محمد یونسی الموتی؛ محمدهادی خوش تقاضا؛ مجتبی زاهدی فر
دوره 9، شماره 1 ، خرداد 1387، ، صفحه 141-154
چکیده
ارزش غذایی کاه غلات میتواند با عملآوری و با استفاده از اوره به عنوان منبع آمونیاک افزایش یابد. عملآوری مرسوم کاه غلات با اوره در کشور روشی پرهزینه، مشکل، و زمانبر است. کاربرد ماشین برای تسهیل یا حذف برخی از این عملیات ضروری است. هدف این تحقیق عملآوری کاه گندم به روش مکانیزه و مقایسة ترکیبات شیمیایی و قابلیت هضم آن ...
بیشتر
ارزش غذایی کاه غلات میتواند با عملآوری و با استفاده از اوره به عنوان منبع آمونیاک افزایش یابد. عملآوری مرسوم کاه غلات با اوره در کشور روشی پرهزینه، مشکل، و زمانبر است. کاربرد ماشین برای تسهیل یا حذف برخی از این عملیات ضروری است. هدف این تحقیق عملآوری کاه گندم به روش مکانیزه و مقایسة ترکیبات شیمیایی و قابلیت هضم آن با روش غیر مکانیزه (دستی) بود. برای عملآوری مکانیزة کاه از دستگاه بستهبند مکعبی مجهز به سیستم پاشش محلول اوره استفاده شد. همزمان با اجرای آزمایشها به روش مکانیزه، عملآوری کاه به شیوة رایج نیز اجرا شد. ارزش غذایی نمونههای غنیشده به روش مکانیزه و نمونههای روش رایج در آزمایشگاه تعیین و مقایسه شدند. نتایج تجزیة واریانس نشان داد که که اثر روش عملآوری بر مقادیر برخی از ترکیبات شیمیایی کاه (DM، Ash، CP، CF، و (ADL معنیدار نیست. اما اثر این عامل بر قابلیت هضم کاه (DMD، OMD، و (DOMD و سایر ترکیبات شیمیایی از قبیل NDF و ADF معنیدار است (05/0 P<). میانگین مقادیر DMD، OMD، و DOMD در کاه عملآورینشده به ترتیب برابر 00/30، 64/27، و 92/25 درصد بود که پس از عملآوری در روش رایج به 35/44، 43/44، و 46/41 و در روش مکانیزه به 35/40، 87/37، و 51/35 درصد رسید. ظرفیت مزرعهای و مادهای موثر دستگاه برای عملآوری مکانیزه کاه به ترتیب برابر با 41 /0 هکتار در ساعت و 05/2 تن در ساعت بود. با استفاده از دستگاه بستهبند مجهز به سیستم پاشش محلول اوره، میتوان هزینههای عملآوری هر تن کاه را به میزان 360000 ریال کاهش داد. این روش همچنین توانایی پاشش محلول و رساندن رطوبت به میزان مورد نیاز را برای عملآوری کاه در شرایط مزرعه دارد.