نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی مقطع دکتری
2 دانشیار گروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی دانشکده مهندسی بیوسیستم دانشگاه تهران
3 استادیار پزوهش موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
4 استادیار گروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی دانشکده مهندسی بیوسیستم دانشگاه تهران
5 استادیار گروه باغبانی دانشکده علوم باغبانی و گیاهپزشکی دانشگاه تهران
چکیده
هندوانه از نظر وزن و حجم بزرگترین میوه است و همین امر موجب بروز معضلاتی در حمل و نقل این محصول
میشود. تحقیق حاضر به منظور تعیین و مقایسة خواص فیزیکی و مکانیکی ارقام و اندازههای مختلف این محصول جهت دسترسی به پارامترهای مورد استفاده در حمل و نقل، انبارداری، برداشت و جابهجایی صورت گرفته است. آزمایشها در قالب دو طرح آزمایشی جداگانه برای تعیین خواص فیزیکی و مکانیکی هندوانه انجام شد. برای
تعیین خواص فیزیکی هندوانه از آزمایش فاکتوریل 3×2 (3 اندازه × 2 رقم) در قالب طرح کاملاً تصادفی با
20 تکرار استفاده گردید. همچنین برای تعیین خواص مکانیکی این محصول از آزمایش فاکتوریل 4×3×2
(4 موقعیت نمونه × 3 اندازه × 2 رقم) در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. متغیرهای جرم، حجم، ابعاد، چگالی، ضریب کرویت، و میانگین هندسی قطرها برای تعیین خواص فیزیکی و متغیرهای تنش و کرنش گسیختگی، مدول الاستیسیته، و چقرمگی نیز برای تعیین خواص مکانیکی هندوانه اندازهگیری شد. نتایج آزمایشها با استفاده از نرمافزار SPSS V.9 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان میدهد که با افزایش اندازة هندوانه، ضریب کرویت و چگالی در هر دو رقم کاهش مییابد. بیشترین مقدار چگالی 96/0 گرم بر سانتیمتر مکعب مربوط به رقم چارلستونگری در اندازة کوچک و کمترین چگالی 93/0 گرم بر سانتیمتر مکعب مربوط به رقم کریمسونسوئیت در اندازة بزرگ است. مقایسة پارامترهای مختلف خواص مکانیکی دو رقم هندوانة چارلستونگری و کریمسونسوئیت نشان میدهد که خواص مکانیکی هندوانه تحت تاثیر اندازه و رقم به طور معنیداری تغییر میکند.
عنوان مقاله [English]
Comparing Physical and Mechanical properties of two Watermelon varieties: Charleston gray and Crimson sweet