علی ماشاءاله کرمانی؛ تیمور توکلی هشتجین؛ سعید مینایی
دوره 9، شماره 3 ، آذر 1387، ، صفحه 53-74
چکیده
شناخت خواص گسیختگی دانة برنج و اثر رطوبت و دما بر آن در تحلیل و پیشبینی رفتار شکستگی آنها در هنگام انتقال و فراوری، مهم است. مقادیر این خواص همچنین برای طراحی دقیق ماشینآلات برنجکوبی بهمنظور کمینه کردن صدمات ضروری است. در این تحقیق، خواص مکانیکی فشاریدانههای دو رقم برنج قهوهای هاشمی و خزر در رطوبتها و دماهای ...
بیشتر
شناخت خواص گسیختگی دانة برنج و اثر رطوبت و دما بر آن در تحلیل و پیشبینی رفتار شکستگی آنها در هنگام انتقال و فراوری، مهم است. مقادیر این خواص همچنین برای طراحی دقیق ماشینآلات برنجکوبی بهمنظور کمینه کردن صدمات ضروری است. در این تحقیق، خواص مکانیکی فشاریدانههای دو رقم برنج قهوهای هاشمی و خزر در رطوبتها و دماهای متفاوت مطالعه شد. آزمایشها در دو حالت بارگذاری فشاری شامل آزمون فشار دانة کامل و آزمون فشار محوری روی نمونههای استوانهای از دانه در سه سطح رطوبت (2/10، 2/12، و 25/13 درصد بر پایة تر) و چهار سطح دمای دانه (35، 45، 55، و 65 درجة سانتیگراد) بررسی شد. در آزمون فشاری دانة کامل، پارامترهای نیروی لازم برای شکست دانه، تغییرشکل در نقطة شکست، انرژی شکست، و مدول الاستیسیته ظاهری اندازهگیری شدند. در آزمون فشار محوری نمونة استوانهای نیز تنش و کرنش گسیختگی، مدول چغرمگی، و مدول الاستیسیته فشاریتعیین شدند. نتایج نشان میدهند که رطوبت و دمای دانه اثری معنیدار بر مقادیر خواص مکانیکی فشاری برنج قهوهای دارند. مقادیر کلیة خواص مکانیکی، بهجز کرنش گسیختگی فشاری، با کاهش رطوبت و دمای دانه افزایش نشان میدهد. نتایج تجزیة واریانس دادهها نشان میدهد که رقم تأثیری معنیدار بر کلیة خواص گسیختگی فشاری ندارد. برای هر دو رقم مورد مطالعه، مقدار متوسط نیروی لازم برای شکست دانههای برنج قهوهای در محدودة 01/37 تا 96/89 نیوتن متغیر بود. در ضمن، در این شرایط تغییرات تنش گسیختگی فشاری دانههای این دو رقم در محدودة 43/16 تا 42/42 مگاپاسکال متغیر بود.