مسعود زابلستانی؛ احمد طباطبایی فر
دوره 11، شماره 4 ، اسفند 1389، ، صفحه 91-102
چکیده
در این تحقیق تأثیر میزان رطوبت بر خواص فیزیکی مغز دو رقم بادام (کاغذی و نیمه سنگی) در پنج سطح رطوبتی (5، 10، 15، 20، و 25 درصد) بر پایه وزن خشک و هر یک با پنج تکرار با استفاده از آزمون فاکتوریل با طرح پایه کاملاً تصادفی بررسی شد. نتایج نشان میدهد که با افزایش میزان رطوبت از 5 به 25 درصد بر پایه وزن خشک، چگالی حقیقی در رقم کاغذی از 12/851 به 94/1138 ...
بیشتر
در این تحقیق تأثیر میزان رطوبت بر خواص فیزیکی مغز دو رقم بادام (کاغذی و نیمه سنگی) در پنج سطح رطوبتی (5، 10، 15، 20، و 25 درصد) بر پایه وزن خشک و هر یک با پنج تکرار با استفاده از آزمون فاکتوریل با طرح پایه کاملاً تصادفی بررسی شد. نتایج نشان میدهد که با افزایش میزان رطوبت از 5 به 25 درصد بر پایه وزن خشک، چگالی حقیقی در رقم کاغذی از 12/851 به 94/1138 کیلوگرم بر متر مکعب، خلل و فرج از 69/35 به 45/54 درصد، سرعت حد از 81/4 به 18/6 متر بر ثانیه، ضریب اصطکاک استاتیکی از 471/0 به 591/0 روی سطحی از جنس پلکسی گلاس و از 417/0 به 552/0 روی سطحی از جنس آهن گالوانیزه، مساحت سطح تصویر شده از 45/1 به 67/1 مترمربع، زاویة قرارگیری از 26/18 به 59/27 درجه افزایش مییابد. برای رقم نیمه سنگی، مقادیر مشابه به ترتیب به این شرح است: از 18/897 به 84/1123کیلوگرم بر متر مکعب، از 09/32 به 22/47 درصد، از35/5 به 53/6 متر بر ثانیه، از 368/0 به 458/0 و از 356/0 به 447/0 ، از 36/1 به 53/1 مترمربع، و از 33/16 به 45/22 درجه. نتایج همچنین نشان میدهد که چگالی ظاهری با افزایش میزان رطوبت از 5 به 25 درصد بر پایة وزن خشک کاهش مییابد؛ مقدار کاهش چگالی ظاهری، در رقم کاغذی از 26/547 به 76/518 و در رقم نیمه سنگی از 609 به 94/592 کیلوگرم بر متر مکعب است.
محمدحسین سعیدی راد؛ احمد طباطبایی فر؛ فوژان بدیعی
دوره 11، شماره 2 ، شهریور 1389، ، صفحه 49-58
چکیده
زیرة سبز گیاهی یکساله و یکی از گیاهان زراعی مستعد برای مناطق خشک و نیمهخشک ایران است. زیرة سبز به دلیل نیاز آبی کم و کوتاه بودن فصل رشد آن در سالهای اخیر مورد توجه کشاورزان قرار گرفته است. زیرة سبز در زمان برداشت مقاومت کمی در برابر ریزش دارد و اگر توجه نشود بخش عمدهای از محصول از دست میرود. دلیل ریزش دانه در ...
بیشتر
زیرة سبز گیاهی یکساله و یکی از گیاهان زراعی مستعد برای مناطق خشک و نیمهخشک ایران است. زیرة سبز به دلیل نیاز آبی کم و کوتاه بودن فصل رشد آن در سالهای اخیر مورد توجه کشاورزان قرار گرفته است. زیرة سبز در زمان برداشت مقاومت کمی در برابر ریزش دارد و اگر توجه نشود بخش عمدهای از محصول از دست میرود. دلیل ریزش دانه در حین برداشت یا قبل از آن، کاهش نیروی اتصال دانه به بوته است. لذا به منظور بررسی: الف) عوامل مؤثر بر مقاومت دو سطح (در امتداد محور طولی دانه و عمود بر آن) و ب) نوع زیره (دیم و آبی) بر نیرو و انرژی لازم برای جدا کردن دانه از بوته این تحقیق عملی شد. نتایج نشان داد که میانگین نیرو و انرژی لازم برای کندن دانههای زیره از بوته به ترتیب برابر 995/0 نیوتن و 747/0 میلیژول است. همین مشخص شد که رطوبت مهمترین فاکتوری است که نیرو و انرژی مورد نیاز برای کندن دانة زیره را تحت تاثیر قرار میدهد بهطوریکه با افزایش رطوبت، نیرو و انرژی مورد نیاز برای کندن دانه افزایش مییابد. نتایج بررسی اثرهای دوگانة جهت کندن و رطوبت نشان داد که بیشترین اختلاف بین سطوح مختلف جهت کندن، در رطوبت 9/5 درصد است. در صورت اعمال نیرو در جهت عمود بر محور دانه، نیرو و انرژی مورد نیاز برای کندن دانه به ترتیب 26 و 20 درصد نسبت به حالت اعمال نیرو در امتداد محور دانه کاهش مییابد. همچنین کمترین اختلاف بین سطوح مختلف سرعت، در رطوبت 9/5 درصد است و در سطح رطوبت 5/13 درصد، اختلاف بین هر سه سطح سرعت معنیدار و بیشترین تأثیر سرعت بر انرژی کندن دانه زیره در این رطوبت است.
مصطفی خجسته نژند؛ محمود امید؛ احمد طباطبایی فر
دوره 10، شماره 2 ، شهریور 1388، ، صفحه 87-98
چکیده
خواص فیزیکی محصولات کشاورزی از مهمترین پارامترهای طراحی سیستمهای بستهبندی، فراوری، انتقال، و درجهبندی هستند. در میان این خواص حجم، جرم، سطح تصویر شده، و مرکز ثقل محصولات از عوامل مهم در سیستمهای سایزبندی هستند. در این مطالعه، از روشقطعهبندی با استفاده از سیستم ماشین بینایی برای تخمین حجم لیمو استفاده شده است. ...
بیشتر
خواص فیزیکی محصولات کشاورزی از مهمترین پارامترهای طراحی سیستمهای بستهبندی، فراوری، انتقال، و درجهبندی هستند. در میان این خواص حجم، جرم، سطح تصویر شده، و مرکز ثقل محصولات از عوامل مهم در سیستمهای سایزبندی هستند. در این مطالعه، از روشقطعهبندی با استفاده از سیستم ماشین بینایی برای تخمین حجم لیمو استفاده شده است. در مجموع 50 لیمو مورد آزمون قرار گرفت. سیستم ماشین بینایی طراحی شده شامل دو عدد دوربین CCD، دو عدد کارت تصویرگیر، یک سیستم نورپردازی، و یک کامپیوتر شخصی است. دوربینها با زاویة 90 درجه نسبت به هم قرار گرفتهاند تا دو تصویر عمود بر هم از لیمو تهیه کنند. حجم محاسبه شده با این روش با حجم واقعی اندازهگیری شده با روش جابهجایی آب با آزمون t و نیز آزمونبلاند-آلتمن مقایسه شد. حجم محاسبه شده با روش ماشین بینایی با حجم واقعی اختلاف معنیداری نداشت (05/0 p>). اختلاف میانگین بین روش جابهجایی آب با روش ماشین بینایی 06/0 سانتیمتر مکعببود. نتایج خصوصیتی لیموها نشان داد که پارامترهای حجم محاسبه شده (V) و جرم اندازهگیری شده لیموها(M) وابستگی خوبی نسبت به هم، و با ضریب تبیین، 96/0، دارند. در کل، روش ماشین بینایی به عنوان روشی ساده، دقیق،سریع، و غیر مخرب برای تخمین حجم و جرم لیمو و سایر مرکبات پیشنهاد میشود.
مجتبی نادری بلداجی؛ رضا علیمردانی؛ احمد طباطبایی فر؛ احمد شریفی
دوره 9، شماره 4 ، اسفند 1387، ، صفحه 71-84
چکیده
یکی از مقولههای مهم در کشاورزی، فشردگی خاک است. برای اندازهگیری این پارامتر، روشهای متعددی وجود دارد. یکی از این روشها، اندازهگیری میزان نیروی مورد نیاز در واحد سطح برای نفوذ یک مخروط فولادی با ابعاد استاندارد و با سرعت ثابت است. این پارامتر «شاخص مخروطی» نامیده میشود. برای اندازهگیری شاخص مخروطی از ...
بیشتر
یکی از مقولههای مهم در کشاورزی، فشردگی خاک است. برای اندازهگیری این پارامتر، روشهای متعددی وجود دارد. یکی از این روشها، اندازهگیری میزان نیروی مورد نیاز در واحد سطح برای نفوذ یک مخروط فولادی با ابعاد استاندارد و با سرعت ثابت است. این پارامتر «شاخص مخروطی» نامیده میشود. برای اندازهگیری شاخص مخروطی از دستگاه نفوذسنج استفاده میشود. در این تحقیق یک دستگاه نفوذسنج پشت تراکتوری پس از طراحی، ساخته شد و مورد ارزیابی قرار گرفت. این دستگاه شامل پنج قسمت قاب، واحد محرک هیدرولیکی، مبدل نیرو (لودسل)، واحد اندازهگیری عمق، و سیستم تحصیل اطلاعات است. دستگاه قابل نصب بر اتصال سه نقطة تراکتورهای گروه III است و سیستم هیدرولیک آن میتواند سرعت ثابت مورد نیاز (3 سانتیمتر بر ثانیه مطابق با استاندارد ASAE, S313.3) را تأمین کند. در این دستگاه برای اندازهگیری نیرو از مبدل تیری یک سرگیردار و برای اندازهگیری عمق از حسگر فرستنده و گیرنده نوری استفاده شده است. برای دریافت و ذخیرة دادهها، سیستم تحصیل اطلاعات با استفاده از میکروکنترلر طراحی و ساخته شد. در مرحلة ارزیابی دستگاه، با مقایسة دادههای دستگاه پشت تراکتوری با دادههای دستگاه دستی Eijkelkamp مشخص شد که در سطح اطمینان 95 درصد اختلاف معنیداری بین آنها وجود ندارد. سرانجام اینکه کارایی دستگاه قابل اطمینان و عملکرد قسمتهای مکانیکی و الکتریکی آن بدون مشکل است.
محمدحسین سعیدی راد؛ احمد طباطبایی فر؛ فوژان بدیعی
دوره 9، شماره 3 ، آذر 1387، ، صفحه 23-34
چکیده
بهمنظور تعیین مقاومت مکانیکی دانة زیره، در این تحقیق اثر عوامل مختلف شامل رطوبت، اندازة دانه، سرعت و جهت بارگذاری بر نیرو و انرژی لازم برای شکست دانه زیره تحت بارگذاری شبه استاتیکی مطالعه شد. نتایج نشان میدهد که رطوبت و جهت بارگذاری در سطح احتمال 1 درصد تأثیری معنیدار بر نیرو و انرژی لازم برای شکست دانه دارند. تأثیر اندازة ...
بیشتر
بهمنظور تعیین مقاومت مکانیکی دانة زیره، در این تحقیق اثر عوامل مختلف شامل رطوبت، اندازة دانه، سرعت و جهت بارگذاری بر نیرو و انرژی لازم برای شکست دانه زیره تحت بارگذاری شبه استاتیکی مطالعه شد. نتایج نشان میدهد که رطوبت و جهت بارگذاری در سطح احتمال 1 درصد تأثیری معنیدار بر نیرو و انرژی لازم برای شکست دانه دارند. تأثیر اندازة دانه و سرعت بارگذاری بهترتیب بر نیرو و انرژی لازم برای شکست دانه در سطح احتمال 1 درصد معنیدار است. افزایش رطوبت سبب کاهش مقاومت مکانیکی دانه و افزایش قابلیت شکلپذیری آن در مقابل نیروهای وارده میشود ظرفیت جذب انرژی دانههای مرطوب نسبت به دانههای خشک بیشتر است و این موضوع، مقاومت به شکست و از هم گسیختگی دانه را در حین اعمال نیرو افزایش میدهد. بیشترین انرژی جذب شده توسط دانههای زیره تا نقطة شکست (31/15 میلیمگاژول) متعلق به دانههای ریز با رطوبت 15 درصد در بارگذاری افقی و کمترین آن (73/1 میلیمگاژول) متعلق به دانههای درشت با رطوبت 7/5 درصد در بارگذاری عمودی است همچنین بیشترین نیروی لازم برای شکست مربوط به دانههای ریز با رطوبت 7/5 درصد در بارگذاری افقی و کمترین آن متعلق به دانههای درشت با رطوبت 15 درصد در بارگذاری عمودی است.
عباس مهدی نیا؛ حسین چاجی؛ احمد طباطبایی فر
دوره 8، شماره 2 ، شهریور 1386، ، صفحه 105-118
چکیده
یکی از راههای بهتر جوانهزدن بذر هندوانه، به خصوص در حالت دیم و نیز مبارزه با علفهای هرز، خیساندن بذر تا قبل از کشت و تا زمان جوانهزنی است. در این مرحله به دلیل ویژگیهای خاص بذر، مکانیزم موزع کارندهها باید با تغییراتی مناسب برای این گونه کشت کارها طراحی شود. در این تحقیق چهار نوع مکانیزم موزع مناسب برای این منظور ...
بیشتر
یکی از راههای بهتر جوانهزدن بذر هندوانه، به خصوص در حالت دیم و نیز مبارزه با علفهای هرز، خیساندن بذر تا قبل از کشت و تا زمان جوانهزنی است. در این مرحله به دلیل ویژگیهای خاص بذر، مکانیزم موزع کارندهها باید با تغییراتی مناسب برای این گونه کشت کارها طراحی شود. در این تحقیق چهار نوع مکانیزم موزع مناسب برای این منظور پس از طراحی و ساخت با یکدیگر مقایسه شدند. اساس کار این مکانیزمها، کمک به حرکت بذر در داخل لولة سقوط با استفاده از جریان آب، کاهش صدمات مکانیکی به بذر، و ذخیرة رطوبت بیشتر در خاک اطراف بذر بود. در کلیة مکانیزمهای مورد مطالعه از صفحة بذر افقی استفاده شد. صفحة بذرها از دو نوع حفره داخلی و حفره کناری بودند که با تزریق آب ثقلی یا تحت فشار در سه سرعت معادل پیشروی 5/1، 3، و 5/4 کیلومتر بر ساعت برای فاصلة بین کپه 50 سانتیمتر مورد آزمون قرار گرفتند. مکانیزمهای ساخته شده در قالب طرح کاملاً تصادفی (CRD) و به صورت فاکتوریل با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات مورد مطالعه عبارت بودند از: درصد کپههای دو، سه، و چهار بذری (ACP)؛ شاخص کارایی (PI)؛ درصد صدمات مکانیکی به بذر (D)، و حجم آب ریخته شده به پای هر کپه (V). نتایج نشان داد که تأثیر نوع صفحه بذر، روش تزریق آب، سرعت معادل پیشروی و اثر متقابل روش تزریق و سرعت بر PI، V، و ACP در سطح 5 درصد معنیدار است. اثر متقابل نوع صفحة بذر و روش تزریق تنها بر PI معنیدار است و اثر نوع صفحة بذر و سرعت معادل پیشروی بر هیچ صفتی در سطح 5 درصد معنیدار نیست. همچنین، اثر متقابل سه عامل تنها بر حجم آب معنیدار است و درصد صدمات مکانیکی به بذر در هیچ حالتی معنیدار نیست. با توجه به نتایج، صفحة بذر با حفرة کناری و روش تزریق آب ثقلی در مورد بذر هندوانه رقم جابونی قابل توصیه است.
شعبان قوامی؛ علیمحمد برقعی؛ احمد طباطبایی فر
دوره 6، شماره 1 ، خرداد 1384، ، صفحه 53-66
چکیده
ضایعات تبدیل شالی از معضلات کارخانههای برنجکوبیکشور است. کاربرد غیر علمی ماشینهای تبدیل، از جملهسفیدکن، از مهمترین عوامل مؤثر در میزان شکستگی برنج و ایجادضایعات کیفی است. هدف از این پژوهش، تعیین اثر دور توپی و سطح مقطع خروجی به عنوان پارامترهای عملکردی دستگاه سفیدکن تیغه ایبر میزان شکست برنج رقم دانه بلند خزر است. دستگاه ...
بیشتر
ضایعات تبدیل شالی از معضلات کارخانههای برنجکوبیکشور است. کاربرد غیر علمی ماشینهای تبدیل، از جملهسفیدکن، از مهمترین عوامل مؤثر در میزان شکستگی برنج و ایجادضایعات کیفی است. هدف از این پژوهش، تعیین اثر دور توپی و سطح مقطع خروجی به عنوان پارامترهای عملکردی دستگاه سفیدکن تیغه ایبر میزان شکست برنج رقم دانه بلند خزر است. دستگاه سفید کن تیغه ای در کلیۀ کارخانههای برنجکوبی کشور رواج دارد و برنج دانه بلند خرد در استان های شمالی کشور متداول است. این پژوهش همچنین به منظور بهینه کردن و اصلاح سیستم موجود جهت کاهش ضایعات در مرحله سفیدکنی برنج قهوه ای انجام شده است. در این تحقیق پارامتر دور توپی در شش سطح: 650 ، 700 ، 750 ، 800 ، 850 و900 دور در دقیقه و سطح مقطع خروجی دستگاه در پنج سطح : 615 ، 660 ، 705 ، 750 و 795 میلیمترمربع درنظر گرفته شد و جمعاً30 تیمار بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی و در سهتکرار آزمایش و میزان شکستگی برنج اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که افزایش دور توپی از 650 تا 900 دور در دقیقه باعث افزایش شکستگی دانه برنج میشود. همچنین مشخص شدکه سطح مقطع خروجی مهمترین عامل تأثیرگذار بر شکستگی برنج است و با افزایش آن میزان برنج شکسته شده کاهش پیدامیشود. نتایجحاصل از مقایسۀ میانگینها با استفاده از آزمون چند دامنهای دانکن نشان میدهد که بیشترین درصد شکستگی (69/35 درصد) مربوط به ترکیب دو پارامتر دور با 900 دور در دقیقه و سطح مقطع با 615 میلیمتر مربعو کمترین درصد شکستگی (12/7 درصد) مربوط به ترکیب دو پارامتر دور با 800 دور در دقیقهو سطح مقطع با 705 میلیمتر مربع است.