@article { author = {باقری, نیکروز and کیهانی, علیرضا and محتسبی, سید سعید and علیمرانی, رضا}, title = {Monitoring Effective Parameters of Drying Leafy Vegetables in a Forced-Convection Solar Dryer}, journal = {Food Engineering Research}, volume = {10}, number = {4}, pages = {73-88}, year = {2010}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2645-4513}, eissn = {2645-4521}, doi = {}, abstract = {Monitoring the effective parameters of drying crops is necessary to evaluate and determine system performance under real conditions. Hence, a monitoring system was constructed to determine the performance of a vegetation forced-convection solar dryer. Digital temperature sensors were set up in the air inlet and outlet of the collector and the air outlet of the drying chamber. A program was written using visual Basic 6 software to register sensor data and make calculations. To evaluate the dryer, experiments were carried out over eight hours between 10 am and 6 pm during the summer. Mint was used for drying in all experiments on 5Cm high trays of the dryer chamber. The results showed that the radiation energy, the heat energy absorbed by the collector and the energy required for product evaporation had linear relationships with temperature. Radiation energy increased at first and decreased later during the drying time. The results showed that the average temperature in the collector air inlet, outlet and drying chamber air outlet were 38.1°C, 54.7°C and 45.5°C, respectively. The average maximum and minimum energy efficiency were 49% and 14.7%, respectively. The average radiation energy and required energy for product evaporation were 4572.4 and 2772.2 KJ, respectively. The drying curve was Mwb = 1.827e-0.4857t with R2 = 0.945.}, keywords = {Drying Parameters,Forced-Convection,monitoring,solar dryer}, title_fa = {پایش پارامترهای مؤثر بر خشک شدن سبزی های برگی در یک خشک کن خورشیدی همرفت اجباری}, abstract_fa = {پایش پارامترهای مؤثر بر خشک‌ شدن محصول به منظور ارزیابی و بررسی دقیق عملکرد سیستم در شرایط واقعی ضروری است.  برای بررسی عملکرد خشک­کن خورشیدی همرفت اجباری طراحی شده جهت خشک کردن سبزی­های برگی و گیاهان دارویی، یک سیستم پایش ساخته شد.  که در آن چند حسگر دما دیجیتالی در نقاط ورودی هوا به جمع‌کننده، خروجی هوا از جمع‌کننده، و خروجی هوا از محفظة خشک­کن قرار داده شده است.  برای ثبت اطلاعات حسگرها و انجام محاسبات، برنامه­ای با استفاده از زبان برنامه نویسی ویژوال بیسیک 6 نوشته شد.  آزمایش­ها در سه تکرار و هر تکرار به مدت 8 ساعت از 10 صبح تا 6 بعد از ظهر در فصل تابستان اجرا شد.  در تمامی آزمایش­ها، محصول (نعنا) به ارتفاع 5 سانتی­متر روی سینی­های محفظة خشک­کن قرار داده شد.  نتایج آزمایش­ها نشان می­دهد که         انرژی تابشی در صفحة جمع‌کننده،  انرژی حرارتی جذب شده در جمع‌کننده، و انرژی لازم برای تبخیر محصول رابطه­ای خطی و مستقیم با دما دارند و نیز در فرایند خشک­شدن، انرژی تابشی ابتدا روند افزایشی و سپس کاهشی دارد.  نتایج حاصل از آزمایش­ها همچنین نشان می­دهد که میانگین دماها در ورودی جمع‌کننده، خروجی جمع‌کننده، و خروجی هوا از محفظة خشک­کن به‌ترتیب 1/38، 7/54و 5/45 درجه سانتی­گراد است.  میانگین حداکثر و حداقل بازده انرژی در آزمایش­ها به‌ترتیب 49 و 7/14درصد و دامنة نوسانات آن در محدوده  14 تا 53 درصد است.  میانگین انرژی تابشی و انرژی لازم برای تبخیر رطوبت محصول به‌ترتیب 4/4572 و 2/2772 کیلوژول به دست آمد.  منحنی خشک شدن محصول نیز به ­صورت رابطه­ای نمایی با رابطه و 945/0 =R2 به دست آمد.}, keywords_fa = {}, url = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100503.html}, eprint = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100503_8a742da77154bc7019ccb9fb16c99cb9.pdf} }