حمیده ژاله رضایی؛ امیر نورجو؛ مهدی طاهری
دوره 7، شماره 3 ، آذر 1385، ، صفحه 13-26
چکیده
این تحقیق به منظور مطالعه تأثیر روشهای تغذیه با کلریدکلسیم، آبیاری، و تاریخ برداشت بر کیفیت و عمر انباری سیب رددلیشز در منطقة ارومیه در سالهای 80-1379 اجرا شد. در این تحقیق تیمارهای تغذیه با کلریدکلسیم شامل: 1- محلولپاشی آب به اضافة سیتووت 1/0 درصد (شاهد)، 2- محلولپاشی با کلرید کلسیم 1 درصد به اضافة سیتووت 1/0 درصد در 4 نوبت، 3- ...
بیشتر
این تحقیق به منظور مطالعه تأثیر روشهای تغذیه با کلریدکلسیم، آبیاری، و تاریخ برداشت بر کیفیت و عمر انباری سیب رددلیشز در منطقة ارومیه در سالهای 80-1379 اجرا شد. در این تحقیق تیمارهای تغذیه با کلریدکلسیم شامل: 1- محلولپاشی آب به اضافة سیتووت 1/0 درصد (شاهد)، 2- محلولپاشی با کلرید کلسیم 1 درصد به اضافة سیتووت 1/0 درصد در 4 نوبت، 3- غوطهور کردن میوه پس از برداشت در محلول 4 درصد کلرید کلسیم به مدت 10 دقیقه و 4- تلفیقی از تیمار 2 و 3 بود. تیمارهای آبیاری عبارت بودند از: 1- عرف محل، 2- کمآبیاری تنظیم شده و 3- قطع آبیاری در دو هفته قبل از برداشت، و برداشت میوه نیز در سه تاریخ به فاصله یک هفته از یکدیگر (از زمان 138 روز بعد از تمام گل) انجام شد. کلیة نمونههای مربوط به هر تیمار به مدت شش ماه در شرایط صفر درجة سانتیگراد و رطوبت نسبی 90-85 درصد در سردخانه نگهداری شدند. نمونهها در زمان برداشت و هر30 روز یکبار پس از برداشت از نظر سفتی بافت، مواد جامد انحلالپذیر، pH، اسیدیته، دانسیته، درصد آبدهی، وزن متوسط میوه و عناصر ماکرو اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که تاریخ برداشت در سطح یک درصد و اثر متقابل تغذیه- آبیاری و برداشت- آبیاری در سطح پنج درصد بر سفتی بافت میوه تاثیر معنیدار دارد. میزان کل مواد جامد انحلالپذیر از نظر تاریخ برداشت و اثر متقابل هر سه تیمار در سطح یک درصد معنیدار است. تاثیر تاریخ برداشت در pH و اسیدیته آب میوه در سطح یک درصد معنیدار است. اثر تیمارهای زمان برداشت و آبیاری بر وزن متوسط و مقدار آبدهی میوه در سطح یک درصد و اثر متقابل آبیاری- برداشت درسطح پنج درصد معنیدار و اثر تیمارها بر دانسیته غیر معنیدار شد. مقدار کلسیم میوهها از نظر تاریخ برداشت و اثر متقابل تغذیه و تاریخ برداشت و اثر متقابل تغذیه و آبیاری و اثر متقابل هر سه تیمار بر کلسیم در سطح یک درصد معنیدار شد. به طور کلی، در مورد کلیة صفات در پایان دورة نگهداری اختلاف معنیداری بین تیمارها مشاهده نشد. در آزمایشهای حسی، بالاترین امتیاز مربوط به تیمار چهارم تغذیه، برداشت دوم و آبیاری به روش دوم، است. بنابراین، پیشنهاد میشود سیب رددلیشز 145 روز بعد از تاریخ تمام گل برداشت شود و کاربرد کلسیم به روش اسپری درختان با محلول یک درصد در 4 نوبت به اضافه غوطهوری میوهها با محلول 4 درصد به مدت 10 دقیقه پس از برداشت و قطع آبیاری دوهفته قبل از برداشت در نظر گرفته شود.
محمدرضا دیلمقانی حسنلویی؛ مهدی طاهری؛ محمد جعفر ملکوتی
دوره 5، شماره 3 ، آذر 1383، ، صفحه 63-84
چکیده
پتاسیم و کلسیم دو عنصر مهم در تعیین کیفیت میوهها به ویژه سیب به شمار می روند. با توجه به تأثیرات متقابل بین این دو عنصر، مصرف متعادل هر یک از آنها جهت تنظیم نسبت پتاسیم به کلسیم حیاتی است و ضرورت دارد این نسبت در حد متعادلی نگه داشته شود. به منظور افزایش سفتی بافت میوه سیب، افزایش طول عمر انباری آن وتعیین بهترین نسبت پتاسیم به کلسیم ...
بیشتر
پتاسیم و کلسیم دو عنصر مهم در تعیین کیفیت میوهها به ویژه سیب به شمار می روند. با توجه به تأثیرات متقابل بین این دو عنصر، مصرف متعادل هر یک از آنها جهت تنظیم نسبت پتاسیم به کلسیم حیاتی است و ضرورت دارد این نسبت در حد متعادلی نگه داشته شود. به منظور افزایش سفتی بافت میوه سیب، افزایش طول عمر انباری آن وتعیین بهترین نسبت پتاسیم به کلسیم در میوه، آزمایشی در نقده در سال زراعی80- 1379 با 9 تیمار در5 تکرار در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی روی پایة بذری درختان 25 ساله رقم گلدن دلیشس(Golden delicious) انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از تیمار1= شاهد (کودهای ازت، فسفر و کودهای حیوانی به صورت پخش سطحی)، تیمار2= T1+ کودهای میکرو به صورت چالکود، تیمار3= T2 + کلرور پتاسیم بر اساس آزمون خاک، تیمار4= T3+ محلول پاشی کلرور کلسیم نیم درصد در چهار مرحله، تیمار5 = T3+ محلول پاشی کلرور کلسیم نیم درصد در هشت مرحله، تیمار6= T2 + محلول پاشی کلرور پتاسیم 50 درصد بالای آزمون خاک، تیمار7= T6+ محلول پاشی کلرور کلسیم نیم درصد درچهار مرحله، تیمار8= T6+ محلول پاشی کلرورکلسیم نیم درصد در هشت مرحله، تیمار9 = T2+ سولفات پتاسیم 50 درصد بالای آزمون خاک + محلول پاشی کلرور کلسیم نیم درصد در هشت مرحله. نتایج این بررسی نشان داد که سفتی بافت میوة سیب پس از محلول پاشی کلرور کلسیم در مقایسه با وقتی که میوه نسبت بالایی از پتاسیم بدون محلول پاشی کلسیم دریافت کند، بالا می رود. بیشترین سفتی مربوط به تیمار هشت (85/3 کیلوگرم برسانتیمترمربع) با هشت مرحله محلولپاشی کلرور کلسیم بود. در حالیکه تیمار ششم با مصرف50 درصد بالای آزمون خاک پتاسیم و بدون محلولپاشی کلسیم پایینترین میزان سفتی(11/3کیلوگرم برسانتیمترمربع) را به دست داد. لذا اختلاف میانگین سفتی بافت میوه در تیمارها در سطح5درصد معنی دار بود.سایر صفات کیفی میوه نظیر pH، اسیدیته، مواد جامد قابل حل، اختلاف معنی داری در بین تیمارها نشان ندادند. نسبت پتاسیم به کلسیم میوه ها در تیمار شاهد(44= K/Ca) بود که به حدود (58= K/Ca)در تیمار ششم افزایش یافت، اما در تیمار هشتم با مصرف متعادل کود وهشت مرحله محلول پاشی کلرور کلسیم نیم درصد این نسبت به محدوده (23= K/Ca)کاهش یافت. در نود روز بعد از انبارداری تیمارها روی سفتی بافت میوه هیچگونه اثری نداشتند.