نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار پژوهش موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
2 دانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس.
چکیده
در این تحقیق با بهکارگیری یک دستگاه خشککن آزمایشگاهی سه واحدی قابل اتصال به کامپیوتر، فرایند خشکشدن کلزا بهصورت تکلایه و پیوسته بررسی شد و با استفاده از طرح آماری کاملاً تصادفی تاثیر تغییرات دو عامل مهم یکی دمای خشککردن و دیگری سرعت جابهجایی هوای گرم بر پارامتر زمان و تغییر آهنگ خشککردن، ضرایب نفوذ رطوبت، و انرژی فعالسازی محصول کلزا رقم اوپرا در دماهای 40 ، 50، و 60 درجة سانتی گراد و دو سرعت جابهجایی هوای گرم 1 و 2 متر بر ثانیه ارزیابی شد. همچنین، با استفاده از معادلة رگرسیونی خطی، مدل تخمین زمان خشکشدن کلزا در محدوده دمایی آزمایشها نیز ارائه شد. علاوه بر شاخصهای ذکرشده، پارامترکیفی درصد اسیدیته روغن کلزای خشکشده نیز اندازهگیری شد. نتایج بهدست آمده نشان داد که تاثیر فاکتورهای دما و سرعت جابهجایی هوا بر فرایند خشکشدن محصول کلزا معنیدار است. تغییر دمای فرایند از 40 به 60 درجة سانتیگراد، 4/66 درصد از زمان خشکشدن را کم کرد. تغییر سرعت هوای گرم از 1 به 2 متر بر ثانیه موجب 4/29 درصد کاهش در زمان خشکشدن آن گردید. ضریب نفوذ رطوبت دانة کلزا در محدوده دمایی تحقیق از 8-10×05694/2 تا 8-10×8061/5 مجذور متر بر ثانیه تغییر میکند. انرژی فعالسازی نیز در حدود 34/27 تا 49/37 کیلو ژول بر مول بهدست آمد. از نظر کیفی تغییرات دما و سرعت هوا در محدودههای ذکرشده تاثیری معنیدار بر افزایش اسیدهای چرب آزاد روغن استحصالی کلزای خشکشده نداشت.
عنوان مقاله [English]
Influence of Temperature and Air Velocity on the Canola Drying Process and its Quality
چکیده [English]
The canola drying process was investigated using three laboratory scale dryers connected to a computer which continuously recorded the drying processes of each unit. A completely randomized design (CRD) with three replications was used for the statistical analysis. The effect of temperature (40°, 50°, 60°C) and air velocity (1, 2 m/s) on the drying kinetics of a monolayer were studied. The effective moisture diffusion coefficient (Deff), activation energy and percent of free fatty acids were measured for the drying process and dried canola. A drying estimation model was determined using a linear regression model for increasing temperatures. The results indicated that changes in temperature have the greatest effect on canola drying time. Increasing the temperature from 40° to 60°C caused the drying time to decrease by 66.4%. Changes in air velocity from 1 to 2 m/s reduced drying time 29.4% on average. Deff increased from 2.05694×10-8 to 5.8061×10-8 m2 and activation energy from 27.34 to 37.49 kJ/mol with a 40° to 60°C increase in temperature. Changes of temperature and air velocity did not have adverse effects on canola free fatty acids.
کلیدواژهها [English]
- activation
- Canola
- energy
- Laboratory Dryer