فناوریهای پس از برداشت
ایران محمدپور؛ حامد حسن زاده خانکهدانی؛ فروغ شواخی
چکیده
این پژوهش به منظور ارائۀ راهکارهای مناسب برای افزایش عمر انباری پیازدر استان هرمزگان اجرا شد. به منظور کیورینگ، ارقام پیاز پریماورا (Primavera) و تگزاس ارلی گرانو (Texas Early Grano) بهمدت دو روز در نور آفتاب قرار داده شدند. پیازها در توری پلاستیکی بستهبندی و به مدت سه ماه در سه انبار سنتی بهینهشده بادمای 2±33 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 4±49 ...
بیشتر
این پژوهش به منظور ارائۀ راهکارهای مناسب برای افزایش عمر انباری پیازدر استان هرمزگان اجرا شد. به منظور کیورینگ، ارقام پیاز پریماورا (Primavera) و تگزاس ارلی گرانو (Texas Early Grano) بهمدت دو روز در نور آفتاب قرار داده شدند. پیازها در توری پلاستیکی بستهبندی و به مدت سه ماه در سه انبار سنتی بهینهشده بادمای 2±33 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 4±49 درصد، انبار کنترلشده با دمای 1±9 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±65 درصد و انبار کنترلشده با دمای 1±5 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±70 درصد نگهداری شدند. هر 15 روز یکبار افت وزن، درصد جوانهزنی و لهیدگی، مواد جامد انحلالپذیر، مادۀ خشک، و سفتی بافتنمونهها اندازهگیری شد. نتایج بررسیها نشان داد در سه ماه انبارداری، تغییرات معنیداری در صفات کیفی هر دو رقم پیاز رخ دادهاست. تغییرات درصد مواد جامد انحلالپذیر، سفتی بافت و مادۀ خشک پیاز طی انبارداری بهصورت غیرخطی بود. مواد جامد انحلالپذیر رقم پریماورا بعد از 15 روز افزایش و سپس کاهش داشت. بعد از دو ماه انبارداری، رقم تگزاس نسبت به پریماورا به علت بالاتر بودن مادۀ جامد انحلالپذیر و درصد مادۀ خشک، ماندگاری بیشتری داشت. در دمای محیط، بعد از سه ماه، کاهش وزن هر دو رقم بیش از 1.5 برابر ماکزیمم اولیه (11.51 درصد) به دست آمد و در انبارهای سرد، بعد از سه ماه، کاهش وزن هر دو رقم کمتر از 2 درصد بود. هر دو رقم پیاز بعد از 45 روز انبارداری در انبار سنتی، پوسیدگی نداشتند و کاهش وزن آنها کمتر از 3 درصد بود.
صنایع غذایی
عاصفه لطیفی؛ محمد زمان نوری؛ فاطمه حبیبی
چکیده
در این مطالعه تأثیر میانگین دما و میزان بارندگی متفاوت دو منطقه بر کیفیت تبدیل و پخت برخی ارقام برنج ارزیابی شده است. در سال زراعی 1391، ارقام طارم محلی، فجر و شفق در استانهای مازندران و فارس با شرایط آب و هوایی متفاوت کشت شدند و خصوصیات مرتبط با تبدیل شلتوک به برنج سفید، صفات کیفی و ویسکوزیته ارقام بررسی شد. نتایج حاکی از تغییرات معنیدار ...
بیشتر
در این مطالعه تأثیر میانگین دما و میزان بارندگی متفاوت دو منطقه بر کیفیت تبدیل و پخت برخی ارقام برنج ارزیابی شده است. در سال زراعی 1391، ارقام طارم محلی، فجر و شفق در استانهای مازندران و فارس با شرایط آب و هوایی متفاوت کشت شدند و خصوصیات مرتبط با تبدیل شلتوک به برنج سفید، صفات کیفی و ویسکوزیته ارقام بررسی شد. نتایج حاکی از تغییرات معنیدار در خصوصیات فیزیکوشیمیایی ارقام است. منطقۀ فارس میانگین دمای پایینتر و میزان بارندگی کمتری نسبت به منطقۀ مازندران دارد. مشخص شد که درصد شکستگی دانه، میزان آمیلوز، امتیاز پخش در قلیا، نسبت طویلشدن دانه و میزان عطر برنج حاصل از ارقام کشت شده در منطقۀ سردسیر فارس بیشتر از همین خصوصیات دانههای برنج بهدستآمده در مازندران است و سختی نمونههای بهدستآمده در مازندران بالاتر است. همچنین معلوم شد تفاوت مشخصههای ویسکوزیته اندازهگیری شده در نمونههای دو منطقه معنیدار است اما روند مشخص وابسته به دما در آنها یافـت نشد. دو صفت ویسکوزیتۀ حداکثر و ویسکوزیته شکست رقم شفق در منطقۀ سردسیر فارس کاهش معنیداری دارد که نشاندهنده بهبود خصوصیات این رقم در استان فارس است.