نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان هرمزگان
2 عضو هیئت علمی بخش تحقیقات آفات و بیماری های مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان هرمزگان
چکیده
به منظور کاهش میزان آلودگی و کنترل آفات انباری در ارقام خرمای زاهدی و پیارم از روشهای حرارت دهی (دماهای 50، 60، و 70 درجه سانتیگراد به مدت 1 و 2 ساعت در رطوبت نسبی 80-75 درصد) و برودتدهی (5- و 0 درجة سانتیگراد به مدت 24 و 48 ساعت) استفاده شد. میوهها قبل و پس از تیمارشدن، از نظر آلوده بودن به آفات زنده، لارو، شفیره، و تخم حشرات بررسی شدند و با شمارش تعداد دانههای آلوده، درصد آلودگی تعیین شد. سپس ارقام خرما با دماهای انتخابی از مرحله اول، تیماردهی و پس از بستهبندی در انبار معمولی و سردخانه به مدت 6 ماه نگهداری شدند. میزان آلودگی به آفات بررسی و آزمونهای میکروبی و شیمیایی به فاصلة هر دو ماه و برای مدت 6 ماه انجام شد. بررسیهای اولیه وجود آفاتی نظیر شبپرة هندی (Plodia interpunctella)، شپشة آرد (Tribolium castaneum)، سوسک توتون (Lasioderma serricorne)، شپشة دندانهدار (Oryzaephilus surinamensis)، کرم میوهخوار خرما (Batrachedra amydraula)، سوسک میوهخوار Sp.)(Carpophillus را در ارقام مذکور نشان داد. تیمار نمونهها در مقایسه با شاهد،میزان آلودگی به آفت را بهطور معنیداری در ارقام خرما کاهش داد که در این میان تیمارهای 70 درجة سانتیگراد به مدت 2 ساعت و 5- درجة سانتیگراد به مدت 48 ساعت بیشترین تأثیر را در کاهش آلودگی داشتند. نتایج حاصل از نگهداری نمونههای تیمار شده ارقام زاهدی و پیارم نشان داد که تیمار 5- درجة سانتیگراد به مدت 48 ساعت سبب کاهش میزان آلودگی به ده درصد میشود. اثر متقابل نوع انبار و زمان نگهداری بر میزان آلودگی به آفت و درصد اسیدیته (بر حسب اسید لاکتیک) دو رقم خرما معنیدار بود. با گذشت زمان نگهداری، میزان آلودگی به آفت و درصد اسیدیته خرماهای موجود در سردخانه بهطور معنیداری کاهش یافت. بنابراین، نگهداری ارقام خرمای خشک و نیمهخشک در سردخانه در جلوگیری از فعالیت آفات وامراض مؤثر است.
عنوان مقاله [English]
Study of Heat and Cold Treatments for Fumigation of Piarom and Zahedi Dates
چکیده [English]
This study investigated the effectiveness of heat treatment (50°C, 60°C and 70°C for 1 h and 2h at
75-80% RH) and cold treatment (0°C and-5°C for 24h and 48h) in the control of storage pests in Zahedi and Piyarom dates. Before and after each treatment, the number of surviving adults, larvae, pupae and eggs were recorded and the percentage of infestation was calculated. The dates were treated at the selected temperatures in the first stage and then packed and stored in cold storage or at ambient temperatures for six months. The rate of infestation and microbiological and chemical analysis were recorded after two and four months of storage and six months after removal from storage. Plodia interpunctella, tribolium castaneum, lasioderma serricorne, oryzaephilus surinamensis, bartrachedra amydraula. and carpophillus sp. were collected from the infested dates. All treatments significantly decreased the percentage of infestation compared with the control group. Treatments at 70°C for 2 h and -5°C for 48h were the most effective in reducing the infestation. The results showed that treatment at -5°C for 48h reduced the infestation in the Zahedi and Piyaroum date fruits to 10% during storage. The type of storage and the length of storage interaction on the amount of infestation and percent acidity (as lactic acid) were significant. The rate of infestation and percent acidity in the samples in cold storage decreased significantly during storage. It was concluded that dry and semi-dry dates should be stored in cold storage to prevent the activity of microorganisms and pests.
کلیدواژهها [English]
- cold Treatment
- Dry and Semi-Dry Dates
- heat treatment
- Pest control
- Storage Pests