نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار پژوهش موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
2 دانشیار پژوهش موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر
چکیده
بهمنظور کاهش زمان خشک شدن و ارتقای شاخصهای کیفی بذور خشک شده از روشهای مختلف استفاده میشود که هوا دهی مناسب با سیالسازی محصول بههنگام خشک شدن از آن جمله است. در این تحقیق با استفاده از یک دستگاه خشککن بستر سیال آزمایشگاهی، بذور کلزا با20 درصد رطوبت بر پایة وزن خشک، در محدوده دمایی30 تا 60 درجه سلسیوس با بازههای دمایی 10 درجه سلسیوس، در سه حالت بستر ثابت، شروع سیالسازی و بستر سیال خشک شدند. با در نظر گرفتن تأثیر تغییرات دما و حالت بستر بر سینتیک خشک شدن دانهها، صفاتی از قبیلدرصد جوانه زنی نهایی(قوة نامیه)، درصد سبز شدن، شاخص سطح برگ گیاهچه، و وزن خشک گیاهچه در بذور تحت تیمارهای آزمایشی بههمراه تیمار شاهد (خشک و آماده نشده) ارزیابی شد. نتایج بهدست آمده مؤید تأثیرگذاری معنیدار دما و سیالسازی بستر کلزا در حین فرآیند خشک کردن است. علاوه بر آن، تهویة مناسب در فرایند خشک کردن بذر کلزا با قرار دادن محصول در آستانة سیالسازی و بعد از آن، در تسریع فرآیند خشککردن محصول تأثیرگذار است. نتایج نشان داد که تغییرات بستر نیز در دماهای متفاوت روی کاهش زمان خشک شدن مؤثر است و سیالسازی زمان خشک شدن بذر را بیش از 23 درصد نسبت بهحالت بستر ثابت کاهش میدهد. تغییر بستر از آستانة سیالسازی به سیال، تنها حدود 8 درصد زمان خشک شدن محصول را بالا میبرد. از این رو میتوان گفت که وقتی کاربرد دماهای بالا برای کیفیت محصول محدود است، با قرار دادن بذر در آستانة سیالسازی میتوان آن را با حداقل دما و صرف انرژی کمتر در زمانی کوتاه خشک کرد. بررسی اثر سیالسازی بذر در فرآیند خشک کردن برجوانه زنی و سبز شدن بذر کلزا نشان میدهد که در محدوده دمایی 30 تا 40 درجه سلسیوسمیتوان بذور با رطوبت بالا را با روشهای آستانه سیالسازی خشک و قوه نامیه و توان رویش بذر کلزا را در حد استاندارد حفظ کرد.
عنوان مقاله [English]
Influence of Kernel Fluidization on the Drying and Cultivation Properties of Canola Seeds
چکیده [English]
Several methods are used to decrease seed drying time and enhance the quality of dried seeds. In
fluidization methods, good aeration occurs during the drying process. In this research, conditioned seeds
with 20% d.b. moisture content were dried at 30°, 40°, 50° and 60°C using three bed conditions (fixed,
minimum fluidized, fluidized). All experiments were done using a batch-type fluidized bed dryer and three
replications. Temperature and bed changes in the dryer on canola seed drying kinetics were investigated.
The cultivating properties of dried seeds, such as final germination percentage, emergence percentage,
seedling leaf area index and seedling dry mass percentage were compared with naturally dried seeds as a
control. Experimental results showed that temperature and seed bed changes had significant influences on
the canola seed drying process. Suitable aeration was observed during and after minimum fluidized bed
drying, which may save energy during the drying process. The fluidized seed bed decreased drying time
more than 23% over the fixed bed. The fluidized resulted in about an 8% increase in drying time over the
semi-fluidized seed bed. When the use of high temperature is limited for drying, fluidization at moderate
temperatures can a suitable alternative for drying heat-sensitive materials. Drying at 30° and 40°C using
semi-fluidized beds is a good choice for drying canola seeds. It did not have harmful effects on the canola
seed cultivation properties and kept them within standard limits.
کلیدواژهها [English]
- Canola
- drying
- fluidized bed
- germination
- seed