غذاهای فراسودمند
ارمغان سالم؛ سیداحمد شهیدی؛ محبت محبی؛ الهام آل حسینی
چکیده
کیک یکی از محصولات نانوایی پر مصرف و حاوی میزان زیادی شکر است. در سالهای اخیر به علت توجه و علاقه مصرفکنندگان به مصرف غذاهای سلامتبخش و توجه به کاهش کالری در رژیم غذایی، غذاهای کم کالری با جایگزینی شکر جایگاه ویژهای پیدا کرده است. در این تحقیق، امکان تولید کیک فنجانی با استفاده از شیرینکننده گز علفی بهجای ساکارز بررسی شد. ...
بیشتر
کیک یکی از محصولات نانوایی پر مصرف و حاوی میزان زیادی شکر است. در سالهای اخیر به علت توجه و علاقه مصرفکنندگان به مصرف غذاهای سلامتبخش و توجه به کاهش کالری در رژیم غذایی، غذاهای کم کالری با جایگزینی شکر جایگاه ویژهای پیدا کرده است. در این تحقیق، امکان تولید کیک فنجانی با استفاده از شیرینکننده گز علفی بهجای ساکارز بررسی شد. ویژگیهایی مانند وزن مخصوص خمیر کیک، حجم، دانسیته ظاهری، دانسیته جسمی، تخلخل، افت وزنی، رنگ پوسته و مغز، سفتی بافت کیک و ارزیابی حسی کیک بررسی شدند. نتایج مطالعات نشان میدهد این جایگزینی (مصرف شیرینکننده گز علفی به جای ساکارز)، تفاوت معنیداری را در ویژگیهایی مانند وزن مخصوص، حجم، دانسیته ظاهری، تخلخل و سفتی کیک با نمونه کنترل ایجاد میکند. با افزایش درصد شیرینکننده گز علفی، رنگ مغز و پوستهٔ کیک تیرهتر میشود. بالاترین امتیاز ارزیابی حسی مربوط به نمونهای است که در آن 25 درصد شکر حذف و به جای آن شیرینکننده گز علفی مصرف شده است. نتایج بررسیها همچنین نشان میدهد کاربرد 25، 50 و 75 درصد شیرینکننده گز علفی به جای ساکارز موجب بهبود کیفیت کیک فنجانی نسبت به نمونه شاهد میشود و نمونه کیک دارای 25 درصد شیرینکننده گز علفی با توجه به بالاترین میزان حجم 68 سانتیمتر مکعب و وزن مخصوص 1.13، بالاترین کیفیت را به دست آورده است. با افزایش میزان شیرینکننده گز علفی برخی از ویژگیهای کیفیتی کاهش پیدا میکند؛ ولی به دلیل کسب نمره بالا در آزمون حسی و اثرهای سلامتبخش شیرینکننده گز علفی به نظر میرسد میتوان از آن بهجای شکر در کیک استفاده کرد.
غذاهای فراسودمند
مارال خوش کیش؛ مریم قراچورلو؛ سمیرا یگانه زاد
چکیده
فیبر بامبو از گیاهی به نام بامبو متعلق به خانوادۀ ( Poaceae ) استخراج میشود و مانند دیگر فیبرهای گیاهی فاقد هرگونه نقش کالری زایی است. هدف از این پژوهش بررسی امکان تولید شکلات صبحانه، با این فیبر به جای روغن در پنج سطح (صفر،2.5، 4.5، 6.5، 8.5 درصد) است. نتایج بررسیها نشان میدهد که استفاده ازفیبرتا سطح 8.5 درصد اثر معنیدار روی مقادیر pH ...
بیشتر
فیبر بامبو از گیاهی به نام بامبو متعلق به خانوادۀ ( Poaceae ) استخراج میشود و مانند دیگر فیبرهای گیاهی فاقد هرگونه نقش کالری زایی است. هدف از این پژوهش بررسی امکان تولید شکلات صبحانه، با این فیبر به جای روغن در پنج سطح (صفر،2.5، 4.5، 6.5، 8.5 درصد) است. نتایج بررسیها نشان میدهد که استفاده ازفیبرتا سطح 8.5 درصد اثر معنیدار روی مقادیر pH و فعالیت آبی ندارد. مشخص شد با افزایش فیبر در فرمولاسیون شکلات صبحانه، رطوبت و خاکستر بصورت معنیداری (0.05>P) افزایش مییابد. همچنین نتیجۀ آنالیز کالری نشان داد با جایگزینی روغن با فیبر تا سطح 8.5 درصد میزان کالری محصول تا 13.42 درصد کاهش مییابد. ارزیابی حسی پنج فرمولاسیون شکلات صبحانه نیز حاکی از پذیرش بیشتر نمونۀ تهیه شده با 4.5 درصد فیبر بامبو است. نتایج آنالیز بافت و سنجش ویسکوزیتۀ ظاهری نشان داد که با افزایش درصد فیبر در فرمول، پارامترهای ویسکوزیته ظاهری، سفتی، پیوستگی، چسبندگی و شاخص قوام به صورت معنیداری (0.05>P) افزایش مییابد. بطور کلی شکلات صبحانۀ تهیه شده با 4.5 درصد فیبر بامبو میتواند جایگزین مناسبی برای چربی در شکلات صبحانه باشد و فرمول بهینه قادر است 6.35 درصد مقادیرکالری محصول را کاهش دهد.