نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد علوم و صنایع غذایی دانشکده پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

2 کارشناس ارشد علوم و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار

چکیده

برای کاهش تلفات و حفظ کیفیت محصولات کشاورزی در هنگام برداشت و پس از برداشت و به منظور طراحی و بهینه‌سازی ماشین‌های پس از برداشت نیاز به اطلاعات کافی از خواص فیزیکی و مکانیکی آنها است.  در این تحقیق برخی خصوصیات فیزیکی و مکانیکی میوة شلیل رقم ایندیپندنس (Independence) ناحیة تاکستان در استان قزوین بررسی شد.  مقادیر  قطر بزرگ، قطر متوسط، قطر کوچک، جرم، حجم، وزن مخصوص، قطر میانگین هندسی، مساحت سطح و ضریب کرویت به ترتیب برابر با 61 میلی­متر،  59 میلی­متر، 57 میلی­متر، 74/97 گرم، 17/123 سانتی­متر مکعب، 99/0 گرم بر نیوتن و10/59 میلی‌متر، 30/102 سانتی­متر مربع، و 97 درصد به­دست آمد.  از لحاظ ویژگی­های شیمیایی، شلیل رقم ایندیپندنس ترش مزه است و اسیدیته و قند آن برابر با 11 درصد براورده شده است.  نتایج مطالعةضریباصطکاک این میوهرویبرخیموادمانند چوبچندلایه،ورقگالوانیزهوآلومینیم نشاندادکه اینضریباز321/0(رویسطحآلومینیم)تا  389/0 (رویسطح چوبچندلایه)متغیراست.  علاوهبرآننیرویشکست،تغییرشکل،انرژیشکست،وچغرمگی درنقطةشکستبرایمیوه شلیل بهترتیببرابربا9/58 نیوتن،10 میلی‌متر،3/0 ژولو  34/1 کیلوژول بر مترمکعب تعیینشد.

عنوان مقاله [English]

Assessment of Physical, Chemical and Mechanical Properties of Nectarines

چکیده [English]

It is essential obtain adequate data on the physical and mechanical properties of a crop to reduce crop loss
and maintain the quality of crops at and after harvest and to design and optimize machines for post-harvest
processing. In this investigation, the physical and mechanical properties of nectarines (var. Independence)
from the Takestan region of Qazvin province were studied. The largest diameter (61 mm); mean diameter
(59 mm); smallest diameter (57 mm); mass (97.74 g); volume (1123.17 cm); density (0.99 g/N); geometric
mean diameter (59.10 mm); surface area (102/30 cm2); and sphericity coefficient (97%). The chemical
properties showed acidity for Independence nectarines to be 1.3% and sugar to be 11%, making it tart. The
coefficient of friction for multi-layer materials (wood, aluminum, galvanized sheet metal) showed a static
friction coefficient varying from 0.321 for an aluminum surface to 0.389 for a wood surface layer. In
addition, the break force was 58.9 N, deformation was 10 mm, and fracture energy at break point 0.3 J and
1.34 kJm-3.

کلیدواژه‌ها [English]

  • nectarine
  • physical properties
  • Pressure Test
  • Static Friction Coefficient
Anon. 1984. Official Methods of Analysis. 14th Ed. Association of Official Analytical Chemists. AOAC. Washington. DC.
Anon. 2005. Agricalture Statistics Book. Agricaltural Ministry Statistics and Information Bureau. (in Farsi)
Aydin, C. 2003. Physical properties of almond nut and kernel. J. Food Eng. 60(3): 315-320.
Bovi, M. L. A. and Spiering, S. H. 2002. Estimating peach palm fruit surface area using allometric relationships. Scientia Agricola. 59(4): 717-721.
Calisir, S. and Aydin, C. 2004. Some physico-mechanic properties of cherry laurel (Prunus lauracerasus L.) Fruits. J. Food Eng. 65(1): 145–150.
Fraeser, B. M., Verma. S. S. and Muir, W. E. 1978. Some physical properties of Paba bean. J. Agric. Eng. Res. 23, 53-57.
Gezer, I., Haciseferogullari, H. and Demir, F. 2002. Some physical properties of hacihaliloglu apricot pit and kernel. J. Food Eng. 56(8): 49-57.
Hazbavi, E., Ghasemi, M., Kazemi, S. H., Ghasemi, S. H., Minaei, S. and Khoshtaghaza, M. H. 2008. Study of Asian pear behavior under loading. The 18th National Congress of Food Technology. Oct. 15-16. Mashhad. Iran. (in Farsi)
Jha, S. N., Kingsly, A. R. P. and Chopra, S. 2006. Physical and mechanical properties of mango during growth and storage for determination of maturity. J. Food Eng. 72(1): 73-76.
Kabas, O., Ozmerzi, A. and Akinci, I. 2006. Physical properties of cactus pear (Opuntia ficus india L.) grown wild in Turkey. J. Food Eng. 73(2): 198-202.
Khoshkhoie, M., Shakibaee, B. and Rohani, A. 1984. Principle of gardening. The 2nd  Ed. Shiraz University Pub. (in Farsi)
Konak, M., C`arman, K. and Aydin, C. 2002. Physical properties of chick pea seeds. Biosys. Eng. 82(1): 73-78.
Leonard, W. A., Edwin woods, A. and Marion, R. W. 1987. Food composition and analysis. Van Nostrand Reinhold Company. USA.
Marvin, J. P., Hyde, G. M. and Cavalieri, R. P. 1987. Modeling potato tuber mass with tuber dimensions. Trans. ASAE. 30(4): 1154-1159.
McGlone, V. A., Jordan, R. B., Seelye, R. and Martinsen, P. J. 2002. Comparing density and NIR methods for measurement of Kiwifruit dry matter and soluble solids content. J. Postharvest Biology. Technol. 26, 191-198.
Mohsenin, N. N. 1978. Physical properties of plant and animal materials. New York: Gordon and Breach.
Peleg, K. 1985. Produce handling, packaging and distribution. The AVI Pub Company Inc. Westport. Connecticut.
Puchalski, C., Brusewitz, G. H., Dobrzañski, B. and Rybczynski, R. 2002. Relative humidity and wetting affect friction between apple and flat surfaces. Int. Agrophysics. 16(1): 67-71.
Sistler, F. E., Wright, M. E. and Watson, R. M. 1983. Measurementof physical properties of biological products with a video electronics applications. Trans.ASAE. 27(2): 646-651.
Sitkei, G. 1986. Mechanics of Agricultural Materials.1st ed. Elsevier Science Pub. New York. N. Y.
Topuz, A., Topakci, M., Canakci, M., Akinci, I. and Ozdemir, F. 2005. Physical and nutritional properties of four orange varieties. J. Food Eng. 66(3): 519–523.