نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد ورامین - پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران.

2 دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد ورامین - پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران.

چکیده

تعیین مناسب‌ترین زمان برداشت محصولات کشاورزی و کاربرد شرایط بهینه خشک‌کردن اهمیت خاصی دارد. دانه ذرت 5/5 درصد روغن دارد که حدود 85 درصد آن در جوانه‌اش موجود است. با توجه به کشت وسیع این محصول، لازم است گامی اساسی در جهت افزایش کیفیت روغن استخراجی از آن برداشته شود. در پژوهش حاضر تأثیر دما در چهار سطح 45، 55، 65 و 75 درجه سلسیوس، رطوبت دانه در زمان برداشت در سه سطح 30، 35 و 40 درصد (بر پایه خشک) و سرعت جریان هوای داغ در دو سطح 1 و 2 متر بر ثانیه بر مقدار کل روغن، رنگ روغن، مقدار اسیدهای چرب آزاد و عدد پراکسید بررسی گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده‌ها، از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد و میانگین‌ها با آزمون چند دامنه‌ای دانکن و در سطح احتمال 5 درصد مقایسه شدند. برابر نتایج به دست آمده، مناسب‌ترین دما به منظور خشک کردن دانه ذرت 55 درجه سلسیوس، مناسب‌ترین رطوبت زمان برداشت 30 درصد بر پایه خشک و مناسب‌ترین سرعت جریان هوای داغ 2 متر بر ثانیه تعیین گردید. مقدار پراکسید نمونه‌ها قبل از خشک‌کردن و در تمامی نمونه‌های خشک شده، به‌دلیل نداشتن زمان کافی برای آغاز مکانیسم اکسیداسیون بسیار ناچیز بود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effect of Harvesting Moisture Content and Drying Conditions on some of Qualitative Properties of Corn Kernel (SC647) Oil

چکیده [English]

Corn seed contains almost 5.5% of oil of which about 85% can be found in germs of seeds. Proper steps are necessary to take, from the point of view of harvesting time and percentage of moisture retaining in the seed during harvestinh time, to improve the quality of oil extracted from the seeds. In the present study, the effects of temperature at four levels (45, 55, 65 and 75 °C), seed moisture content at harvest time at three levels (30, 35 and 40% (d.b)), and hot air velocity at two levels (1 and 2 m/s) on the total oil content, oil color, free fatty acids and peroxide value were investigated. A factorial experiment in a completely randomized design was used to analyze the data and the mean comparison was conducted by Duncan's multiple-range test at α = 5%. Based on the results, the most appropriate drying temperature was found 55 °C, and the best moisture content at harvest time was found 30% d.b and the best hot air velocity was found 2 m/s. The peroxide value of samples (before drying and in all dried samples) was not significant because the treatments were not given enough time to begin the oxidation mechanism.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Free fatty acids
  • Drying
  • Corn oil
  • Peroxide value
Ahmadi Chenarbon, H., Minaei, S., Bassiri, A. R., Almassi, M., Arabhosseini, A., and Motevali, A. 2012. Effect of Drying on the Color of St. John’s wort (Hypericum perforatum L.) Leaves. International Journal of Food Engineering, 8(4): 9-14.
Anon. 1990. Official Methods of Analysis (15th ed.). Association of Official Analytical Chemists. Washington DC.
Anon. 2017. Food and Agriculture Organization of United Nations Statistic Division. www.faostat.fao.org.
Briones, V., and Aguilera, J. M. 2005. Image analysis of changes in surface color of chocolate. Food Research International. 38(1): 87-94.
Ghaly, T. F., and Sutherland, J. W. 2009. Thin layer drying rates on sunflower seed. Journal of Agricultural Engineering Research. 30, 337-345.
Hosseini, H., Sheikhdavodi, M. J., and GhorbaniBygrany, M. 2012. Technical assessment of industrial drying corn in Khuzestan province. National Conference of Agriculture. Islamic Azad University of Jahrom, Iran. (In Persian)
Kimber, D., and Mcgregor, D. I. 1995. Brassica Oilseeds ‐ Production and Utilization. CAB International. Wallingford, UK.
Luthria, D. L., Noel, K., and Vinjamoori, D. 2004. Impact of sample preparation on determination of crude fat content. Journal of the American Oil Chemists' Society. 81(11): 999-1004.
Mirmajidi, A., Hosseinkhah, R., and Behmadi, H. 2007. Effect of harvesting, moisture content and drying temperature on canola oil and seed quality. Journal of Agricultural Engineering Research. 8(2): 1-16. (In Persian)
Mirnezami Ziabary, S. H., and Sanei Shariat Panahi, M. 1996. General Experimental Analysis of Fats and Oils. Mashhad Pub. Iran. (In Persian).
Mohamadzadeh, J. 2001. Study of drying condition of rapeseed and its effects on the oil qulity. Agricultural Engineering Research Institute of Iran. Technical Report. No. 346. (In Persian).
Morison, W. H., and Roberson, J. S. 2010. Oil point in technology estimation of dried rapseed. Journal of the American Oil Chemists' Society. 55(2): 272-274.
Ozdemir, M., and Devers, Y. O. 2000. The thin layer drying characteristics of hazelnuts during roasting. Journal of Food Engineering. 42(4): 225-233.
Pathk, P. K., and Agrawal, Y. C. 1991. Effect of elevated drying temperature on rapeseed. Journal of the American Oil Chemists' Society. 68(8): 580-582.
Rade, A., and Strucei, D. 2006. Influence of olive storage and processing on some characteristics of olive. Journal of Chemical Technology & Biotechnology. 3(31): 119-121.
Rao, P. S., Bal, S., and Goswami, T. K. 2007. Modelling and optimization of drying variables in thin layer drying of parboiled paddy. Journal of Food Engineering. 78 (2): 480-487.
Sadowska, J. K., Fornal, J., Ostaszyk, A., and Szmatowicz, B. 1996. Drying and processability of dried rapseed. Journal of the Science of Food and Agriculture. 72(2): 257- 262.
Sutherland, K. E., and Morey, E. B. 2008. Thin – layer drying model for rapeseed. Transactions - American Society of Agricultural Engineers. 34(6): 2505-2508.
Tsami, E., Maroulis, Z. B., Morunos-Kouris, D., and Saravacos, G. D. 1990. Heat of sorption of water in dried fruits. International Journal of Food Science & Technology. 25(3): 350-359.