نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 عضو هیأت علمی بخش تحقیقات صنایع غذایی و مسائل پس از برداشت موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
2 عضو هیأت علمی بخش تحقیقات بیوتکنولوژی میکروبی و ایمنی زیستی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایرا
3 دانشیار دانشکده علوم زیستی دانشگاه تربیت مدرس
چکیده
زردآلومیوه ای نرم با عمر ماندگاری کوتاه است که پس از برداشت ضایعات قابل توجهی دارد. بستهبندی مناسب میتواند ضایعات این محصول باغی را در مراحل پس از برداشت و در مرحله بازاررسانی تا حد زیادی کاهش دهد. بدین منظور، میوه زردآلو (رقم 58- شاهرود) بهصورت شاهد (بدون تیمار)، پوشش با یک نوع واکس نانویی بر پایه کیتوزان، و داخل ظروف حاوی کیتوزان بستهبندی و در دمای صفر درجه سلسیوس قرار داده شد. نتایج آزمونها در دوره نگهداری نشان داد که از نظر میزان افت وزن و رطوبت، تیمار پوشش و تیمار شانه نسبت به شاهد، و تیمار پوشش نیز نسبت به تیمار شانه نتیجه بهتری بهدست میدهد. صرفنظر از انتهای دوره نگهداری که نتایج حاصل از تیمار ظروف نانویی به شاهد و به تیمار پوشش نزدیک میشود، تیمار شانه بافت بهتری را برای زردآلو فراهم میکند. میانگین میزان تغییرات رنگ برای تمامی تیمارها با یک روند افزایشی تغییر میکند اما اختلاف معنیداری در تغییرات رنگ زردآلوهای شاهد با زردآلوهای تحت دو تیمار دیگر وجود ندارد. از نظر تنفس، بین عامل پوشش و مدت زمان نگهداری تفاوت معنیداری در سطح 1 درصد وجود دارد اما در مورد تولید اتیلن، تفاوت معنیداری وجود ندارد. میکروسکوپ الکترونی روبشی نمونهها مشخص کرد که نمونههای شاهد سطح تخریب شده دارند و فرسایش بافت بهخوبی روی زردآلو مشهود است اما تصاویر نمونههای تیمار پوشش نشان میدهد که نانوامولسیون روی زردآلو بهخوبی قرار گرفته است و در سطح نمونه هیچ فرسایش و ترکخوردگی مشاهده نمیشود که ناشی از عملکرد خوب نانو پوشش روی آن میباشد. بهطور کلی، وجود اختلاف معنی دار بینبرخی از صفات کیفی زردآلو، نشاندهنده تاثیر نوع بستهبندی در بروز این تفاوتها است.
عنوان مقاله [English]
Effect of Chitosan-Based Nano-Packaging on Physical Properties of Apricot Variety 526 (58-Shahrood)
چکیده [English]
The apricot is a soft, vulnerable fruit. Appropriate packaging decreases waste of this product. The present study examined the effect of packaging on the Iranian apricot cultivar Shahroud 58. The apricots were coated with a chitosan-based nano-emulsion coating, placed in a chitosan nano-based container or were left untreated apricots (control). All treatments were then kept in cold storage at 0°C for 8 wk. The results showed that the coating and container were more successful in retaining moisture than the control and that the coating performed better than the container. It appears that, in the early stage of storage, the coating and container better preserved texture than did the control; however, subsequent texture values did not differ markedly. The nano-containers performed similarly to the control and coating (excluding the end stage), but maintained a better texture for the apricots. The average ΔΕ increased for all treatments, although there was no significant difference between treated apricots and the control. A significant difference was observed between coating and storage time for respiration rate. There was no significant difference for ethylene production. SEM confirmed the presence of the nano-based coating on the skin of the fruit. The physical properties of the apricot showed that the use of chitosan as a coating or container was suitable as packaging to increase the storage life of apricots.
کلیدواژهها [English]
- Apricot
- Chitosan-Based Nano-Container
- Chitosan-Based Nano-Emulsion
- Coating
- Quality Tests
8(3): 264-268.
(in Farsi)
life extension and qualitative characteristics of table grape "Shahroodi". J. Food Sci. Technol.
8(30): 93-102.
(in Farsi)
8, 67-69.