نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیئت علمی موسسه نحقیقات برنج کشور- معاونت مازندران

2 مسئول بخش اصلاح و تهیه بذر-موسسه تحقیقات برنج کشور-معاونت مازندران

3 استادیار پژوهش و عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات برنج کشور

چکیده

در این مطالعه تأثیر میانگین دما و میزان بارندگی متفاوت دو منطقه بر کیفیت تبدیل و پخت برخی ارقام برنج ارزیابی شده است. در سال زراعی 1391، ارقام طارم محلی، فجر و شفق در استان‌های مازندران و فارس با شرایط آب و هوایی متفاوت کشت شدند و خصوصیات مرتبط با تبدیل شلتوک به برنج سفید، صفات کیفی و ویسکوزیته ارقام بررسی شد. نتایج حاکی از تغییرات معنی‌دار در خصوصیات فیزیکوشیمیایی ارقام است. منطقۀ فارس میانگین دمای پایین‌تر و میزان بارندگی کمتری نسبت به منطقۀ مازندران دارد. مشخص شد که درصد شکستگی دانه، میزان آمیلوز، امتیاز پخش در قلیا، نسبت طویل‌شدن دانه و میزان عطر برنج حاصل از ارقام کشت شده در منطقۀ سردسیر فارس بیشتر از همین خصوصیات دانه‌های برنج به‌دست‌آمده در مازندران است و سختی نمونه‌های به‌دست‌آمده در مازندران بالاتر است. همچنین معلوم شد تفاوت مشخصه‌های ویسکوزیته اندازه‌گیری شده در نمونه‌های دو منطقه معنی‌دار است اما روند مشخص وابسته به دما در آن‌ها یافـت نشد. دو صفت ویسکوزیتۀ حداکثر و ویسکوزیته شکست رقم شفق در منطقۀ سردسیر فارس کاهش معنی‌داری دارد که نشان‌دهنده بهبود خصوصیات این رقم در استان فارس است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Evaluation of Physicochemical Properties of Rice Varieties in Two Different Regions of Iran

AACC. 1995. Determination of the pasting properties of rice with the rapidvisco analyzer. AACC method. 61-02.01.
Ahmed, N., Maekawa, M. and Tetlow, J. 2008. Effect of low temperature on grain filling, amylosecontent, and activity of starch biosynthesis enzymes in endosperm of basmati rice. Australian Journal of Agricultural Research.59(7):599-604.
Counce, P. A., Bryant, R. J., Bergman, C. J., Bautista, R. C., Wang, Y. J., Siebenmorgen, T. J., Moldenhauer, K. A. K., and Meullenet, J. F. C. 2005. Rice milling quality, grain dimensions, and starch branching as affected by high nighttime temperatures. Cereal Chemistry.82(6):645-648.
Cooper, N. T. W., Siebenmorgen, T. J., Counce, P. A. and Meullenet, J. F. 2005. Explaining rice milling quality variation using a historical weather data analysis. Cereal Chemistry. 83(4):447-450.
Cooper, N. T. W., Siebenmorgen, T. J. and Counce, P. A. 2008.Effects of nighttime temperature during kernel development on rice physicochemicalproperties. Cereal Chemistry.85(3):276–282.
Cruze, N. D. L., Kumar, I., Kuashik, R. P. and Khush, G. S. 1989. Effect of temperature during grain development on stability cooking quality component in rice. Japanese Journal of Breeding. 39(3):299-306.
Fan, J., Siebenmorgen, T. J. and Yang, W. 2000. A study of head rice yield reduction of long and medium grain rice varieties relation to various harvest and drying condition. TheAmerican Society of Agricultural and Biological Engineers.43(6):1709-1714.
Fathi, N.,Pirdashti, H., Nasiri, M. and Bakhshandeh, E. 2017. Effect of temperature during grain filling stage on some grain quality characteristics of rice under different local climates in Mazandaran province. JournalPlant Prod.10(2):141-154. (in Persian)
Jin, Z., Qian, C., Yang, J., Liu, H. and Jin, X. 2005. Effect of temperature at grain filling stage on activities of key enzymes related to starch synthesis and grain quality of rice. Rice Science.12(4):261-266.
Juliano, B. O. 1985. Rice chemistry and Technology. The American Association of Cereal Chemist,USA.Khush, G. S., Paul, C. and De la Cruze N. M. 1978. Rice grain quality evaluation and improvement at IRRI, Proceedings of the Workshop on Chemical Aspects of Rice Grain Quality, IRRI, Los Banos, Philippines. 22-31.
Little, R. R., Hilder, G.B. and Dawson, E. H. 1958. Differential effect of dilute alkali on 25 varieties of milled white rice. Cereal Chemistry. 35, 111-126.
Lu, R. and Siebenmorgen, T. J. 1995. Correlation of head rice yield to selected physical and mechanical properties of rice kernels. The American Society of Agricultural and Biological Engineers. 38(3):889-894.
Marshal, W. E., Wadsworth, J. A., Verma, L. R. and Velupillai, L. 1993. Determining the degree of gelatinization in parboiled rice. Cereal Chemistry. 70(2):226-230.
 Martin, M. and Fitzgerald, M. 2002. Proteins in rice grains influence cooking properties. Cereal Science.36(3):285-294.
Resurreccion, A. P., Hara, T., Juliano, B. O. and Yoshida, S. 1977. Effect of temprature during ripening on grain quality of rice. Soil Science andPlant Nutrition.23 (1):109-112.
Nouri, M. Z., Latifi, A., Habibi, F.andHashemi, H. R. 2015. Study of the effects of grain protein on cooking quality of rice from various climate conditions.Research Report. No.47353. Rice Research Institute of Iran, Mazandaran Branch.(in Persian)
Saif, S. M. H., Suter, D. A. and Lan, Y. 2004. Effect of processing conditions and environmental exposure on the tensile properties of parboiled rice. Biosystems Engineering. 89(3):321-330.
Shu, Q. U., Zhu, X. Y., Yang, L., Wu, W. J. and Bucheli, P. 2007. Varietal and seasonal effect of rice on the physicochemical properties ofrice flakes. AgriculturalScience inChina.6(4):422-429.
Singh, M. V.,Tripathi, H. N. and Tripathi, H. P. 1997. Effect of nitrogen and planting date on yield and quality of scented rice (Oryza sativa). IndianJournalof Agronomy.42(4):602-606.
Singh, N., Kaur, L., Sohdi, N. S. and Sekhon, K. S. 2005. Physicochemical, cooking and textural properties of milled rice from different Indian rice cultivar. Food Chemistry.89(2):253-259.
Soponronnarit, S., Chiawwet, M., Prachayawarakorn, S., Tungtrakul, P. and Taechapairoj, C. 2008. Comparative study of physicochemical properties of accelerated and naturally aged rice. Food Engineering.85(2):268-276.
Sujatha, S. J., Ahmed, R. and Bhat, P. R. 2004.Physicochemicalproperties of raw and parboiled rice cultivated in the coastal region of Dashica, India. Food Chemistry.86(2):211-216.
Zhou,Z., Robards, K., Helliwell, S. andBlanchard, C., 2002. Ageing of stored rice: changes in chemical and physical attributes. Journalof Cereal Science.35(1):65–78.
Zhou, Z., Robards, K., Helliwell, S. and Blanchard, C. 2003. Effect of rice storage on pasting properties of rice flour.Journal ofFood Research.Internatuonal. 36(6):625-634.
Zhou, Z., Robards, K., Helliwell, S. and Blanchard, C. 2007. Effect of storage temperature on cooking behavior of rice.Food Chemistry.105(2):491-497.