نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر
2 عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
چکیده
به منظور بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی ارقام جدید سیبزمینی و معرفی ارقام برتر و مناسب برای صنایع فراوری، آزمایشی در قالب بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و به مدت دو سال در کرجاجرا شد. هفده رقم سیبزمینی شامل: جلی، اسلانی، بورن، بانبا، کلمبوس، سانته، اگریا، اکیرا، آیدا، آرکولا، آلمرا، دیسی، سایکلون، لیدیکلایر، لیدیروزتا، ملودی، و لیدیفلورینابررسی شدند.
اندازهگیری مادة خشک و وزن مخصوص دو هفته پس از برداشت، قند احیاکننده (دو هفته پس از برداشت و نگهداری در دمای 22-20 درجة سانتیگراد و دو ماه بعد از انبارداری در دمای 7 درجة سانتیگراد و رطوبت نسبی 90-85 درصد)، و ارزیابی حسی چیپس (قابلیت پذیرش کلی، رنگ و تردی) پس از دو هفته نگهداری در دمای 22-20 درجة سانتیگراد اجرا شد. نتایج تجزیة واریانس مرکب تمامی صفات مورد بررسی نشان داد که ارقام اکیرا، بورن، و بانبا نسبت به سایر ارقام برتری دارند. همچنین نشان داده شد که تغییرات قند احیاکننده ارقام مختلف در زمان انبارداری متفاوت بوده و این تغییرات در بیشتر موارد در ارقام با قند احیاکننده اولیۀ پایین، بیشتر است. نتایج مقایسة میانگین درصد مادة خشک غده نشان داد که ارقام لیدیروزتا، لیدیکلایر، و دیسی نسبت به سایر ارقام مادة خشک بالاتری دارند و وزن مخصوص رقم اکیرا نسبت به سایر ارقام برتری مطلق دارد. نتایج ضرایب همبستگی نشان داد که همبستگی بین مادة خشک با وزن مخصوص و سفتی بافت مثبت و معنیدار و بین وزن مخصوص با قند احیاکننده، منفی و معنیدار است. بررسیها نشان داد که قابلیت پذیرش کلی ارقام اگریا، سایکلون، اکیرا، کلمبوس، و جلی به ترتیب نسبت به سایر ارقام بیشتر است و نیز همبستگی بین قابلیت پذیرش کلی با رنگ و تردی چیپس مثبت و معنیدار و همبستگی بین قابلیت پذیرش کلی با تردی بیش از همبستگی آن با رنگ چیپساست. با توجه به بررسی مجموع صفات کمی و کیفی، ارقام جلی، کلمبوس، و اگریا برای فرنچفرایز،رقم سانته برای چیپس،و ارقام اکیرا، بورن و بانبا برایسایر مصارف فراوری پیشنهاد میشود.
عنوان مقاله [English]
Evaluation of Physico-Chemical Properties of New Potato Varieties and Introducing Proper Varieties for Processing Purpose
چکیده [English]
In order to evaluate the physico-chemical properties of new potato varieties and to introduce proper varieties for processing, this study was carried out using Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replications for two years in Karaj. Seventeen varieties i.e. Jelli, Slani, Burren, Banba, Colombus, Sante, Agria, Akira, Aida, Arkola, Almera, Daisy, Cyclon, Lady Clayer, Lady Rozeta, Melodi, and Lady Florina were investigated. Dry matter and specific gravity (two weeks after harvest), sugar reduction (two weeks after harvest and two months after storage at 7oC and 85-90 % R.H.) and sensory parameters such as overall acceptability, color and crispiness (two weeks after harvest) were examined. Results revealed that the measured properties were significantly different. Changes in level of sugar reduction during storage were significantly different for the above varieties. The highest variation was related to the varieties containing lower level of sugar reduction at harvesting time. Lady Rozeta, Lady Clayer, Daisy, and Akira varieties had higher levels of dry matter while Akira had the highest specific gravity. Specific gravity was significantly correlated with dry matter and texture hardness of potatoes, but the level of reducing sugar was correlated inversely with specific gravity. The results of sensory analysis of chips indicated that Agria, Cyclon, Akira, Colombus and Jelli had the most overall acceptability respectively. Correlations between overall acceptability with the color and crispiness of chips were significantly positive. Overall acceptability showed stronger correlation with crispiness than that of for color. According to the findings of this research, it can be recommended that Jelli, Colombus, Agria varieties are suitable for french fries, Sante is appropriate for chips and Akira, Burren, Banba are good for other applications.
کلیدواژهها [English]
- Physico-Chemical Properties
- Potato
- variety