نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان

2 عضو هیات علمی بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان

چکیده

از آنجا که مدیریت آبیاری (زمان قطع آبیاری، حجم آب آبیاری و دور آبیاری) بر عملکرد و کیفیت پس از برداشت محصول سیر و قابلیت انباری آن اثر گذار است، آزمایشی به‌صورت طرح کرت­های خرد شده در قالب بلوک­های کامل تصادفی به‌مدت سه سال (1386-1384) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اکباتان مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان اجرا شد که در آن مقادیر مختلف آب آبیاری به‌عنوان عامل اصلی در 3 سطح (75، 100، و 125 درصدنیاز آبی) و زمان قطع آبیاری به‌عنوان عامل فرعی در 3 سطح (یک هفته قبل از زمان رایج منطقه، زمان رایج قطع آبیاری در منطقه و یک هفته پس از زمان معمول منطقه)و در 3 تکرار به اجرا درآمد.  پس از برداشت محصولوزن، قطر، تعداد پوستۀ سوخ­ سیر، تعداد سیرچه­ها، و عملکرد اندازه­گیری شد.  نتایج آزمایش نشان می­دهد که بالاترین و پایین­ترین وزن سوخ را به‌ترتیب در تیمار 125 درصد نیاز آبی و قطع آبیاری مرحله­های سوم و اول با وزن 5/47 و 8/39 گرم به‌دست می­آید.  وزن و قطر سوخ­ها در تاریخ­های قطع دیرهنگام­تر آبیاری افزایش و تعداد پوسته سیرکاهش می­یابد.  بالاترین عملکرد در تیمار 125 درصد نیاز آبی و قطع آبیاری مرحله اول به‌مقدار 10450 کیلوگرم در هکتار به‌دست آمده است که از نظر آماری،  جز در مقایسه با تیمار75 درصد نیاز آبی و قطع آبیاری مرحله سوم به‌مقدار 8622 کیلوگرم در هکتار،  با دیگر تیمارها تفاوت معنی­داری نداشت.  بالاترین کارایی مصرف آب مربوط به سطح تأمین 75 درصد  نیاز آبی و قطع آبیاری مرحلۀ  اول به‌مقدار 7/9 کیلوگرم بر متر مکعب است.  بر اساس نتایج حاصل، تأمین 75 درصد نیاز آبی و تاریخ قطع آبیاری اول مناسب تشخیص داده شده است.
 

عنوان مقاله [English]

Quantitative Properties and Water Use Efficiency of White Garlic (Ecotype Hamedan) by Cut-off Date and Irrigation Level

چکیده [English]

Irrigation management includes cut-off dates, water volume and irrigation frequency control to influence the yield and post-harvest status of garlic. In this study, the effect of cut-off dates and irrigation levels on garlic were investigated over three years using a completely randomized block arranged in a split plot experimental design consisting of three levels of irrigation (75%, 100%, 125% water use) as the main plot and three irrigation cut-off dates (current date of cut-off, one week prior to and one week subsequent to the prevalent date for Hamedan garlic farms) as the sub-plot with three replications. After harvesting, the clove weight, bulb diameter, clove and skin numbers and yield were measured. The greatest and least clove weights were obtained for 125% water used in the third (47.5 g) and first (39.8 g) cut-off dates, respectively. Clove weight and bulb diameter for the third date increased and skin number decreased. The greatest yield was obtained for 125% water and at the first cut-off date (10450 kg/ha).  The differences were not significant for the other treatments, except for 75% water used at the third cut-off date (8622 kg/ha). The greatest WUE was found for 75% water at the first cut-off date (9.7 kg/m3). As a result of this study, the 75% level of irrigation and the first cut-off date were shown to be the most suitable.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Cut-off date
  • garlic
  • irrigation amount
  • yield
Anon. 1996. Garlic: An economic assessment of the feasibility of providing multiple-peril crop insurance. Economic Research Service, U.S. Department of Agriculture.
Anon. 2003. Selected basic statistics of Hamedan, Jihad-e-Agriculture. Deputy of Hamedan Jihad-e-Agriculture. (in Farsi)
Anon. 2007. Unpublished data. Deputy of Hamedan meteorology.
Anon. 2007. A pest management strategic plan for garlic production in California. California Garlic and Onion Research Advisory Board (CGORAB), California Specialty Crops Council (CSCC). P: 46.
Allen, R., Pereira, L.S., Raes, D. and Smith, M. 1998. Crop evapotranspiration-guidelines for computing crop water requirements. FAO Irrigation and Drainage. Paper No. 56. Rome, Italy.
Bodnar, J., Schumacher, B. and Uyenaka, J. 1990. Garlic production.
Cantwell, M., Voss, R., Hanson, B., May, D. and Rice, B. 2000. Water and fertilizer management for garlic: Productivity, nutrient and water use efficiency and post-harvest quality. Proceedings of the California ASA / Plant and Soil Conference, January 20. P: 16.
Choi, J.K., Ban, C.D. and Kwon, Y.S. 1980. Effects of the amount and times of irrigation on bulbing and growth in garlic. Research Reports of the Office of Rural Development, Horticulture and Sericulture, Suwon. 22, 20-30.
Duranti, A. and Barbieri, G. 1986. The response of garlic (Allium sativum L.) for storage to variations in irrigation regim and in planting density. Rivista della orto florofrutticoltura Italiana. 70(4):285-298.
Hanson, B., May, D., Voss, R., Cantwell, M. and Rice, B. 2003. Response of garlic to irrigation water. Agric. Water Manag. 58, 29-43.
Malmir, A. 1999. Investigation and determination of complex methods at damage reduction of D. ulula moth larva. Agricultural and Natural Resources Research Center of Hamedan. Final Research Report. No. 79/62. (in Farsi)
Panchal, G.N., Modhwadia, M.M., Patel, J.C., Sadaria, SG. and Patel, B.S. 1992. Response of garlic (Allium sativum) to irrigation, nitrogen and phosphorus. Indian J. Agron. 37 (2): 397-398.
Rezvani, S., Mirzaee, M., and Bayat, F. 2011. Determination of water deficit sensibility in four stages of sugar beet growth in Hamedan. Iranian J. lrrig. Drain. 4 (3). (in Farsi)

Shainberg I. and Oster, J.D. 1978. Quality of irrigation water : IIIC Publication No. 2, Volcani Center. 65 pp. Translated by Alizadeh, A.

Zepp, G., Harwood, J. and Somwaru, A. 1999. Garlic: An economic assessment of the feasibility of providing multiple-peril crop insurance. Economic Research Service, U.S. Department of Agriculture.