مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
9
1
2008
05
21
طراحی، ساخت، و ارزیابی پوستکن بادامزمینی
1
14
FA
محمدعلی
رستمی
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان
بادامزمینی یکی از دانههای روغنی است که مغز آن 46 درصد روغن دارد. بادامزمینی مقدار قابل توجهی مادة خشک بدون چربی دارد که پس از روغنکشی برای خوراک دام قابل استفاده است. از پوست خارجی آن به عنوان مادة سوختی و تولید پالت <br />پرسشده استفاده میشود. در ایران، استفاده آجیلی از بادامزمینی از زمان قدیم وجود داشته و امروزه در حال گسترش است. هرغلاف بادامزمینی 1 تا 6 مغز دارد. پس از برداشت محصول و رسیدن رطوبت غلاف به 10-5 درصد، جهت مصرف آجیلی یا استخراج روغن، مغز بادامزمینی را باید از پوست جدا کرد. هدف از این پژوهش طراحی، ساخت، و ارزیابی یک دستگاه پوستکن بادامزمینی بود که بتواند پوست را از غلاف بادامزمینی و سپس دانه و پوست را از هم جدا کند. دستگاه ساختهشده شامل: قیف تغذیه، کوبنده، ضدکوبنده، سینی دانه، فن، الکتروموتور، تسمه و پولی، شاسی، پوشش، و یاتاقان است. در ارزیابی عملکرد دستگاه، تاثیر پارامترهای سرعت خطی کوبنده در چهار سطح (4، 5، 6، و 7 متر بر ثانیه) و فاصلة کوبنده از ضد کوبنده در چهارسطح (8، 12، 16، و20 میلیمتر) در قالب طرح فاکتوریل بر پایة بلوکهای کامل تصادفی بر راندمان پوستگیری و درصد شکستگی دانه بادامزمینی بررسی شد. نتایج نشان داد که سرعت خطی کوبنده و فاصلة کوبنده با ضدکوبنده بر راندمان پوستگیری تاثیر معنیداری دارد در حالیکه بر درصد شکستگی دانهها تنها عامل فاصله تاثیر معنیدار نشان میدهد <br />(01/0 > P). اثر متقابل این دو عامل بر پارامترهای یادشده معنیدار نبود. نتایج همچنین نشان داد در صورتیکه در فرایند پوستگیری بادامزمینی ترکیب بهترین راندمان پوستگیری با کمترین میزان شکستگی مد نظر باشد سرعت خطی کوبنده باید 5 تا 7 متر در ثانیه و فاصلة کوبنده و ضدکوبنده 12 میلیمتر تنظیم شود. شکستگی دانة بادامزمینی در همة تیمارها به صورت دو لپهشدن بود و خردشدن دانه به ندرت اتفاق میافتاد. دانههای شکسته قابل استفاده بودند.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100504.html
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100504_a2fb02a13a9ff4545d5900a8fc226fca.pdf
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
9
1
2008
05
21
ارائة شاخصهای تفکیکی ارزیابی عملکرد برای عوامل سازهای و بهرهبرداری شبکههای آبیاری
15
30
FA
فرزاد
پاسیار
کارشناس ارشد دانشگاه تربیت مدرس
محمدجواد
منعم
دانشیار دانشکدة کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
محدودیتهای ارزیابی تفکیکی عملکرد شبکههای آبیاری در تعیین میزان اثربخشی عوامل سازهای و بهرهبرداری، از مشکلات مهم ارزیابی در شبکهها و ارائة گزینههای بهبود آن به شمار میآیند. تحقیقات در زمینة ارزیابی عملکرد شبکههای آبیاری، عوامل سازهای و بهرهبرداری را عمدتاً بهصورت توام در نظر گرفته و در پارهای موارد که سعی در ارائة شاخصها بهصورت تفکیکی کردهاند، شاخصهای ارائهشده قادر به تفکیک تاثیرات دو عامل سازهای و بهرهبرداری، به نحو مطلوبی نیستند. در این تحقیق، شاخصهای ارزیابی عملکرد از دیدگاه عملیاتی و توزیع آب به گونهای تعریف شدهاند که قادرند تاثیر مسائل فیزیکی را از مسائل بهرهبرداری جدا و سهم هر یک از این بخشها را در عملکرد کل تعیین کنند. با توجه به اهداف عملیات بهرهبرداری در کانالهای آبیاری و تاثیرات متقابل سازهای و بهرهبرداری بر آن، شاخصهای ارزیابی برحسب عمق جریان، دبی جریان برنامهریزیشده یا مورد توافق، و تغییرات زمانی و مکانی آنها به تفکیک عوامل موثر سازهای و بهرهبرداری تدوین شدهاند. با توجه به اهمیت زمانبندی اجرای عملیات بهرهبرداری و میزان انعطافپذیری شبکه در پاسخگویی به نیاز مشترکان، شاخصهایی برای این دو مقوله نیز تعریف شدهاند. سپس یک برنامة بهرهبرداری برای کانال E1R1 شبکة دز، با استفاده از شاخصهای ارائهشده با روش شبیهسازی با مدل ریاضی ICSS، ارزیابی شدهاست. پس از ارزیابی عملکرد کانال، توسط شاخصهای تفکیکشدة سازهای و بهرهبرداری، راهکار بهبود نیز شبیهسازیشده نتایج آن، میزان اثربخشی گزینة اصلاحی را در شاخصهای تفکیکی نشان دادهاست. نتایج آزمون مورد نظر نشان داد که شاخص کمبود عمق کل کانال، سازهای و بهرهبرداری به ترتیب 78، 90، و 86 درصد بوده است. شاخص کفایت بهرهبرداری 90 و کفایت سازهای 94 درصد بوده است که موجب شده شاخص کفایت کل کانال 96 درصد بهدست آید. با اجرای گزینة اصلاحی شاخصهای کمبود عمق بهرهبرداری، سازهای، و کل به ترتیب حدود 12، 6، و 18 درصد و شاخصهای کفایت بهرهبرداری، سازهای، و کل به ترتیب حدود 9، 4، و 13 درصد بهبود مییابند. نتایج بیانگر آن است که شاخصهای پیشنهادی میتوانند ابزاری مناسب در ارزیابی تفکیکی عملکرد کانالهای آبیاری و تعیین اولویت گزینههای بهبود فیزیکی و بهرهبرداری در شبکه باشند. <br />
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100505.html
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100505_9b36994763812d7bc0ddeae7f8276dbb.pdf
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
9
1
2008
05
21
بررسی روند تغییرات نیترات و آمونیم در نیمرخ خاک با استفاده از مدل ریاضی LEACHN
31
48
FA
محمد
جلینی
استادیار پژوهش بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی
mjolainire@gmail.com
فریبرز
عباسی
استادیار پژوهش موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
ab@yahoo.com
این پژوهش به منظور بررسی حرکت آب و نیتروژن در خاک تحت شرایط مختلف آبی به مدت دو سال زراعی (1379و 1380) در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان روی چغندرقند اجرا شد. سه تیمار آبی بدون تنش، تنش مداوم، و تنش ابتدایی و سه سطح نیتروژن با مقادیر 80، 160 و 240 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار مورد بررسی قرار گرفت. مقدار <br />تخلیة رطوبتی در تیمارهای آبی به ترتیب برابر با 50، 80، و 90 درصد آب قابل استفاده بود. از مدل LEACHN برای <br />تجزیه و تحلیل دادهها استفاده شد. مقایسة نتایج مدل با مقادیر اندازهگیریشده نشان داد که مدل روند تغییرات غلظت آمونیم و نیترات خاک را با دقت قابل قبولی پیشبینی میکند. همبستگی بین مقادیر اندازهگیری و براوردشده در سطح 1 درصد <br />معنیدار بود. بلافاصله بعد از کاربرد نیتروژن، مقدار آمونیم و نیترات در لایههای سطحی به شدت افزایش یافت. در <br />لایههای سطحی مقدار آمونیم در تیمار بدون تنش آبی کمتر از سایر تیمارها بود. در زمان تنش آبی، جذب آمونیم و نیترات <br />کاهش ولی بعد از شکستهشدن تنش، مقدار آن افزایش یافت. با افزایش عمق خاک، مقدار نیترات در تیمار بدون تنش <br />افزایش یافت. در تیمارهای با تنش آبی، میزان تلفات نیتروژن بر اثر تصعید آمونیم، نیترات زدایی، و آبشویی نیترات کاهش یافت.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100506.html
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100506_d29aec1bc998ee6402027f0f7cb879cf.pdf
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
9
1
2008
05
21
کاربرد مدلهای HEC-RAS و MIKE-11 در شبیهسازی جریان در کانالهای آبیاری
49
62
FA
محمدعلی
شاهرخ نیا
استادیار پژوهش بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس
محمود
جوان
دانشیار دانشگاه شیراز
علیرضا
کشاورزی
دانشیار دانشگاه شیراز
با شبیهسازی جریان آب در کانالها و شبکههای آبیاری میتوان برخی از علل عملکرد ضعیف این سیستمها را پیدا و راه حل مناسب را پیشنهاد کرد. مدلهای ریاضی مناسب که اخیراً مورد توجه زیادی واقع شده است، میتوانند ابزارهای مناسب جهت شبیهسازی جریان آب در شبکههای آبیاری و زهکشی باشند. در این تحقیق، دو مدل معروف HEC-RAS و MIKE-11 مقایسه و هیدرولیک جریان در یکی از کانالهای درجه 2 در شبکة آبیاری و زهکشی درودزن فارس با این دو مدل بررسی شده است. سازههای کنترلکننده جریان آب در این شبکه عمدتاً از نوع روزنههای دریچهدار مستطیلی با بار ثابت و دریچههای قوسی هستند. در این تحقیق، از نرمافزار<br />HEC-RAS که بیشتر برای بررسی هیدرولیک رودخانه کاربرد دارد، جهت شبیهسازی جریان ماندگار در شبکه مذکور استفاده و با مدل غیرماندگار MIKE-11 مقایسه شد. به دلیل محدودیتهای موجود در مدل HEC-RAS، با استفاده از دو سری داده اندازهگیریشده آزمایشگاهی و میدانی، روابطی جدید برای تعیین دبی دریچههای قوسی آزاد بهدست آمد و بر اساس آنها مدل تصحیح شد. مدل با استفاده از دادههای اندازهگیریشده دبی جریان، بازشدگی دریچهها، و رقوم سطح آب در کانال اجرا و واسنجی و اعتبار آن تایید شد. برای مقایسة مدلها از چند پارامتر آماری استفاده شد. نتایج نشان داد که اولاً رابطة جدید به دست آمده برای دریچههای قوسی <br />رابطهای است مناسب و ثانیا،ً برای تجزیه و تحلیل هیدرولیک جریان در شبکه آبیاری درودزن و شبکههای مشابه با نرمافزار<br />HEC-RAS، پس از تصحیح میتواند قابلیت بهتری نسبت به MIKE-11داشته باشد. همچنین مشخص شد که فاصلة محور دریچة قوسی تا کف کانال عاملی مهم است که در روابط حاکم بر دریچههای قوسی باید به آن توجه شود.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100507.html
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100507_b56740cfd7e0baf8c0d4c5eb3fc9cb1f.pdf
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
9
1
2008
05
21
پیشبینی منحنی مشخصه رطوبتی با استفاده از منحنی دانهبندی خاک
63
80
FA
بهزاد
قنبریان علویجه
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد
عبدالمجید
لیاقت
دانشیار دانشکده مهندسی آب و خاک دانشگاه تهران
aliaghat@ut.ac.ir
مهدی
شرفا
استادیار دانشکده مهندسی آب و خاک دانشگاه تهران
سامان
مقیمی عراقی
استادیار دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف.
منحنی مشخصة رطوبتی خاک یکی از مهمترین خصوصیات خاک در تعیین ویژگیهای هیدرولیکی از جمله هدایت هیدرولیکی غیر اشباع است. از آنجا که اندازهگیری این ویژگی اجتنابناپذیر است تلاش محققان همواره بر آن بوده تا با روشهای غیرمستقیم، مانند توابع انتقالی و روابط تجربی، دستیابی به این ویژگی خاک را آسان سازند. در این مطالعه با توجه به ارتباط تنگاتنگ بین منحنی مشخصة رطوبتی و منحنی دانهبندی خاک و با استفاده از هندسة فرکتالی سعی شد تا رابطهای منطقی بین ابعاد فرکتالی این دو منحنی بهدست آید تا بر اساس آن بتوان با اندازهگیری منحنی دانهبندی خاک به عنوان یک ویژگی <br />سهلالوصول، منحنی رطوبتی خاک را تخمین زد. به همین منظور از 40 نمونه خاک شامل 7 بافت مختلف استفاده شد. پس از آن، دو رابطة لگاریتمی برای تعیین بعد فرکتالی منحنی دانهبندی (<em>D<sub>p</sub></em>) و منحنی مشخصه رطوبتی (<em>D<sub>s</sub></em>) بر اساس درصد رس آنها با ضریب همبستگی 96/0 و 93/0 ارائه شد. و سرانجام یک رابطة غیر خطی درجه سه بین دو بعد فرکتالی <em>D<sub>s</sub></em> و <em>D<sub>p</sub></em> با ضریب همبستگی 94/0 بهدست آمد. برای ارزیابی این رابطه از مشخصات فیزیکی 5 نمونه خاک با بافت مختلف در استان فارس استفاده شد. بدین ترتیب که ابتدا بر اساس بعد فرکتالی محاسبهشده از منحنی دانهبندی، بعد فرکتالی مربوط به منحنی مشخصة رطوبتی آنها تعیین و منحنی مشخصه رطوبتی با استفاده از مدل ژو تخمین زده شد. به منظور افزایش دقت در پیشبینی منحنی مشخصة رطوبتی، با ارائة مدل واسنجی و با استفاده از دو نقطة اندازهگیریشده از منحنی مشخصة رطوبتی سعی شد تا مقادیر پیشبینیشده رطوبت اصلاح شوند. مقادیر واسنجی و اندازهگیریشدة رطوبت خاک با استفاده از آنالیز پارامترهای آماری خطای استاندارد نسبی <em>(RSE)</em> و ضریب آکائیک <em>(AIC)</em> مقایسه شدند. نتایج نشان داد که مدل واسنجی قادر است مقادیر <em>RSE</em> و <em>AIC</em> را به ترتیب از 50 تا 85 درصد و 20 تا 93 درصد کاهش دهد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100508.html
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100508_79a6c4ccd5f905cc824e21c821482ae1.pdf
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
9
1
2008
05
21
مطالعة خواص جذب بخارآب در گزانگبین به روش دینامیکی
81
94
FA
فوژان
بدیعی
0000-0002-4016-665X
استادیار پژوهش مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورز
f.badii@areeo.ac.ir
عسگر
فرحناکی
استادیار بخش علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
هما
بهمدی
0000-0003-1234-1251
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
hbehmadi@yahoo.com
گزانگبین مادهای است شیرین که بهطور طبیعی از تراکم مواد قندی و توسط حشرة <em>سیاموفیلا آستراگالیکولا</em> به دست میآید که از شیرة گیاه گون گزانگبینتغذیه میکند. منحنیهای جذب و دفع رطوبت در گزانگبین به روش دینامیکی برای یک نمونه گزانگبین در رطوبتهای نسبی 0، 15، 30، 45، 60، 75 و 90 درصد و در دو دمای 15 و 25 درجة سانتیگراد با تکنیک جذب دینامیکی بخار اندازهگیری شد. در رطوبتهای نسبی متفاوت، تغییرات وزن نمونه در برابر زمان بهطور مداوم اندازهگیری و با استفاده از یک مدل نمایی برازش داده شد. منحنی جذب رطوبت در گزانگبین از نوع سوم بود و ظرفیت جذب آب با افزایش دما کاهش یافت. پدیدة پسماند در منحنیهای جذب رطوبت مشاهده شد به این ترتیب که در هر رطوبت نسبی معین، مقدار رطوبت تعادلی در مرحلة دفع بیش از مرحلة جذب بود. دادههای آزمایشی با مدل GAB برازش داده شدند و مشخص شد که این مدل بهخوبی قادر به برازش دادههای آزمایشی در فعالیت آبی کمتر از 75/0 است. همچنین، مشخص شد که ویژگی نفوذ آب در گزانگبین در زمانهای کوتاه از نوع فیکی است و از قوانین فیک تبعیت میکند.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100509.html
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100509_3f448111ddcde48e346435eb4c59eb69.pdf
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
9
1
2008
05
21
تاثیر امواج فراصوت بر بعضی خواص نشاسته سیبزمینی و گندم
95
108
FA
مهدی
کریمی
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی
هاشم
پورآذرنگ
استاد دانشگاه فردوسی مشهد
علی
مرتضوی
استاد دانشگاه فردوسی مشهد
مهدی
نصیری
دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد.
نشاسته، پلیمر ارزان و طبیعی با کاربری فراوان است. نشاستة طبیعی مشکلاتی به وجود میآورد که استفاده وسیع از آن را در صنایع محدود میکند. میتوان نشاسته را در جهت کاربرد موردنظر صنعت اصلاح کرد. امروزه توجه ویژه به اصلاح فیزیکی نشاسته برای کاربردهای غذایی وجود دارد زیرا نشاستة اصلاحشدة فیزیکی ایمن است. امواج فراصوت میتواند فرایند موثری برای اصلاح نشاسته باشد. در این تحقیق، نشاستة گندم و سیبزمینی در شرایط مختلف (شدت، مدت زمان، و دما) تحت تاثیر امواج فراصوت قرار گرفت و خواص فیزیکی نشاسته بررسی شد. امواج فراصوت باعث کاهش ویسکوزیتة حداکثر به میزان 21 و 13 درصد و افزایش پایداری ویسکوزیته داغ و سرد در نشاسته گندم و سیبزمینی شد. همچنین امواج فراصوت باعث افزایش دمای خمیریشدن نشاسته گندم و سیبزمینی به میزان 10 و 6 درجه سانتیگراد شد؛ خمیر تولیدشده شفافتر و ویسکوزیتة آن کمتر بود. بررسی نحوة تاثیر امواج فراصوت بر نشاسته سیبزمینی نشان داد که الگوی تاثیر بر نشاسته سیبزمینی گندم یکی است اما عامل دما و شدت صوت مهمتر است و بیشتر تغییرات بالای درجه حرارت ژلاتیناسیون و بر اثر انهدام گرانولها اتفاق میافتد. بررسی مشخص کرد که روند تغییرات ایجادشده در خصوصیات نشاسته در اثر اعمال امواج فراصوت تقریباً یکسان است و عواملی که بیش از همه بر میزان تغییرات موثرند، شدت امواج و دماست. طولانیکردن مدت زمان تاثیر صوت بیش از 10 دقیقه تقریباً بیاثر بود. امواج فراصوت قوی میتوانند برای تهیة نشاسته اصلاحشده فیزیکی که به ویسکوزیته کم و شفافیت بالا نیاز دارد بهکار رود و در واقع کمکی برای تولید نشاسته اصلاحشده فیزیکی رقیق در حالت جوش باشد که امروزه اغلب با روشهای شیمیایی نظیر تیمار با اسید یا اکسیداسیون تولید میشوند.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100510.html
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100510_8481fff15403348a6ad30a21231345e3.pdf
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
9
1
2008
05
21
تاثیر تغییرات دما و سرعت هوا بر فرایند خشکشدن و کیفیت کلزا
109
124
FA
حمیدرضا
گازر
استادیار پژوهش موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
سعید
مینایی
0000-0003-2241-5621
دانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس.
minaee@modares.ac.ir
در این تحقیق با بهکارگیری یک دستگاه خشککن آزمایشگاهی سه واحدی قابل اتصال به کامپیوتر، فرایند خشکشدن کلزا بهصورت تکلایه و پیوسته بررسی شد و با استفاده از طرح آماری کاملاً تصادفی تاثیر تغییرات دو عامل مهم یکی دمای خشککردن و دیگری سرعت جابهجایی هوای گرم بر پارامتر زمان و تغییر آهنگ خشککردن، ضرایب نفوذ رطوبت، و انرژی فعالسازی محصول کلزا رقم اوپرا در دماهای 40 ، 50، و 60 درجة سانتی گراد و دو سرعت جابهجایی هوای گرم 1 و 2 متر بر ثانیه ارزیابی شد. همچنین، با استفاده از معادلة رگرسیونی خطی، مدل تخمین زمان خشکشدن کلزا در محدوده دمایی آزمایشها نیز ارائه شد. علاوه بر شاخصهای ذکرشده، پارامترکیفی درصد اسیدیته روغن کلزای خشکشده نیز اندازهگیری شد. نتایج بهدست آمده نشان داد که تاثیر فاکتورهای دما و سرعت جابهجایی هوا بر فرایند خشکشدن محصول کلزا معنیدار است. تغییر دمای فرایند از 40 به 60 درجة سانتیگراد، 4/66 درصد از زمان خشکشدن را کم کرد. تغییر سرعت هوای گرم از 1 به 2 متر بر ثانیه موجب 4/29 درصد کاهش در زمان خشکشدن آن گردید. ضریب نفوذ رطوبت دانة کلزا در محدوده دمایی تحقیق از <sup>8-</sup>10×05694/2 تا <sup>8-</sup>10×8061/5 مجذور متر بر ثانیه تغییر میکند. انرژی فعالسازی نیز در حدود 34/27 تا 49/37 کیلو ژول بر مول بهدست آمد. از نظر کیفی تغییرات دما و سرعت هوا در محدودههای ذکرشده تاثیری معنیدار بر افزایش اسیدهای چرب آزاد روغن استحصالی کلزای خشکشده نداشت.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100511.html
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100511_4c6c240c75fcc09f0b326314b45384fb.pdf
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
9
1
2008
05
21
تدوین مدل پشتیبانی تصمیم برای ارزیابی و بهبود عملکرد شبکههای آبیاری و زهکشی
125
140
FA
معصومه
خلخالی
کارشناس ارشد پردیس ابوریحان دانشگاه تهران
محمدجواد
منعم
دانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
کیومرث
ابراهیمی
استادیار پردیس ابوریحان دانشگاه تهران
ارزیابی عملکرد شبکههای آبیاری و زهکشی در نقاط مختلف دنیا نشانگر فاصلة زیاد آنها از شرایط مطلوب است. علاوه بر مشکلات فیزیکی و بهرهبرداری از شبکهها، محدودیتهای روششناسی ارزیابی عملکرد نیز موجب شده که روشهای معمول ارزیابی عملاً در بهبود عملکرد شبکهها تاثیر قابل توجهی نداشته باشند. علیرغم تحقیقات زیاد در جهت ارائة روشهای ارزیابی، مدیران و تصمیمگیران به دلیل تعدد و پیچیدگی متغیرهای موثر بر عملکرد و تنوع گزینههای بهبود، همچنان در انتخاب گزینههای برتر بهبود عملکرد با مشکل مواجه هستند. بنابراین، تعیین میزان بهبود عملکرد نسبت به تغییر عوامل تصمیمگیری، به منظور تعیین اولویت و انتخاب بهترین گزینه های بهبود عملکرد حائز اهمیت است. در این تحقیق یک مدل پشتیبانی تصمیم بر اساس روش تحلیل پوششی دادهها و تحلیل حساسیت آن توسعه یافته است. مدل تهیهشده علاوه بر ارزیابی عملکرد و تعیین استانداردها و ظرفیتهای بهبود، با تحلیل حساسیت نتایج، میزان اثربخشی گزینههای بهبود و رتبهبندی آنها را تعیین و از آن به عنوان ابزار پشتیبانی تصمیم مدیران شبکه، برای انتخاب گزینههای بهبود استفاده میکند. مدل تهیهشده با استفاده از اطلاعات هشت شبکه آبیاری و زهکشی کشور اجرا گردید. که در این مقاله تنها به تشریح نتایج برای یکی از شبکهها پرداخته شده است که برای دیگر شبکهها نیز قابل تعمیم است. در این ارزیابی، کارایی شبکه "یک" 2/0 به دست آمد و مرجع آن تعیین شد و در مقایسه با مرجع مشخص گردید که این شبکه در مورد شاخصهای "پرسنل" و "ماشینآلات" در مقایسه با دو شاخص دیگر "فنی" و "هزینه" عملکرد ضعیفتری داشته است. در بین شاخصهای "فنی" و "هزینه" نیز کاهش "هزینه" اثر بیشتری بر بهبود عملکرد شبکه داشته است. صرفهجویی در مورد شاخص "ماشینآلات" نیز موثرتر از سایر نهادههای شبکه تعیین شد. با استفاده از مدل توسعه یافته و قابلیت تحلیل حساسیت در روش تحلیل پوششی دادهها (DEA)، میتوان اطلاعات لازم را جهت تصمیمگیری در مورد گزینه های بهبود، که در دورههای ارزیابی ماهانه، فصلی یا سالانه به دست میآید، در اختیار مدیران قرار داد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100512.html
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100512_9abbd3260a23f948bd20f4f93e4f6a4f.pdf
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
9
1
2008
05
21
عمل آوری مکانیزة کاه با اوره و مقایسة آن با شیوه رایج عملآوری کاه در کشور
141
154
FA
محمد
یونسی الموتی
دانشجوی سابق دکتری دانشگاه تربیت مدرس و استادیار آموزشکده کشاورزی کرج
محمدهادی
خوش تقاضا
دانشیار دانشگاه تربیت مدرس
مجتبی
زاهدی فر
استادیار موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
ارزش غذایی کاه غلات میتواند با عملآوری و با استفاده از اوره به عنوان منبع آمونیاک افزایش یابد. عملآوری مرسوم کاه غلات با اوره در کشور روشی پرهزینه، مشکل، و زمانبر است. کاربرد ماشین برای تسهیل یا حذف برخی از این عملیات ضروری است. هدف این تحقیق عملآوری کاه گندم به روش مکانیزه و مقایسة ترکیبات شیمیایی و قابلیت هضم آن با روش غیر مکانیزه (دستی) بود. برای عملآوری مکانیزة کاه از دستگاه بستهبند مکعبی مجهز به سیستم پاشش محلول اوره استفاده شد. همزمان با اجرای آزمایشها به روش مکانیزه، عملآوری کاه به شیوة رایج نیز اجرا شد. ارزش غذایی نمونههای غنیشده به روش مکانیزه و نمونههای روش رایج در آزمایشگاه تعیین و مقایسه شدند. نتایج تجزیة واریانس نشان داد که که اثر روش عملآوری بر مقادیر برخی از ترکیبات شیمیایی کاه (DM، Ash، CP، CF، و (ADL معنیدار نیست. اما اثر این عامل بر قابلیت هضم کاه (DMD، OMD، و (DOMD و سایر ترکیبات شیمیایی از قبیل NDF و ADF معنیدار است (05/0 P<). میانگین مقادیر DMD، OMD، و DOMD در کاه عملآورینشده به ترتیب برابر 00/30، 64/27، و 92/25 درصد بود که پس از عملآوری در روش رایج به 35/44، 43/44، و 46/41 و در روش مکانیزه به 35/40، 87/37، و 51/35 درصد رسید. ظرفیت مزرعهای و مادهای موثر دستگاه برای عملآوری مکانیزه کاه به ترتیب برابر با 41 /0 هکتار در ساعت و 05/2 تن در ساعت بود. با استفاده از دستگاه بستهبند مجهز به سیستم پاشش محلول اوره، میتوان هزینههای عملآوری هر تن کاه را به میزان 360000 ریال کاهش داد. این روش همچنین توانایی پاشش محلول و رساندن رطوبت به میزان مورد نیاز را برای عملآوری کاه در شرایط مزرعه دارد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100513.html
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100513_499ee467add01b80b15a8c9686d4996a.pdf