بسته بندی
منصوره سادات دانشزاده؛ حسین عباسپور؛ لیلا امجد؛ عبدالرضا محمدی نافچی
چکیده
در دهههای اخیر، تلاشها برای یافتن راه حلهای سبز پایدار و جایگزینی مواد بستهبندی مرسوم با منابع طبیعی افزایش یافته است. در تحقیق حاضر، تأثیر عصاره متانولی گیاه بوقناق (0، 1، 3 و 5 درصد) بر برخی از ویژگیهای فیزیکی-مکانیکی و فعالیت ضد باکتریایی فیلمهای نشاسته بررسی شد. نتایج بررسیها نشان داد افزایش غلظت عصاره باعث افزایش قابل ...
بیشتر
در دهههای اخیر، تلاشها برای یافتن راه حلهای سبز پایدار و جایگزینی مواد بستهبندی مرسوم با منابع طبیعی افزایش یافته است. در تحقیق حاضر، تأثیر عصاره متانولی گیاه بوقناق (0، 1، 3 و 5 درصد) بر برخی از ویژگیهای فیزیکی-مکانیکی و فعالیت ضد باکتریایی فیلمهای نشاسته بررسی شد. نتایج بررسیها نشان داد افزایش غلظت عصاره باعث افزایش قابل توجه (در سطح احتمال 5 درصد) در ظرفیت جذب آب (3.16‒1.88 گرم آب بر گرم فیلم خشک) و نفوذپذیری بخار آب (11-10×1.63‒11-10×2.32 گرم بر متر ثانیه پاسکال) فیلمها شدهاست. انحلال پذیری فیلمها در آب در محدودۀ 18.53‒18.21 درصد به دست آمد و با افزایش غلظت عصاره به صورت جزئی افزایش یافت. استحکام کششی و مدول یانگ به ترتیب در محدودۀ 19.34‒13.11 و 115.25‒100.14 مگاپاسکال متغیر بودند. در مقایسه با فیلم شاهد، فیلمهای کامپوزیت انعطافپذیرتر بودند و الاستیسیته به طور مداوم با افزایش درصد عصاره ارتقا یافت. فیلمها فعالیت ضد باکتریایی خوبی علیه هر دو باکتری گرم-مثبت و گرم-منفی نشان داد. با توجه به نتایج به دست آمده در این تحقیق میتوان گفت که با بهبود برخی ویژگیهای فیلم نشاسته ساگو، استفاده از این فیلمهای کامپوزیت در تولید مواد پوسته کپسول مطلوب خواهد بود.
مهندسی صنایع غذایی
لاله مهریار؛ مرتضی اسلامی؛ محسن اسمعیلی؛ هادی بهرامی
چکیده
مطالعه ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و مکانیکی دانه آفتابگردان به منظور طراحی تجهیزات کنترل، حملونقل، پردازش و ذخیره کردن آن ضروری است. در این مطالعه، ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و مکانیکی چهار توده دانه آفتابگردان آجیلی ارزیابی شده است. برخی از این ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و مکانیکی ارزیابی شده عبارتاند از: مقدار خاکستر کل، چربی، املاح ...
بیشتر
مطالعه ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و مکانیکی دانه آفتابگردان به منظور طراحی تجهیزات کنترل، حملونقل، پردازش و ذخیره کردن آن ضروری است. در این مطالعه، ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و مکانیکی چهار توده دانه آفتابگردان آجیلی ارزیابی شده است. برخی از این ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و مکانیکی ارزیابی شده عبارتاند از: مقدار خاکستر کل، چربی، املاح معدنی، میانگین ابعاد دانه (طول، عرض، ضخامت، قطر)، ضریب کرویت، سطح مقطع دانهها، حجم دانه، وزن هزار دانه، زاویه نشست، تخلخل، چگالی حقیقی و ظاهری، درصد مغز و پوسته، ضریب اصطکاک سطح و آزمون فشاری محوری. نتایج بررسیها نشان داد که بیشترین میزان چربی (48 درصد) و پتاسیم (76.639 میلیگرم بر کیلوگرم) مربوط به نمونه 3 (قلمی ابرق) و بیشترین مقدار خاکستر (3.83 درصد) و سدیم (25.318 میلیگرم بر کیلوگرم) مربوط به نمونه 4 (پستهای ابرق) است. خواص فیزیکی دانههای آفتابگردان در پنج سطح رطوبتی 4 تا 32 درصد (بر مبنای وزن خشک) نیز ارزیابی شد و این نتیجه به دست آمد که با افزایش مقدار رطوبت، ویژگیهایی مانند میانگین ابعاد (طول، عرض، ضخامت)، ضریب کرویت، میانگین هندسی و حسابی قطر، سطح مقطع، حجم، وزن هزار دانه، زاویه نشست، تخلخل و چگالی حقیقی افزایش پیدا میکند، اما چگالی ظاهری کاهش مییابد. ضریب ثابت اصطکاک دانههای آفتابگردان در چهار سطح شیشه، نئوپان، گالوانیزه و آلومینیم با افزایش مقدار رطوبت افزایش نشان میدهد. بیشترین افزایش ضریب اصطکاک استاتیکی با افزایش رطوبت از 4 به 32 درصد در نمونه شماره 3 و سطح آلومینیوم و کمترین افزایش در نمونه شماره 1 و سطح شیشه دیده شده است. بر اساس نتایج آزمون فشاری محوری، نیروی بارگذاری عمودی بیشتر از نیروی بارگذاری افقی است و در تمامی نمونهها در اثر افزایش مقدار رطوبت، نیروی بارگذاری عمودی و افقی کل کاهشیافته است.