فناوریهای پس از برداشت
تأثیر فیلتر غشایی تحت خلأ بر ویژگی‌های کیفی و بازده استخراج پکتین از پوست مرکبات

شعیب غلامی؛ سعید مینائی؛ علیرضا مهدویان

دوره 22، شماره 1 ، اردیبهشت 1402، ، صفحه 163-180

https://doi.org/10.22092/fooder.2023.358861.1334

چکیده
  پکتین به‌دست آمده از پوست و ضایعات مرکبات در صنایع مختلفی از جمله صنایع غذایی کاربرد دارد. در مقیاس صنعتی، برای جداسازی مواد زیستی از سیالات و شفاف‌سازی سیال، روش فیلتر کردن کاربرد گسترده‌ای دارد. از روش‌های متداول برای تصفیه محلول اسیدی به منظور استخراج پکتین در مقیاس انبوه، استفاده از ترکیب نیروی خلأ و فیلترهای غشایی است. هدف ...  بیشتر

مهندسی صنایع غذایی
بررسی ویژگی‌های مکانیکی میوۀ به ( Cydonia oblonga ) تحت بارگذاری شبه استاتیک به روش اجزای محدود

شعیب غلامی؛ سعید مینایی؛ علیرضا مهدویان؛ شفیع رحمتی

دوره 21، شماره 2 ، دی 1401، ، صفحه 103-114

https://doi.org/10.22092/fooder.2023.357728.1329

چکیده
  بسته‌بندی، انتقال و جدا کردن محصولات کشاورزی ازجمله فرآیندهایی هستند که بسته به نوع محصول موجب آسیب‌دیدگی احتمالی، تلفات و افزایش ضایعات این محصولات می‌شوند. ازاین‌رو، شناخت ویژگی‌های مقاومت مکانیکی محصول برای جلوگیری از بروز آسیب­های مکانیکی ضروری است. استفاده از آزمون‌های مکانیکی مانند آزمون فشاری از راهکاری‌های مرسوم ...  بیشتر

منحنی های هم دمای دفع و جذب رطوبت گل گیاه علف چایHypericum perfratum L.

حسین احمدی چناربن؛ سعید مینایی؛ علی رضا بصیری؛ مرتضی الماسی؛ اکبر عرب حسینی

دوره 12، شماره 4 ، اسفند 1390، ، صفحه 73-86

https://doi.org/10.22092/jaer.2012.100333

چکیده
  علف چای Hypericum perforatum L. یکی از گیاهان دارویی است که مهم‌ترین ویژگی گونه‌های ایرانی آن، بالا بودن درصد هیپریسین در برگ و گل‌های آن است.  منحنی‌های هم دما، رابطه تعادلی بین فعالیت آبی و مقدار رطوبت محصول در دمای ثابت را نشان می‌دهند و آگاهی از آن‌ها در فرآیند انبارمانی و خشک کردن محصول ضروری است.  در این تحقیق، رطوبت تعادلی هم دمای ...  بیشتر

تعیین انرژی سفیدکردن، شاخص انرژی مصرفی و شاخص سفیدشدگی در سه رقم برنج

غلامرضا روحی؛ میر حسین پیمان؛ سعید مینایی

دوره 11، شماره 2 ، شهریور 1389، ، صفحه 1-16

چکیده
  فرایند تبدیل برنج یکی از صنایع تبدیلی بخش کشاورزی است که در آن مقدار زیادی انرژی الکتریکی حاصل از سوخت­های فسیلی مصرف می‌شود.  برای بررسی اثر عوامل مختلف بر انرژی مصرفی در فرایند سفیدکردن برنج، شاخص سفیدشدگی و شاخص انرژی مصرفی در سفیدکردن، اثر سه عامل مدت زمان سفیدکردن، رقم، و رطوبت در مرحلة سفیدکردن در قالب طرح کرت­های دوبار ...  بیشتر

بررسی ویژگی های مکانیکی فیلم های نانویی نقره- رس برای بسته‌بندی مواد غذایی

سعید مینایی؛ میثم ستاری نجف آبادی؛ محمدحسین عزیزی؛ حامد افشاری

دوره 11، شماره 2 ، شهریور 1389، ، صفحه 59-72

چکیده
  در این پژوهش، ویژگی­های مکانیکی هفت نوع فیلم نانویی با درصدهای مختلف نقره و رس- نقره، شامل مدول الاستیسیته، مقاومت کششی، چغرمگی، درصد کشیدگی تا پاره شدن، مقاومت در برابر رشد پارگی، و رنگ فیلم‌های نانویی بررسی شده و با فیلم شاهد (فاقد ذرات نانو) مقایسه شد.  نتایج نشان داد که با به­کار بردن ذرات نانویی در فیلم پلی­اتیلن با دانسیتة ...  بیشتر

تهیة نقشة رقومی مدیریتی کاربرد علف کش با استفاده از GPS جهت به کارگیری در سامانۀ سمپاشی میزان متغیر (VRA)

داوود محمد زمانی؛ سعید مینایی؛ رضا علیمردانی؛ مرتضی الماسی؛ حمیدرضا شفیع خانی

دوره 10، شماره 3 ، آذر 1388، ، صفحه 29-44

چکیده
  در این مقاله، روش تهیة نقشة رقومی مدیریتی به منظور به­کارگیری در سامانة کاربرد میزان متغیر (VRA) علف­کش  پیش رویشی سیانازین (بلادکس) ارائه شده است.  هدف از این تحقیق، توسعة روشی دقیق برای تهیة نقشه­های رقومی مدیریتی کاربرد علف­کش­ها به صورت موضعی است که به کاهش میزان مصرف علف­کش­ها و نیز کاهش خطرهای زیست محیطی می‌انجامد.  ...  بیشتر

طراحی و ساخت سامانة سنجش فراصوتی و بررسی عوامل مؤثر در اندازه‏گیری شاخص‏های فراصوتی محصولات کشاورزی

حسن ذکی دیزجی؛ سعید مینایی؛ تیمور توکلی هشتجین؛ منیژه مختاری دیزجی

دوره 10، شماره 1 ، خرداد 1388، ، صفحه 27-48

چکیده
  استفاده از فن فراصوت در ارزیابی و فراوری مواد غذایی سابقه‌ای دیرینه دارد اما در مورد محصولات کشاورزی روند تکمیلی را سپری می‌کند.  آزمون فراصوتی، یکی از روش­های آزمون غیر مخرب است که در ارزیابی محصولات کشاورزی روندی رو به گسترش دارد.  برای آزمون محصولات کشاورزی به روش فراصوت عبوری، به­طور معمول از دو شاخص فراصوت استفاده می­شود: ...  بیشتر

بررسی و تعیین تأثیر رطوبت و دمای دانه بر خواص مکانیکی فشاری دانة برنج قهوه‌ای

علی ماشاءاله کرمانی؛ تیمور توکلی هشتجین؛ سعید مینایی

دوره 9، شماره 3 ، آذر 1387، ، صفحه 53-74

چکیده
  شناخت خواص گسیختگی دانة‌ برنج و اثر رطوبت و دما بر آن‌ در تحلیل و پیش­بینی رفتار شکستگی آنها در هنگام انتقال و فراوری، مهم است.  مقادیر این خواص همچنین برای طراحی دقیق ماشین‌آلات برنج‌کوبی به­منظور کمینه کردن صدمات ضروری است.  در این‌ تحقیق، خواص مکانیکی فشاریدانه‌های دو رقم برنج قهوه‌ای هاشمی و خزر در رطوبت‌ها و دماهای ...  بیشتر

تاثیر تغییرات دما و سرعت هوا بر فرایند خشک‌شدن و کیفیت کلزا

حمیدرضا گازر؛ سعید مینایی

دوره 9، شماره 1 ، خرداد 1387، ، صفحه 109-124

چکیده
  در این تحقیق با به­کارگیری یک دستگاه خشک­کن آزمایشگاهی سه واحدی قابل اتصال به کامپیوتر، فرایند خشک‌شدن کلزا به‌صورت تک­لایه و پیوسته بررسی شد و با استفاده از طرح آماری کاملاً تصادفی تاثیر تغییرات دو عامل مهم یکی دمای خشک‌کردن و دیگری سرعت جابه­جایی هوای گرم بر پارامتر زمان و تغییر آهنگ خشک‌کردن، ضرایب نفوذ رطوبت، و انرژی ...  بیشتر

طراحی، ساخت، و ارزیابی نقالة نیوماتیکی دانة کلزا در فاز رقیق

عبداله ایمان مهر؛ برات قبادیان؛ سعید مینایی؛ محمدهادی خوش تقاضا

دوره 8، شماره 4 ، اسفند 1386، ، صفحه 33-46

چکیده
  نقاله­ای نیوماتیکی افقی دانة کلزا با دبی جرمی 90 کیلوگرم در ساعت در لوله­ای به قطر داخلی 58 میلی­متر طراحی و ساخته شد.  برای این منظور ابتدا برخی خواص فیزیکی و آیرودینامیکی دانه کلزا، مورد نیاز در طراحی دستگاه، اندازه­گیری شد.  مهم­ترین بخش در طراحی نقاله نیوماتیک، محاسبة افت فشار سیستم است که دو بخش را شامل می­شود: افت ...  بیشتر

تاثیر دما، سرعت جابه جایی هوا، و روش آماده‌سازی در فرایند خشک شدن انگور بیدانة سفید

محمد غلامی پرشکوهی؛ سعید مینایی؛ علیمحمد برقعی؛ علیرضا بصیری

دوره 8، شماره 4 ، اسفند 1386، ، صفحه 65-80

چکیده
  یکی از مهم­ترین مراحل تولید کشمش، خشک­کردن انگور است.  در این مرحله، رطوبت اولیة محصول به 15 تا 17 درصد بر پایة خشک کاهش می‌یابد.  دستیابی به شرایط بهینه در فرایند خشک­کردن می‌تواند اثر مهمی بر زمان فراوری و بهبود شاخصهای کیفی این محصول داشته باشد.  دما، سرعت جابه­جایی هوای گرم، و روش آماده سازی محصول از عوامل اصلی فرایند ...  بیشتر

برآورد حجم‌ سیب‌زمینی با استفاده از پردازش تصویر

جعفر امیری پریان؛ محمدهادی خوش تقاضا؛ احسان الله کبیر؛ سعید مینایی

دوره 8، شماره 4 ، اسفند 1386، ، صفحه 113-126

چکیده
  محاسبة حجم محصولات کشاورزی به روش ریاضی، به دلیل شکل هندسی نامنظم آنها چندان دقیق نیست.  یکی از راه‌حل‌های ممکن، پردازش تصویر در ماشین‌های جداساز پیوسته بر اساس بینایی ماشین است.  هدف از این تحقیق، یافتن روشی مناسب برای برآورد حجم سیب‌زمینی با استفاده از پردازش تصویر است.  به کمک یک دوربین دیجیتال و یک آینة تخت، از هر نمونه ...  بیشتر

بررسی اثر رقم، سرعت گردشی تیغه، و رطوبت شلتوک برکارایی ماشین ریشک‌زن

محمدرضا علیزاده؛ سعید مینایی؛ تیمور توکلی هشتجین؛ محمد هادی خوش تقاضا

دوره 8، شماره 4 ، اسفند 1386، ، صفحه 127-142

چکیده
  ریشک‌زدایی شلتوک با استفاده از ماشین ریشک‌زن فرایندی است برای افزایش یکنواختی در آهنگ تخلیه و انتقال شلتوک از مخازن، بالابر‌ها، و ناودانی‌ها.  در این تحقیق، اثر رقم و سرعت گردشی تیغه‌های ریشک‌زن و نیز تاثیر رطوبت شلتوک بر پارامتر‌های عملکردی ماشین ریشک‌زن بررسی شده است.  داده‌ها بر اساس آزمایش‌ فاکتوریل با سه فاکتور رقم ...  بیشتر

پیش‌بینی ضریب تبدیل شلتوک به برنج سفید در خشک‌کردن به روش بستر ثابت به کمک شبکه‌های عصبی مصنوعی

محمدهادی خوش تقاضا؛ رضا امیری چایجان؛ غلامعلی منتظر؛ سعید مینایی

دوره 8، شماره 2 ، شهریور 1386، ، صفحه 135-156

چکیده
  هدف از این تحقیق پیش­بینی ضریب تبدیل شلتوک به برنج سفید در خشک‌کردن به روش بستر ثابت به کمک شبکه‌های عصبی مصنوعی است.  چند پارامتر در عملکرد خشک‌کن‌های بستر ثابت مؤثرند که به عنوان متغیرهای مستقل برای شبکة عصبی مصنوعی در نظر گرفته شده­اند.  این متغیرها عبارت­اند از رطوبت نسبی هوای محیط، دمای هوای محیط، سرعت هوای ورودی، ...  بیشتر

ارزیابی عملکرد دستگاه ساقه کن پنبه

محمدرضا مستوفی سرکاری؛ پیام ملکی تبریز؛ سعید مینایی

دوره 7، شماره 4 ، اسفند 1385، ، صفحه 47-58

چکیده
  در ایران سطح نسبتاً وسیعی از زمین­های کشاورزی به کشت پنبه اختصاص دارد.  پس از برداشت محصول، ساقه­های باقیمانده در زمین، موجب می­شود عملیات کاشت محصول بعدی (گندم، چغندرقند، ذرت ...) دشوار شود.  در این طرح، پس از بررسی روش­های مختلف ارائه شده، روشی انتخاب شده است که برای بیرون کشیدن ساقه از دو دیسک استفاده شود.  این دو دیسک ...  بیشتر

تعیین برخی خواص فیزیکی دانة کلزا (واریته لیکورد)

عبدالله ایمان مهر؛ برات قبادیان؛ سعید مینایی؛ جواد فردمال

دوره 7، شماره 4 ، اسفند 1385، ، صفحه 119-128

چکیده
  دانستن خصوصیات فیزیکی دانه­های کلزا برای طراحی بهینه دستگاه­هایی که در انتقال، جابه­جایی، فرآوری و ذخیره این محصول به کار می­رود، لازم است.  در این مطالعه، برخی خصوصیات فیزیکی دانه کلزا اندازه­گیری و ارزیابی شد.  در این آزمایش­ها خواص فیزیکی دانه­های کلزا (واریته لیکورد) شامل، ابعاد محوری، قطر میانگین هندسی، سطح ...  بیشتر

بررسی عوامل موثر بر ایجاد ترک و خرده برنج در اثر خشک کردن شلتوک طی فرآیند تبدیل

سعید مینایی؛ غلامرضا روحی؛ محمدرضا علیزاده

دوره 6، شماره 1 ، خرداد 1384، ، صفحه 97-112

چکیده
  شلتوک یکی از غلات عمده است و قبل از انبارداری و در ابتدای فرآیند تبدیل نیاز به خشک کردن دارد. بخش مهمی از ضایعات برنج(بروز ترک­های اولیه)، در مرحلة خشک کردن روی می‏دهد. برای بررسی ثأثیر عوامل مختلف بر ضایعات برنج در هنگام خشک کردن، فرآیند خشک­کردن در قالب طرح آماری کرت‏های دوبار خرد شده با چهار پارامتر: رقم شلتوک(بینام و علی کاظمی)، ...  بیشتر

سیستم اپتوالکترونیک تشخیص رنگ محصولات کشاورزی

بهاره جمشیدی؛ سعید مینایی؛ شهریار صرامی

دوره 5، شماره 4 ، اسفند 1383، ، صفحه 1-12

چکیده
  تحقیق حاضر به منظور ارائة روشی مناسب برای تشخیص رنگ محصولات کشاورزی مانند گوجه‌فرنگی، سیب، فلفل دلمه‌ای، و پرتقال  بر اساس ویژگی­های بازتاب نور از سطح محصول و ایجاد تصویر از آن است. به این منظور، طرحی مناسب از یک سیستم تشخیص رنگ برای تفکیک رنگ قرمز از سبز و سایر رنگ­ها ارائه شد.  این سیستم شامل هد اپتیک حسگر رنگ و مدار پردازش ...  بیشتر