نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسنده
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات برنج کشور، رشت
چکیده
به منظور بررسی اثر خشک کردن چند مرحلهای بر بازده تبدیل و مدت زمان خشک کردن شلتوک، از رقم خزر و آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار با دو فاکتور استفاده شد: یکی رطــوبت اولیه شلتــوک در دو سطح (7/0 3/16 درصد و 5/1 5/20 درصد بر
پایهتر) و دیگری روش خشک کردن در سه سطح (خشک کردن یک، دو و سه مرحلهای). فاکتورهای مورد بررسی در این تحقیق، بازده تبدیل، درصد برنجقهوه ای، درصد برنج سالم، درصد خرده برنج و مدت زمان خشک کردن بوده است.نتایج نشان داد که مراحل خشک کردن اثر قابل توجهی بردرصد برنج قهوه ای و بازده تبدیل ندارد اما درصد برنج سالم طی خشک کردن سه مرحله ایدر هر دو سال بیشترین و روشهای دو ویک مرحله ای به ترتیب کمترین مقدار را داشته اند.روش خشک کردن یک مرحله ای در شلتوک با رطوبت اولیة 6/19 درصد با میزان برنج سالم 3/39 درصد کمترین و سه مرحلهای با میزان برنج سالم(9/42 درصد) بیشترین مقدار را در سال اول داشت.خشک کردن شلتوک با رطوبت اولیة 7/15 درصد به روش یک مرحله ای کمترین و روش های دو و سه مرحله ای بیشترین مقدار برنج سالم را به دست میدهند داشته اما بین این دو تفاوت قابل توجهی مشاهده نمیشود. نتایج سال دوم نشان میدهد که خشک کردن سه مرحله ای شلتوک با رطوبت اولیة 8/21 درصد با مقدار برنج سالم 6/56 درصد بیشترین و روشیک مرحلهای با 7/52 درصد کمترین مقدار برنج سالم را به دست میدهند. به کارگیری روش خشک کردن یک مرحله ای در شلتوک با رطوبت اولیة 2/16 درصد با 5/52 درصد کمترین و سه مرحلهایبا 8/55 درصد بیشترین نسبت برنج سالم را به خود اختصاص میدهند. با توجه به نتایج حاصل برای رطوبت22-19 درصد شلتوک خزر، خشک کردن سه مرحله ای و برای رطوبت17–5/15 درصد، خشک کردن دو مرحله ای پیشنهاد
میشود.
milled rice. J. of Food Technology. 21 (1): 75-80.
tropics. J. Agric. Eng. Res. 15 (4): 364-74.
temperature of different types of dryer and operation on rice quality. Drying Technology. 19 (2). 389- 404.
of rough rice. J. Food Eng. 49: 327-331.
concept in rice drying and tempering effect on milling quality. Transactions of the ASAE. 43(6): 1661-1667.
head rice yield and browning index of parboiled rice. J. of Food Eng. 47(1): 37 - 41.
yield and quality of rice. Bioresource Technology. 74:267-269.
milling and type of cracked in immature grains. J. Food Sci. Tech. 9:106.
paddy seeds. Seed Research. 15 (2): 176-182.
Association of Cereal Chemists, Ins. St. Paul, Mine USA.774pp.
Scince and Agriculture. Third edition P: 185.
Texas University College Station USA. Agric. 22: 532-541.
during intermittent drying. Drying Technology. 17 (9): 1779 - 1793.
Islamic Republic of Iran. FAO. 126 pp.
paddy quality of product. J. Natural. Science. 24(3): 367-377. Rice Abs. 1992. P:
53.
and cooling on rice milling yields and moisture removal. Transactions of the
ASAE. 22(5): 1214 - 1218.