ایمنی مواد غذایی
نیوشا خواجه؛ عبدالرضا محمدی نافچی؛ لیلا نوری
چکیده
هدف از این پژوهش بررسی تأثیر پوشش صمغ زدو حاوی دو اسانس آویشن شیرازی و ترخون بر ترکیبات شیمیایی و بافت خلال سیبزمینی سرخشده است. فرضیه پژوهش این است که فرآیند سرخ کردن خلال سیب زمینی در دماهای بالا باعث خروج رطوبت و افت آن و بروز تغییراتی در بافت و خواص حسی و عطر و طعم محصول نهایی خلال سیب زمینی سرخ کرده میشود. پوشش صمغ زدو حاوی دو ...
بیشتر
هدف از این پژوهش بررسی تأثیر پوشش صمغ زدو حاوی دو اسانس آویشن شیرازی و ترخون بر ترکیبات شیمیایی و بافت خلال سیبزمینی سرخشده است. فرضیه پژوهش این است که فرآیند سرخ کردن خلال سیب زمینی در دماهای بالا باعث خروج رطوبت و افت آن و بروز تغییراتی در بافت و خواص حسی و عطر و طعم محصول نهایی خلال سیب زمینی سرخ کرده میشود. پوشش صمغ زدو حاوی دو اسانس بر ترکیبات شیمیایی و بافت خلال سیبزمینی سرخشده اثرگذار است و باعث بالا رفتن کیفیت در مادهٔ غذایی میشود. در این پژوهش، اسانس آویشن شیرازی و ترخون به روش تقطیر با آب توسط دستگاه کلونجر استخراج گردید. محلول پوشش با استفاده از صمغ زدو 1 درصد و اسانس آویشن شیرازی و ترخون به منظور پوششدهی خلال سیبزمینی تهیه گردید. نتایج تحقیق نشان داد که با پوششدهی نمونههای سیبزمینی با صمغ زدو، میزان رطوبت طی سرخ کردن افزایش و میزان چربی و پروتئین کاهش مییابد. پوشش هیدروکلوئیدی صمغ زدو موجب کاهش شاخص سختی بافت سیبزمینی سرخشده، نسبت به نمونه شاهد، شده است. با این حال، استفاده از اسانس آویشن شیرازی و ترخون تأثیر معنیداری بر ترکیبات شیمیایی و میزان سفتی بافت نداشت. نمونههای پوششاسانس آویشن شیرازی، اسانس ترخون، پوشش صمغ زدو، سیبزمینی سرخشده دادهشده با پوشش هیدروکلوئیدی صمغ زدو، بدون اسانس و حاوی اسانس آویشن شیرازی، دارای بیشترین امتیاز پذیرش کلی بین نمونهها بودند.
بسته بندی
منصوره سادات دانشزاده؛ حسین عباسپور؛ لیلا امجد؛ عبدالرضا محمدی نافچی
چکیده
در دهههای اخیر، تلاشها برای یافتن راه حلهای سبز پایدار و جایگزینی مواد بستهبندی مرسوم با منابع طبیعی افزایش یافته است. در تحقیق حاضر، تأثیر عصاره متانولی گیاه بوقناق (0، 1، 3 و 5 درصد) بر برخی از ویژگیهای فیزیکی-مکانیکی و فعالیت ضد باکتریایی فیلمهای نشاسته بررسی شد. نتایج بررسیها نشان داد افزایش غلظت عصاره باعث افزایش قابل ...
بیشتر
در دهههای اخیر، تلاشها برای یافتن راه حلهای سبز پایدار و جایگزینی مواد بستهبندی مرسوم با منابع طبیعی افزایش یافته است. در تحقیق حاضر، تأثیر عصاره متانولی گیاه بوقناق (0، 1، 3 و 5 درصد) بر برخی از ویژگیهای فیزیکی-مکانیکی و فعالیت ضد باکتریایی فیلمهای نشاسته بررسی شد. نتایج بررسیها نشان داد افزایش غلظت عصاره باعث افزایش قابل توجه (در سطح احتمال 5 درصد) در ظرفیت جذب آب (3.16‒1.88 گرم آب بر گرم فیلم خشک) و نفوذپذیری بخار آب (11-10×1.63‒11-10×2.32 گرم بر متر ثانیه پاسکال) فیلمها شدهاست. انحلال پذیری فیلمها در آب در محدودۀ 18.53‒18.21 درصد به دست آمد و با افزایش غلظت عصاره به صورت جزئی افزایش یافت. استحکام کششی و مدول یانگ به ترتیب در محدودۀ 19.34‒13.11 و 115.25‒100.14 مگاپاسکال متغیر بودند. در مقایسه با فیلم شاهد، فیلمهای کامپوزیت انعطافپذیرتر بودند و الاستیسیته به طور مداوم با افزایش درصد عصاره ارتقا یافت. فیلمها فعالیت ضد باکتریایی خوبی علیه هر دو باکتری گرم-مثبت و گرم-منفی نشان داد. با توجه به نتایج به دست آمده در این تحقیق میتوان گفت که با بهبود برخی ویژگیهای فیلم نشاسته ساگو، استفاده از این فیلمهای کامپوزیت در تولید مواد پوسته کپسول مطلوب خواهد بود.