حسین احمدی چناربن؛ سارا موحد
چکیده
تعیین مناسبترین زمان برداشت محصولات کشاورزی و کاربرد شرایط بهینه خشککردن اهمیت خاصی دارد. دانه ذرت 5/5 درصد روغن دارد که حدود 85 درصد آن در جوانهاش موجود است. با توجه به کشت وسیع این محصول، لازم است گامی اساسی در جهت افزایش کیفیت روغن استخراجی از آن برداشته شود. در پژوهش حاضر تأثیر دما در چهار سطح 45، 55، 65 و 75 درجه سلسیوس، رطوبت دانه ...
بیشتر
تعیین مناسبترین زمان برداشت محصولات کشاورزی و کاربرد شرایط بهینه خشککردن اهمیت خاصی دارد. دانه ذرت 5/5 درصد روغن دارد که حدود 85 درصد آن در جوانهاش موجود است. با توجه به کشت وسیع این محصول، لازم است گامی اساسی در جهت افزایش کیفیت روغن استخراجی از آن برداشته شود. در پژوهش حاضر تأثیر دما در چهار سطح 45، 55، 65 و 75 درجه سلسیوس، رطوبت دانه در زمان برداشت در سه سطح 30، 35 و 40 درصد (بر پایه خشک) و سرعت جریان هوای داغ در دو سطح 1 و 2 متر بر ثانیه بر مقدار کل روغن، رنگ روغن، مقدار اسیدهای چرب آزاد و عدد پراکسید بررسی گردید. به منظور تجزیه و تحلیل دادهها، از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد و میانگینها با آزمون چند دامنهای دانکن و در سطح احتمال 5 درصد مقایسه شدند. برابر نتایج به دست آمده، مناسبترین دما به منظور خشک کردن دانه ذرت 55 درجه سلسیوس، مناسبترین رطوبت زمان برداشت 30 درصد بر پایه خشک و مناسبترین سرعت جریان هوای داغ 2 متر بر ثانیه تعیین گردید. مقدار پراکسید نمونهها قبل از خشککردن و در تمامی نمونههای خشک شده، بهدلیل نداشتن زمان کافی برای آغاز مکانیسم اکسیداسیون بسیار ناچیز بود.