نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی

چکیده

همراه با نیاز روزافزون به صادرات مواد غیر نفتی و تولید چشمگیر انگور در ایران و امکان تهیه فرآورده­های مختلف آن از جمله کشمش، بررسی روش­های بهینة تولید، خشک کردن، و بسته­بندی کشمش گام موثری در زمینة صادرات خشکبار است. بدین منظور، کشمش آفتابی از منطقة تاکستان قزوین تهیه و 200 گرم از آن در فیلم OPP  با ضخامت 04/0 میلی­متر (40 میکرون)، پلی اتیلن در دو ضخامت 04/0  و 07/0 میلی­متر
بسته­بندی شد.  علاوه بر این، نیمی از محصول بسته­بندی شده در کارتن سه لا قهوه­ای با ابعاد 5/7×12×9 سانتی­متر مربع قرار گرفت.  نمونه­ها به مدت یک سال در شرایط مختلف از نظر رطوبت و حرارت نگهداری شدند.  در این مدت زمان صفات کمی و کیفی بافت، رنگ، رطوبت، و بریکس کشمش اندازه­گیری و شمارش کلی میکروبی و وجود کپک و مخمر بررسی شد.  نتایج جداول تجزیه واریانس نشان داد که با ضریب اطمینان 95 درصد و استفاده از آزمون دانکن، فیلم OPP به دلیل داشتن کمترین تغییر در رطوبت و بریکس بهترین نوع برای بسته­بندی است و از نظر میکروبی نیز کمترین آلودگی را دارد. از نظر رنگ فیلم، پلی اتیلن با ضخامت 04/0 میلی­متر نسبت به بقیه برتری نشان داد.  از نظر تعداد کل میکروارگانیسم­ها، کپک و مخمر، شرایط برای رشد آنها در رطوبت نسبی محیط (65 درصد)  بهتر از رطوبت نسبی 75 درصد بود اما از نظر رنگ، بافت، رطوبت، و بریکس کشمش شرایط دوم ترجیح داشت.

عنوان مقاله [English]

Investigation on the Quality of Raisins Packaged Using Different Materials

 
مراجع
1- Anon. 1975. How to produce quality raisins. University of California. Division of Agricultural Sciences.
2- Anon. 1998. Dried fruits: Statistics and mirrors. Statistical and Information Department. Ministry of Agriculture. (In Farsi)
3- Anon. 2001. Agricultural statistical bulletin. Crop year 1999-2000. Statistical and Information Department. Bulletin No 80 p3. Ministry of Agriculture Pub. (In Farsi)
4- Anon. 2002. World horticultural trade & U. S. export opportunities. United States Department of Agriculture.
5-      Bolin, H. R. 1976. Texture and crystallization control in raisins. J. of Food Sci.
41, 1316-1319.
6- Canellas, J., Rosselb, C. Simal, S. Soler, L. and Mulet, A. 1993. Storage conditions affected quality of raisins. J. Food Sci., 58, 805-809. 
7- Daryaee, H. 2000. Investigation on the storage temperature and relative humidity on some quality characteristics of raisin during storage. M. Sc. Thesis. Islamic Azad University. Tehran. (In Farsi)
8- Dokhani, Sh. And Maleki, M. 1999. Food technology. Vol 1. Shiraz Univ. Pub. (In Farsi)
9- Hosseini, Z. 1990. Common food analytical methods. Shiraz Univ. Pub. (In Farsi)
10-  Mc Bride, R., Mc Bean, L. and Kuskis, A. 1984. The shelf life of Sultanas: A sensory assessment. Lebensm. Wiss. U. Technol. 17, 134-136.
11-  Rij, R. E., Fong, L. S. and Aung, L. H. 1996. Sorption of chloroanisol vapors by raisins packaging material. J. Stored Products Res. 32 (4): 303- 306.
12-  Sedaghat, N. 1996. Food packaging technology. Vol 1: Elements. Barsava Co. (In Farsi)
13-  Silich, A. A., Fridman, D. T. and Poyata, N. I. 1971. Polymer wrapping for packaging and storing dried fruits. Cited in FSTA, 1972.
14-  Sheybani, H. 1991. Horticulture (tropical and semitropical fruits). Vol 4. Part 1.
15-  Sohrabi, M. 1998. Technology of food processing. Academic Press Center. Tehran. (In Farsi)
16-  Ziaolhagh, S. H. R. 1999. Investigation on the quality and shelf life of raisin and dried appricat in different export packages. M. Sc. Thesis. Ferdowsi University of Mashhad. (In Farsi)