مرتضی نورعلیزاده اطاقسرا؛ علی نخ زری مقدم؛ ابراهیم غلامعلی پور علمداری؛ مهدی ملاشاهی؛ ولی الله رامئه
چکیده
کلزا با داشتن ترکیبات متوازنی از اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع در زمره با کیفیتترین روغنهاست. بهمنظور بررسی تأثیر مدیریتهای مختلف زراعی بر میزان پروتئین، کیفیت و عملکرد روغن و دانۀ کلزا، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در سال زراعی 1397-1396 در ایستگاه تحقیقات بایعکلا شهرستان نکا اجرا شد. ...
بیشتر
کلزا با داشتن ترکیبات متوازنی از اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع در زمره با کیفیتترین روغنهاست. بهمنظور بررسی تأثیر مدیریتهای مختلف زراعی بر میزان پروتئین، کیفیت و عملکرد روغن و دانۀ کلزا، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در سال زراعی 1397-1396 در ایستگاه تحقیقات بایعکلا شهرستان نکا اجرا شد. عاملهای مورد بررسی شامل آرایش کاشت در دو سطح یک و دو ردیفه و کنترل علف هرز در 7 سطح شامل کاربرد علفکش تریفلورالین 2.5 لیتر در هکتار قبل از کاشت و مخلوط با خاک، علفکش کوئینمراک + متازاکلر بهمیزان 2.5 لیتر در هکتار بهصورت پیش رویشی، ترکیب علفکش تریفلورالین 2.5 لیتر در هکتار با کوئینمراک + متازاکلر 2.5 لیتر در هکتار، علفکش کلوپیرالید 1 لیتر در هکتار + علفکش هالوکسیفوپ آر متیل 0.8 لیتر در هکتار پس رویشی، علفکش پاراکوات 2 لیتر در هکتار در مرحلۀ 4 تا 6 برگی علفهای هرز و تیمار وجین و بدون کنترل علفهای هرز بودند. نتایج بررسیها نشان داد که با تغییر در آرایش کاشت و استفاده از علفکش پاراکوات به صورت هدایت شده در کشت دو ردیفه، پروتئین دانۀ کلزا به میزان 21.31 درصد، اسید لینولنیک 24.22 درصد، اسید لینولئیک 10.08 درصد، عملکرد روغن 78.46 درصد و عملکرد دانه کلزا نیز 78.48 درصد نسبت به شاهد افزایش ومیزان اسید پالمتیک 11.06 درصد کاهشیافتهاست. بنابراین با مدیریت زراعی کلزا و تنظیم فاصلۀ ردیف کاشت برای بهرهگیری از علفکش پاراکوات بهصورت هدایت شده میتوان علاوه بر کنترل علفهای هرز همخانوادۀ کلزا، موجب افزایش درصد پروتئین، اسیدهای چرب غیر اشباع، عملکرد روغن و دانۀ کلزا شد.