مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیتحقیقات مهندسی صنایع غذایی2645-451316320151122برآورد نفوذپذیری خاکهای چسبنده اشباع در سدهای زیرزمینی با استفاده از مؤلفههای فیزیکیبرآورد نفوذپذیری خاکهای چسبنده اشباع در سدهای زیرزمینی با استفاده از مؤلفههای فیزیکی11410298610.22092/jaer.2015.102986FAنادرقلی ابراهیمیعضو هیأت علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی تهرانمحمد تاجبخشدانشجوی دکتری سازههای آبیمنوچهر فتحی مقدمعضو هیأت علمی دانشگاه شهید چمران اهوازسید حبیب موسوی جهرمیعضو هیأت علمی گروه مهندسی و مدیریت منابع آب، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدسJournal Article20150503یکی از نیازهای اساسی در طراحی و اجرای سدهای زیرزمینی، تخمین و کنترل میزان آبگذری بدنة سد است. ارزیابی مصالح بهکار رفته در بدنة سدهای زیرزمینی در بررسیهای مربوط به معیارها و اصول طراحی این سدها عاملی مهم و تعیینکننده است. سؤال این است که با بررسی آزمایشگاهی مصالح مورد استفاده در هسته سدهای زیرزمینی و با در نظر گرفتن شاخص آبگذری و نفوذپذیری، آیا میتوان الگوی مشخص و سریعی برای تخمین ضریب آبگذری اشباع ارائه کرد یا نه. برای این منظور، با یک روش جدید نه نمونه خاک چسبنده تهیه و از یک مدل فیزیکی با سطح مقطع مربع از جنس پلاکسی گلاس دارای سه جعبه مجزا به ابعاد 20×20×30 سانتیمتر و به درازای 90 سانتیمتر استفاده شد. منبع تأمین ارتفاع آب، مخزنی است که قابلیت تغییر ارتفاع تا دو متر را روی محور مدل تأمین میکند. با اعمال فشار آب در ارتفاع 5/0، 1 و 5/1 متر بر نمونة متراکم شده در جعبه، دادهها به دست آمد. به کمک رگرسیونگیری خطی به روش گام به گام، اطلاعات به دست آمده برای دستیابی به معادلۀ تخمین ضریب آبگذری اشباعمورد استفاده قرار گرفت. با تجزیه و تحلیل دادهها، دو رابطه برای تخمین ضریب آبگذری در خاکهای متراکم چسبنده ارائه شد. در مرحله بعد، با محاسبة تخلخل ثانویه با استفاده از رگرسیونگیری غیرخطی ضریب آبگذری اشباعبه صورت تابعی توانی از تخلخل ثانویه ارائه شد. به کمک این رابطه در نموداری با محور x=w (w رطوبت خاک) و y=ρ<sub>w</sub>/ρ<sub>d</sub> ؛ منحنیهای ضریب آبگذری اشباع و درجۀ اشباع خاک متراکم به صورت خطی رسم شد. به کمک این نمودارها میتوان ضریب آبگذری اشباع و درجۀ اشباع خاک متراکم را در خاک چسبنده متراکم با تخمین مناسبی به دست آورد.یکی از نیازهای اساسی در طراحی و اجرای سدهای زیرزمینی، تخمین و کنترل میزان آبگذری بدنة سد است. ارزیابی مصالح بهکار رفته در بدنة سدهای زیرزمینی در بررسیهای مربوط به معیارها و اصول طراحی این سدها عاملی مهم و تعیینکننده است. سؤال این است که با بررسی آزمایشگاهی مصالح مورد استفاده در هسته سدهای زیرزمینی و با در نظر گرفتن شاخص آبگذری و نفوذپذیری، آیا میتوان الگوی مشخص و سریعی برای تخمین ضریب آبگذری اشباع ارائه کرد یا نه. برای این منظور، با یک روش جدید نه نمونه خاک چسبنده تهیه و از یک مدل فیزیکی با سطح مقطع مربع از جنس پلاکسی گلاس دارای سه جعبه مجزا به ابعاد 20×20×30 سانتیمتر و به درازای 90 سانتیمتر استفاده شد. منبع تأمین ارتفاع آب، مخزنی است که قابلیت تغییر ارتفاع تا دو متر را روی محور مدل تأمین میکند. با اعمال فشار آب در ارتفاع 5/0، 1 و 5/1 متر بر نمونة متراکم شده در جعبه، دادهها به دست آمد. به کمک رگرسیونگیری خطی به روش گام به گام، اطلاعات به دست آمده برای دستیابی به معادلۀ تخمین ضریب آبگذری اشباعمورد استفاده قرار گرفت. با تجزیه و تحلیل دادهها، دو رابطه برای تخمین ضریب آبگذری در خاکهای متراکم چسبنده ارائه شد. در مرحله بعد، با محاسبة تخلخل ثانویه با استفاده از رگرسیونگیری غیرخطی ضریب آبگذری اشباعبه صورت تابعی توانی از تخلخل ثانویه ارائه شد. به کمک این رابطه در نموداری با محور x=w (w رطوبت خاک) و y=ρ<sub>w</sub>/ρ<sub>d</sub> ؛ منحنیهای ضریب آبگذری اشباع و درجۀ اشباع خاک متراکم به صورت خطی رسم شد. به کمک این نمودارها میتوان ضریب آبگذری اشباع و درجۀ اشباع خاک متراکم را در خاک چسبنده متراکم با تخمین مناسبی به دست آورد.مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیتحقیقات مهندسی صنایع غذایی2645-451316320151122تأثیر رژیمهای مختلف آبیاری بر کارایی مصرف آب چغندرقند پاییزه در منطقۀ مشهدتأثیر رژیمهای مختلف آبیاری بر کارایی مصرف آب چغندرقند پاییزه در منطقۀ مشهد153010298710.22092/jaer.2015.102987FAسید ابوالقاسم حقایقی مقدمدانشجوی دکتریامین علیزادهاستاد گروه مهندسی آب، دانشگاه فردوسی مشهدمسعود احمدیاستادیار پژوهش مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویمحمد بنایاندانشیار گروه زراعت دانشگاه فردوسی مشهدحسین انصاریدانشیار گروه مهندسی آب، دانشگاه فردوسی مشهدJournal Article20150221امکان کشت چغندرقند در پاییز و استفاده از عملکرد ریشة آن در بهار سال بعد در برخی از مناطق کشور وجود دارد. کشت پاییزه چغندرقند، در مقایسه با کشت بهاره، به دلیل استفاده از بارشهای پاییزی و زمستانی و قرار نگرفتن دورة رشد گیاه در فصل تابستان، صرفهجویی قابل توجهی در مصرف آب دارد. این تحقیق با هدف برآورد کارایی مصرف آب در کشت پاییزة چغندرقند در منطقة مشهد و دستیابی به بهترین دور و عمق آبیاری اجرا شد. به این منظور، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در اراضی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی در سال زراعی 92-93 به اجرا درآمد. در این آزمایش، کرتهای اصلی شامل سه دور آبیاری (7 ، 10 و 14 روز) و کرتهای فرعی شامل چهار سطح آبیاری (جبران 50، 75، 100 و 125 درصد کمبود رطوبت خاک تا نقطة ظرفیت زراعی) بود. نتایج نشان میدهد که وزن ریشه، میزان مادة خشک، میزان قند ناخالص و شکر سفید در سه دور آبیاری 7، 10 و 14 روز تفاوت معنیداری با هم ندارند. اما صفات مذکور در تیمارهای سطوح آبیاری تفاوت معنیدار در سطح 1 درصد نشان میدهند. بیشترین کارایی مصرف آب آبیاری برای عملکرد شکر سفید، به عنوان محصول نهایی و اقتصادی کشت چغندرقند، از تیمار 75 درصد تامین نیاز آبی و پس از آن از تیمار 100 درصد تامین نیاز آبی در دور آبیاری 14 روز حاصل شده است. <br />بر اساس نتایج به دست آمده از این تحقیق، در منطقۀ مشهد و مناطق مشابه اقلیمی، برای کشت پاییزه چغندرقند میتوان آبیاری را هر دو هفته یک بار و به میزان تأمین 75 تا 100 درصد نیاز آبی برنامهریزی کرد. این نحوة برنامهریزی آبیاری موجب کاهش هزینههای آبیاری (به میزان 33 درصد)، صرفهجویی در آب مصرفی (به میزان 18 درصد) و دستیابی به حداکثر کارایی مصرف آب، در مقایسه با آبیاری دور هفت روز، خواهد شد. امکان کشت چغندرقند در پاییز و استفاده از عملکرد ریشة آن در بهار سال بعد در برخی از مناطق کشور وجود دارد. کشت پاییزه چغندرقند، در مقایسه با کشت بهاره، به دلیل استفاده از بارشهای پاییزی و زمستانی و قرار نگرفتن دورة رشد گیاه در فصل تابستان، صرفهجویی قابل توجهی در مصرف آب دارد. این تحقیق با هدف برآورد کارایی مصرف آب در کشت پاییزة چغندرقند در منطقة مشهد و دستیابی به بهترین دور و عمق آبیاری اجرا شد. به این منظور، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در اراضی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی در سال زراعی 92-93 به اجرا درآمد. در این آزمایش، کرتهای اصلی شامل سه دور آبیاری (7 ، 10 و 14 روز) و کرتهای فرعی شامل چهار سطح آبیاری (جبران 50، 75، 100 و 125 درصد کمبود رطوبت خاک تا نقطة ظرفیت زراعی) بود. نتایج نشان میدهد که وزن ریشه، میزان مادة خشک، میزان قند ناخالص و شکر سفید در سه دور آبیاری 7، 10 و 14 روز تفاوت معنیداری با هم ندارند. اما صفات مذکور در تیمارهای سطوح آبیاری تفاوت معنیدار در سطح 1 درصد نشان میدهند. بیشترین کارایی مصرف آب آبیاری برای عملکرد شکر سفید، به عنوان محصول نهایی و اقتصادی کشت چغندرقند، از تیمار 75 درصد تامین نیاز آبی و پس از آن از تیمار 100 درصد تامین نیاز آبی در دور آبیاری 14 روز حاصل شده است. <br />بر اساس نتایج به دست آمده از این تحقیق، در منطقۀ مشهد و مناطق مشابه اقلیمی، برای کشت پاییزه چغندرقند میتوان آبیاری را هر دو هفته یک بار و به میزان تأمین 75 تا 100 درصد نیاز آبی برنامهریزی کرد. این نحوة برنامهریزی آبیاری موجب کاهش هزینههای آبیاری (به میزان 33 درصد)، صرفهجویی در آب مصرفی (به میزان 18 درصد) و دستیابی به حداکثر کارایی مصرف آب، در مقایسه با آبیاری دور هفت روز، خواهد شد. مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیتحقیقات مهندسی صنایع غذایی2645-451316320151122Water and energy resources are limited; however, water and energy consumption for production of agricultural crops is increasing to meet the food demaبررسی بهرهوری انرژی-آب و بهرهوری اقتصادی انرژی در سامانههای آبیاری بارانی و سطحی در شرایط بهرهبرداری از آب زیرزمینی (مطالعه موردی: دشت قزوین)314410298810.22092/jaer.2015.102988FAزینب غلامیدانشآموخته کارشناسی ارشدحامد ابراهیمیاناستادیار گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهرانحمیده نوریاستادیار گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهرانJournal Article20150427Water and energy resources are limited; however, water and energy consumption for production of agricultural crops is increasing to meet the food demands of a growing population. The present study compared the energy and economic productivity of sprinkler irrigation with surface irrigation when groundwater is used as an irrigation source. The study used data on irrigation systems and yield of crops cultivated on the Qazvin plain in 2011. The data was obtained by survey from regional farms, design plans for the irrigation systems, and the Qazvin Agricultural Organization. Results showed that maximum and minimum energy productivity of sprinkler irrigation were 9 and 1.3 kg/kWh for wheat, 7.79 and 2.09 kg/kWh for barley, 8.64 and 1.09 kg/kWh for corn, and 3.74 and 3.37 kg/kWh for alfalfa, respectively. The values for surface irrigation were 13.7 and 2.5 kg/kWh for wheat, 20.28 and 2.93 kg/kWh for barley, 15.2 and 1.5 kg/kWh for corn, and 6.3 and 0.3 kg/kWh for alfalfa, respectively. The energy economic productivity for surface and sprinkler irrigation systems for wheat was greater than for the other three crops. The results also showed that energy productivity for the conjunctive use of surface and groundwater for irrigation was greater than for the sole use of groundwater.ﻣﻨﺎﺑﻊ آبو اﻧﺮژیدر دﻧﻴﺎﻣﺤﺪوداستوﺑﻪﻋﻠﺖبالا رفتنﺟﻤﻌﻴﺖوﺗﻘﺎﺿﺎیﻏﺬا،ﻣﺼﺮفآبو اﻧﺮژیﺑﺮایﺗﻮﻟﻴﺪﻣﺤﺼﻮﻻت ﻛﺸﺎورزیﻧﻴـﺰاﻓﺰاﻳش مییابد. هدف از این پژوهش مقایسهً بهرهوری انرژی-آب و بهرهوری اقتصادیانرژی در سامانهها یا سیستمهای آبیاری بارانی و سطحی در شرایط بهرهبرداری از آب زیرزمینی است. برای رسیدن به این هدف از اطلاعات و دادههای تفصیلی سیستمهای آبیاری و عملکرد محصولات تحت کشت این سیستمها در سال 1390 در دشت قزوین استفاده شده است. اطلاعات مورد نیاز با مراجعهً حضوری به مزارع و تکمیل پرسشنامهو مطالعهً دفترچههای طراحی سیستمهای آبیاری تحت بهرهبرداری در مزارع مورد مطالعه و سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین جمعآوریشده است. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، دامنهً بهرهوری انرژی در آبیاری بارانی بر حسب کیلوگرم به ازای هر کیلووات ساعت در مزارع انتخابی برای گندم بین 62/2 تا 00/9، برای جو بین 09/2 تا 79/7، برای ذرت دانهای بین 09/1 تا 64/8 و برای یونجه بین 34/0 تا 74/3 و در آبیاری سطحی به ترتیب بین 48/2 تا 02/12 برای گندم، 96/1 تا 69/13 برای جو، 52/1 تا 20/15 برای ذرت دانهای و 35/0 تا30/6 برای یونجه به دست آمده است. بهرهوری اقتصادی انرژی در آبیاری سطحی و بارانی برای گندم بیشتر از سه محصول دیگر است. نتایج همچنین نشان میدهد که در حالت بهرهبرداری تلفیقی از آب زیرزمینی و کانال آبیاری، بهرهوری انرژی در سیستمهای آبیاری به مراتب بیشتر از بهرهوری انرژی در حالت بهرهبرداری از آب زیرزمینی است.مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیتحقیقات مهندسی صنایع غذایی2645-451316320151122Functional Properties of Composite Edible Film Based Made with Whey Protein-Pullulanبررسی خواص کاربردی فیلم مرکب خوراکی بر پایه ترکیب پروتئین آب پنیر- پولولان455610298910.22092/jaer.2015.102989FAمحبوبه حسننیا کلاییدانشجوی کارشناسی ارشد صنایع غذایی دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی ورامین- پیشوافرامرز خدائیاندانشیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانرضوان پوراحمددانشیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی وارمین- پیشواایمان شهابی قهفرخیاستادیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه زنجانJournal Article20140809پروتئینها و پلی ساکاریدها منابع خوبی در تهیه فیلمها با پوششهای خوراکی هستند. در این پژوهش، از ترکیب پروتئین آبپنیر و پولولان به نسبتهای مختلف (70:30، 50:50 و 30:70) استفاده شد و فیلمها از طریق روش قالبریزی تهیه شدند. خواص مکانیکی (مقاومت کششی و درصد ازدیاد طول) و خواص فیزیکی (میزان رطوبت، انحلالپذیری، نفوذپذیری نسبت به بخارآب، ضخامت و تغییرات رنگ) فیلمها بررسی شد. نتایج بررسیها نشان میدهد که در نسبت 50:50 پروتئین آبپنیر – پولولان، میزان نفوذپذیری نسبت به بخارآب و انحلالپذیری در آب کاهش مییابد و در کنار آن مقاومت کششی و تغییرات رنگی به بیشترین میزان میرسد. مقدار رطوبت در نمونهها تفاوت معنیداری نشان نمیدهد. با افزایش میزان پولولان، درصد ازدیاد طول فیلمها افزایش و با افزایش میزان پولولان ضخامت فیلمها کاهش مییابد. تصاویر تهیه شده با میکروسکوپ الکترونی، ساختاری یکنواخت بدون تفکیک فازی را در فیلمهای مرکب نشان میدهد که بیانگر سازگاری این دو بیوپلیمر با هم است.مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیتحقیقات مهندسی صنایع غذایی2645-451316320151122Determination of Quality and Quantity of Olive Oil from Zard and Dezful Cultivars in two Climatic Regions in Fars Province, Iranتعیین کیفیت و کمیت روغن دو رقم زیتون (زرد و دزفول) در دو منطقة آب و هوایی استان فارس576610299010.22092/jaer.2015.102990FAسمیه مهبودیدانشجوی کارشناسی ارشدفرشاد صادقیاستادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شیرازمحمدرضا تسلیمپورمسئول ایستگاه تحقیقات زیتون استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزیJournal Article20150204نوع و درصد ترکیبات اسیدهای چرب روغن زیتون از عوامل مهم تعیینکننده<sup>ء</sup> ارزش کیفی و اقتصادی این روغن محسوب میشود. ترکیب روغن زیتون در ارقام و شرایط مختلف کاشت متفاوت است. با توجه به اینکه استان فارس از مناطق مستعد کشت زیتون به شمار میآید؛ این پژوهش با هدف بررسی ویژگیهای دو رقم امیدبخش زیتون (زرد و دزفول) شهرهای شیراز و کازرون اجرا شد. نمونههای دو رقم زیتون زرد و دزفول از دو شهر شیراز و کازرون تهیه و صفات میوه شامل وزن، حجم، طول و قطر میوه و هسته و نسبت وزن گوشت به هسته و همچنین تعیین درصد روغن و ترکیب اسیدهای چرب توسط کروماتوگرافی گازی اندازهگیری شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان میدهد که، از نظر شاخصهای فیزیکی تفاوت معنیداری بین دو رقم زرد و دزفول، جز در طول هسته که در رقم دزفول بیشتر است وجود ندارد. در بین دو منطقه<sup>ء</sup> کاشت، طول میوه و نسبت وزنی گوشت به هسته در شیراز بالاتر از طول میوه و نسبت وزنی گوشت به هسته کازرون است. در بین دو رقم زیتون، میزان اسیدهای اولئیک، اسید استئاریک و اسید آراشیدیک در رقم زرد بالاتر است تا در رقم دزفول و میزان اسید پالمیتیک، اسید لینولئیک و اسید پالمیتولئیک در رقم دزفول بیشتر است تا در رقم زرد. در بین مناطق کاشت نیز درصد روغن و میزان اسید اولئیک در شیراز بالاتر از درصد روغن و میزان اسید اولئیک در زیتون منطقه کازرون است و میزان لینولئیک اسید، پالمیتیک، اسید پالمیتولئیک و اسید آراشیدیک در کازرون بیشتر است تا در شیراز. به طور کلی روغن زیتون رقم زرد شیراز دارای بالاترین سطح اسید اولئیک و پایینترین میزان اسید لینولئیک است که از لحاظ کیفی ممتاز تلقی میشود.مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیتحقیقات مهندسی صنایع غذایی2645-451316320151122Inhibitory Effects of Essential Oils and Extracts of Nettle (Urtica Dioica L.) and Mentha Piperita on Growth and Aflatoxin B1 Production by Aspergillus Flavusاثر اسانس و عصارههای گزنه و نعنا فلفلی در جلوگیری از رشد قارچ آسپرژیلوس فلاووس و تولید آفلاتوکسین B1677810300110.22092/jaer.2015.103001FAاکبر گراندانش آموخته دکتری گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانبنت الهدی صالحنیاکارشناسی ارشد بیماری شناسی گیاهیحمیدرضا علیزادهاستادیار گروه گیاه پزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه جیرفتعظیم میرزاییدانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی دانشگاه تربیت مدرسمحسن فرزانهاستادیار گروه کشاورزی پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی دانشگاه شهید بهشتیJournal Article20150304 استفادهاز اسانس وعصارههایگیاهان داروییبه دلیلداشتنخواصدارویی،ضدقارچی،ضد باکتریاییوآنتیاکسیدانی<br />در صنایع دارویی، غذایی و خوراک دامروبهپیشرفتاست. به منظور ارزیابی اثر دو گیاه دارویی گزنه و نعنا فلفلی در جلوگیری از رشد میسلیومی و کاهش آفلاتوکسین قارچ <em>Aspergillus flavus</em> این پژوهش اجرا شد. تأثیر اسانس با <br />غلظتهای 5/62، 125، 250، 500 و 1000 میلیگرم در لیتر و عصارههای آبی، اتانولی و اتانولی70 درصد (با غلظت 500، 1000،2000، 4000 و 6000 میلیگرم در لیتر (بر کاهش رشد قارچ <em>A. flavus</em>و آفلاتوکسین بهروش اختلاط با محیط کشت مایع بررسی شد. میزان آفلاتوکسین با استفاده از کروماتوگرافی لایه نازک با کارایی بالا ارزیابی شد. به کارگیری اسانس نعنا و گزنه در غلظت 1000میلیگرم در لیتر به ترتیب 40/79 و30/53 درصد کاهش در وزن خشک قارچ و 25/88 و 3/57 درصد کاهش در میزان آفلاتوکسین تولیدی را به دنبال داشت. عصارههای گیاه نعنا فلفلی در کاهش رشد میسلیومی قارچ و آفلاتوکسینکارآمدتر از عصارههای گزنه بودند و بیشترین کاهش وزن خشک قارچ (25/95 درصد) و آفلاتوکسین تولیدی (58/89 درصد) در غلظت 6000 میلیگرم در لیتر عصارة اتانولی نعنا فلفلی دیده شد. از سوی دیگر مشخص شد که اسانس و عصارههای اتانولی و اتانولی 70 درصد هر دو گیاه، قادر به تجزیة قابل توجه آفلاتوکسین B1 محیط نیستند در حالیکه عصارههای آبی گزنه و نعنا فلفلی در غلظت 4000 میلیگرم در لیتر به ترتیب 15/87 و 1/56 درصد آفلاتوکسین B1 را کاهش دادند. بنابرایناسانس و عصارههای نعنا فلفلی در مقایسه با اسانس و عصارههای گزنه در کاهش رشد میسلیومی قارچ و آفلاتوکسین تولیدی کارآمدتر هستند. در این تحقیق عصارة آبی گزنه فعالیت تجزیهکنندگی قوی آفلاتوکسین B1 را نشان داد که میتواند کاندیدایی امیدبخش برای کاهش آفلاتوکسین معرفی شود.مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیتحقیقات مهندسی صنایع غذایی2645-451316320151122Mechanical, Barrier and Thermal Properties of Zein/Montmorillonite Nanocompositeخواص مکانیکی، ممانعتی و حرارتی فیلم های نانوکامپوزیت زئین حاوی مونت موریلونیت799210299110.22092/jaer.2015.102991FAزهره داورپناهدانشجوی دکتری صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهانجواد کرامتدانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهانناصر همدمیاستادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهانمحمد شاهدیاستاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهانطیبه بهزاداستادیار دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی اصفهانJournal Article20150220استفاده از نانوپرکنندهها راهکاری مناسب به منظور بهبود خواص فیلمهای بستهبندی از جنس بیوپلیمرها است. در این پژوهش، فیلم نانوکامپوزیت زئین- مونت موریلونیت به روش قالبگیری محلول تهیه و خواص ساختاری مکانیکی، ممانعتی و حرارتی آن بررسی شد. نتایج به دست آمده نشان میدهد که مطابق الگوهای پراش پرتو ایکس، ساختار کامپوزیتهای حاصل به صورت ورقه ورقه است. مقدار مونت موریلونیت تأثیر معناداری بر خواص مکانیکی، ممانعتی و حرارتی فیلم <br />زئین دارد. بیشترین مقدار مقاومت کششی (62/22 مگاپاسکال) و ازدیاد طول (65/9 درصد) به ترتیب مربوط به نانوکامپوزیتهای زئین حاوی 10 و صفر درصد مونت موریلونیت است. با افزایش میزان مونت موریلونیت ازصفر تا 5 درصد، جذب رطوبت به میزان 28 درصد کاهشمییابد؛ در حالی که نفوذپذیری نسبت به بخار آب در مورد فیلمهای حاوی<br />10 درصد مونت موریلونیت به طور معناداری افزایش مییابد. همچنین، با افزایش میزان مونت موریلونیت از صفر به<br />10 درصد، دمای تخریب حرارتی فیلم زئین در نقطة مربوط به افت وزن 50 درصد از 353 به 373 درجه سلسیوس میرسد. نتایج حاصل حاکی از بهبود خصوصیات مکانیکی، ممانعتی و حرارتی فیلم زئین در حضور درصدهای مختلف مونت موریلونیت است؛ البته پراکندگی یکنواخت مونت موریلونیت در شبکة فیلم زئینی عامل بسیار مهمی در بهبود خصوصیات فیلمهای حاصل به شمار میرود.مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیتحقیقات مهندسی صنایع غذایی2645-451316320151122Effect of Variety and Type of Ratoon and Main Crops on Physical, Mechanical, and Milling Properties of Riceبررسی تأثیر رقم و نوع محصول (اصلی و رتون) بر برخی خصوصیات فیزیکی، مکانیکی و تبدیل شلتوک به برنج سفید9310610299210.22092/jaer.2015.102992FAمحمدرضا علیزادهدانشیار پژوهش، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مؤسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزیJournal Article20150227در این تحقیق برخی از خواص فیزیکی، مکانیکی و تبدیل برنج سه رقم محلی متداول به نامهای هاشمی، علیکاظمی و طارم در دو نوع محصول اصلی و رتون بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل (2×3) در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در پنج تکرار صورت گرفت. نتایج نشان میدهد که تنها ضخامت و درجة کرویت دانة برنج محصول اصلی (به ترتیب 68/1 میلیمتر و 388/0) به طور معنیدار (01/0>P) کمتر از مقادیر معادل آنها (به ترتیب 71/1 میلیمتر و 398/0) در برنج رتون است. بیشترین طول دانة برنج قهوهای (58/7 میلیمتر) در رقم هاشمی و بیشترین عرض (03/2 میلیمتر)، ضخامت <br />(80/1 میلیمتر)، قطر میانگین هندسی (00/3 میلیمتر)، درجه کرویت (408/0)، سطح دانه (40/25 میلی متر مربع)، جرم مخصوص توده و جرم مخصوص واقعی (به ترتیب 54/561 و 24/1292 کیلوگرم بر متر مکعب) و وزن هزار دانه <br />(96/26 گرم) در رقم علیکاظمی به دست آمده است. بیشترین نیروی گسیختگی در بارگذاری خمشی و عملکرد برنج سالم مربوط به برنج رتون رقم هاشمی (به ترتیب 68/24 نیوتن و 36/81 درصد) و کمترین مقدار معادل آنها در برنج محصول اصلی رقم علیکاظمی (به ترتیب 64/19 نیوتن و 41/73 درصد) تعیین شد (01/0>P). بین نیروی گسیختگی در بارگذاری فشاری ارقام مختلف برنج در دو نوع محصول اصلی و رتون اختلاف معنیدار نیست.مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیتحقیقات مهندسی صنایع غذایی2645-451316320151122Effect of Variety and Type of Ratoon and Main Crops on Physical, Mechanical, and Milling Properties of Riceطراحی، ساخت و واسنجی استاتیکی یک حسگر نیرو-گشتاور شش درجة آزادی جهت اندازهگیری نیروها و گشتاورهای وارد بر ادوات خاکورزی10712610299310.22092/jaer.2015.102993FAصدیقه زهری شیلسردانشآموخته کارشناسی ارشدیوسف عباسپور گیلاندهدانشیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشکده فناوری کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلیJournal Article20150128در تحقیق حاضر طراحی، ساخت و واسنجی یک حسکنندۀ نیرو-گشتاور شش درجۀ آزادی برای اندازهگیری نیروهای وارد بر ادوات خاکورزی در سه جهت عمود برهم تا محدودۀ حداکثر 5 کیلونیوتن در جهت اندازهگیری مقاومت کششی (Y) و حداکثر 5/2 کیلونیوتن در راستای عمود بر جهت حرکت (Z) و در راستای عمود بر سطح زمین (X) و همچنین گشتاورهای ایجاد شده حول محورهای مختصات تا محدودة حداکثر 5 کیلونیوتن متر حول محور Z و 5/2 کیلونیوتن متر حول محور Y و X، مورد بررسی قرار گرفت. برای طراحی سازه از نرمافزار Solid Works استفاده شد. تحلیل و توزیع کرنش با استفاده از نرمافزار مذکور برای مشخص کردن نقاط گرهی و به منظور کاهش اثر متقابل نیروها و گشتاورها انجام گرفت. عنصر ارتجاعی حسگر از جنس فولاد 1045 (AISI 1045 Steel) از نوع سردکاری شده به طریقه ماشینکاری ساخته شد. کرنشسنجهای مقاومت الکتریکی در نقاط گرهی روی حسگر نصب شدند تا بتوان به طور مستقل کرنشهای مماسی روی سطح حسگر را اندازهگیری کرد. برای جمعآوری دادهها از یک دیتالاگر قابل برنامهنویسی مدل DT800 و یک رایانه استفاده شد. آزمونهای واسنجی استاتیکی حسگر با استفاده از یک سیستم واسنجی اجرا شد که میتوانست نیروها و ممانها را در جهات مختلف اعمال کند. نتایج آزمونها نشان میدهد که منحنیهای واسنجی خطی هستند و اثر متقابل نیروها و گشتاورها بسیار ناچیز است. همچنین حسگر ساخته شده دقت، حساسیت، قدرت تفکیک و قابلیت تکرار مطلوب را دارد.