نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار دانشگاه محقق اردبیلی
2 دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده
یکی از خواص زیستمکانیکی مهم محصول برنج که در طراحی ماشینهای برداشت و پس از برداشت مورد استفاده قرار
میگیرد، نیروی کوبش یا نیروی لازم برای جدا کردن دانه از خوشه است. این عامل در تعیین میزان توان مصرفی
خرمنکوبها و کمباینهای برنج، بازدهی کوبش و نیز تلفات ریزش نقش اساسی دارد. در این تحقیق مقدار این نیرو در سه سطح رطوبتی (12 درصد، 16 درصد، و 23 درصد بر پایه تر) و چهار سرعت اعمال نیرو (5 ، 20، 35، و 50 میلیمتر بر دقیقه)، در سه جهت متفاوت (در راستای محور طولی دانه، عمود بر وجه جلویی و عمود بر وجه جانبی) و در موقعیتهای مختلف دانه روی خوشه (ابتدا، وسط، و انتها)، برای ارقام متداول برنج (علی کاظمی، هاشمی، و خزر) در منطقه گیلان، در قالب طرح
بلوکهای کامل تصادفی و با پنج تکرار مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. برای اندازهگیری این نیرو از دستگاه آزمون کشش-فشار محصولات زیستی و گیرههای نگهدارنده مخصوص استفاده شد. میانگین دادهها از نظر آماری مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که مقدار نیروی کوبش در ارقام مختلف تفاوتهای معنیداری دارند. محتوای رطوبت محصول، نحوه اعمال نیرو، سرعت اعمال نیرو، و محل انتخاب نمونه در خوشه بر نیروی کوبش اثر معنیداری داشت. بیشترین مقدار میانگین نیرو 620/2 نیوتن در رقم هاشمی، با محتوای رطوبت دانه 16 درصد بر پایه تر ، در حالت بارگذاری کششی با سرعت 35 میلیمتر بر دقیقه و در ابتدای خوشه مشاهده شد.
عنوان مقاله [English]
Determination of Threshing Force of Three Common Rice Varieties under Dynamic Conditions
چکیده [English]
An important biomechanical property of the rice crop for harvesting and post harvesting machines is the threshing, or requirement, force that detaches grain from panicle. This has a principal effect on the power requirements of threshers and combines, threshing efficiency and shattering loss. In this study, tension and pressure testing instruments and specialized clamps were used to measure the detachment force. This force was analyzed in Gilan province for three common paddy rice varieties (Hashemi, Khazar, Hybrid), three moisture content levels (12, 16, 23% w.b.), four speeds (5, 20, 35, 50 mm/min), three directions of force applied to the rice grain (parallel to grain, perpendicular to front of grain, perpendicular to side of grain) and three panicle areas (upper, middle, lower). A randomized complete block design was applied to analyze the data with five replications and the data means were compared statistically. The results of the analysis of variance showed that threshing force is significantly different in the tested varieties. The grain moisture content, direction of applied force, speed of applied force and selection location of spikelet (grain) on panicle also significantly affected the threshing force. The highest threshing force (2.62 N) was obtained for the Hashemi variety with a grain moisture content of 16% (w.b.) where the direction of applied force was parallel to the grain (tensile) at a speed of 35 mm/min to the upper portion of the panicle.
کلیدواژهها [English]
- Dynamic condition
- paddy rice
- Threshing force