نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان

چکیده

به منظور توسعة صادرات خشکبار، محصول تولیدی باید عاری از هر گونه آلودگی باشد.  خشکبار تولیدی در ایران اغلب آلودگی­های میکربی از جمله کپک و مخمر و یا کلی­فرم­ها  را نشان می­دهد که گاهی این آلودگی­ها از حدود استاندارد نیز خارج است.  به منظور حفظ بازارهای صادرات خشکبار ایران، باید روش­های پاکسازی محصول از آلودگی­های احتمالی معرفی شود.  در این طرح ابتدا آزمون­های شمارش کلی­میکربی، کلی­فرم­ها، و کپک و مخمر نمونه­های خشکبار (آلو، کشمش، و  برگه، محصول سال 1380 در استان خراسان) انجام شد.  پس از مشخص شدن مقدار و نوع آلودگی، نمونه­ های آلوده تحت دو روش شیمیایی (دود دادن با گوگرد) و فیزیکی (مایکروویو) آلودگی­زدایی شد.  سپس مجدداً آزمون­های شمارش کلی­میکربی، کلی­فرم، و کپک و مخمر و تعیین میزان ویتامین ث انجام شد.  میزان اسید اسکوربیک در نمونه­های آلوی تیمار شده با مایکروویو (26 میلی­گرم درصد گرم)، به طور معنی­داری از انواع تیمار شده با گوگرد (20 میلی­گرم درصد گرم) بیشتر بود اما این اختلاف در مورد محصولات کشمش و برگه معنی­دار نبود.  از سوی دیگر، باقیماندة انیدریدسولفورو در کشمش تیمار شده با گوگرد 1200 قسمت در میلیون قسمت، از حدود استاندارد بالاتر بود، لذا روش تیمار با مایکروویو را جهت آلودگی­زدایی از محصولات خشکبار آلوده می­توان پیشنهاد کرد.

عنوان مقاله [English]

The comparison of microwave and SO2 Fumigation methods in Decontamination of Dried Fruits (Raisin, Plum and Apricot)

1-    Akerstrand, K. and Moller, T. 1989. Examination of dried figs. Var-Foeda. 41(7, 8): 308-317.
2-    Anon. 1994. Specification and methods of test for dried plum. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 65. (in Farsi)
3-    Anon. 1995. Detection and enumeration of moulds and yeasts colony count technique at 25°C. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 997. (in Farsi)
4-    Anon. 1999. Methods of measuring anidrid sulfurous in dried fruits. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 569. (in Farsi)
5-    Anon. 1996. Detection and enumeration of Coliforms in foods. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 437. (in Farsi)
6-    Anon. 1996. Standard methods for preparation of food samples and enumerate of microorganisms in food. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 356. (in Farsi)
7-    Anon. 1999. Specification and methods of test for dried apricot. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 11. (in Farsi)
8-    Anon. 2001. Fruits, vegetables and their products, general method of measuring Ascorbic acid. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 5609. (in Farsi)
9-    Anon. 2002. Dried fruits. In: http://www.euro.who.int/ food safety/ microbiological.
10-Anon. 2002. Specification and methods of test for raisins. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 17. (in Farsi)
11-Anon. 2002. Dried vegetables microbiological specification and test methods. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 5939. (in Farsi)
12-Anon. 2003. Dried fruit and vegetables/sulphurous acid and declaration. In: http://www. Kantonslabor- bs. ch.
13-Anon. 2005. Microwave sterilization kills bacteria while retaining high quality. In: http://www. natick.army.mil.
14-Boyacioglu, D. and Goenuel, M. 1986. Survy of aflatoxin contamination of dried figs grown in Turkey in 1986.  Food Additives and Contaminants. 7(2): 235-237.
15-Cristina, F. G., Rosane, F. S., Eustaquio, S. D. and Alen, E. W. 2000. Microbial diversity during maturation and natural processing of coffee cherries of Coffea arabica  in Brazil. International J.  Food Microbiology. 60(2,3): 251-250.
16-El-Halouat, A. and Debever, J. M. 1997. Effect of water activity, modified atmosphere packaging and storage temperature on spore germination of moulds isolated from prunes. International J. Food Microbiology. 35, 41-48.
17-El-Halouat, A. and Debevere, J. M. 1996. Influence of modified atmosphere and preservatives on the growth of Zygosaccharomyces rouxii isolated from dried fruits. International J. Food Microbiology. 33(2,3): 219-229.
18-Guan, D., Gray, P., Kang, D. H., Tang, J., Shafer, B., Ito, K., Younce, F. and
Yang, T. C. S. 2003. Microbiological validation of microwave-circulated water combination heating technology by inoculated pack studies. J. Food Sci. 68(4): 1428-1432.
19-Hoover, D. G. 1997. Minimally processed fruits and vegetables: Reducing microbial load by nonthermal physical treatments. Food Tech. 51(6): 66-69.
20-Horner, K. J. and Anagnostopolous, D. 1973. Combined effects of water activity, pH and temperature on the growth and spoilage potential of fungi. J. Appl. Bactrial. 36, 427-436.
21- Jalili, R. 1995. Investigation on different conditions for storing grape in cold rooms. Zeiton. 125, 32-33. (in Farsi)
22- Lau, M. H., Tang, J., Taub, I. A., Yang, T. C. S., Edwards, C. G. and Mao, R. 2002. Kinetics of chemical marker formation in whey protein gels for studying microwave sterilization. J. Food Eng. 60, 397-405.
23- Manafi, M. and Weber, G. 1990. Microbiological quality of health foods and organic foods in the Vienna Area. Ernaehrung. 14(3): 130-134.
24- Nijhuis, H. H., Torringa, H. M., Muresan, S., Yuksel, D., Leguijt, C. and Kloek, W. 1998. Approaches to improving the quality of dried fruit and vegetables. Trends in Food Sci. and Tech. 9, 13-20.
25- Sharman, M. and MacDonald, S. 1994. Sampling bulk consignments of dried figs for aflatoxin analysis. Food Additives and Contaminants. 11(1): 17-23.
26- Sy Kaye, V., McWatters, K. H. and Beuchat, L. R. 2005. Efficacy of gaseous dioxide as a sanitizer for killing Salmonella, Yeast and Molds on bluberries, strawberries, and raspberries. J. Food Protection. 68(6): 1165-1175.
27- Tang, Juming. 2005. Improving food and food processing systems. In: http://www. wsu.edu.
28- Titke, H. W. 1969. Sorption behavior of hygroscopic foods and their packaging requirements. Verpackung. 10(1): 10-32.
29- Wahid, M. and Satter, A. 1987. Radiation disinfestation and quality of dried fruits. Acta Alimentaria. 16(2): 159-166.
30- Witthun, R. C., Engelbrecht, S., Joubert, E., and Britz, T. J. 2005. Microbial content of commercial South African high- moisture dried fruits. J. Applied Microbiology. 98(3): 722-726.