فرمولاسیون
الناز قنبری؛ مصطفی سلطانی؛ سوده محمدی
چکیده
ماست از فرآوردههای تخمیری پرمصرف شیر است که به دلیل ارزش تغذیهای بالا تأثیر مثبتی بر سلامتی دارد. شیر الاغ سرشار از ویژگیهای تغذیهای و درمانی بالاست که در غنیسازی فرآوردههای غذایی مختلف به کار گرفته میشود. هدف از این تحقیق بررسی تأثیر استفاده از نسبتهای مختلف شیر الاغ و شیر گاو بر ویژگیهای کیفی ماست قالبی است. به این ...
بیشتر
ماست از فرآوردههای تخمیری پرمصرف شیر است که به دلیل ارزش تغذیهای بالا تأثیر مثبتی بر سلامتی دارد. شیر الاغ سرشار از ویژگیهای تغذیهای و درمانی بالاست که در غنیسازی فرآوردههای غذایی مختلف به کار گرفته میشود. هدف از این تحقیق بررسی تأثیر استفاده از نسبتهای مختلف شیر الاغ و شیر گاو بر ویژگیهای کیفی ماست قالبی است. به این منظور نمونههای ماست قالبی با استفاده از شیر گاو و شیر الاغ به ترتیب با نسبتهای 100:0، 0:100، 50:50، 75:25، 25:75 تولید شد. نمونههای تولیدشده به مدت 15 روز در دمای 1±4 درجه سلسیوس قرار داده شدند و آزمونهای فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی در دوره نگهداری روی نمونههای ماست اجرا شد. نتایج آزمونهای مختلف نشان داد افزایش نسبت استفاده از شیر الاغ موجب کاهش معنی دار (0.05)>p در مقادیر pH، چربی (درصد)، پروتئین (درصد)، ماده خشک (درصد)، ظرفیت نگهداری آب (درصد)، ویسکوزیته (سانتی پوآز)، سفتی بافت (نیوتن) و عطر و طعم و افزایش معنیدار (0.05)>(p در مقادیر اسیدیته (درصد لاکتیک اسید) و آباندازی (گرم بر 25 گرم) در نمونههای ماست قالبی شد. برای ماستهای قالبی تولید شده از شیر گاو و شیر الاغ با نسبتهای 100:0 و 0:100 مقادیر pH برابر 3.95 و 4.19، اسیدیته برابر 1.47 و 1.26، آب اندازی برابر 8.39 و 6.36 و ویسکوزیته برابر 3890 و 17860 در روز پانزدهم انبارداری تعیین شد. درمجموع، استفاده از ترکیبات شیر الاغ و شیر گاو به نسبتهای 75:25 و 50:50 منجر به تولید قابلقبولترین نمونههای ماست قالبی ازنظر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی شد.