TY - JOUR ID - 100313 TI - تعیین نیروی کوبش در سه رقم متداول برنج تحت شرایط دینامیکی JO - تحقیقات مهندسی صنایع غذایی JA - FOODER LA - fa SN - 2645-4513 AU - عسکری اصلی ارده, عزت اله AU - یاوری, سهیلا AD - استادیار دانشگاه محقق اردبیلی AD - دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه محقق اردبیلی Y1 - 2011 PY - 2011 VL - 12 IS - 2 SP - 101 EP - 114 DO - 10.22092/jaer.2011.100313 N2 - یکی از خواص زیست­مکانیکی مهم محصول برنج که در طراحی ماشین­های برداشت و پس از برداشت مورد استفاده قرار می­گیرد، نیروی کوبش یا نیروی لازم برای جدا کردن دانه از خوشه است.  این عامل در تعیین میزان توان مصرفی خرمنکوب­ها و کمباین­های برنج، بازدهی کوبش و نیز تلفات ریزش نقش اساسی دارد.  در این تحقیق مقدار این نیرو در سه سطح رطوبتی (12 درصد، 16 درصد، و 23 درصد بر پایه تر) و چهار سرعت اعمال نیرو (5 ، 20، 35، و 50 میلی­متر بر دقیقه)، در سه جهت متفاوت (در راستای محور طولی دانه، عمود بر وجه جلویی و عمود بر وجه جانبی) و در موقعیت­های مختلف دانه روی خوشه (ابتدا، وسط، و انتها)، برای ارقام متداول برنج (علی کاظمی، هاشمی، و خزر) در منطقه گیلان، در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی و با پنج تکرار مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.  برای اندازه­گیری این نیرو از دستگاه آزمون کشش-فشار محصولات زیستی و گیره­های نگهدارنده مخصوص استفاده شد.  میانگین داده­ها از نظر آماری مورد مقایسه قرار گرفت.  نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که مقدار نیروی کوبش در ارقام مختلف تفاوت­های معنی­داری دارند.  محتوای رطوبت محصول، نحوه اعمال نیرو، سرعت اعمال نیرو، و محل انتخاب نمونه در خوشه بر نیروی کوبش اثر معنی­داری داشت.  بیشترین مقدار میانگین نیرو 620/2 نیوتن در رقم هاشمی، با محتوای رطوبت دانه 16 درصد بر پایه تر ، در حالت بارگذاری کششی با سرعت 35 میلی­متر بر دقیقه و در ابتدای خوشه مشاهده شد.  UR - https://fooder.areeo.ac.ir/article_100313.html L1 - https://fooder.areeo.ac.ir/article_100313_198ec7147909148359b96e125570ba30.pdf ER -