نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 ترتیب دانش آموختۀ کارشناسی ارشد گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه تهران
2 استادگروه مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه تهران
3 دانشیارگروه مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه تهران.
چکیده
ضایعات تبدیل شالی از معضلات کارخانههای برنجکوبیکشور است. کاربرد غیر علمی ماشینهای تبدیل، از جملهسفیدکن، از مهمترین عوامل مؤثر در میزان شکستگی برنج و ایجادضایعات کیفی است. هدف از این پژوهش، تعیین اثر دور توپی و سطح مقطع خروجی به عنوان پارامترهای عملکردی دستگاه سفیدکن تیغه ایبر میزان شکست برنج رقم دانه بلند خزر است. دستگاه سفید کن تیغه ای در کلیۀ کارخانههای برنجکوبی کشور رواج دارد و برنج دانه بلند خرد در استان های شمالی کشور متداول است. این پژوهش همچنین به منظور بهینه کردن و اصلاح سیستم موجود جهت کاهش ضایعات در مرحله سفیدکنی برنج قهوه ای انجام شده است. در این تحقیق پارامتر دور توپی در شش سطح: 650 ، 700 ، 750 ، 800 ، 850 و900 دور در دقیقه و سطح مقطع خروجی دستگاه در پنج سطح : 615 ، 660 ، 705 ، 750 و 795 میلیمترمربع درنظر گرفته شد و جمعاً30 تیمار بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی و در سهتکرار آزمایش و میزان شکستگی برنج اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که افزایش دور توپی از 650 تا 900 دور در دقیقه باعث افزایش شکستگی دانه برنج میشود. همچنین مشخص شدکه سطح مقطع خروجی مهمترین عامل تأثیرگذار بر شکستگی برنج است و با افزایش آن میزان برنج شکسته شده کاهش پیدامیشود. نتایجحاصل از مقایسۀ میانگینها با استفاده از آزمون چند دامنهای دانکن نشان میدهد که بیشترین درصد شکستگی (69/35 درصد) مربوط به ترکیب دو پارامتر دور با 900 دور در دقیقه و سطح مقطع با 615 میلیمتر مربعو کمترین درصد شکستگی (12/7 درصد) مربوط به ترکیب دو پارامتر دور با 800 دور در دقیقهو سطح مقطع با 705 میلیمتر مربع است.