مهندسی صنایع غذایی
فرزاد گودرزی
چکیده
تمایل به استفاده از انرژی خورشید و خشککنهای آفتابی برای خشک کردن مواد غذایی در حال افزایش است. مهمترین ایراد این خشککنها، پایین بودن کارایی آنهاست. برای رفع این مشکل، در این پژوهش کالکتور و محفظه جدیدی ساخته و ارزیابی شد. پوشش دو لایه شیشهای کالکتور جدید از تعدادی قطعات شیشهای تشکیل شده است که نسبت به هم آرایشی پلهای پدید ...
بیشتر
تمایل به استفاده از انرژی خورشید و خشککنهای آفتابی برای خشک کردن مواد غذایی در حال افزایش است. مهمترین ایراد این خشککنها، پایین بودن کارایی آنهاست. برای رفع این مشکل، در این پژوهش کالکتور و محفظه جدیدی ساخته و ارزیابی شد. پوشش دو لایه شیشهای کالکتور جدید از تعدادی قطعات شیشهای تشکیل شده است که نسبت به هم آرایشی پلهای پدید آوردند. شکافهای موجود بین لایهها از طریق مکش هوای بیرون، باعث ورود گرمای بیشتر به درون کالکتور میشود. کارایی نظری و عملی خشککن با خشک کردن میوه انگور ارزیابی شد.راندمان حرارتی کالکتور جدید 10 پله و شاهد در سرعتهای کم وزش باد محیطی به ترتیب برابر 65 و 56 درصد محاسبه شد. افزایش سرعت وزش باد محیطی تا 10 متر بر ثانیه و بیشتر، راندمان حرارتی کالکتورهای مطبق را تا سطح 35 درصد کاهش میدهد. کاربرد کالکتور جدید صرفاً در شرایطی توصیه میشود که سرعت وزش باد محیط کمتر از 1 متر بر ثانیه باشد. زمان خشک شدن میوه با خشککن خورشیدی بهطور معنیدار و برابر 108 درصد کوتاهتر از زمان خشک شدن میوه با روش سنتی است. زمان لازم برای خشک شدن میوههای سینی میانی دستگاه، 10 تا 14 ساعت بیشتر است تا میوههای طبقات دیگر. از نظر پذیرش کلی، محصولات تولیدی در طبقات مختلف خشککن اختلاف معنیداری با یکدیگر نداشتند، اما همگی بهطور معنیداری برتر از محصول تولیدی به روش سنتی بودند.