Document Type : Research Paper

Abstract

Potassium and calcium are two important nutrients determining fruit quality. In order to study of K/Ca ratio of fruits in firmness and storage shelf-life of fruits, an experiment carried out in RCBD on Golden delicious apple with 9 treatment in 5 replication in Naghadeh in 2001. The experimental treatments including: T1= control, T2 = T1+ micronutrients, T3= T2+MOP (based on soil test), T4 = T3+ 4 times 0.5% CaCl2 spray, T5= T3+ 8 times 0.5%CaCl2 spray, T6= T2+MOP (50% above soil test), T7 =T6+ 4 times 0.5%CaCl2 spray, T8 =T6+ 8 times 0.5%CaCl2 spray, T9=T2+ K2SO4 (50% above soil test)+8 times 0.5% CaCl2 spray.
The results showed that foliar applications of CaCl2 solutions increased fruit firmness compared with fruits receiving high rates of potassium but no calcium. The greatest firmness was obtained with 8 times application of CaCl2 solution. Treatment 6, which involved the application of potassium at 1.5 times the soil test but no foliar application of calcium chloride, resulted in the lowest firmness. There were no significant differences among the treatments with regard to pH, TA and TSS; However the fruit calcium contents were significantly different in treatments..
Fruits K/Ca ratio was 44 in control and increased about 58 in T6. But in T8 with optimal consumption of fertilizer and eight times CaCl2 0.5% spray, this ratio reduced to 20. The treatments did not   affected on fruit firmness in 90 days after storage significantly. Therefore, in order to increase the calcium of fruits and to improve the fruit firmness
8 biweekly foliar applications of CaCl2 (beginning 3 to 4 weeks after full bloom) is recommended.

Keywords

-منوچهری، س. و ملکوتی، م. ج. 1379. ارزیابی نسبت پتاسیم به کلسیم در میوه سیب. شورایعالی کاربرد کودهای بیولوژیک و استفاده بهینه از کود و سم در کشاورزی. نشریه فنی شماره 205. تهران. ایران.
2-طلایی، ع. 1377. فیزیولوژی درختان میوه مناطق معتدله. ترجمه چاپ اول. انتشارات دانشگاه تهران شماره 2394. تهران. ایران.
3- ملکوتی، م. ج. و طباطبایی، س. ج. 1377. ضرورت محلول پاشی کلرور کلسیم برای بهبود کمی و کیفی محصولات کشاورزی و حل مشکل لهیدگی سیب در کشور. نشریه فنی شماره 14. شورایعالی سیاستگذاری کاهش مصرف سموم و کودهای شیمیایی. نشر آموزش کشاورزی. وزارت جهاد کشاورزی. تهران.
ایران.
4- دولتی بانه، ح. و طاهری، م.1380. نقش کلسیم در افزایش مدت نگهداری و حفظ کیفیت میوه ها در سردخانه.ارومیه. ایران.
5- شرایعی، ح شاه بیک، م. و رضائیان. س. 1381. اثر کلرور کلسیم به صورت محلول پاشی بر روی سفتی بافت و خصوصات کیفی میوه سیب قرمز لبنانی در خراسان. مجله تحقیقات مهندسی کشور. کرج. ایران.
6- شهابی، ع. ا. و ملکوتی. م. ج. 1379. محلول پاشی کلسیم ضرورتی انکار ناپذیر برای بهبود خواص کیفی میوه های انباری در خاکهای آهکی کشور. نشریه فنی شماره 136. نشر آموزش کشاورزی. سازمان تات. وزارت کشاورزی.کرج. ایران.
7- علیپور، ز ابراهیمی، س شهابی،ع. ا. وملکوتی، م. ج. 1380. تازه های کلسیم، نقش کلسیم درارتقاء کیفیت محصولات کشاورزی. نشریه فنی شماره 265. شورایعالی کاربرد کودهای بیولوژیک و استفاده بهینه از کود و سم در کشاورزی. کرج. ایران.
 
8-ملکوتی، م. ج. و طباطبایی. س. ج. 1379. تازه های کلسیم(نقش کلسیم در بهبود خصوصیات کیفی میوه در خاکهای آهکی کشور). نشریه فنی شماره 148. نشر آموزش کشاورزی. سازمان تات. وزارت کشاورزی. کرج. ایران.
9- Conway, W. S., Sams, C. E.and Hiekey, K. D. 2001. Pre and postharvest calcium treatment of apple fruit and its effects on quality. (Abstract). International Symposium on Foliar Nutrition of Prennial Fruit Plants. ISHS. Meran. Italy.
10- Malakouti, M. J., and Souri, M. K. 2001. Effects of calcium applications on the color of apple juice in two varieties grown in the calcareous soils of Iran. (Abstracts). International Symposium on Foliar Nutrition Fruit Plants. ISHS. Meran. Italy.
11- Malakouti, M. J., Tabatabai, S. J. Shahabi, A. and Fallahi, E. 1999. Effects of calcium chloride on apple fruit quality of trees grown in calcareous soil. J. of Plant Nutri.
22 (9), 1451 - 1456.
12- Raese, J. T., Drake, S. R. and Staiff, D. C. 1999. Calcium sprays, time of harvest, and duration in cold storage affects fruit quality of d'Anjou pears in a critical year. J. of Plant Nutri. 22 (12), 1921 - 1929.
13- Siddiqui. S., and  Baangerth, F. 1995. Effect  of  preharvest  application  of calcium of flesh firmness and cell wall composition on apples influence of fruit size. J. Hort. Sci. 70 (2): 263 - 269.
14- Saftner, A., and Conway, W. S. 1998. Effects of postharvest calcium chloride treatments on tissue water relations; Cell wall calcium levels and postharvest life of ' Golden Delicious' apples. J. Am. Soc. Hort. Sci. 123 (5), 893 - 897.
15- Faust, M. 1989. Physiology of temperate zone fruit trees. John Wiley and Sens, NewYork.
16-Fallahi, E., Conway, W. S. Hickey, K. D. and Carle, Sams, E. 1997. The role of calcium and nitrogen in postharvest quality and disease resistance of apples. Hort Sci. 32(5), 831-835.
17-Neilson, G. H., Meheriuk, M. and Moyls, A. L. 1985. Calcium concentration of Golden delicious apples as influenced by foliar sprays and trunk injection. Hort Sci. 20 (2), 232-233.