نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 عضو هیات علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان
2 عضو هیات علمی بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان
چکیده
از آنجا که مدیریت آبیاری (زمان قطع آبیاری، حجم آب آبیاری و دور آبیاری) بر عملکرد و کیفیت پس از برداشت محصول سیر و قابلیت انباری آن اثر گذار است، آزمایشی بهصورت طرح کرتهای خرد شده در قالب بلوکهای کامل تصادفی بهمدت سه سال (1386-1384) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اکباتان مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان اجرا شد که در آن مقادیر مختلف آب آبیاری بهعنوان عامل اصلی در 3 سطح (75، 100، و 125 درصدنیاز آبی) و زمان قطع آبیاری بهعنوان عامل فرعی در 3 سطح (یک هفته قبل از زمان رایج منطقه، زمان رایج قطع آبیاری در منطقه و یک هفته پس از زمان معمول منطقه)و در 3 تکرار به اجرا درآمد. پس از برداشت محصولوزن، قطر، تعداد پوستۀ سوخ سیر، تعداد سیرچهها، و عملکرد اندازهگیری شد. نتایج آزمایش نشان میدهد که بالاترین و پایینترین وزن سوخ را بهترتیب در تیمار 125 درصد نیاز آبی و قطع آبیاری مرحلههای سوم و اول با وزن 5/47 و 8/39 گرم بهدست میآید. وزن و قطر سوخها در تاریخهای قطع دیرهنگامتر آبیاری افزایش و تعداد پوسته سیرکاهش مییابد. بالاترین عملکرد در تیمار 125 درصد نیاز آبی و قطع آبیاری مرحله اول بهمقدار 10450 کیلوگرم در هکتار بهدست آمده است که از نظر آماری، جز در مقایسه با تیمار75 درصد نیاز آبی و قطع آبیاری مرحله سوم بهمقدار 8622 کیلوگرم در هکتار، با دیگر تیمارها تفاوت معنیداری نداشت. بالاترین کارایی مصرف آب مربوط به سطح تأمین 75 درصد نیاز آبی و قطع آبیاری مرحلۀ اول بهمقدار 7/9 کیلوگرم بر متر مکعب است. بر اساس نتایج حاصل، تأمین 75 درصد نیاز آبی و تاریخ قطع آبیاری اول مناسب تشخیص داده شده است.
عنوان مقاله [English]
Quantitative Properties and Water Use Efficiency of White Garlic (Ecotype Hamedan) by Cut-off Date and Irrigation Level
چکیده [English]
Irrigation management includes cut-off dates, water volume and irrigation frequency control to influence the yield and post-harvest status of garlic. In this study, the effect of cut-off dates and irrigation levels on garlic were investigated over three years using a completely randomized block arranged in a split plot experimental design consisting of three levels of irrigation (75%, 100%, 125% water use) as the main plot and three irrigation cut-off dates (current date of cut-off, one week prior to and one week subsequent to the prevalent date for Hamedan garlic farms) as the sub-plot with three replications. After harvesting, the clove weight, bulb diameter, clove and skin numbers and yield were measured. The greatest and least clove weights were obtained for 125% water used in the third (47.5 g) and first (39.8 g) cut-off dates, respectively. Clove weight and bulb diameter for the third date increased and skin number decreased. The greatest yield was obtained for 125% water and at the first cut-off date (10450 kg/ha). The differences were not significant for the other treatments, except for 75% water used at the third cut-off date (8622 kg/ha). The greatest WUE was found for 75% water at the first cut-off date (9.7 kg/m3). As a result of this study, the 75% level of irrigation and the first cut-off date were shown to be the most suitable.
کلیدواژهها [English]
- Cut-off date
- garlic
- irrigation amount
- yield