محمدحسین سعیدی راد؛ عباس مهدی نیا؛ سعید ظریف نشاط؛ صمد نظرزاده اوغاز
چکیده
از مهمترین مشکلات زراعت زعفران، مکانیزه نبودن برداشت است. نیاز به نیروی کار فراوان در دورهای محدود برای برداشت زعفران باعث محدود شدن توسعة کشت این محصول استراتژیک و همچنین بالارفتن هزینههای تولید شده است. یکی از روشهای نگهداری گل زعفران، خشک کردن آن است تا در فرصت مناسب بتوان کلاله از گل را جدا کرد. بهمنظور دستیابی ...
بیشتر
از مهمترین مشکلات زراعت زعفران، مکانیزه نبودن برداشت است. نیاز به نیروی کار فراوان در دورهای محدود برای برداشت زعفران باعث محدود شدن توسعة کشت این محصول استراتژیک و همچنین بالارفتن هزینههای تولید شده است. یکی از روشهای نگهداری گل زعفران، خشک کردن آن است تا در فرصت مناسب بتوان کلاله از گل را جدا کرد. بهمنظور دستیابی به مکانیزاسیون مناسب برای جداسازی کلاله از گلهای خشک شده، دو مکانیزم، یکی بهکار بردن نیروهای فشاری و دیگری ایجاد ضربه برای جداسازی گلهای زعفران خشک شده مورد ارزیابی قرار گرفت. در این تحقیق گلهای خشک شده با استفاده از غلتکهای فشاردهنده و خورشیدیهای ضربهزن تحت تأثیر نیروهای فشاری و ضربهای قرار گرفتند و تأثیر آهنگ تغذیه در سه سطح (6/2، 6 و 7/8 گرم بر ثانیه)، سرعت دورانی برای غلتکهای فشاردهنده در سه سطح (80، 200 و 300 دور در دقیقه) و خورشیدیهای ضربهزن در سه سطح (500، 700 و 900 دور در دقیقه) و نوع گل خشک شده در سه سطح (غنچه، نیمهباز و کاملا باز)، بر درصد وزنی کلالههای جدا شده و کلالههای شکسته بهصورت طرح آماری کاملا تصادفی در قالب آزمایش فاکتوریل و در سه تکرار بررسی شد. نتایج نشان میدهد که درصد وزنی کلالههای جداشده در گلهای باز و نیمهباز نسبت به گلهای غنچه بالاتر است ولی میزان شکستگی کلالهها در گلهای غنچه تا 30 درصد کمتر است. با افزایش سرعت دورانی استوانهها، درصد وزنی کلالههای شکسته افزایش مییابد. مشخص شد که ضربهزنهای خورشیدی کارایی مناسب را برای جداسازی کلالههای گلهای خشک شده زعفران ندارند تا آنجا که میزان کلالههای جدا شده در کلیة تیمارها کمتر از 50 درصد بهدست آمده است. استفاده از غلتک فشارنده با سرعت دورانی 200 دور در دقیقه و آهنگ تغذیه 6 گرم بر ثانیه برای جداسازی کلاله از گلهای خشک شده نیمهباز، مطلوبترین شرایط را نتیجه بهدست میدهد که موجب جداسازی 48/99 درصد کلالهها میشود.
محمدحسین سعیدی راد؛ ارژنگ جوادی؛ عباس مهدی نیا
دوره 10، شماره 4 ، اسفند 1388، ، صفحه 51-60
چکیده
زیرة سبزگیاهی یکساله و یکی از گیاهان زراعی مناسب برای کشت در مناطق خشک و نیمهخشک ایران است. برای جلوگیری از ریزش محصول در زمان برداشت، زیره سبز را در مرحله اول با دست یا داس برداشت میکنند و در مرحلة دوم و پس از خشک شدن ساقهها آن را چوبدست یا با حرکت دادن چهارپایان و تراکتورهای کوچک روی خرمن، میکوبند. این روش برداشت ...
بیشتر
زیرة سبزگیاهی یکساله و یکی از گیاهان زراعی مناسب برای کشت در مناطق خشک و نیمهخشک ایران است. برای جلوگیری از ریزش محصول در زمان برداشت، زیره سبز را در مرحله اول با دست یا داس برداشت میکنند و در مرحلة دوم و پس از خشک شدن ساقهها آن را چوبدست یا با حرکت دادن چهارپایان و تراکتورهای کوچک روی خرمن، میکوبند. این روش برداشت زمانبر است، نیروی کار زیاد لازم دارد، به دلیل کوبش ناقص موجب از دست رفتن بخشی از محصول میشود، کیفیت محصول کاهش مییابد، و آلودگی محصول را به دنبال دارد. بنابراین به منظور دستیابی به پارامترهای طراحی خرمنکوب زیره، در این تحقیق اثر تیمارهای رطوبت محصول، نوع تیغة کوبنده، سرعت دورانی استوانة کوبنده، فاصلة بین کوبنده و ضدکوبنده، و آهنگ تغذیه بر درصد وزنی دانههای جدا شده، درصد خردشدگی ساقهها، و درصد پودرشدگی محصول بررسی شد. نتایج نشان داد که با افزایش رطوبت از 7 به 13 درصد، میزان دانههای جدا شده از 85/92 به 39/90 درصد کاهش مییابد و افزایش رطوبت نیز باعث کاهش معنیدار درصد پودرشدگی محصول از 15/10 به 56/7 درصد میشود. با افزایش سرعت دورانی استوانة کوبنده از 700 به 900 دور در دقیقه، درصد وزن دانههای جدا شده، خردشدگی ساقهها، و پودرشدگی محصول افزایش مییابد. تیمار نوع تیغه تأثیر معنیداری بر درصد وزن دانههای جدا شده ندارد درحالیکه درصد خردشدگی ساقهها و درصد پودرشدگی محصول در تیغههای نوع ساینده کمتر از نوع سوهانی است. با توجه به نتایج این تحقیق، استفاده از تیغههای ساینده با سرعت دورانی 900 دور در دقیقه و وجود رطوبت 7 درصد برای محصول زیره مناسبترین حالت برای کوبش است.
عباس مهدی نیا؛ حسین چاجی؛ احمد طباطبایی فر
دوره 8، شماره 2 ، شهریور 1386، ، صفحه 105-118
چکیده
یکی از راههای بهتر جوانهزدن بذر هندوانه، به خصوص در حالت دیم و نیز مبارزه با علفهای هرز، خیساندن بذر تا قبل از کشت و تا زمان جوانهزنی است. در این مرحله به دلیل ویژگیهای خاص بذر، مکانیزم موزع کارندهها باید با تغییراتی مناسب برای این گونه کشت کارها طراحی شود. در این تحقیق چهار نوع مکانیزم موزع مناسب برای این منظور ...
بیشتر
یکی از راههای بهتر جوانهزدن بذر هندوانه، به خصوص در حالت دیم و نیز مبارزه با علفهای هرز، خیساندن بذر تا قبل از کشت و تا زمان جوانهزنی است. در این مرحله به دلیل ویژگیهای خاص بذر، مکانیزم موزع کارندهها باید با تغییراتی مناسب برای این گونه کشت کارها طراحی شود. در این تحقیق چهار نوع مکانیزم موزع مناسب برای این منظور پس از طراحی و ساخت با یکدیگر مقایسه شدند. اساس کار این مکانیزمها، کمک به حرکت بذر در داخل لولة سقوط با استفاده از جریان آب، کاهش صدمات مکانیکی به بذر، و ذخیرة رطوبت بیشتر در خاک اطراف بذر بود. در کلیة مکانیزمهای مورد مطالعه از صفحة بذر افقی استفاده شد. صفحة بذرها از دو نوع حفره داخلی و حفره کناری بودند که با تزریق آب ثقلی یا تحت فشار در سه سرعت معادل پیشروی 5/1، 3، و 5/4 کیلومتر بر ساعت برای فاصلة بین کپه 50 سانتیمتر مورد آزمون قرار گرفتند. مکانیزمهای ساخته شده در قالب طرح کاملاً تصادفی (CRD) و به صورت فاکتوریل با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات مورد مطالعه عبارت بودند از: درصد کپههای دو، سه، و چهار بذری (ACP)؛ شاخص کارایی (PI)؛ درصد صدمات مکانیکی به بذر (D)، و حجم آب ریخته شده به پای هر کپه (V). نتایج نشان داد که تأثیر نوع صفحه بذر، روش تزریق آب، سرعت معادل پیشروی و اثر متقابل روش تزریق و سرعت بر PI، V، و ACP در سطح 5 درصد معنیدار است. اثر متقابل نوع صفحة بذر و روش تزریق تنها بر PI معنیدار است و اثر نوع صفحة بذر و سرعت معادل پیشروی بر هیچ صفتی در سطح 5 درصد معنیدار نیست. همچنین، اثر متقابل سه عامل تنها بر حجم آب معنیدار است و درصد صدمات مکانیکی به بذر در هیچ حالتی معنیدار نیست. با توجه به نتایج، صفحة بذر با حفرة کناری و روش تزریق آب ثقلی در مورد بذر هندوانه رقم جابونی قابل توصیه است.