کنترلهای غیرمخرب
رضا صیاد حق شمار؛ رضا محمدی گل؛ بابک وکیل زاده کاجی
چکیده
در تحقیق حاضر، طیفسنجی بازتابی مرئی/ فروسرخ نزدیک موج کوتاه (Vis/SWNIR) در محدوده 950-425 نانومتر بهمنظور پیشبینی شاخص مزه و سفتی بافت میوه انجیر بررسی شد. علاوه بر این، عملکرد طبقهبندهای LDA و QDA در تفکیک انجیرهای رسیده، نیمهرسیده و نرسیده بر پایه ترکیب روشهای مختلف پیشپردازش طیفی بررسی گردید. تعداد 167 میوه انجیر پس از ...
بیشتر
در تحقیق حاضر، طیفسنجی بازتابی مرئی/ فروسرخ نزدیک موج کوتاه (Vis/SWNIR) در محدوده 950-425 نانومتر بهمنظور پیشبینی شاخص مزه و سفتی بافت میوه انجیر بررسی شد. علاوه بر این، عملکرد طبقهبندهای LDA و QDA در تفکیک انجیرهای رسیده، نیمهرسیده و نرسیده بر پایه ترکیب روشهای مختلف پیشپردازش طیفی بررسی گردید. تعداد 167 میوه انجیر پس از حذف دادههای پرت برای تدوین و اعتبارسنجی مدلها انتخاب شدند. از تکنیک تحلیل مؤلفههای اصلی برای استخراج مؤلفههای اصلی طیفها استفاده شد. عملکرد مدل حداقل مربعات جزئی (PLS) و روشهای رایج پیشپردازش دادههای طیفی با شاخصهای: انحراف پیشبینی باقیمانده (RPD)، ضریب همبستگی تخمین (rp) و ریشه میانگین مربعات خطای پیشبینی (RMSEP) ارزیابی شد. کارآمدی طبقهبندها به همراه روشهای پیشپردازش نیز با درصد دقت تفکیک درست دسته نمونههای آزمون اعتبارسنجی شد. بیشترین شاخص RPD در پیشبینی سفتی بافت و شاخص مزه به ترتیب برابر 1.79 (0.845=rp و 1.64= RMSEP) و0.89 (0.215=rp و 10.90= RMSEP) در پیشپردازش ترکیبی میانگینگیری متحرک (MA) و De-trending به دست آمد. دقت تفکیک درست طبقهبندهای LDA و QDA نیز برابر 93.33 درصد (بدون پیشپردازش طیفها) به دست آمد.
مهندسی صنایع غذایی
مجید لشگری؛ حامد توکلی؛ رضا محمدی گل؛ ولی اله لطفی
چکیده
امنیت مواد غذایی که به طور مستقیم با سلامت افراد جامعه در ارتباط است همواره مورد توجه تمامی کشورها بوده است. با توجه به اینکه تخممرغ در بسیاری از صنایع غذایی مصرف می شود و در برنامه غذایی روزانه بسیاری از مردم نیز قرار دارد، تشخیص تازگی آن نیز اهمیت بالایی خواهد داشت . در این تحقیق، قابلیت سامانه آکوستیک به عنوان روشی غیرمخرب ...
بیشتر
امنیت مواد غذایی که به طور مستقیم با سلامت افراد جامعه در ارتباط است همواره مورد توجه تمامی کشورها بوده است. با توجه به اینکه تخممرغ در بسیاری از صنایع غذایی مصرف می شود و در برنامه غذایی روزانه بسیاری از مردم نیز قرار دارد، تشخیص تازگی آن نیز اهمیت بالایی خواهد داشت . در این تحقیق، قابلیت سامانه آکوستیک به عنوان روشی غیرمخرب برای تشخیص تازگی تخم مرغ بررسی شده است. نمونه ها در دمای محیط به مدت 1، 4، 7، 10، 13 و 16 روز نگهداری شدند. پس از دادهبرداری، تمامی سیگنالهای صدا با استفاده از طیف اسپکتروگرام به تصویر تبدیل شدند. در این تحقیق با استفاده از آزمون مخرب و با در نظر گرفتن دو معیار واحدِ هاو و ارتفاع کیسۀ هوا، میزان تازگی نمونه ها ارزیابی شد. نتایج آزمون مخرب نشان داد که تمامی نمونه های مربوط به روزهای 16و 13 و همچنین 80 درصد نمونه های مربوط به روز 10 با افت کیفیت همراه بودهاند که از نظر معیار درجه بندی، جزو گروه غیرتازه و به عبارتی بی کیفیت به شمار می آیند. بنابراین، نمونه ها به دو گروه تازه (روزهای 1، 4 و 7) و غیرتازه (روزهای 10، 13 و 16) تقسیم شدند. از چهار شبکۀ یادگیری عمیق از پیش آموزش دیده AlexNet، VGGNet، GoogLeNet و ResNet در این تحقیق استفاده شد. در بین این شبکه ها، شبکۀ ResNet با میانگین دقت طبقه بندی 71.5 درصد بهترین دقت را داشته است.
کنترلهای غیرمخرب
رضا محمدی گل؛ مجید لشگری؛ عبدالله ایمانمهر
چکیده
در صنایع قنادی و غذایی، آرد نخودچی جایگاه شناخته شدهای دارد. این آرد از جمله موادی است که با انگیزه سودجویی اقتصادی در آن تقلب میشود. قیمت پایین آرد گندم و ضایعات لپه، در مقایسه با آرد نخودچی، باعث شده این مواد بعنوان مواد تقلبی رایج مصرف شوند. مطالبه روشهای غیرمخرب سنجش کیفیت و روند روزافزون توسعه و تولید تجهیزات نوری کاربردی ...
بیشتر
در صنایع قنادی و غذایی، آرد نخودچی جایگاه شناخته شدهای دارد. این آرد از جمله موادی است که با انگیزه سودجویی اقتصادی در آن تقلب میشود. قیمت پایین آرد گندم و ضایعات لپه، در مقایسه با آرد نخودچی، باعث شده این مواد بعنوان مواد تقلبی رایج مصرف شوند. مطالبه روشهای غیرمخرب سنجش کیفیت و روند روزافزون توسعه و تولید تجهیزات نوری کاربردی و قابل حمل، زمینهساز این پژوهش بوده است. در تحقیق حاضر، کارایی طیفسنجی ناحیه طیفی 900-420 نانومتر به همراه تکنیک آنالیز مؤلفههای اصلی (PCA) و روشهای پیشپردازش رایج، در تشخیص وجود آرد گندم یا آرد لپه در آرد نخودچی در اختلاط (وزنی) 5، 10، 20 و 30 درصد بررسی شد. این روش درتشخیص آرد لپه در اختلاط 30 درصد، و بالطبع در درصدهای پایینتر، کارآمد نبود اما در تشخیص و تفکیک نمونههای دارای آرد گندم در اختلاطهای 20 و 30 درصد موفق بود و با اعمال پیشپردازشهای توزیع نرمال استاندارد (SNV) یا تصحیح پخش فزاینده (MSC) در نمونههای 10 و 5 درصد نیز موفق بود. نتایج بررسی ها نشان داد که امکان طرح کردن شاخصی بر مبنای دادههای طیفی برای تشخیص وجود آرد گندم در آرد نخودچی در ناحیه طیفی 480-430 نانومتر وجود دارد و از این رو امکان استفاده از روش سریع و غیرمخرب طیفسنجی در ناحیه 900-420 نانومتر بههمراه تکنیک PCA به عنوان جایگزین روشهای آزمایشگاهی وجود دارد.