• صفحه اصلی
  • مرور
    • شماره جاری
    • بر اساس شماره‌های نشریه
    • بر اساس نویسندگان
    • بر اساس موضوعات
    • نمایه نویسندگان
    • نمایه کلیدواژه ها
  • اطلاعات نشریه
    • درباره نشریه
    • اهداف و چشم انداز
    • اعضای هیات تحریریه
    • همکاران دفتر نشریه
    • اصول اخلاقی انتشار مقاله
    • بانک ها و نمایه نامه ها
    • پیوندهای مفید
    • پرسش‌های متداول
    • فرایند پذیرش مقالات
    • اخبار و اعلانات
  • راهنمای نویسندگان
  • ارسال مقاله
  • داوران
  • تماس با ما
 
  • ورود به سامانه
  • ثبت نام
صفحه اصلی فهرست مقالات مشخصات مقاله
  • ذخیره رکوردها
  • |
  • نسخه قابل چاپ
  • |
  • توصیه به دوستان
  • |
  • ارجاع به این مقاله ارجاع به مقاله
    RIS EndNote BibTeX APA MLA Harvard Vancouver
  • |
  • اشتراک گذاری اشتراک گذاری
    CiteULike Mendeley Facebook Google LinkedIn Twitter
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
مقالات آماده انتشار
شماره جاری
شماره‌های پیشین نشریه
دوره دوره 17 (1397)
دوره دوره 16 (1394)
دوره دوره 15 (1393)
دوره دوره 14 (1392)
دوره دوره 13 (1391)
دوره دوره 12 (1390)
شماره شماره 4
شماره شماره 3
شماره شماره 2
شماره شماره 1
دوره دوره 11 (1389)
دوره دوره 10 (1388)
دوره دوره 9 (1387)
دوره دوره 8 (1386)
دوره دوره 7 (1385)
دوره دوره 6 (1384)
دوره دوره 5 (1383)
گازر, حمیدرضا, شیرانی راد, امیرحسین. (1390). تأثیر سیال سازی دانه در فرآیند خشک کردن و خصوصیات زراعی بذر کلزا. تحقیقات مهندسی صنایع غذایی, 12(3), 101-116. doi: 10.22092/jaer.2011.100322
حمیدرضا گازر; امیرحسین شیرانی راد. "تأثیر سیال سازی دانه در فرآیند خشک کردن و خصوصیات زراعی بذر کلزا". تحقیقات مهندسی صنایع غذایی, 12, 3, 1390, 101-116. doi: 10.22092/jaer.2011.100322
گازر, حمیدرضا, شیرانی راد, امیرحسین. (1390). 'تأثیر سیال سازی دانه در فرآیند خشک کردن و خصوصیات زراعی بذر کلزا', تحقیقات مهندسی صنایع غذایی, 12(3), pp. 101-116. doi: 10.22092/jaer.2011.100322
گازر, حمیدرضا, شیرانی راد, امیرحسین. تأثیر سیال سازی دانه در فرآیند خشک کردن و خصوصیات زراعی بذر کلزا. تحقیقات مهندسی صنایع غذایی, 1390; 12(3): 101-116. doi: 10.22092/jaer.2011.100322

تأثیر سیال سازی دانه در فرآیند خشک کردن و خصوصیات زراعی بذر کلزا

مقاله 8، دوره 12، شماره 3، پاییز 1390، صفحه 101-116  XML اصل مقاله (394.84 K)
نوع مقاله: مقاله پژوهشی
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22092/jaer.2011.100322
نویسندگان
حمیدرضا گازر* 1؛ امیرحسین شیرانی راد2
1استادیار پژوهش موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
2دانشیار پژوهش موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر
چکیده
به‌منظور کاهش زمان خشک شدن و ارتقای شاخص­های کیفی بذور خشک شده از روش­های مختلف استفاده می­شود که هوا دهی مناسب با سیال‌سازی محصول به‌هنگام خشک شدن از آن جمله است.  در این تحقیق با استفاده از یک دستگاه خشک‌کن بستر سیال آزمایشگاهی، بذور کلزا با20 درصد رطوبت بر پایة وزن خشک، در محدوده دمایی30 تا 60 درجه سلسیوس با بازه­های دمایی 10 درجه سلسیوس، در سه حالت بستر ثابت، شروع سیال‌سازی و بستر سیال خشک شدند.  با در نظر گرفتن تأثیر تغییرات دما و حالت بستر بر سینتیک خشک شدن دانه­ها، صفاتی از قبیلدرصد جوانه زنی نهایی(قوة نامیه)، درصد سبز شدن، شاخص سطح برگ گیاهچه، و وزن خشک گیاهچه در بذور تحت تیمارهای آزمایشی به‌همراه تیمار شاهد (خشک و آماده نشده) ارزیابی شد.  نتایج به‌دست آمده مؤید تأثیرگذاری معنی­دار دما و سیال­سازی بستر کلزا در حین فرآیند خشک کردن است.  علاوه بر آن، تهویة مناسب در فرایند خشک کردن بذر کلزا با قرار دادن محصول در آستانة سیال­سازی و بعد از آن، در تسریع فرآیند خشک­کردن محصول تأثیرگذار است.  نتایج نشان داد که تغییرات بستر نیز در دماهای متفاوت روی کاهش زمان خشک شدن مؤثر است و سیال­سازی زمان خشک شدن بذر را بیش از 23 درصد نسبت به‌حالت بستر ثابت کاهش می­دهد.  تغییر بستر از آستانة سیال­سازی به سیال، تنها حدود 8 درصد زمان خشک شدن محصول را بالا می­برد.  از این رو می­توان گفت که وقتی کاربرد دماهای بالا برای کیفیت محصول محدود است، با قرار دادن بذر در آستانة سیال­سازی می­توان آن را با حداقل دما و صرف انرژی کمتر در زمانی کوتاه خشک کرد.  بررسی اثر سیال­سازی بذر در فرآیند خشک کردن برجوانه زنی و سبز شدن بذر کلزا نشان می­دهد که در محدوده دمایی 30 تا 40 درجه سلسیوسمی­توان بذور با رطوبت بالا را  با روش­های آستانه سیال‌سازی خشک و قوه نامیه و توان رویش بذر کلزا را در حد استاندارد حفظ کرد. 
مراجع
Anon. 2001. Heated air grain drying. Available at: http://www. Canola-council.org/production/stdrying.html.

Anon. 2006. Statistical report of cultivation year 2004 - 2005. Ministry of Jihade-Agriculture. Iran. Vol. 1, 271 pp. (in Farsi)

Anon. 2008. International rules for seed testing. International Seed Testing Association (ISTA). Seed Science and Technology. Vol. 27, 333pp. Supplement.

Amiri Chayjan, R., Khoshtaghaza, M.H. and Kianmehr, M.H. 2004 Design principles of experimental fluidized bed dryer for some agricultural products. J. Agric. Eng. Res. 5 (20): 35-52.(in Farsi)

Attari, A.A., Shirani Rad, A.H., Alizadeh, B. and Shariati, F. 2005. Annually researching report of oil seed department of seed and plant institute, Ministry of Jihade-Agriculture. Iran. (in Farsi)   

Bassiri, A. 1995. Statistical Designs in Agricultural Sciences. Shiraz University Press. Shiraz, Iran. (in Farsi)

Bauman, I., Bobic, Z., Dakovic, Z. and Ukrainczyk, M. 2005. Time and speed of fruit drying on batch fluid beds. Sadhana, Academy Proceeding in Engineering Sciences. 30, 5: 687-698.    

Board, N. 2000. The Complete Technology Book on Processing, Dehydration, Canning, Preservation of Fruits and Vegetables. NIIR publication division, India.

Canovas, V.G. and Mercado, H.V. 1996. Dehydration of Food. Chapman & Hall Pub. New York, U.S.A.

Chun, M.S., Ying, Z.H. and Hui, K.X. 2003. Effect of dry-heat treatment at 76°C in different time and moisture content on seeds vigor of Xin-Li- Mei Radish. Seed Sci. Technol. 31(1): 193-197.

Diamattia, D.G., Amyotte, P.R. and Hamdullahpur, F. 1996. Fluidized bed drying of large particles. Trans. ASAE. 39(5): 1745-1750.

Falade, K.O. and Abbo, E. 2007. Air-drying and rehydration characteristics of date palm (Phoenix dactylifera L.) fruits. J. Food Eng. 79(2): 724-730.

Fellows P.J. 1990. Food Processing Technology, Principal and Paractis. ELLIS Horwood publ. New York.

Gazor, H.R. and Hosseinkhah, R. 2009. Influence of fluidization and canola drying time and oil quality parameters. Iranian J. Biosyst. Eng. 39(1): 121-131. (in Farsi)

Gazor, H.R. and Minaei, S. 2005. Influence of temperature and air velocity on drying time and quality parameters of Pistachio (Pistacia vera L.) Drying Technology. 23: 2463-2475.

Gazor, H.R. and Mohsenimanesh, A. 2010. Modeling drying kinetics of canola in fluidised bed dryer. Czech J. Food Sci. 28(6): 531-537.

Ghaly, T.F. and Sutherland, J.W. 1984. Heat damage to grain and seeds. J. Agr. Eng. Res. 30(4): 337-345.

Hamidi, A. 2004. Influence of harvesting time drying temperature and duration on seed viability vigour and some other related traits of two oilseed rapes (Brassica napus L.) cultivars. Seed Plant Prod. J. 20(4): 511-527. (in Farsi)

Hosseinkhah, R. and Famil Momen, R. 2004. Study and determination of drying method for rapeseed. Agricultural Engineering Research Institute. Research Final Report. No. 83/1155. Karaj, Iran. (In Farsi)

Kreyger, J. 1960. Drying of seeds. Proceedings of International Seed Testing Association (ISTA). 25(1): 590-601.

Loof, B. 1972. Cultivation of rapeseed. In: Appelqvist, L.A. and Ohlson, R. (Eds.) Rapeseed: Cultivation, Composition, Processing and Utilization. Elsevier, Amesterdam, pp. 49.

Mazza, G. 1984. Sorption isotherms and drying rates of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.). J. Food Sci. 49, 384-388.

McDonald, M.B. and Copeland, L. 1997. Seed Production, Principles and Practices. Chapman and Hall. New York. USA.

McEwen, E. and O’Callaghan J. R. 1955. The effect of air humidity on through drying of wheat grain. Transactions of the Institute of Chemical Engineers (TICE). 33, 135-154.

Pagano, A.M., Rovhein, C.A. and Crozza, D.E. 1999. Drying in bin of rapeseed with near ambient air. Proceeding of the 10th International Rapeseed Congress, Canberra, Australia.

Srinivasakannan, C. 2008. Modeling drying kinetics of mustard in fluidized bed. Int. J. Food Eng. 4(3):1-14.

Sutherland, J.W. and Ghaly, T.F. 1982. Heated air drying of oil seeds. J. stored Prod. Res. 18(2): 43-54.

Ward, J.T., Basford, W.D., Hawkins, J.H. and Holliday, J.M. 1985. Oilseed Rape. Farming press Ltd. Norwich. UK.

 

آمار
تعداد مشاهده مقاله: 732
تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 248
صفحه اصلی | واژه نامه اختصاصی | اخبار و اعلانات | اهداف و چشم انداز | نقشه سایت
ابتدای صفحه ابتدای صفحه

Journal Management System. Designed by sinaweb.