فرهاد خوشنام؛ حسین مبلی؛ سیدرضا حسن بیگی بیدگلی؛ شاهین رفیعی؛ علی رجبی پور؛ افشین ایوانی
چکیده
در این تحقیق برای تشخیص رسیدگی دو رقم خربزه صادراتی "زرد ایوانکی" و "سوسکی سبز" از راه غیرمخرب سامانۀ آزمایشگاهی مبتنی بر فناوری آکوستیک استفاده شد. سامانه آزمایشگاهی شامل راهکار تحریک مکانیکی میوه، حسگر صوتی (صداسنج)، تجهیزات نمایش و ضبط سیگنال صدا و تکیهگاه میوه است. در این سامانه، میوه بر اثر ضربۀ آونگ تحریک شده و ...
بیشتر
در این تحقیق برای تشخیص رسیدگی دو رقم خربزه صادراتی "زرد ایوانکی" و "سوسکی سبز" از راه غیرمخرب سامانۀ آزمایشگاهی مبتنی بر فناوری آکوستیک استفاده شد. سامانه آزمایشگاهی شامل راهکار تحریک مکانیکی میوه، حسگر صوتی (صداسنج)، تجهیزات نمایش و ضبط سیگنال صدا و تکیهگاه میوه است. در این سامانه، میوه بر اثر ضربۀ آونگ تحریک شده و پاسخ سیگنال به کمک صداسنج غیرتماسی دریافت و پردازش میشود. برای بررسی تغییرات رسیدگی، خربزهها در پنج بازۀ زمانی در طول فصل رشد برداشت شدند. در هر مرحله، خواص فیزیکی و مکانیکی، درصد مواد جامد انحلالپذیر و رطوبت، آزمونهای حسی و آکوستیکی روی نمونهها اندازهگیری شد. نتایج نشان میدهد که در طول فصل رشد برای هر دو رقم، تراز فشار صوت، جرم و درصد مواد جامد انحلالپذیر روندی صعودی و فرکانس تشدید و مدول الاستیسیته روندی نزولی دارند. در رقم زرد ایوانکی، فرکانس تشدید از 25/132 به 33/111 هرتز و در رقم سوسکی سبز از 91/128 به 33/111 هرتز کاهش یافت. تراز فشار صوت رقم زرد ایوانکی، از 21/49 به 74/57 دسیبل و در رقم سوسکی سبز، از 66/49 به 22/58 دسیبل رسید. از مقایسه با نتایج آزمونهای حسی مشخص شد که فرکانس تشدید و تراز فشار صوت در وضعیت رسیده خربزه رقم زرد ایوانکی به ترتیب 34/113 هرتز و 93/56 دسیبل و در رقم سوسکی سبز به ترتیب 26/114 هرتز و 25/56 دسیبل است. اختلاف فرکانس تشدید و تراز فشار صوت بین دو رقم ناچیز و روند تغییرات یکسان است. نتایج این تحقیق میتواند در ساخت سامانه صوتی غیرمخرب به منظور ارزیابی رسیدگی خربزه سودمند باشد.
نسیبه ایزدی خواه؛ حسین مبلی؛ عباس اکبرنیا؛ حجت احمدی؛ شاهین رفیعی
چکیده
چگونگی استحصال روغن زیتون میتواند بر کیفیت و کمیت روغن اثرگذار باشد. در این پژوهش روغن بهدست آمده از خردکن چکشی در سرعتهای دورانی 720 و 1450 دور بر دقیقه، دماهای همزدن 30، 45، و 60 درجه سلسیوس و زمان همزدن 10، 20، و 30 دقیقه از نظر کمی (رطوبت و چربی) و کیفی (اسیدیته و پراکسید) بررسی و دادههای آزمون حاصل از آزمایش فاکتوریل در قالب ...
بیشتر
چگونگی استحصال روغن زیتون میتواند بر کیفیت و کمیت روغن اثرگذار باشد. در این پژوهش روغن بهدست آمده از خردکن چکشی در سرعتهای دورانی 720 و 1450 دور بر دقیقه، دماهای همزدن 30، 45، و 60 درجه سلسیوس و زمان همزدن 10، 20، و 30 دقیقه از نظر کمی (رطوبت و چربی) و کیفی (اسیدیته و پراکسید) بررسی و دادههای آزمون حاصل از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با استفاده از نرمافزار SPSS با سه تکرار تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که افزایش دما و سرعت دورانی خردکن، در مقایسه با زمان همزدن تأثیر بیشتری بر اسیدیته دارد و تنها عامل تأثیرگذار بر پراکسید، دمای واحد همزن است. در مورد پارامترهای کمی، افزایش دما و زمان همزدن، منجر به کاهش رطوبت تفاله شد (افزایش کمیت) و میزان چربی تفاله نیز با افزایش سرعت دورانی خردکن، افزایش دما، و مدت زمان همزدن کاهش یافت (افزایش کمیت). نتایج نشان میدهد که برای بهدست آوردن روغن با کیفیت بالا بهتر است، روغن در دمای 30 درجه سلسیوس و سرعت دورانی720 دور در دقیقه برای خردکن چکشی و زمان 20 دقیقه برای همزدن استحصالی شود.
مهران موحدی؛ شاهین رفیعی؛ حسین مبلی؛ مرتضی شهیدزاده؛ علی جعفری
دوره 9، شماره 2 ، شهریور 1387، ، صفحه 69-80
چکیده
به منظور بررسی استفاده نظامهای بهرهبرداری از ماشینها و ادوات کشاورزی و سطوح متفاوت زمینهای زراعی و تأثیر آنها بر بهرهوری اقتصادی و دیگر فاکتورهایی مانند هزینة تولید (نسبت مجموع هزینة تهیه نهادهها و عملیات به میزان سطح زیر کشت)، درآمد کل حاصل از تولید(نسبت مجموع درآمد حاصل از فروش محصولات اصلی و فرعی به میزان سطح ...
بیشتر
به منظور بررسی استفاده نظامهای بهرهبرداری از ماشینها و ادوات کشاورزی و سطوح متفاوت زمینهای زراعی و تأثیر آنها بر بهرهوری اقتصادی و دیگر فاکتورهایی مانند هزینة تولید (نسبت مجموع هزینة تهیه نهادهها و عملیات به میزان سطح زیر کشت)، درآمد کل حاصل از تولید(نسبت مجموع درآمد حاصل از فروش محصولات اصلی و فرعی به میزان سطح زیر کشت)، عملکرد (نسبت کل محصول تولیدی به میزان سطح کشت)، و درجة مکانیزاسیون، تحقیقی در منطقه فریدونشهر استان اصفهان با 239 پرسشنامه و به دست آوردن دادهها و تجزیه و تحلیل آنها در نرمافزار تحلیلگر SPSS13 با استفاده از روش فاکتوریل انجام گرفت. نتایج نشان داد که نوع نظام بهرهبرداری از ماشین بر بهرهوری اقتصادی اثر معنیدار ندارد و در واقع در منطقة مورد نظر برای تولید محصول کلزا، خرید ادوات و ماشینآلات بهطور شخصی و استفاده از آنها به صورت خصوصی یا اجاره، تفاوتی در میزان بهرهوری اقتصادی ایجاد نمیکند. اما مساحت زمین زراعی بر بهرهوری در سطح یک درصد معنیدار است به طوری که با افزایش مساحت زمین زراعی، بهرهوری به طور معنیداری افزایش مییابد. در این تحقیق اثر نوع نظام بهرهبرداری بر هزینة کل تولید معنیدار نشد ولی نظام بهرهبرداری خصوصی بهطور معنیداری باعث افزایش درآمد کل حاصل از تولید محصول و عملکرد آن نسبت به نظام بهرهبرداری خدماتی شد اما درجة مکانیزاسیون در نظام بهرهبرداری خدماتی بیشتر از خصوصی بود. همچنین رابطة فاکتورهای فوق با مساحت زمین زراعی نیز معنیدار شد و با افزایش مساحت زمین زراعی، هزینة کل تولید کاهش و دیگر فاکتورها افزایش یافت.