic response of fruit for firmness sorting. ASAE Paper. No. 91-6046. st.
16
17- Sitkei, G. 1986. Mechanics of Agricultural Materials. Elsevier. Amesterdam.
17
18- Sugiyama, J. 1998. Melon ripeness monitoring by portable firmness tester. Trans. of the ASAE. 41(1): 121-127.
18
19- Wang, R., Jiao Qunying, and Wei Deqiang. 2004. On the mechanical damage of grape using finite element analysis. ASAE/CSAE Annual International Meeting. Canada.
19