نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار پژوهش مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورز
2 استادیار بخش علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
3 عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
چکیده
گزانگبین مادهای است شیرین که بهطور طبیعی از تراکم مواد قندی و توسط حشرة سیاموفیلا آستراگالیکولا به دست میآید که از شیرة گیاه گون گزانگبینتغذیه میکند. منحنیهای جذب و دفع رطوبت در گزانگبین به روش دینامیکی برای یک نمونه گزانگبین در رطوبتهای نسبی 0، 15، 30، 45، 60، 75 و 90 درصد و در دو دمای 15 و 25 درجة سانتیگراد با تکنیک جذب دینامیکی بخار اندازهگیری شد. در رطوبتهای نسبی متفاوت، تغییرات وزن نمونه در برابر زمان بهطور مداوم اندازهگیری و با استفاده از یک مدل نمایی برازش داده شد. منحنی جذب رطوبت در گزانگبین از نوع سوم بود و ظرفیت جذب آب با افزایش دما کاهش یافت. پدیدة پسماند در منحنیهای جذب رطوبت مشاهده شد به این ترتیب که در هر رطوبت نسبی معین، مقدار رطوبت تعادلی در مرحلة دفع بیش از مرحلة جذب بود. دادههای آزمایشی با مدل GAB برازش داده شدند و مشخص شد که این مدل بهخوبی قادر به برازش دادههای آزمایشی در فعالیت آبی کمتر از 75/0 است. همچنین، مشخص شد که ویژگی نفوذ آب در گزانگبین در زمانهای کوتاه از نوع فیکی است و از قوانین فیک تبعیت میکند.
عنوان مقاله [English]
Dynamic Vapor Sorption Properties of Gaz-angubin
چکیده [English]
Gaz-angubin is a sweet exudate naturally produced by an insect from the Gavan-e-Gaz-angubin plant. Adsorption and desorption isotherms for a Gaz-angubin sample were determined at 15° and 25°C over a range of relative humidity from 0 to 90% using a dynamic vapor sorption system. At different levels of relative humidity, changes in sample mass were continuously measured versus time and described using an exponential model. Gaz-angubin exhibited type III sorption behavior. The sorption capacity decreased with increasing temperature. The sorption-desorption isotherms revealed the phenomenon of hysteresis, in which the equilibrium moisture content was higher at a particular equilibrium relative humidity for the desorption curve than for the adsorption curve. Water sorption/desorption isotherms were modelled using the Guggenheim-Anderson-de Boer (GAB) model. The GAB model showed a good fit to experimental data for water activities of up to about 0.75. It was observed that, for short intervals, the diffusion of water can be described by Fickian laws and Gaz-angubin showed essentially a Fickian diffusion.
کلیدواژهها [English]
- GAB Model
- Gaz-angubin
- Hysteresis
- Monolayer Water
- Sorption/Desorption Isotherms