ORIGINAL_ARTICLE
بررسی عملکرد محصول و کارایی مصرف آب چغندرقند در روش های آبیاری جویچهای و بارانی1
تأمین نیاز آبی چغندرقند با روشهای نوین آبیاری نظیر آبیاری بارانی، آبیاری قطرهای، و آبیاری زیرسطحی موضوعی است که بهدلیل طولانی بودن دورۀ رشد این گیاه و نیاز آبی نسبتاً زیاد آن درخور اهمیت فراوان است. این تحقیق با هدف بررسی تأثیر روشهای آبیاری سطحی(جویچهای) و آبیاری بارانی روی عوامل کمی و کیفی محصول چغندرقند و همچنین مقایسۀ میزان آب مصرفی و کارایی مصرف آب در روشهای آبیاری مذکور در سال 1380 در منطقه کمال آباد کرج در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از: 1- آبیاری بارانی در کرتهایی به ابعاد72×30 متر، 2- آبیاری جویچهای معمولی در کرتهایی به ابعاد 82×4 متر و 3- آبیاری جویچهای با کاهش دبی جریان در کرتهای به ابعاد 82×4 متر.میزان آب آبیاری در هر نوبت در تیمار آبیاری بارانی با روش پنمن-مانتیت برای چغندرقند در منطقه کرج برآورد و اعمال گردید. تیمار آبیاری جویچهای معمولی بر اساس عرف کشاورزان محلی در نظر گرفته شد. در تیمار آبیاری جویچهای با کاهش دبی جریان، دبی جریان ورودی به جویچهها به اندازۀ 8/0- 7/0 دبی جویچهای معمولی بعد از رسیدن آب به انتهای شیار بود.نتایج نشان داد که صفات عیار قند ناخالص، ناخالصیهای ریشه (پتاسیم، سدیم، و نیتروژن آلفا)، عیار قند خالص، ضریب استحصال، قند ملاس، وزن اندام هوایی، وزن ریشه، شکر ناخالص، و شکر خالص تحت تاثیر سه روش آبیاری اختلاف معنیداری در سطح 5 درصد ندارند. میزان آب مصرفی، کارایی مصرف آب برای وزن ریشه، و کارایی مصرف آب برای شکر ناخالص تحت اثر روشهای آبیاری در سطح 5 درصد اختلاف معنیداری نشان داد و روش آبیاری بارانی بر دو روش دیگر برتری داشت. آبیاری بارانی نسبت به آبیاری جویچهای معمولی 31 درصد کاهش در میزان مصرف آب آبیاری و 55 درصد افزایش در کارایی مصرف آب( بر اساس وزن ریشه) نشان داد. روش آبیاری جویچهای با کاهش دبی جریان در وزن ریشه و کارایی مصرف آب(بر اساس وزن ریشه) در سطح 5 درصد با روش آبیاری بارانی اختلاف معنیداری نداشته لذا قابلیت رقابت با آن را دارد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100742_8db52130965cdb96f0b3da24d1e13d09.pdf
2005-05-22
1
14
سیدابوالقاسم
حقایقی مقدم
1
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
AUTHOR
قاسم
توحیدلو
2
کارشناس ارشد زراعت مؤسسه تحقیقات چغندر قند
AUTHOR
سیدحسین
صدرقائن
sadr_ghaen@yahoo.com
3
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
AUTHOR
1- اکبری، م. 1377. مقایسه روشهای آبیاری بارانی و سطحی (شیاری) روی عوامل کمی وکیفی سیبزمینی. مؤسسه تحقیقات فنی ومهندسی کشاورزی، نشریه شماره 121، کرج.
1
2- اکبری، م. و مرتضویبک، ا. 1380. مقایسه روشهای آبیاری سطحی و بارانی روی عوامل کمی و کیفی ارقام تجارتی پیاز. موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، نشریه شماره 239، کرج.
2
3- ریاحی، ح. 1378. بررسی راندمان آبیاری به ازای دو روش آبیاری بارانی وسطحی روی گندم. مؤسسه
3
تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، نشریه شماره 144، کرج.
4
4- صدرقاین، ح. ، حقایقی، ا. و توحیدلو، ق. 1382. مقایسه فنی و بررسی کارایی مصرف آب و عملکرد محصول در دو روش آبیاری بارانی و نشتی بر روی چغندرقند، مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، نشریه شماره 303، کرج.
5
5- فرشی، ع. ا. ، شریعتی، م. ر. ، جاراللهی، ر. ، قائمی، م. ر. ، شهابیفر، م. و تولائی، م. 1376. برآورد آب مورد نیاز گیاهان عمده زراعی و باغی کشور، جلد اول. نشر آموزش کشاورزی، کرج.
6
6- Butrus, L. E. and Nimal, M.N. 1981. Potato and sugar beet yield and water use efficient irrigation system and water stress. Agronomy Abstacts, 73 Annual Meeting, American Society of Agronomy, pp. 209.
7
7- Kayimoglu, S. and Vanli, N. 1976.Determination of sugar beet yield, quality and economic utility of different irrigation methods. J. Seker 14(10):10-29.
8
8- Schafer, W. 1979. Results of intermittent sprinkler irrigation. Archivfur Acker und pflanzenbau und Bodenkunde, 23(2):121-128.
9
9- Schwarz, K. D, Terchardit, R. R. and Berger, W. 1978. Productivity and effectiveness of sprinkler irrigation in relation to crop, site and land use type. Archivfur Acker und pflanzenbau und Bodenkunde, 22(11): 721-728.
10
10- URL:WWW.Cropinfo.net/Annual Reports/1996/B 7 beet 96. Htm, Improved nitrogen and irrigation efficiency for sugar beet production, Oregon state university, Ontario.
11
11- URL:www.FAO.org WWW.fao.org/docrep/004/Y3655E/Y365504.htm, Crop yield response to deficit Irrigation.
12
12- URL: WWW.jhon-libbey-eurotext.fr/articles/sec/12/2/113-20/en-resumwww.jhon-libbey-eurotext.fr/articles/sec/12/2/113-20/en-resum htm, the response of the sugar beet to planned water stress and nitrogen treatment in a semiarid area of the Bekka plain in Lebanon.
13
13- Vand, N. 1988. Effect of irrigation on sugar beet yield quality. J. Seker 20(2): 47-52.
14
ORIGINAL_ARTICLE
تاثیر آبیاری جویچه ای با کاشت یک ردیفه و دو ردیفه بر بازده مصرف آب و صفات کمی و کیفی چغندر قند در شرق استان اصفهان
کمبود آب یکی از مهمترین عوامل محدود کننده توسعه سطح زیر کشت چغندر قند در استان اصفهان است. ازسوی دیگر، با توجه به مصرف قابل توجه آب در دورة رشد رویشی این گیاه، استفاده کارآمدتر از منابع آبی موجود ضرورت بیشتری می یابد. یکی از راه های کاهش مصرف آب ، مدیریت مناسب آبیاری در مزرعه است. به همین منظور، شش تیمار به مدت دو سال در ایستگاه تحقیقات کشاورزی کبوتر آباد واقع در شرق استان اصفهان به شرح زیر مطالعه شد: 1- کاشت یک ردیفه، فاصلة خطوط کاشت 50 سانتیمتر، آبیاری از طریق تمام جویچه ها 2- کاشت یک ردیفه، فاصلة خطوط کاشت 50 سانتیمتر، آبیاری جویچه ها به صورت یک در میان متناوب 3- کاشت یک ردیفه، فاصله خطوط کاشت 60 سانتیمتر، آبیاری از تمام جویچه ها 4- کاشت یک ردیفه، فاصلة خطوط کاشت 60 سانتیمتر، آبیاری جویچه ها یک در میان متناوب 5- کاشت دو ردیفه، فاصلة خطوط کاشت در طرفین جویچه 50 سانتیمتر و فاصلة خطوط کاشت روی پشته 40 سانتیمتر 6- کاشت دو ردیفه، فاصله خطوط کاشت در طرفین جویچه 60 سانتیمتر و فاصله خطوط کاشت روی پشته 40 سانتیمتر. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین مقدار آب مصرفی به میزان 22693 و 15300 مترمکعب در هکتار به ترتیب مربوط به تیمارهای شمارة 2 و 6 است. بیشترین عملکرد ریشه به میزان 85/45 تن در هکتار در تیمار شماره 5 به دست آمد. در همین تیمار بیشترین عملکرد قند ناخالص و قند قابل استحصال به ترتیب به میزان 88/6 و 78/4 تن در هکتار مشاهده شد که ناشی از زیادتر بودن عملکرد ریشه در تیمار مذکور بوده است. در مجموع،تیمارهای کشت دو ردیفه نسبت به یک ردیفه، به علت بیشتر بودن بازده مصرف آب برای عملکرد ریشه و قند در تیمارهای کشت دو ردیفه نسبت به یک ردیفه و همچنین سهولت بیشتر آبیاری در این تیمارها نسبت به تیمارهای یک ردیفه، این دو روش کاشت می تواند قابل توصیه باشد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100743_d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e.pdf
2005-05-22
15
26
منوچهر
ترابی
1
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان
AUTHOR
محمدرضا
جهاد اکبر
2
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان
AUTHOR
1- خرمیان، م.1381. بررسی اثر کم آبیاری به روش جویچه ای یک در میان بر عملکرد ذرت دانه ای در شمال خوزستان. مجله تحقیقات مهندسی کشاورزی. 11، 101-91.
1
2- خواجه عبداللهی، محمد حسن و علیرضا سپاسخواه، 1375. بررسی اقتصادی آبیاری جویچه ای یک در میان با دوره های مختلف برای ذرت، خلاصه مقالات نخستین گرد همایی علمی، کاربردی اقتصاد آب، تهران، معاونت امور آب وزارت نیرو. صفحات 6 و 7.
2
3- سپاسخواه، علیرضا 1375. کم آبیاری به روش جویچه ای یک در میان. مجموعه مقالات هشتمین سمینار کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران، مقاله شماره 15. صفحات 291 الی 305.
3
4- Aujla, M. S., C. J. Singh, K. K. Vashist, and B. S. Sandhu, 1991. Evaluation of methods for irrigation of cotton (Gossypium hirsutum) in a canal-irrigated area of South West Punjab, India, Arid soil research and rehabiliation. 5 (3):
4
5- Doorenbos, J., and A. H. Kassam, 1979. Yield response to water, FAO Irrigation and Drainage paper No. 33, Rome, Italy, pp. 141-144.
5
6- Doorenbos, J., and W. O. Pruitt, 1977. Guidelines for predicting crop water requirements, FAO Irrigation and Drainage paper No. 24, Rome, Italy, 144p.
6
7- Graterol, Y. E., D. E. Eisenhauer, and R. W. Elmore, 1993. Alternate-furrow irrigation for soybean production, Agricultural Water Management, 24 (2): 133-145.
7
8- Longenecker, D. E., E. L. Thaxton, and P. J. Lyerly, 1969. Variable row spacing of irrigated cotton as a means for reducing production costs and conserving water, Agronomy Journal, 61 (1): 101-104.
8
9- Musick, J. T., and D. A. Dusek, 1974. Alternate-furrow irrigation of fine textured soils, Trans. Of the ASAE, 17 (2): 289-294.
9
10- Stone, J. F., J. E. Garton, B. B. Webb, H. E, Reeves, and J. Keflemariam, 1979. Irrigation water conservation using wide-spaced furrows, Soil. Sci. Soc. Am. J., 43 (2): 407-411.
10
ORIGINAL_ARTICLE
اثرتنشهای آبی درمراحل مختلف رشد بر کمیت وکیفیت دو رقم گوجه فرنگی (کال جی و موبیل)
به منظور بررسی تأثیر تنش آبی در مراحل مختلف رشد گوجه فرنگی بر خصوصیات کمی و کیفی محصول این گیاه، آزمایشی در قالب طرح اسپلیت اسپلیت پلات با سه فاکتور در اراضی مرکز تحقیقات کشاورزی سمنان (شاهرود) از سال 1379 به مدت دو سال زراعی اجرا شد. ارقام گوجه فرنگی (موبیل و کال جی) به صورت دو نوار در هر بلوک قرار گرفتند. تیمار اصلی شامل سه سطح مختلف آب آبیاری (50، 75 و 100 درصد آب مورد نیاز گیاه) و تیمار فرعی شامل مراحل رشد گیاه در چهار سطح (نشا تا گل دهی، گل دهی تا میوه دهی، تشکیل میوهها تا اولین برداشت، و پس از برداشت اول تا انتهای فصل) بود. آب مورد نیاز گیاه بر اساس دادههای تشتک تبخیر کلاسA و سطوح آبیاری 50، 75، و 100 درصد محاسبه شد و با روش آبیاری شیاری(فارو) در اختیار گیاه قرار گرفت. نتایج نشان داد که ارقام گوجه فرنگی از نظر عملکرد با هم تفاوتی ندارند. اثر متقابل مقدار آب و مرحلۀ رشد گیاه در سطح یک درصد معنیدار شد، به طوریکه تنش ملایم (75 درصد نیاز آبی) و شدید (50 درصد نیاز آبی) در مرحلۀگل دهی تا میوهدهی عملکرد محصول را به میزان 13 تن در هکتار کاهش میدهد. تنش آبی در سایر مراحل رشد تأثیر معنیداری بر عملکرد محصول نداشت. تیمارهای آبی 50، 75، و100 درصد به ترتیب با میانگین عملکرد 3/58 ، 57 ، 62 تن در هکتار اختلاف معنیداری با یکدیگر نداشتند. بنابراین به غیر از مرحلة گلدهی تا میوهدهی میتوان میزان آب مصرفی را تا 50 درصد، بدون کاهش قابل توجه در عملکرد، تقلیل داد. ارقام از نظر پارامترهای pH و مواد جامد انحلال پذیر (Brix) تفاوت نداشتند اما رقم کال- جی (با نسبت گوشت به آب 22/0)در مقایسه با رقم موبیل (با نسبت 17/0) دارای میوههای سفتتری بود. تنش آبی، پارامترهای pH و مواد جامد انحلال پذیر میوه را تحتتأثیر قرار داد(در سطح یک درصد). با افزایش تنش آبی، میزانpH و مواد جامد انحلال پذیر افزایش یافت، به طوریکه حداکثر pH و مواد جامد انحلال پذیر به ترتیب 47/3 و 9/4 از تیمار 50 درصد مصرف آب حاصل شد. همچنین نسبت گوشت به آب میوه با افزایش تنش افزایش یافت. حداکثر کارایی مصرف آب 6/9 و 5/9 کیلوگرم بر مترمکعب در هکتار به ترتیب مربوط به تیمارهای سطوح آبیاری 75 درصد در مرحله پس از برداشت اول تا انتهای فصل و 50 درصد در مرحله نشا تا گلدهی بود. مقایسهء نتایج به دست آمده با سایر گزارشها نشان میدهد که چنانچه برنامهریزی صحیحی جهت تنش آبی برای گیاه اعمال شود، در روش آبیاری شیاری هم میتوان کارایی مصرف آب را تا حد زیادی بالا برد. اما به دلیل حساسیت گیاه به تنشهای یکنواخت در طول فصل، اینگونه تنشها توصیه نمیشود.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100744_6134172ac10da3b4e70089239b07fdd8.pdf
2005-05-22
27
40
سیدحسن
موسوی فضل
1
عضو هیئت علمی (پژوهشگر) بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی سمنان (شاهرود
AUTHOR
علیرضا
محمدی
2
عضو هیئت علمی (پژوهشگر) بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر مرکز تحقیقات کشاورزی سمنان (شاهرود)
AUTHOR
- باغانی، ج. و علیزاده، ا. 1379. عملکرد محصول و کارایی مصرف آب در آبیاری قطرهای و شیاری. مجله تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی.جلد 5. شماره 18، 1-10.
1
1- حیدری شریف آباد، ح. 1379. گیاه، خشکی و خشکسالی. مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.
2
2- خیرابی، ج. 1375. دستورالعملهای کمآبیاری. کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران.
3
3- عباسی، ف. و صادق زاده، ک. 1379. تأثیرکم آبیاری بر عملکرد وکارایی مصرف آب ذرت. مجلة تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی. جلد 5. شماره 18. 23-36.
4
4- علیزاده، ا. 1369. آبیاری قطرهای. انتشارات آستان قدس رضوی.
5
5- علیزاده، ا. 1378. رابطه آب و خاک و گیاه. انتشارات آستان قدس رضوی.
6
6- کمال، س. ط. بررسی و مقایسه عملکرد ارقام گوجهفرنگی در آذربایجان غربی. خلاصه مقالات دومین سمینار تحقیقات سبزی و صیفی. سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی. 1374. 111-112.
7
7- مرتضوی، ا. کاوسی، م. و مختارزاده، ع. ا. بررسی ارقام گوجهفرنگی در اصفهان. خلاصه مقالات اولین سمینار سبزی و صیفی. انتشارات فردابه. 1371. 89-91 .9- موسویفضل، س. ح. تأثیر دور آبیاری و تعداد قطرهچکانها در روش آبیاری قطرهای بر عملکرد و کیفیت هندوانه. مجموعه مقالات نهمین همایش کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران. 1377. 161-177.
8
10- یزدی صمدی، ب، رضایی، ع. و ولیزاده، م. 1376. طرحهای آماری در پژوهشهای کشاورزی. انتشارات دانشگاه تهران.
9
11- Gupta, U. S. 1992. Root type. In: Crop improvement, Vol. 1. Physiological attributes. Oxford and IBH pub. Co. New Dehli, 161-191.
10
12- Hoogen Boom, G., Huck, M. G., and Peterson, C. M. 1987. Root growth rate of soyabean as affected by drought. Agron .J. 79, 607-614.
11
13- Peters, D. B. and Runkles, J. R. 1967. Shoot and root growth as affected by water availability. In: Irrigation of agricultural lands Hagan, R. M. Haise, R. H. and Edminister, T. W. Agronomy series. Am. Soc. Agron. Madison, Wisconsin. 373-386
12
14- Sharma., R. B. and Ghildyal, B. P. 1977. Soil water – root relations. In: Wheat-Water extraction rate of wheat roots that develop under dry and moist conditions, Agron. J. 69, 231-233.
13
15-Veit-Kohler, U., Krumbein, A., and Kosegarten, H. 2001. Different water supply influences growth and fruit quality in tomato. In: Plant nutrition-Food security and sustainability of agro-ecosystems. Kluwer Academic Publishers. Printed in the Netherlands, 308-309.
14
ORIGINAL_ARTICLE
تعیین مدول برش الاستیسیتة خاک برای به کارگیری در مدل Plaxis1 مطالعه موردی (ترک خوردگی طولی سیل بند خاکی در هلند)
یکی از پارامترهای مهم خاک برای استفاده در مدل محاسباتی Plaxis، برای تحلیل رفتار سازههای خاکی و مکانیزم گسیختگی آنها، مدول برش الاستیسیته است. برای برآورد این پارامتر و سایر خصوصیات، خاک، حفاریها و آزمایش های ژئوتکنیکی متعددی روی بدنة یک سیل بند و زمین کنار آن در پایین دست اجرا شد. با استفاده از نتایج آزمایش ها، مدول برش الاستیسیته از نه روش متفاوت محاسبه شد. به علت اختلاف زیاد در مقادیر به دست آمده، با استفاده از روش آماری، مقدار مشخصه ای برای هر لایه تعیین گردید. صحت مقادیر مشخصه و مناسب ترین روش تعیین مدول برش، کالیبراسیون تنشها و کرنشها که هر دو منجر به مقادیری بیش از مقادیر مشخصة مدول برش شد. مقایسة نتایج کالیبراسیون با نتایج روشهای قبلی نشان دادند که مقادیر مشخصه به دلیل کم بودن تعداد داده ها قابل اعتماد نیست و در مجموع استفاده از آزمایش سه محوری برای محاسبة مدول برش الاستیسیته مناسبتر از سایر روشهاست.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100745_1e561f936a431d19ae351857fe0ba182.pdf
2005-05-22
41
52
مهدی
جعفری باری
1
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی
LEAD_AUTHOR
1- Baalen, M. V., Prediction of the stability and deformation of embankments under uplift conditions,Delft geotechnics, 1988.
1
2-Bonnier, P. G., 1991. Total stress analysis & effective stress analysis, Computational geomechanics Plaxis II Course, Delft.
2
3- Bowles, J. E., 1979. Physical and geotechnical properties of soils, McGraw-Hill,Inc
3
4- Bowles, J. E., 1982. Foundation Analysis and Design, McGraw-Hill, Inc
4
5- CIRIA Report No. 63, 1977. Rationalisation of Safety and Serviceability Factors in Structural Codes, Construction Industry Research and Information, London.
5
6-Deutekom, J. R., 1990. Bergambacht lekdijk-oost proefvak taw, Grondmechanica, Delft (in Dutch).
6
7- European Comunities, 1987. Draft model for Euro Code 7, Common unified rules for geotechnics design.
7
8- Heynen, Field testing of soils. Lecture notes, IHE, Delft.
8
9- Jafari Bari, Mahdi, 1991. Stabilization of river dikes under uplift conditions, M. Sc. Thesis ,IHE Delft.
9
10- Plaxis BV., 2002. Plaxis Version 8, Material Model Manual.
10
11-Termaat, R. J., Vergeer, G. J. H., Vermeer, P. A., 1985. Failure by large defor-mations, 11th Int. Conf. Soil Mech. And Found. Eng.
11
12- USBR, 1986. Earth Manual, U. S. Department of the Interior Bureau of Reclamation.
12
13- Vermeer, P. A., 1990. PLAXIS user manual, Balkema, Rotterdam
13
14- Vermeer, P. A., 2000. Column Vermeer, Plaxis Bulletin, Issue 9.
14
15- Winterkorn H. F., Fang H. Y., 1975. Foundation Engineering Handbook, VNR Company.
15
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی اثر دور توپی و سطح مقطع خروجی در ماشین سفیدکن تیغه ای، بر روی میزان شکستگی برنج1
ضایعات تبدیل شالی از معضلات کارخانههای برنجکوبیکشور است. کاربرد غیر علمی ماشینهای تبدیل، از جملهسفیدکن، از مهمترین عوامل مؤثر در میزان شکستگی برنج و ایجادضایعات کیفی است. هدف از این پژوهش، تعیین اثر دور توپی و سطح مقطع خروجی به عنوان پارامترهای عملکردی دستگاه سفیدکن تیغه ایبر میزان شکست برنج رقم دانه بلند خزر است. دستگاه سفید کن تیغه ای در کلیۀ کارخانههای برنجکوبی کشور رواج دارد و برنج دانه بلند خرد در استان های شمالی کشور متداول است. این پژوهش همچنین به منظور بهینه کردن و اصلاح سیستم موجود جهت کاهش ضایعات در مرحله سفیدکنی برنج قهوه ای انجام شده است. در این تحقیق پارامتر دور توپی در شش سطح: 650 ، 700 ، 750 ، 800 ، 850 و900 دور در دقیقه و سطح مقطع خروجی دستگاه در پنج سطح : 615 ، 660 ، 705 ، 750 و 795 میلیمترمربع درنظر گرفته شد و جمعاً30 تیمار بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی و در سهتکرار آزمایش و میزان شکستگی برنج اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که افزایش دور توپی از 650 تا 900 دور در دقیقه باعث افزایش شکستگی دانه برنج میشود. همچنین مشخص شدکه سطح مقطع خروجی مهمترین عامل تأثیرگذار بر شکستگی برنج است و با افزایش آن میزان برنج شکسته شده کاهش پیدامیشود. نتایجحاصل از مقایسۀ میانگینها با استفاده از آزمون چند دامنهای دانکن نشان میدهد که بیشترین درصد شکستگی (69/35 درصد) مربوط به ترکیب دو پارامتر دور با 900 دور در دقیقه و سطح مقطع با 615 میلیمتر مربعو کمترین درصد شکستگی (12/7 درصد) مربوط به ترکیب دو پارامتر دور با 800 دور در دقیقهو سطح مقطع با 705 میلیمتر مربع است.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100746_b619b3afbfe2b77574794dffe7bbb958.pdf
2005-05-22
53
66
شعبان
قوامی
1
ترتیب دانش آموختۀ کارشناسی ارشد گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه تهران
AUTHOR
علیمحمد
برقعی
2
استادگروه مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه تهران
AUTHOR
احمد
طباطبایی فر
3
دانشیارگروه مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه تهران.
AUTHOR
1- آمارنامه کشاورزی سال زراعی (79-78). دفتر آمار و فنآوری اطلاعات. وزارت کشاورزی. نشریه شماره 03/80.
1
2- بینام. 1376. گزارش طرح مطالعاتی برآورد میزان ضایعات پس از برداشت و بررسی علل آن. دفتر برنج. سازمان جهاد کشاورزی گیلان. رشت.
2
3- پیمان، م.ح.1378. بررسی عوامل شکستگی دانه در فرایند پوستکنی. رساله دکتری. دانشکده کشاورزی. دانشگاه تربیت مدرس.
3
4- حیدری سلطان آبادی، م.1378. طراحی،ساخت و ارزیابی سیستم اصلاح شده سفیدکن برنج. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه تربیت مدرس.
4
5- خوش تقاضا، م. ه. و همکاران. 1380. بررسی کیفی اثر تیغه و مقدار ورودی برنج در سفیدکن اصطکاکی. مجله دانشگاه شهید چمران اهواز. جلد 24، شماره2.
5
6- شاکر، م. و همکاران. 1381. مقایسه ترکیبات مختلف دستگاههای تبدیل برنج و انتخاب بهترین آنها. خلاصه مقالات. دومین کنگره ملی مهندسی ماشینهای کشاورزی و مکانیزاسیون. کرج.
6
7- شاکر، م. و همکاران. 1377. بررسی میزان شکستگی برنج در کارگاههای تبدیل برنج،منطقه کربال مرودشت. مجموعه مقالات علمی-تخصصی تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی. شماره 11.
7
8- قوامی، ش.1381.بررسی اثر دور توپی و درجه سفیدکنندگی بر روی میزان برنج خرد شده رقم خزر در دستگاه سفیدکن. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه تهران.
8
9- Ahmed, A. and M. A. Mazed. 1996. Improving the rice post-harvest technology in Bangladesh. A. M. A. 27, 37-43.
9
10- Araullo, E. V., D. B. Depaudua and M. Graham. 1976. Rice post-harvest technology. International Development Research Center, Ottawa, Canada.
10
11- Bandyopadhyay, S. and N. C. Roy. 1992. Milling of paddy. In: Rice process Technology. New Delhi: Oxford and IBH publishing Co. India, 158-175.
11
12- Induswamy, Y. M. and K. R. Bhatta Charya. 1979. Breakage of rice during milling. Effect of kernel defects and grain dimension. J. of Food. Proc. Eng. 3-29.
12
13- Wimberly, J. E. 1983. Paddy rice post harvesting industry in developing countries. Internatinal rice research institute. IRRI. Manila Philipines.
13
ORIGINAL_ARTICLE
تعیین انرژی مصرفی در دو روش سنتی و نیمه مکانیزه برای تولید برنج (بررسی موردی در استان گیلان)
نقش انرژی در توسعه و کارایی کشاورزی بسیار با اهمیت است. در سالهای گذشته مصرف انرژی، بهویژه سوختهای فسیلی و کودهای شیمیایی در کشاورزی افزایش چشمگیری داشته است و انرژی وارد شده در واحد سطح برای تولید محصول بسیار بیش از گذشته شده است. عوامل اصلی افزایش مصرف انرژی در بخش کشاورزی، افزایش جمعیت، محدودیت زمینهای قابل کشت، ارزان بودن سوخت و کود، و افزایش سطح زندگی و توقعات مردم است. در این مقاله، انرژی مورد نیاز در بخش کشاورزی به ویژه کشت محصول برنج و تبدیل شلتوک به برنج سفید بررسی میشود وضمن تعیین چگونگی محاسبه انرژی مصرفی و تولیدی در کشت محصول برنج و عوامل مؤثر بر آن، شاخص کارایی انرژی (نسبت انرژی خروجی به انرژی ورودی) در دو روش کشت سنتی و نیمه مکانیزه برای تولید برنج در استان گیلان محاسبه شده است.دادههای مورد نیاز با بررسیهای میدانی و مصاحبه به دست آمده و انرژی مصرفی در دو روش سنتی و نیمه مکانیزه تولید برنج رقم خزر و همچنین شاخص کارایی انرژی محاسبه و تعیین شده است. نتایج بررسیها نشان میدهد که روش نیمه مکانیزه از نظر کارایی انرژی نسبت به روش سنتی کاراتر است. کل انرژی مورد نیاز برای تولید شلتوک و تبدیل آن به برنج سفید در هر هکتار ازیک رقم برنج متداول در استان گیلان برای دو روش سنتی و نیمه مکانیزه با احتساب آب مصرفی به ترتیب 7/72488 و 8/68633 مگاژول و شاخص کارایی در دو روش سنتی و نیمه مکانیزه به ترتیب 09/2 و 21/2 است. بنابراین با توجه به کارا بودن و کم هزینه بودن روش نیمهمکانیزه باید اعتبارات لازم را برای کشاورزان و صاحبانکارخانههایبرنجکوبی جهت خرید ماشینآلات مورد نیاز و اصلاح ساختار فراهم کرد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100747_8dd684d3dfdbdb7bc002a2d97fa646e1.pdf
2005-05-22
67
80
میرحسین
پیمان
1
استادیار مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه گیلان
AUTHOR
غلامرضا
روحی
2
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس
AUTHOR
محمدرضا
علیزاده
alizadeh_mohammadreza@yahoo.com
3
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج کشور
AUTHOR
بی نام. 1378.گزارش وضعیت تولید برنج در استان گیلان (1378- 1377). سازمان جهاد کشاورزی. استان گیلان.
1
2-پیمان، م. 1378.ماشینها و سیستمهای تبدیل شلتوک به برنج سفید در ایران و جهان. ششمین گردهمایی برنج کشور. کرج.
2
3- کوچکی،ع. 1368. سیر انرژی در اکوسیستمهای کشاورزی. انتشارات جاوید.
3
4- علیزاده، م. ر. 1380.بررسی و مقایسه میزان ضایعات در روشهای مختلف برداشت برنج. گزارش نهایی طرح تحقیقاتی موسسه تحقیقات برنج کشور. رشت. شماره 662/80.
4
5- علیزاده، م. ر. 1378.مقایسه دو روش نشاکاری سنتی و مکانیزه برنج. گزارش نهایی طرح تحقیقاتی موسسه تحقیقات برنج کشور. رشت، شماره 745/78، 14 ص.
5
6-Anon. 2001. Asia environment outlook.chap. 5. www.adb.org/aeo/pub/.
6
7-Bowers, W.1992. Agricultural field equipment, Energy in farm production, Energy in world agriculture. FAO Database.
7
8- Gajaseni, G. 1994. Energy analysis wetland rice system in Thailand. in: Agriculture, ecosystems and environment. 52, 173-178.
8
9- Hunt, D. R. 1983. Farm power & machinery management. 8th Ed. Iowa State University Press. Ames. Iowa.
9
10- Kennedy, S.2001. Energy use in american agriculture. Sustainable energy term paper. www.web.mit.edu/energylab/proceeding.
10
11- Mittal, V. K., Mittal, J. P. and Dhawan, K. C.1985. Research digest on energy requirements in agricultural sector. Coordinating cell. Punjab agricultural university. Ludhiana.
11
12- Pimentel, D., Pimentel, D. and Machan, M. K. 1999. Energy use in agriculture: An overview.http://dspace.library.cornell.edu/retrieve/229/Energy.
12
13- Shrestha, B. L. 1998.Energy analysis in selected crop in Nepal.AIT thesis, No
13
AE- 8815, 34-35.
14
ORIGINAL_ARTICLE
شبیه سازی عددی رفتار دینامیکی مواد دانه ای کشاورزی در محیط های گسسته با ارائه مدلی با المانهای مجزا1
یکی از عوامل مهم در دقت شبیه سازی مدلهای DEM، انطباق شکل المانهای بهکار رفته در مدل کامپیوتری با شکل ذرات یا اجسام در سیستم حقیقی است. مطالعات انجام شده به کمک مدلهای DEM در زمینة سیستمهای حاوی مواد دانه ای، تاکنون مدلهایی بوده اند که المانهای بهکار رفته در آنها کروی یا بیضی مانند بوده است. از آنجا که شکل اکثر میوه ها و سبزیها غیر کروی و نامنظماند مدلهای حاوی اینگونه المانها نمی تواند بیان کنندة رفتار دقیق آنها باشد. مقالة حاضر مدلی را ارائه میکند که المانهای آن میتواند کروی یا غیر کروی باشد. در این مدل، شکل هر المان با ترکیبی از گویها (کرات در سیستمهای سه بعدی و دوایر در دو بعدی) با اندازه های مختلف، با هم پوشانی دلخواه بین آنها تعیین میشود به طوری که شکل نهایی آنها بسیار نزدیک به شکل واقعی میوه یا محصول مورد نظر باشد. نتایج ارزیابی تئوری مدل نشان دهندة تنها 07/0 درصد خطاست که این امر دلالت بر صحت فرموله شدن مدل و الگوریتمهای موجود در آن است. همچنین، نتایج ارزیابی تجربی مدل برای بررسی دقت پیش بینی رفتار یک سیستم فیزیکی مشابه نشان میدهد که مدل توانسته است با دقت 82 درصد رفتار سیستم را پیش بینی کند. این میزان خطا میتواند به میزان دقت در اندازه گیری خصوصیات فیزیکی و مکانیکی مورد نیاز سیستم ربط داده شود. به منظور نشان دادن توانایی مدل در شبیه سازی انتقال و فراوری محصولات کشاورزی، نمونههایی از کاربرد مدل در این زمینه ارائه شده است. نتایج این شبیه سازی ها به صورت نمودارهای تغییرات نیروهای عمودی وارد بر جسم (که باعث لهیدگی آنها هستند) و نیروهای مماسی (که منشاء خراشیدگی هستند) ارائه شده است. علاوه بر این، تصاویر ارائه شده در این مقاله که برگرفته شده از انیمیشنهای حاصل از نتایج مدل هستند توانایی مدل را در شبیه سازی فرایندهای مختلف محصولات کشاورزی بیان میکنند.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100748_faa664ac75d391b6b757989a1dc98fa7.pdf
2005-05-22
81
96
محمدحسین
عباسپورفرد
1
عضو هیئت علمی گروه ماشینهای کشاورزی (PHD)، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
LEAD_AUTHOR
1- Abbaspour-Fard, M.H. 2004. Theoretical Validation of a Multi-sphere, Discrete Element Model Suitable for Biomaterials Handling Simulation. Biosystems Engineering. 88 (2), 153-161.
1
2- Abbaspour-Fard, M. H. 2001. Discrete element modeling of the dynamic behaviour of non-spherical particulate materials. Ph.D Thesis, University of Newcastle upon Tyne.
2
3- Brown, G. K., Pason, N. L. S., Timm, E. J., Burton, C. L., and Marshal, D. E. 1990. Apple Packing line Impact Damage Reduction. Applied Engineering in Agriculture 6, 759-764.
3
4- Chen, P., and Yazdani, R. 1991. Prediction of Apple Bruising Due to Impact on Different Surfaces. Trans. of the ASAE 34, 956-961.
4
5- Foutz, T. L., and Thompson, S. A. 1993. Comparison of Loading Response of Packed Grain and Individual Kernel. Trans. of ASAE 36, 569-576.
5
6- McRae, D. C., Melrose, H., and Fleming, J. 1995. Evaluation of the Performance of a Singulator for Potatoes. Potato Research 38, 53-60.
6
7- Ng, T. T., and Dobry, R. 1994. Numerical Simulation of Monotonic and Cyclic Loading of Granular Soils. Journal of Geotechnical Engineering 120, 388-403.
7
8- Ooi, J. Y., Chen, J. F., and Rotter, J. 1998. Measurement of Solids Flow Patterns in a Gypsum Silo. Powder Technoly 99, 272-284.
8
9- Peleg, K. 1986. Simulation of Vibration Damage in Produce Transportation. Trans. of ASAE 29, 633-641.
9
10- Rong, G., Negi, S. C., and Jofriet, J. C. 1995. Simulation of the Flow Behaviour of Bulk Solids in Bins, Part 1: Model Development and Validation. Journal of Agricultural Engineering Research. 62, 244-256.
10
11- Ting, J., Meachum, L. R., and Rowell, J. D. 1995. Effect of Particle Shape on the Strength and Deformation Mechanism of Ellipse Shape Granular Assemblies. Engineering Computations 12, 99-108.
11
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی عوامل موثر بر ایجاد ترک و خرده برنج در اثر خشک کردن شلتوک طی فرآیند تبدیل
شلتوک یکی از غلات عمده است و قبل از انبارداری و در ابتدای فرآیند تبدیل نیاز به خشک کردن دارد. بخش مهمی از ضایعات برنج(بروز ترکهای اولیه)، در مرحلة خشک کردن روی میدهد. برای بررسی ثأثیر عوامل مختلف بر ضایعات برنج در هنگام خشک کردن، فرآیند خشککردن در قالب طرح آماری کرتهای دوبار خرد شده با چهار پارامتر: رقم شلتوک(بینام و علی کاظمی)، دمای هوای خشک کن(در سه سطح 40، 50 و 60 درجة سانتیگراد)، رطوبت نهایی شلتوک بر سه سطح 10-0، 20-10 و 30-20 سانتی متر)، انجام گرفت تا تأثیر اصلی و همچنین اثر متقابل پارامترهای مذکور بر میزان ترک ایجاد شده طی خشک کردن و درصد خرده برنج پس از تبدیل بررسی شود. طی این اساس وزن تر(در سه سطح 10، 12 و 14 درصد) و ضخامت لایة شلتوک در مخزن خشک کن(در تحقیق مشخص شد که رقم کاظمی نسبت به رقم بینام حساسیت بیشتری به عوامل ایجاد ترک دارد. همچنین میزان برنج خرد شده پس از تبدیل برای رقم کاظمی بیشتر از رقم بینام است. طبق بررسیهای آماری، دمای °C40 هوای خشک کن، دمای مناسبی برای خشک کردن شلتوک از نظر میزان ترک ایجاد شده در این مرحله و کاهش خرده برنج پس از تبدیل است. رطوبت مناسب شلتوک جهت انجام عملیات تبدیل برای این دو رقم، 14% تشخیص داده شد. با افزایش ضخامت لایه شلتوک درون مخزن خشک کن، میزان ترک و خرده برنج ایجاد شده به طور معنی داری کاهش مییابد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100749_27b5c8af85e0f5b77546fe0f9bbee5b1.pdf
2005-05-22
97
112
سعید
مینایی
minaee@modares.ac.ir
1
عضو هیات علمی گروه مکانیک ماشین های کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
AUTHOR
غلامرضا
روحی
2
کارشناس ارشد مکانیک ماشین های کشاورزی
AUTHOR
محمدرضا
علیزاده
alizadeh_mohammadreza@yahoo.com
3
عضو هیات علمی بخش فنی و مهندسی موسسه تحقیقات برنج کشور، رشت
AUTHOR
- ارقامی، ن و بزرگ نیا،ا.1370. آمار چند متغیره کاربردی.(تالیف کارت سویو استاوا). چاپ اول. آستان قدس رضوی، 420 ص.
1
2-پیمان،م. 1379. بررسی عوامل شکستگی دانه در فرآیند پوستکنی شلتوک. رساله دوره دکتری مهندسی مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس.
2
3- خوشحال، م و مینایی، س. 1382. بهینه سازی مصرف انرژی در فرآیند خشکاندن شلتوک با استفاده از خشک کن عمودی لایه نازک. مجموعه مقالات چهارمین همایش ملی انرژی،782-773.
3
4-رفیعی، ش. 1376. بررسی روش متداول خشک کردن شلتوک. پایان نامه کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران.
4
5-سلیمانی، م. 1377. تاثیر پارامترهای خشککن بر خصوصیات کیفی در شکنندگی برنج. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس.
5
6- عارفی، ح، باباپور، ج، اشراقی، ا. و فقیه نصیری، ز. 1373. بررسی و تعیین بهترین درصد رطوبت شلتوک هنگام تبدیل به برنج سفید و تعیین راندمان تبدیل ارقام آمل3 و هراز. گزارش پژوهشی موسسه تحقیقات برنج شمال، مازندران.
6
7-کیانمهر، م. 1380. بررسی عوامل موثر فیزیکی در ترک خوردگی شلتوک در خشککن با جریان معکوس شونده هوا. رساله دوره دکتری مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس.
7
8-هاشمی سلیمانی، س. 1374. طرح بهینه سازی خشککن ثابت بستر افقی با بررسی ضایعات. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس.
8
9- Courtois, F., Abud, M. and Bonazzi, C., 2001. Modeling and Control of a Mixed-Flow rice dryer with emphasis on breakage quality. Journal of Food Engineering, 49: 303-309.
9
10- Juliano, B. O., 1985.Rice, Chemistry and Technology. American Association of Cereal Chemists.
10
12- Juma Omar, S. and Yamashita, R., 1978. Rice Drying, Husking and Milling.
11
Part1, Drying. Agricultural Mechanization in Asia, Africa and Latin America, 18(2):43-46.
12
13- Kunze, O. R. and Chudhury, M., 1972.Moisture adsorption related to the tensilestrenghtof rice., In: Rice, Production and Utilization. Ed. Bor S. Luh, AVI Publishing Co, INC. 49: 684-696.
13
14-Mondoza, E. E. and Rigor, A. C., 1983. Quality deterioration in on from level of operation, Naphir project. Research Reports of food Terminal, Manila.
14
15- Teter, N., 1987. Paddy Drying Manual. FAO of the United Nations.
15
16- Wiset, L., Srzednicki, G. and Driscoll, R., 2001.Effects of high temperature drying onrice quality. Agricultural Engineering International: the CIGR Journal of Scientific Research and Development. Manuscript. FP01003.
16
ORIGINAL_ARTICLE
اثر خشک کردن چند مرحلهای بر بازده تبدیل و مدت زمان خشک کردن شلتوک
به منظور بررسی اثر خشک کردن چند مرحلهای بر بازده تبدیل و مدت زمان خشک کردن شلتوک، از رقم خزر و آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار با دو فاکتور استفاده شد: یکی رطــوبت اولیه شلتــوک در دو سطح (7/0 3/16 درصد و 5/1 5/20 درصد بر پایهتر) و دیگری روش خشک کردن در سه سطح (خشک کردن یک، دو و سه مرحلهای). فاکتورهای مورد بررسی در این تحقیق، بازده تبدیل، درصد برنجقهوه ای، درصد برنج سالم، درصد خرده برنج و مدت زمان خشک کردن بوده است.نتایج نشان داد که مراحل خشک کردن اثر قابل توجهی بردرصد برنج قهوه ای و بازده تبدیل ندارد اما درصد برنج سالم طی خشک کردن سه مرحله ایدر هر دو سال بیشترین و روشهای دو ویک مرحله ای به ترتیب کمترین مقدار را داشته اند.روش خشک کردن یک مرحله ای در شلتوک با رطوبت اولیة 6/19 درصد با میزان برنج سالم 3/39 درصد کمترین و سه مرحلهای با میزان برنج سالم(9/42 درصد) بیشترین مقدار را در سال اول داشت.خشک کردن شلتوک با رطوبت اولیة 7/15 درصد به روش یک مرحله ای کمترین و روش های دو و سه مرحله ای بیشترین مقدار برنج سالم را به دست میدهند داشته اما بین این دو تفاوت قابل توجهی مشاهده نمیشود. نتایج سال دوم نشان میدهد که خشک کردن سه مرحله ای شلتوک با رطوبت اولیة 8/21 درصد با مقدار برنج سالم 6/56 درصد بیشترین و روشیک مرحلهای با 7/52 درصد کمترین مقدار برنج سالم را به دست میدهند. به کارگیری روش خشک کردن یک مرحله ای در شلتوک با رطوبت اولیة 2/16 درصد با 5/52 درصد کمترین و سه مرحلهایبا 8/55 درصد بیشترین نسبت برنج سالم را به خود اختصاص میدهند. با توجه به نتایج حاصل برای رطوبت22-19 درصد شلتوک خزر، خشک کردن سه مرحله ای و برای رطوبت17–5/15 درصد، خشک کردن دو مرحله ای پیشنهاد میشود.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100750_92b103752f12baee9a8976254a686d91.pdf
2005-05-22
113
124
کبری
تجددی طلب
1
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات برنج کشور، رشت
LEAD_AUTHOR
1- جهاندیده ، ح. 1374، بررسی کاهش ضایعات در مراحل تبدیل شلتوک به برنج سفید ، پایان نامه کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی ، دانشگاه تربیت مدرس.
1
2- خوش تقاضا، م و م، سلیمانی، 1378 ، تاثیر پارامترهای خشک کن برشکنندگی برنج ، مجله علمی پژوهشی علوم کشاورزی، (سال پنجم) 20 : 62 – 49 .
2
3- خوش ضمیر، ع. 1372، تعیین درجه حرارت مناسب جهت خشکاندن سه رقم برنج متداول ، گزارش پژوهشی.
3
4- کیان مهر، م.، ت. توکلی و م. خوش تقاضا، 1380، بررسی اثر دما و جهت جریان هوا برتغییرات رطوبت و زمان خشک کردن شلتوک در خشک کن های توده ای، مجله علمی پژوهشی علوم کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، (سال هفتم) 1 : 29–17.
4
5- Aguerre, R., C. Suarez and P. E. Viollaz. 1986. Effect of drying on the quality of
5
milled rice. J. of Food Technology. 21 (1): 75-80.
6
6- Beny, J. M. and C. S. Ngin. 1970. Multiple drying of paddy (rice) in the humid
7
tropics. J. Agric. Eng. Res. 15 (4): 364-74.
8
7- Chouw, I. and N. Athapol. 2001. Effect of drying air temperature and grain
9
temperature of different types of dryer and operation on rice quality. Drying Technology. 19 (2). 389- 404.
10
8- Cihan, A. and M. C. Ece. 2001. Liquid diffusion model for intermittent drying
11
of rough rice. J. Food Eng. 49: 327-331.
12
9- Cnossen, A.G. and T. J. Siebenmorgen. 2000. The glass transition temperature
13
concept in rice drying and tempering effect on milling quality. Transactions of the ASAE. 43(6): 1661-1667.
14
10- Elbert, G., M. Tolaba and C. Suarez. 2001. Effects of drying conditions on
15
head rice yield and browning index of parboiled rice. J. of Food Eng. 47(1): 37 - 41.
16
11- Imoudu, P. B. and A. A. Olufayo. 2000. The effect of sun drying on milling
17
yield and quality of rice. Bioresource Technology. 74:267-269.
18
12- Indudhara Swamy, Y. M and K. R. Bhattcharya. 1982. Breakage of rice during
19
milling and type of cracked in immature grains. J. Food Sci. Tech. 9:106.
20
13- Javare, G. S. and S. R. Reddy. 1987. Optimization of drying parameters in
21
paddy seeds. Seed Research. 15 (2): 176-182.
22
14- Juliano, B. 1985. Rice Chemistry and Technology. Published by The American
23
Association of Cereal Chemists, Ins. St. Paul, Mine USA.774pp.
24
15- Kent, N. L. 1982. Technology of Cereals: An Introduction for Students of Food
25
Scince and Agriculture. Third edition P: 185.
26
16- Kunze, O. R. 1985. Effect of environment and variety on milling qualities of rice.
27
Texas University College Station USA. Agric. 22: 532-541.
28
17- Li, Y., C. Cao., Q. Yn. and Q. Zhong. 1999. Study on rough rice fissuring
29
during intermittent drying. Drying Technology. 17 (9): 1779 - 1793.
30
18- Rao, K. L. 2000. Rural Agro - Industrial Opportunities in Gilan Province of
31
Islamic Republic of Iran. FAO. 126 pp.
32
- Soponronnarit, S. and P. Prechakul. 1990. Experiments on instore and batch of
33
paddy quality of product. J. Natural. Science. 24(3): 367-377. Rice Abs. 1992. P:
34
53.
35
20- Steffe, J. F., R. P. Singh and A. S. Bakshi. 1980. Influence of tempering time
36
and cooling on rice milling yields and moisture removal. Transactions of the
37
ASAE. 22(5): 1214 - 1218.
38
21- Toshizo, B. (1971). Rice cracking in high rate drying. JARQ. 6 (2): 113-116.
39
ORIGINAL_ARTICLE
تاثیر ضخامت فیلم ، آرایش میوه (یک لایه یا دو لایه)، و اندازه بسته بندی بر عمر انباری زردآلو
میوهو سبزی به شدت فساد پذیرندو به همین جهت نیازمند عملیات پس از برداشت واِعمال روشهای حمل و نقل، بسته بندی، و انبار داری مناسب برای به حداقل رسیدن ضایعات هستند. این تحقیق با هدف کاهش ضایعات میوة تازه(زردآلو) و افزایش زمینة صادرات آن در سه مرحلة اصلی شامل: فرآیندهای بعد از برداشت و قبل از بسته بندی؛ فرآیندهای مربوط به بسته بندی، و فرآیندهای بعد از بسته بندی انجام پذیرفت. فرآیندهای قبل از بسته بندی شامل سرد کردن اولیه؛ ضدعفونی و خشک کردن قطرههای آب سطحی از روی میوه است که برای تمام تیمارها یکسان بود . تیمارهای بسته بندی شامل: 1- استفاده از ظروف غیر قابل انعطاف و تعیین مناسبترین انباشتگی لایه های میوه 2- تعیین بهترین نوع پوشش از نوع پلی اتیلن با دانسیتة پایین 3- تعیین مناسبترین تعداد منفذ بسته جهت نگهداری میوه بود. فرآیندهای بعد از بسته بندی نیز برای تمام تیمارها یکسان و شامل: سردخانه 5/0- درجة سانتیگراد و رطوبت نسبی 95-90 درصد؛ گرمخانه 40 درجة سانتیگراد و رطوبت نسبی 70 درصد؛ سردخانه گذاری 5/0- تا 5/0 و رطوبت نسبی 95 درصد بود.نمونه ها آزمون کیفی فیزیکی و شیمیایی و ارگانولپتیک شدند و در مجموع پس از تجزیه آماری و با در نظر گرفتن مسایل اقتصادی و در دسترس بودن پوشش، تیماری که در آن از ظرف 500 گرمی استفاده شده بود ،میوه به صورت 2 لایه چیده شده بود، ضخامت فیلم 25 میکرو مترو تعداد منافذ 100 و هر یک به قطر 2 میلی متر بود به عنوان تیمار بهینه بسته بندی برای زردآلو انتخاب شد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100751_1541347ee969df59ca00e43c5cfdd583.pdf
2005-05-22
125
138
زهرا
شیخ الاسلامی
shivasheikholeslami@yahoo.com
1
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان
AUTHOR
محمدعلی
شاه بیگ
2
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی کرج
AUTHOR
1- ایماندل، کرامت الله. صادق زاده، عذرا. 1374، عوامل فساد و شرایط نگهداری مواد غذایی در سردخانه، دانشگاه تهران.
1
2- بلوریان تهرانی، محمد. 1373، راهنمای بسته بندی کالاهای صادراتی (میوه ها و سبزیهای تازه). مؤسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی .
2
3- آمارنامه کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی. 1380 . معاونت برنامه ریزی و اقتصادی. دفتر آمار و فن آوری اطلاعات شماره (03/80).
3
4- میدانی،جواد. دزفولی، سیدابوالحسن. 1376، فیزیولوژی پس از برداشت. نشر آموزش کشاورزی کرج.403.
4
5- Anon. 1995. Packaging and Packing. Geo Cot. Internet 2002.
5
6- Ashrae, handbook, 1986. Refrigertion systems and applications, Ashrae, inch. Pound. Edition American Society of Heating, Refrigerating and Air Conditianing Engineers, Inc.
6
7-Carlos, H. Kader, A. 2000. Apricots; post-harvest quality maintenance guidelines. http:\\ostharvest. Ucdavis. Edu/produce/producefacts.
7
8-Exama, J. 1993. Suitability of plastic films for modified atmosphere packaging of fruits and vegetables. J. Food. Sci: 58 (6). 1365-1370.
8
9-Miyazakis, T. 1983. Effects of seal packaging and ethylene removal in the sealed bags on the shelf life of Japanese apricot, J. Japanese. Society for Horticultural Science. 60 (1): 183- 190.
9
10- Tonini, G. Caccioni, D. 1990. precooling of apricot. Influnce on rot, ripening and weight loss. http: \\ w w w. actahort. Org.
10
11- Zhang, S., Chachir, K, Iwato, T. 1991. Effects of polyethylene packaging and ethylene absorbent on storage of mature - green mume. Journal Japanese. Society for Horticultural Science: 60 (1): 185-190.
11