نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

عضو هیئت علمی (مربی پژوهش) بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان

چکیده

در این تحقیق، اثر شرایط نگهداری در انبارهای سرد، نیمه فنی، و سنتی در طول مدت شش ماه بر ویژگیهای کیفی توده‌های سیر سفید و صورتی بسته‌بندی شده در جعبه‌های چوبی و کیسه‌های توری بررسی شد. به این منظور در مدت نگهداری هر ماه یک بار عوامل کیفی- افت وزنی و میزان رطوبت، فساد، سفتی بافت، و اسیدپیرویک کل- اندازه‌گیری گردید.
بین افت وزنی و درصد فساد توده‌های سیر در طول مدت نگهداری در شرایط گوناگون اختلاف معنی‌دار مشاهده شد به طوری که افت وزنی و درصد فساد توده‌های سیر در انبار نیمه فنی بیشتر از انبار سرد و کمتر از انبار سنتی و در توده های ‌سیر صورتی بیش از توده های سیر سفید و در بسته‌بندیهای توری بیش از جعبه های ‌چوبی گردید. توده سیر سفید و صورتی در انبار سرد به ترتیب با 89/13 و 73/16 درصد افت وزنی و 1/12 و 46 درصد فساد کمترین و در انبار سنتی به ترتیب با 87/25 و22/47 درصد افت وزن و 3/56 و100 درصد فساد بیشترین افت وزن و فساد را به خود اختصاص دادند. بین مقدار اسید پیرویک توده‌های سیر در طول مدت نگهداری اختلاف معنی‌دار وجود دارد و مقدار آن در توده‌های سیر تا 150 روز پس از نگهداری به علت تجزیه ترکیب عطر و طعم دهنده سیر به صورت معنی‌دار افزایش و پس از آن (به غیر از توده سیر صورتی در انبار سرد) کاهش نشان داد. مقدار اسید‌پیرویک در توده سیر صورتی بیش از توده سیر سفید و در انبار نیمه فنی بیش از دو انبار دیگر بود. سفتی بافت تودة‌ سیر سفید در مدت شش ماه در هر یک از سه انبار یاد شده کاهش یافت. میزان سفتی در توده ‌سیر صورتی در انبارهای نیمه فنی و سنتی تا 120 روز پس از نگهداری کاهش و پس از آن به علت خشک شدن سیرچه‌ها بر اثر از دست دادن رطوبت در ماههای پنجم و ششم نگهداری، افزایش نشان داد.

عنوان مقاله [English]

Effect of Storage Duration and Conditions on the Weight Loss and Quality of the Garlic Populations of Hamadan Province

چکیده [English]

In this research, the effect of different storage conditions (cold, semi technical and traditional storages) at 180 days after storage on the qualitative and quantitive properties of garlic populations were investigated. White and pink populations were packaged in wooden boxes and net pockets and factors i. e. weight loss, moisture content, spoilage, firmness and total pyruvic acid were measured monthly. Results showed that difference between weight loss and spoilage of garlic populations in all conditions were significant and their content in semi technical storage was more than cold storage and less than traditional storage. White and pink garlic in cold storage with 13.89 and 16.73% weight loss and 12.1 and 46% spoilage respectively had the least contents and in traditional storage with 25.9 and 47.2% weight loss and 56.3 and 100% spoilage respectively had the most contents. An increase of total pyruvic acid content in both garlic populations except pink population in cold storage was observed at 150 days after storage because of the degradiation of chief flavour component and its content in pink garlic population was more than white garlic population. Firmness of white garlic population decreased during storage but in semi technical and traditional storages, the firmness of pink garlic population increased within 120-180 days because of the drying of clove tissues.

کلیدواژه‌ها [English]

  • garlic
  • Quality properties
  • Storage
  • WEIGHT LOSS
1-              فلاحی، م. 1371. (ترجمه). فیزیولوژی پس از برداشت سبزی‌ها. ج 1 و 2. چاپ اول. بارثاوا.
2-      Boettcher, H. and Guenther, I. 1994. Quality changes of dry garlic ( Allium sativum L.) during long term storage. I. External quality. Nährung. 38: 1, 61- 69.
3-      Cantwell, M., Voss, R., Hanson, B., May, D., and Rice, B. 2000. Water and fertilizer management for garlic: Productivity, nutrient and water use efficiency and postharvest quality. Proceedings of the California ASA / Plant and Soil Conference. January 20. 16p.
4-      Ceci, L. N. Curzio, O. A. and Pomilio, A.B. 1991. Effects of irradiation and storage on the flavor of garlic bulbs cv “Red”. J. Food Science. 56: 1, 44-46.
5-      Freeman, G. G. and whenham, R. J. 1976. Effect of overwinter storage at three temperatures on the flavour intensity of dry bulb onions. J. Sci. Food Agric. 27:37.
6-      Iordachescu, C. and Mihailescu, N. 1979. Refrigerated storage of garlic. Productia Vegetala Horticultura. 28: 2, 43-49.
7-      Internet. A Primer on the chemistry of garlic. www.gourmetgarlicgardens.com/ chemstry. htm.
8-      Jeong, Y. C. and Park, K. W. 1994. Effects of variety and bulb size on the quality changes during storage of garlic (Allium satiuum L.). Journal of the Korean Society for Horticultural Sciences. 35: 2, 131 – 138.
9-      Kwon, J. H., Byun, M. W., Cho, H. O. 1985. Effects of gamma irradiation dose and timing of treatment after harvest on the storeability of garlic bulbs. J. Food Sci. 50, 379-381.
10-  Ketter, C. A. T. and Randle, W. M. 1998. Pungency assessment in onions., S. J. Karcher (ed). Proceeding of the 19the workshop / Conference of the Association for Biology Laboratory Education (ABLE). 177-196.
11-  Lysenko, N. V., Maistrenko, S. M. and Deshko, E. Y. 1984. Storage of high quality garlic at various  temperatures. Tovarovedenie. 17: 22-27.
12-  Madamba, P. S., Driscoll, R. H. and Buckle, K. A. 1993. Moisture content determination of garlic by convection oven method. ASEAN Food Journal. 8: 2, 81- 83.
13-  Whitaker, J. R. 1976. Development of flavor, odor and pungency in onion and garlic. Adv. Food Res. 22: 37.