TY - JOUR ID - 119778 TI - بررسی امکان کاربرد طیف‌سنجی (420-900 نانومتر) و تکنیک آنالیز مولفه‌های اصلی در تشخیص تقلب آرد نخود‌چی JO - تحقیقات مهندسی صنایع غذایی JA - FOODER LA - fa SN - 2645-4513 AU - محمدی گل, رضا AU - لشگری, مجید AU - ایمانمهر, عبدالله AD - دانشگاه اراک AD - استادیار دانشگاه اراک Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 18 IS - 2 SP - 155 EP - 166 KW - اصالت سنجی: مواد غذایی پودری KW - روش‌های غیر‌مخرب DO - 10.22092/fooder.2019.126051.1214 N2 - در صنایع قنادی و غذایی، آرد نخودچی جایگاه شناخته شده‌ای دارد. این آرد از جمله موادی است که با انگیزه سودجویی اقتصادی در آن تقلب می‌شود. قیمت پایین آرد گندم و ضایعات لپه، در مقایسه با آرد نخودچی، باعث شده این مواد ب­عنوان مواد تقلبی رایج مصرف شوند. مطالبه روش‌های غیرمخرب سنجش کیفیت و روند روزافزون توسعه و تولید تجهیزات نوری کاربردی و قابل حمل، زمینه‌ساز این پژوهش بوده است. در تحقیق حاضر، کارایی طیف‌سنجی ناحیه طیفی 900-420 نانومتر به­ همراه تکنیک آنالیز مؤلفه‌های اصلی (PCA) و روش‌های پیش‌پردازش رایج، در تشخیص وجود آرد گندم یا آرد لپه در آرد نخودچی در اختلاط (وزنی) 5، 10، 20 و 30 درصد بررسی شد. این روش درتشخیص آرد لپه در اختلاط 30 درصد، و بالطبع در درصدهای پایین‌تر، کارآمد نبود اما در تشخیص و تفکیک نمونه‌های دارای آرد گندم در اختلاط‌های 20 و 30 درصد موفق بود و با اعمال پیش‌پردازش‌های توزیع نرمال استاندارد (SNV) یا تصحیح پخش فزاینده (MSC) در نمونه‌های 10 و 5 درصد نیز موفق بود. نتایج بررسی­ ها نشان داد که امکان طرح ­کردن شاخصی بر مبنای داده‌های طیفی برای تشخیص وجود آرد گندم در آرد نخودچی در ناحیه طیفی 480-430 نانومتر وجود دارد و از این رو امکان استفاده از روش سریع و غیرمخرب طیف‌سنجی در ناحیه 900-420 نانومتر به‌همراه تکنیک PCA به عنوان جایگزین روش‌های آزمایشگاهی وجود دارد. UR - https://fooder.areeo.ac.ir/article_119778.html L1 - https://fooder.areeo.ac.ir/article_119778_fb3e4de9a1d8216521c8371a43414d84.pdf ER -