صنایع غذایی
مهدی شوندی؛ مهدی کاشانی نژاد؛ علیرضا صادقی؛ سید مهدی جعفری؛ مهدیه حسنی
چکیده
اثر ضد میکروبی تابش مادونقرمز روشی نوین در فراوری مواد غذایی است. در این مطالعه، پس از تعیین بیشینۀ جذب باسیلوس سرئوس (بهعنوان یک شاخص غذازاد) با طیف سنجی مادونقرمز(FTIR)، تأثیر طولموج انتخابی مادونقرمز (6.26، 6.01 و 5.76 میکرومتر به ترتیب معادل با 1597.44، 1663.89 و 1736.11سانتیمتر-1)، فاصله از منبع تابش (3، 5 و 7 سانتیمتر)، مدت زمان تابش ...
بیشتر
اثر ضد میکروبی تابش مادونقرمز روشی نوین در فراوری مواد غذایی است. در این مطالعه، پس از تعیین بیشینۀ جذب باسیلوس سرئوس (بهعنوان یک شاخص غذازاد) با طیف سنجی مادونقرمز(FTIR)، تأثیر طولموج انتخابی مادونقرمز (6.26، 6.01 و 5.76 میکرومتر به ترتیب معادل با 1597.44، 1663.89 و 1736.11سانتیمتر-1)، فاصله از منبع تابش (3، 5 و 7 سانتیمتر)، مدت زمان تابش (15، 22.5 و 30 دقیقه)، و ضخامت نمونه (2، 4 و 6 میلیمتر) بر جمعیت باسیلوس سرئوس در محیط کشت مایع به روش سطح پاسخ ارزیابی گردید. بر اساس نتایج بهدستآمده، معنیداری تأثیر تمام متغیرهای موردمطالعه (به جز ضخامت نمونه) بر کاهش جمعیت باسیلوس سرئوس در سطح 0.01>p محرز شد. اثر متقابل طولموج تابش مادونقرمز با فاصله از منبع تابش و اثر متقابل فاصله از منبع تابش با مدت زمان تابش بر کاهش جمعیت باکتری مذکور نیز معنیدار (0.01>p) بود. علاوه بر این، بیشترین کاهش جمعیت باسیلوس سرئوس (معادل 4.34 سیکل لگاریتمی) در تیمار حاصل از طولموج تابش 76/5 میکرومتر (معادل با 1736.11 سانتیمتر-1)، فاصله از منبع تابش 3 سانتیمتر، مدت زمان تابش 30 دقیقه، و ضخامت نمونه 2 میلیمتر مشاهده شدهاست. از نتایج این پژوهش میتوان برای بهینهیابی فرایندهای صنعتی با هدف حذف باسیلوس سرئوس با تابش مادونقرمز استفاده کرد.