محمدرضا شهداد؛ مرتضی خان احمدی؛ علیرضا فضلعلی
چکیده
یک مدل ریاضی برای فرایند خشککن انجمادی توسعه یافتهاست که در آن برای نخستین بار ابعاد و مشخصات چگالنده نیز درنظر گرفته شدهاست. براساس این مدل نرمافزار شبیهساز در محیط MATLAB نوشته شد و کارائی آن در مقایسه با دادههای تجربی خشک کردن سوسپانسیون 20درصد جامدات شیر بهدست آمده از یک خشککن انجمادی آزمایشگاهی با موفقیت، ...
بیشتر
یک مدل ریاضی برای فرایند خشککن انجمادی توسعه یافتهاست که در آن برای نخستین بار ابعاد و مشخصات چگالنده نیز درنظر گرفته شدهاست. براساس این مدل نرمافزار شبیهساز در محیط MATLAB نوشته شد و کارائی آن در مقایسه با دادههای تجربی خشک کردن سوسپانسیون 20درصد جامدات شیر بهدست آمده از یک خشککن انجمادی آزمایشگاهی با موفقیت، مورد آزمایش قرار گرفت. از این نرمافزار برای تعیین تأثیر مشخصات خشککن بر مدتهای مراحل اول و دوم خشکشدن استفاده شد. براساس نتایج شبیهسازی، مدت زمان مرحله اول با توان دوم ضخامت لایه خشک شونده متناسب است در حالیکه مدت مرحله دوم وابستگی ضعیفتری به ضخامت دارد. اثر دمای چگالنده بر مدتهای مراحل اول و دوم، ناخطی است. این تأثیر، با افزایش دمای محفظه خشککن کاهش یافت بهطوریکه در دمای بالاتر از 255 درجة کلوین در مرحله اول و بالاتر از 330 درجة کلوین در مرحله دوم مدت خشک شدن، مستقل از دمای چگالنده میشود. همچنین در شرایط شبیهسازی، کاهش سطح انتقال گرمای چگالنده از 2 به 5/0 مترمربع به ازای هرکیلوگرم آب جداشده در مرحله دوم، موجب افزایش مدت خشک شدن از 11 ساعت به 12 ساعت میشود.